Ξεκινήστε μία συζήτηση.
Πατήστε εδώ για να ξεκινήσουμε!
ΘΑΝΑΤΟΙ
Το Ειδικό Ληξιαρχείο μεταγράφει (όπως παρακάτω) αλλοδαπό πιστοποιητικό/πράξη θανάτου αλλοδαπής ληξιαρχικής Αρχής εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όπως λ.χ. στα αναγκαία στοιχεία της προς μεταγραφή πράξης να αναγράφονται: ακριβής ημερομηνία-πόλη και χώρα τέλεσης του γεγονότος, πλήρες ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο-μητρώνυμο, ακριβής ημερομηνία γέννησης (ΗΗ/ΜΜ/ΕΕΕΕ) θανόντος/θανούσας κτλ. (βλ. αναλυτικότερα αρχική σελίδα).
1. Αν έχετε πιστοποιητικό θανάτου από Ληξιαρχείο ξένης χώρας:
Από την 01.01.2022 η μεταγραφή του πιστοποιητικού των επιχωρίων αρχών στο Ειδικό Ληξιαρχείο είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στην υπ’ αρ. 45927/18-6-2021 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 2705/Β΄/24-06-2021), εκτός των περιπτώσεων εκείνων για τις οποίες υφίσταται ανάγκη σύνταξης από Ελληνική Προξενική Αρχή πρωτογενούς ληξιαρχικής πράξης, σύμφωνα με την εγκύκλιο 697/2021 της Διεύθυνσης Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης του Υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποιήσεις ληξιαρχικής νομοθεσίας, πρόσβαση Ελληνικών Προξενικών Αρχών στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».» (ΑΔΑ:67ΝΒ46ΜΤΛ6-4ΘΧ).
Δικαιολογητικά:
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών από τον υπόχρεο σύμφωνα με το νόμο προς δήλωση του γεγονότος. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι για την καταχώριση του θανάτου είναι:
Α. οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος (με την προσκόμιση σχετικών δικαιολογητικών εγγράφων αν δεν περιλαμβάνονται στο πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντος/της θανούσας)
Β. όσα άλλα πρόσωπα ορίζονται στο άρθρο 33 του ν.344/1976 («υπόχρεοι προς δήλωση του θανάτου»).
Γ. τρίτο πρόσωπο εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, από τους υπόχρεους προς δήλωση με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
Ο πλήρης έλεγχος των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών (για το νόμιμο ή όχι της αιτούμενης μεταγραφής της αλλοδαπής ληξιαρχικής πράξης θανάτου) γίνεται τη στιγμή της καταχώρισης στο Ειδικό Ληξιαρχείο με την αυτοπρόσωπη παρουσία των υπόχρεων προς δήλωση του ληξιαρχικού γεγονότος ή τρίτου με ειδική συμβολαιογραφική πληρεξουσιότητα.
2. Αν έχετε τελεσίδικη δικαστική απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου.
Δικαιολογητικά:
Δηλώνεται από τον έχοντα έννομο συμφέρον ή τον παραστάντα δικηγόρο εφοδιασμένο με ειδικό πληρεξούσιο (Άρθρο 10 παρ.1 του ν. 344/1976) ή από τρίτο πρόσωπο εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
[i] ΝΟΜΙΜΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΤΗΣ 5-10-1961
[ii] Γίνονται αποδεκτές οι επίσημες μεταφράσεις που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους μεταφραστές του Υπουργείου Εξωτερικών, ή από εξουσιοδοτημένο μόνιμο υπάλληλο της οικείας προξενικής αρχής ή από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι μέλος οποιουδήποτε Δ. Σ. της Ελλάδας και να υπογράφει ως «ο μεταφράσας» δικηγόρος ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σημαίνει πως όλοι οι πολίτες μας αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ισότητα.
Λειτουργίες / δυνατότητες:
Ο ψηφιακός οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών θα σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε ερώτημά σας για τις επερχόμενες εκλογές.
Ξεκινήστε μία συζήτηση.
Πατήστε εδώ για να ξεκινήσουμε!