ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

ΥΠΕΣ στην Βουλή: Ενότητα και μεταρρυθμίσεις ενάντια στην πανδημία και στην ύφεση

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε, σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2021. Αναλυτικά η ομιλία του:

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου σε όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από την πανδημία.

Δυστυχώς είναι χιλιάδες και αυτό μας γεμίζει όλους με θλίψη.

Ασφαλώς εκφράζουμε τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη μας, σε όλους όσοι δίνουν μάχη για την υγεία και αγωνίζονται για την ζωή απέναντι στον κορωνοϊό και ανάμεσα τους, στον συνάδελφο μας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η χώρα εδώ και 10 μήνες, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τριπλή απειλή: υγειονομική, οικονομική και εθνική.

Οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, να δώσουμε ασφάλεια και ρεαλιστική ελπίδα στην κοινωνία. Προϋπόθεση γι’ αυτό να στηριχτούμε στην αλήθεια, να πορευτούμε με στρατηγική και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια την ισχυρή αλληλεγγύη και το φιλότιμο των Ελλήνων. Τα χαρακτηριστικά δηλαδή, που επικράτησαν στο πρώτο τρίμηνο αυτής της δοκιμασίας. Θέτοντας χωρίς καμία ταλάντευση, ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όπως έκανε ο Πρωθυπουργός από τον προηγούμενο Μάρτιο. Σημασία δεν έχει πόσο καταναλωτικά θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά να είμαστε όλοι οι Έλληνες εδώ, του χρόνου.

Ασφαλώς κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να κάνει κριτική. Οφείλει, όμως, αυτή να στηρίζεται στην αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας στις 12/11/20, μίλησε για μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είναι, ήδη, δημοσιευμένα στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και προσβάσιμα στον κάθε πολίτη, τον Σεπτέμβριο του 2020 το γενικό σύνολο είναι 115.258 εργαζόμενοι, έναντι 104.582 τον Σεπτέμβριο του 2019. Σας ζητώ να ανασκευάσετε.

Καταθέτω στα πρακτικά, καθώς ξεχάσατε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, πιθανόν από άγνοια.

Όσο κι αν ακούγεται στερεότυπο, οφείλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Με αυτή τη λογική ως πυξίδα, το Υπουργείο Εσωτερικών οργάνωσε σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, τη διαχείριση της Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα με καινοτόμο τρόπο, υλοποιώντας, ταυτόχρονα, μια σταθερή στρατηγική μεταρρυθμίσεων και αυτό, είναι αδήριτη ανάγκη της κοινωνίας.

Η τριπλή κρίση ανέδειξε ακόμη περισσότερο το σπουδαίο ρόλο του Κράτους, που πρέπει να είναι ευέλικτο, και αποτελεσματικό. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργάζεται με την ιδιωτική οικονομία και την επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να αξιολογεί, διαρκώς, τις δυνάμεις του και το προσωπικό του και να δίνει πεδίο καινοτομίας, πρωτοβουλίας και ευκαιρίες δυναμικής εξέλιξης των στελεχών του.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, έγιναν πράξη η τηλεργασία, τα εναλλακτικά ωράρια, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, η μέριμνα για τα παιδιά και ο σεβασμός της οικογενειακής ζωής. Ταυτόχρονα, προωθήθηκε η εκτεταμένη ψηφιοποίηση. Οι ουρές και η γραφειοκρατία για πολλά πιστοποιητικά ανήκουν στο παρελθόν. Η αποκομματικοποίηση του Κράτους με νέους θεσμούς, όπως οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς.

Υλοποιούνται κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη που ψηφίσαμε για ένα δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό, σύστημα πολιτογράφησης των αλλογενών αλλοδαπών. Και τις επόμενες ημέρες, η εμπέδωση της αξιοκρατίας στο ελληνικό Δημόσιο, η μεταρρύθμιση του συστήματος προσλήψεων, με την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και την καθιέρωση του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού.

Παράλληλα, στηρίξαμε άμεσα και ολόπλευρα την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Δώσαμε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη ενίσχυση για να μπορέσουν να στηρίξουν τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες και τη λειτουργία τους.

Στηρίξαμε, επίσης, όλα τα νοικοκυριά και ξεκινήσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, με το πρόγραμμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Οι οικογενειακοί προγραμματισμοί τριών εκατομμυρίων νοικοκυριών απαλλάχτηκαν από ενάμιση δισ. ευρώ τέλη και πρόστιμα. Πρόκειται ιστορικά για τη μεγαλύτερη μείωση ιδιωτικού χρέους. Μπήκε τάξη παντού και το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση κερδίζουν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σταθερά έσοδα.

Ενισχύσαμε, αποφασιστικά, τις κοινωνικές υποδομές και τα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Ταυτόχρονα, διαμορφώσαμε ένα πολύπλευρο, καινοτόμο πρόγραμμα αναπτυξιακού προσανατολισμού, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ.

Στόχος μας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του και ο τελευταίος Δήμος της χώρας. Γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, που ήταν αποκλεισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση, Νίκαια, Κερατσίνι, Καισαριανή, Άγιος Δήμητριος, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ωρωπός, αρχίζουν και το γνωρίζουν, πλέον, στην πράξη.  Αλλά και η Θεσσαλονίκη μας και οι Δήμοι της Βορείου Ελλάδας. Γειτονιές που αλλάζουν όψη, αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα τους, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών τους. Το γνωρίζουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που ετοιμάζουν το δικό τους ενισχυμένο ειδικό πρόγραμμα. Αρχίζουν και το γνωρίζουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, στην περιφέρεια, με εκτεταμένες αναβαθμίσεις των συστημάτων ύδρευσης σε δεκάδες πόλεις, για να υπάρχει υγεία και ασφάλεια, όπως το βιώνουν οι πολίτες του Ηρακλείου, της Λάρισας, του Κιλκίς και πολλών άλλων Δήμων. Συνολικά έχουν, ήδη, ενταχθεί στο πρόγραμμα, 555 έργα προϋπολογισμού 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτελούνται ήδη 134 έργα και είναι δημοπρατημένα 287.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας και στην μεγάλη ανάγκη επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της οικονομίας, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν από τα έργα και τις παρεμβάσεις αυτού του προγράμματος.

Και τον επόμενο χρόνο προχωράμε με σταθερά βήματα, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να κερδίσει χρόνο. Γίνεται πράξη το νέο σύστημα προσλήψεων, με προτεραιότητα στην εμπέδωση της αξιοκρατίας. Ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει στο α’ εξάμηνο του 2022. Είναι μια μεταρρύθμιση που αγκαλιάζει τις ανάγκες και την προοπτική, ιδιαίτερα, της νέας γενιάς. Θεσμοθετείται η τηλεργασία. Εγκαινιάζονται θεσμικά οι σχέσεις του Κράτους με το εθελοντικό κίνημα, μια ισχυρή εφεδρεία αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας αλλά και ανάπτυξης, για την Ελλάδα του αύριο με νομοσχέδιο στο πρώτο τετράμηνο της νέας χρονιάς.

Μέσα στο 2021, πραγματοποιείται ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός αλλογενών, αλλοδαπών, για την πολιτογράφησή τους.

Επιταχύνεται, παράλληλα, η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μια επερχόμενη κρίσιμη αλλαγή, για τη συγκρότηση του ελληνικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Εδώ υπογραμμίζω, ότι σε πλήρη συνεργασία με την επιτροπή υπό τον κύριο Κοντιάδη, είμαστε έτοιμοι με τις βασικές κατευθύνσεις, σημαντικό χρονικό διάστημα τώρα. Αλλά η φιλοσοφία της κυβέρνησης μας και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Γι’ αυτό συμμετέχουμε σε όλη την πολύ σοβαρή συζήτηση που γίνεται από την Αυτοδιοίκηση, μέσα από συνεδριακές διαδικασίες της ΚΕΔΕ, τις οποίες έχουμε παρακολουθήσει ουσιαστικά και ενεργά, από πολύ κοντά. Γιατί θέλουμε σταθερά και με συνέπεια, οι μεταρρυθμίσεις μας να έχουν την μέγιστη κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή. Φιλοδοξία μας, με αυτή τη μεταρρύθμιση, καθώς και με τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσει, είναι η μείωση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και νομικών προσώπων, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στο Κράτος, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που παρέχεται από την Αυτοδιοίκηση. Πρακτικά, η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυσή της επομένως με πόρους και στελέχη, για να ανταπεξέλθει στο νέο, αναβαθμισμένο ρόλο που θέλουμε να έχει.

Και ασφαλώς τους επόμενους μήνες, προωθούμε την υλοποίηση της ιστορικής μεταρρύθμισης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Με απόλυτη διαφάνεια και με διακομματική συνεργασία, θα υλοποιήσουμε το νόμο που όλοι μαζί ψηφίσαμε και φυσικά το αυτονόητο εθνικό και πολιτικό καθήκον μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

λίγο πριν χαράξει η αυγή ενός νέου έτους, τόσο σημαδιακού για την ελληνική ιστορία, 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ας δώσουμε σε αυτή την επέτειο το πιο δημιουργικό της νόημα:

Με ενότητα, σχέδιο και στρατηγική, αντοχή, καρτερικότητα και αλληλεγγύη, ας νικήσουμε πρώτα στον πόλεμο με την πανδημία.

Ας ανασυγκροτήσουμε μεταρρυθμιστικά το Κράτος και την οικονομία μας. Και βέβαια, οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή εδάφους, αέρα η θάλασσας, αλλά θα συμβάλλει με αποφασιστικότητα στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ειρήνη, που είναι προϋπόθεση για τη σταθερή ευημερία των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, ενώνει τους Έλληνες για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία.

Θα τα καταφέρουμε!

*Επισυνάπτονται τα έγγραφα που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στα πρακτικά της Βουλής. Το συνημμένο αρχείο περιλαμβάνει δύο σελίδες.
Ετικέτες: COVID19ΑΣΕΠΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΟΥΛΗΕΝΟΤΗΤΑΚΕΔΕΟΛΟΜΕΛΕΙΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών