ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

ΥΠΕΣ: Στο κενό η προσπάθεια διχασμού

Να ανασκευάσει η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» και ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ για το απαράδεκτο και πέρα από κάθε ηθική και δεοντολογία πρωτοσέλιδο σε βάρος των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, επισημαίνοντας ότι η «ΑΥΓΗ» είναι κομματικό όργανο.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός το ότι η ελληνική Δικαιοσύνη καταδικάζει ομόφωνα την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση «κι έτσι και με δικαστική σφραγίδα γίνεται αυτό που ο ελληνικός λαός έκανε με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές, αφήνοντας αυτό το ναζιστικό μόρφωμα εκτός Βουλής. Είναι μια πράξη που επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία των θεσμών και την καλή λειτουργία της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με προτάσεις παράλογες και άτοπες μέσα στη Βουλή επιχείρησε να δυναμιτίζει το ενωτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο λαό μετά την ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τη Δικαιοσύνη. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί το Κυριακάτικο δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ», το οποίο σημείωσε ότι θα αποτελέσει «την πλέον μελανή σελίδα στην ιστορία της εφημερίδας. Είναι ένα δημοσίευμα ψευδεπίγραφο, που επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες». Η προσπάθεια αυτή, όπως τόνισε, δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στους Έλληνες, καθώς ακόμα και η μεγάλη πλειονότητα που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές καταδικάζει αυτό το δημοσίευμα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ΧΑ παραπέμφθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και καταδικάστηκε με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να κάνει αυτήν την αισχρή και συκοφαντική πράξη και να νομίζει ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες στην ενημέρωση. Είναι ένα δημοσίευμα κατάπτυστο, συκοφαντικό. Θα έπρεπε να ντρέπονται και θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφθούν και να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τους αναγνώστες. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη γι’ αυτό το απαράδεκτο δημοσίευμα, το οποίο είναι έξω από κάθε όριο ηθικής και δεοντολογίας και κυρίως είναι ψεύτικο και προκαλεί την κοινή λογική κάθε δημοκρατικού πολίτη». Σε ερώτημα αν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη η «ΑΥΓΗ» ή ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι η «ΑΥΓΗ» είναι η κομματική εφημερίδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε και πάλι το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν φύγει από την εξουσία άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, μείωσε τις ποινές, έβγαλε από τις ποινές την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων και μείωσε την ποινή για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης. «Όταν το έκαναν αυτό δεν καταλάβαιναν ότι αφορά την Χρυσή Αυγή; Προφανώς το καταλάβαιναν… Γιατί το έκαναν; Έχουν την καλοσύνη να μας το εξηγήσουν; Είναι πολύ συγκεκριμένη η ερώτηση». Σε ερώτηση «γιατί να το κάνουν και αν είναι συνεταιράκια», ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ μαζί έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 προκαλώντας, με το θέμα της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, πρόωρες εκλογές. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά τα γεγονότα. Κανείς δεν ξεχνά τίποτα, αλλά εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαν να ξεπεράσουν όλα αυτά και αφού όλοι είμαστε ενωμένοι στην ομόθυμη καταδίκη της ΧΑ ως ναζιστικό μόρφωμα και εγκληματική οργάνωση, ήλθαν και όχι μόνο έριξαν ‘‘λάδι στην φωτιά’’, αλλά προέβησαν σε αυτήν την απίστευτα συκοφαντική και κατάπτυστη πράξη με το δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ». Επαναλαμβάνω ότι απαίτηση όλων των δημοκρατικών πολιτών να ανασκευάσει η εφημερίδα και να ζητήσει μια συγγνώμη».

Στο ερώτημα αν θα υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να διορθώσει τον Ποινικό Κώδικα, θύμισε τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός επισήμανε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενότητα: «Διανύουμε μία περίοδο που είναι όσο πιο ποτέ αναγκαία η ενότητα των Ελλήνων. Για το θέμα με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μία ξεκάθαρη και ισχυρή ενωτική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την ενότητα στο εθνικό μέτωπο, στο εσωτερικό της χώρας. Περιλαμβάνει μία συνεχή, διπλωματική προσπάθεια, έναν ατελείωτο μαραθώνιο σε όλα τα διεθνή fora, προκειμένου να απομονωθεί η Τουρκία, η οποία, δυστυχώς, όπως είδαμε -έχει βγει και σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών- προβαίνει σε νέες, παράνομες και προκλητικές πράξεις. Εμείς καλούμε την Τουρκία να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις παράνομες ενέργειές της. Εκ των πραγμάτων, οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν, συστηματικά, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επομένως, θα περιμένετε ότι η κυβέρνησή μας -δια του κ. πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών- θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που πρέπει, σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Κι γι’ αυτό, ακριβώς, είναι ένα πρόσθετος λόγος, θα έπρεπε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλλουν με ενωτικές συμπεριφορές σε πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα». 

Για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχει «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ακόμα το νόμο. Ο νόμος θα είναι έτοιμος, το νομοσχέδιό μας, στα τέλη Οκτωβρίου. Αύριο θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία αυτής της μεταρρύθμισης γιατί αφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΑΣΕΠ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών του, στην αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης. Κεντρική λογική μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αξιοκρατία, σαφής περιγραφή των προσόντων που πρέπει να έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση εργασίας που του αξίζει. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σημαντικά βήματα μπροστά σε αυτόν τον τομέα και επομένως τις επόμενες μέρες θα πρέπει να περιμένετε τα νεότερά μας στη συνέχιση της αλυσίδας των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση».

Ετικέτες: ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΑΣΕΠΑΥΓΗΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΤΟΥΡΚΙΑΥΠΕΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΧΑ