ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΥΠΕΣ στο Balkan Forum: Η Θεσσαλονίκη στέγη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα Βαλκάνια

Τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής για τη βαλκανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη, με βάση την Αυτοδιοίκηση, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, από 2ο Balkan Forum, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Το υλικό υπάρχει. Εκείνο που λείπει είναι τα θεμέλια για να οικοδομηθεί αυτή η μόνιμη δομή. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να δημιουργήσουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε φιλόδοξη μεν, αλλά και ρεαλιστική την προσπάθεια οικοδόμησης Βαλκανικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας πως από αυτό το εγχείρημα θα μπορέσει να αναπτυχθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα προς όφελος των λαών μας και παράλληλα να προβληθούν τα κοινά στοιχεία του πολιτισμού μας.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, αφετηρία και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί η προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την εισαγωγή και επιτυχημένη χρήση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που παρουσιάζονται στην μετά πανδημία εποχή. Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τον πληθυσμό και ειδικά τη νέα γενιά, τις κρατικές δομές, τους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη διαμόρφωση ενός νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου. Όπως είπε, οι αλλαγές αυτές συνίστανται στην:

Ο υπουργός εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση πως η σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, είναι κομβικής σημασίας. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις και εξωστρέφεια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων, με στόχο την προαγωγή της έρευνας, για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες, των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων για τη δημιουργία δομών αποκατάστασης, ευεξίας, κατοικίας για την τρίτη ηλικία και την αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων. Είπε, βέβαια, πως πέραν της χρηματοδότησης και των προγραμμάτων η ύπαρξη επιπλέον φορολογικών κινήτρων είναι σημαντική.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί την εφαρμογή και εισαγωγή πρωτοβουλιών που συνδέονται με ένα αποτελεσματικότερο και δικαιότερο Κράτος που σέβεται τον πολίτη, οικοδομώντας μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης. «Γνωρίζουμε δε πώς ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων πρόσληψης και αξιολόγησης με προβολή και μεταφορά βέλτιστων πρακτικών, θα βοηθήσει στη γεφύρωση και αποτελεσματική ευθυγράμμιση: ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις, στη σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με την πραγματική οικονομία, στην απουσία καινοτόμων επενδύσεων, στην επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση και στην ενθάρρυνση της νέας γενιάς να πετύχει μέσω δημιουργικών ιδεών και αναπτύσσοντας επιχειρηματικό πνεύμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ειδικά για τη βαλκανική συνεργασία επισήμανε πως θα δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια, την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας, σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των καινοτόμων ιδεών.

«Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να εργαστούμε μαζί πάνω σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που να στοχεύει:

Σημειώνεται πως στο Balkan Forum, το οποίο πραγματοποιείται το διήμερο 25-26 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, πέραν των Ελλήνων, συμμετέχουν ομιλητές από έξι βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Αλβανία και Μαυροβούνιο).

Ετικέτες: BALKAN FORUMΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΒΑΛΚΑΝΙΑΔΗΜΟΙΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών