ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως στη Βουλή: «Ενισχύουμε τους κρατικούς λειτουργούς, αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του πολίτη»

Τρεις επιμέρους πτυχές του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στην αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ανέδειξε την Τετάρτη 26 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε τις σημαντικές οριζόντιες αυξήσεις που επέρχονται στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων – για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια – ενισχύοντας το εισόδημα των πολιτών και επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται το 50% του συνολικού οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς είχε αποτυπωθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, εστίασε στη σημαντική οικονομική στήριξη που προβλέπεται στις οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, στήριξη που άπτεται και της δημογραφικής πρόκλησης με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Τέλος, η Υπουργός ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης για την βέλτιστη λειτουργία του Δημοσίου και την αλληλένδετη σημαντική αύξηση κατά 30% των επιδομάτων ευθύνης.

Παρατίθενται οι τρεις επιμέρους πτυχές όπως τις περιέγραψε η κ. Κεραμέως:

Πρώτη πτυχή οι οριζόντιες αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.

Την τελευταία τετραετία, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, ψηφιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και εξελίχθηκαν και το ανθρώπινο δυναμικό προσαρμόστηκε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, συχνά και υπό αντίξοες, πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της διεθνούς πανδημίας. Οι πιο ποιοτικές, λιγότερο γραφειοκρατικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στο δημόσιο είναι αποτέλεσμα της πιο οργανωμένης, πιο εντατικής, πιο συστηματικής εργασίας των ανθρώπων του, των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απολαβές τους, ωστόσο, δεν ακολούθησαν αυτή την ανοδική πορεία. Σήμερα, προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Δεύτερη πτυχή, η στήριξη της οικογένειας με παιδιά, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Από 1/1/2024 αυξάνεται η οικογενειακή παροχή, από 50 σε 70 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, από 70 σε 120 ευρώ για δύο τέκνα, από 120 σε 170 ευρώ για τρία τέκνα, από 170, κ.ο.κ. Την παροχή θα λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.

Τρίτη πτυχή που θα ήθελα να αναδείξω, τα επιδόματα υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

 Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και δη σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων στην υπηρεσία του πολίτη. Στην ίδια κατεύθυνση, δρομολογούνται νέα, αξιοκρατικά και ταχύτερα συστήματα επιλογής προϊσταμένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε στοχοθεσία, αξιολόγηση και bonus παραγωγικότητας. Η ευθύνη είναι συνώνυμη της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. Στόχος, ένα δημόσιο του οποίου οι λειτουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνη, θέτουν στόχους, αξιολογούνται, αλλά και έχουν κίνητρα και ανταμείβονται. Η αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης σηματοδοτεί και αυτή την προτεραιοποίηση.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε τη σημασία της συναίνεσης και σε αυτό το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Σε συνέχεια μίας ευρείας συναίνεσης που κατάφερε να συγκεντρώσει ο νόμος, πλέον, για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σας καλούμε να υπερψηφίσετε και το παρόν σχέδιο νόμου, που ενισχύει οριζοντίως το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους Πανεπιστημιακούς. Ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Ας συστρατευθούμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, όπως αξίζει σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αν κάτι μας δίδαξαν οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν μία κυβέρνηση σταθερότητας, τόλμης και μεταρρυθμίσεων, μία κυβέρνηση ειλικρίνειας που υλοποιεί όσα υπόσχεται και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Με το νομοσχέδιο που ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, τόσο σύντομα από την έναρξη της νέας κυβερνητικής μας θητείας, υλοποιείται ήδη το 50% του συνολικού οικονομικού μας προγράμματος. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, ότι κάνουμε πράξη άμεσα τις προγραμματικές μας δηλώσεις, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία, τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπληρωτή Νίκο Παπαθανάση, τους Υφυπουργούς Θάνο Πετραλιά και Χάρη Θεοχάρη, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που έφεραν εις πέρας τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

To σχέδιο νόμου προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ενισχύει το εισόδημα των πολιτών, με μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση φόρων, ενώ ενισχύονται εισοδηματικά νέοι, οικογένειες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι παροχές αγγίζουν τα 4,4 δις σε βάθος τετραετίας και κινούνται αμιγώς εντός του δημοσιονομικού μας πλαισίου.

Από τις πολλές πτυχές του προτεινόμενου νομοθετήματος, θα ήθελα να αναδείξω τρεις επιμέρους, που αγγίζουν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρώτον, οι οριζόντιες αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.

Την τελευταία τετραετία, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, ψηφιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και εξελίχθηκαν και το ανθρώπινο δυναμικό προσαρμόστηκε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, συχνά και υπό αντίξοες, πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της διεθνούς πανδημίας. Οι πιο ποιοτικές, λιγότερο γραφειοκρατικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στο δημόσιο είναι αποτέλεσμα της πιο οργανωμένης, πιο εντατικής, πιο συστηματικής εργασίας των ανθρώπων του, των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απολαβές τους, ωστόσο, δεν ακολούθησαν αυτή την ανοδική πορεία. Σήμερα, ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την οφειλόμενη ενέργεια και προβλέπουμε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται οριζόντια κατά 70 ευρώ ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και εκείνων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% και επιπλέον αύξηση περίπου 10,5% στις απολαβές τους, όπως προκύπτουν από το σύνολο των παρεμβάσεων 2023-2024. Με τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος, οι δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν κατά μέσο όρο πάνω από ένα μισθό -περίπου 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 καθαρά. Ωστόσο, με βάση τις επιπλέον αυξήσεις ή τις φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 -όπως η κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί κ.ά.-, το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Μέσα από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίζουμε έμπρακτα τους κρατικούς λειτουργούς, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του πολίτη.

 

Δεύτερη πτυχή, η στήριξη της οικογένειας με παιδιά, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Από 1/1/2024 αυξάνεται η οικογενειακή παροχή, από 50 σε 70 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, από 70 σε 120 ευρώ για δύο τέκνα, από 120 σε 170 ευρώ για τρία τέκνα κ.ο.κ .Αυτό είναι ένα μήνυμα στήριξης των οικογενειών αλλά και μήνυμα απόκρισης στη δημογραφική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Τρίτη πτυχή που θα ήθελα να αναδείξω, τα επιδόματα υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

Ήδη από τις προγραμματικές μου δηλώσεις, είχα αναδείξει τη σπουδαιότητα του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και δη σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων στην υπηρεσία του πολίτη. Στην ίδια κατεύθυνση, είχαμε ανακοινώσει ότι δρομολογούμε νέα, αξιοκρατικά και ταχύτερα συστήματα επιλογής προϊσταμένων, και ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε στοχοθεσία, αξιολόγηση και bonus παραγωγικότητας.

Η ευθύνη είναι συνώνυμη της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα του οποίου οι λειτουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνη, θέτουν στόχους, αξιολογούνται, αλλά και έχουν κίνητρα και ανταμείβονται. Η αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης σηματοδοτεί και αυτή μας την προτεραιοποίηση. Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατροί του ΕΣΥ, των ερευνητές,  προϊσταμένοι εκπαίδευσης κ.λπ.

Είναι μια σημαντική αύξηση, με έντονο συμβολισμό σε ό,τι αφορά τη σημασία που αποδίδουμε στις θέσεις ευθύνης και πόσο καταλυτική βαρύτητα θεωρούμε ότι καταλαμβάνουν τα στελέχη αυτά για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Κυρίες και κύριοι,

Σε συνέχεια μίας ευρείας συναίνεσης που κατάφερε να συγκεντρώσει ο νόμος, πλέον, για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σας καλούμε να υπερψηφίσετε και το παρόν σχέδιο νόμου, που ενισχύει οριζοντίως το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πανεπιστημιακούς. Ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Ας συστρατευθούμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, όπως αξίζει σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ετικέτες: αυξήσειςΒΟΥΛΗΔημόσιοι ΥπάλληλοιΝίκη ΚεραμέωςΟΛΟΜΕΛΕΙΑ