ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Ύψιστης σημασίας η αναμόρφωση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΟΤΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απηύθυνε την Τετάρτη 30 Μαΐου χαιρετισμό στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων για την απλούστευση των διαδικασιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού που διοργανώθηκε από την (Ε.Ε.Τ.Α.Α) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βορίδης ανέπτυξε τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στον ανακαθορισμό και την διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα αποτυπωθεί στον Οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και ο οποίος θα αναλάβει να αξιολογεί τις αρμοδιότητες και με τη συνδρομή ενός ψηφιακού εργαλείου θα καλείται να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις στο ζήτημα της ορθής κατανομής τους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συζήτηση για την κατανομή των αρμοδιοτήτων συνεχή και συστηματική και τόνισε την ανάγκη αυτή να διεξάγεται σταθμισμένα, προκειμένου να επιλύονται κρίσιμα μεθοδολογικά ζητήματα. 

Τέλος εξήρε το έργο της απλούστευσης των διαδικασιών που παρουσίασε η Ε.Ε.Τ.Α.Α. σημειώνοντας ότι θα ενταχθεί στη συνολική παρέμβαση στην οποία θα προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Ετικέτες: Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και ΑυτοδιοίκησηςΈνωση Περιφερειών ΕλλάδαςΚεντρική Ένωση Δήμων ΕλλάδαςΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργείο Εσωτερικών