ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μεγάλη εκλογική ήττα

Την κατάθεση – την προσεχή εβδομάδα – του  νομοσχεδίου που αφορά στον Εσωτερικό Έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα καίριο και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της κακής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνοντας παράλληλα πως με το νομοσχέδιο «ενοποιείται και εξελίσσεται πάρα πολύ το πλαίσιο για τον εσωτερικό έλεγχο».

Μάλιστα, ο Υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος συνιστά μία εξέχουσας σημασίας εσωτερική διαδικασία που θα θωρακίζει τους δημόσιους υπαλλήλους και το δημόσιο συμφέρον.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας, ενώ αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου πως με αιχμή το νομό για την ψήφο των ομογενών «θα ψηφίσουν και τα δέντρα», ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για μεγάλη ήττα.

«Είναι η δεύτερη τοποθέτηση, την πρώτη την είχε κάνει ο κ. Πολάκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει  ότι η παρουσία μου στο Υπουργείο Εσωτερικών δικαιολογείται προκειμένου να προετοιμάσω την ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι ως γνωστό είναι ακροδεξιοί και εθνικιστές» σχολίασε δηκτικά ο Υπουργός και πρόσθεσε «σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών προετοιμάζουμε τη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι Έλληνες. Διερωτώμαι πού στηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος τα όσα λέει. Προφανώς ετοιμάζουν τον εαυτό τους για μία μεγάλη ήττα και προδικάζει από τώρα το αποτέλεσμα των εκλογών».

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ενεκρίθη από τη Βουλή με πλειοψηφία 200 ψήφων και κατέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί αμφίβολης εκλογικής διαδικασίας.

«Ψηφίζουν ούτως ή άλλως όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι Έλληνες πολίτες που μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στη χώρα να ψηφίσουν. Εκείνο που συζητάμε είναι να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Η νομική προϋπόθεση που έχει τεθεί είναι να αποδείξουν διετή κατοικία στην Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, ενώ αναφορικά με τον τρόπο που θα αποδεικνύεται η διετής διαμονή στην Ελλάδα, ενδεικτικά ανέφερε πως αυτό προκύπτει είτε μέσω του απολυτήριου στρατού, είτε μέσω σχετικής βεβαίωσης ΕΦΚΑ.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε πως θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα δηλώνεται η πρόθεση των αποδήμων να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και εφόσον εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή θα εγγράφεται στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο.

Πάντως, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται αποκλειστικά για να προετοιμάσει την υποδομή προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι Έλληνες.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας λέγοντας πως εάν προχωρήσει και ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στις ευάλωτες ομάδες και στους ηλικιακά μεγαλύτερους θα δημιουργηθούν συνθήκες αποσυμπίεσης καθώς θα μειώνονται οι βαριά νοσούντες και τα κρούσματα δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες.

«Μας κατηγορούν για πολιτική “βλέποντας και κάνοντας” αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Aπό την αρχή της πανδημίας επιχειρούμε να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα χωρίς να διακυβεύεται η δημόσια υγεία. Συνεπώς, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας μπορούμε να ανοίγουμε ή να κλείνουμε τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Υπό αυτό το πρίσμα πάντα λέμε ότι είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων, καθώς όσο πιο πιστά τηρούνται αυτά τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να ανοίγουμε την οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.