ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

12.01.2022 - Εξετάσεις ιθαγένειας: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση 07.01.2022 - ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Τέλος η ταλαιπωρία για τους Έλληνες του εξωτερικού. Ξεκίνησε η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών από τα Προξενεία 22.12.2021 - Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, της Στοχοθεσίας και του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο Δημόσιο 21.12.2021 - ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο «Digital Economy Forum 2021»: Εφαρμόζουμε ένα ολιστικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου 10.12.2021 - Απάντηση του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Επιδιώκουμε να χτίσουμε μία κουλτούρα ακεραιότητας στο Δημόσιο

Στα τέλη Φεβρουαρίου τοποθέτησε χρονικά την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο και που αφορούν στην αλλαγή του Εκλογικού νόμου και στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

Ο κ. Βορίδης δήλωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων για τα παραπάνω νομοσχέδια, υπενθυμίζοντας ότι θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση πριν αυτά κατατεθούν στη Βουλή. 

Μάλιστα, ο Υπουργός ερωτηθείς για την πενταετή θητεία που θεσπίζεται για τους αιρετούς και εάν αυτό επηρεάζει τις Εθνικές εκλογές σημείωσε πως δεν συμπίπτουν και πρόσθεσε: «Είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει καθαρό αυτοδιοικητικό πεδίο όταν κάνεις εκλογές και αυτό να μην ενέχει χαρακτηριστικά πολιτικής εκλογής, όπως έχουν οι ευρωεκλογές». Παράλληλα, εκτίμησε πως η πενταετία δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να εξελίξουν και να υλοποιήσουν το έργο τους.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στις Ευρωεκλογές και αν αυτές θα πραγματοποιηθούν με σταυροδοσία ή με λίστα, ο Υπουργός παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η απόφαση είναι κεντρική και θα ληφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκφράζοντας πάντως την προσωπική του άποψη τάχθηκε υπέρ της λίστας, την οποία στήριξε αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυσκολία ενός μη προβεβλημένου προσώπου – που όμως διαθέτει όλα τα προσόντα – να απευθυνθεί σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες και να διεκδικήσει την ψήφο τους.

Ερωτηθείς για το προσωπικό που υπηρετεί στον δημόσιο τομέα, ο Υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 35%, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη συγκρότησης ενός ορθολογικού συστήματος προσλήψεων, γεγονός που, όπως τόνισε, εξασφαλίζεται με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το νέο ΑΣΕΠ.

Τέλος, ο κ. Βορίδης εξήρε τη σπουδαιότητα του προωθούμενου νομοσχεδίου για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και του ρόλου του Συμβούλου Ακεραιότητας που προβλέπεται σε αυτό.

«Επιθυμούμε να χτίσουμε μια κουλτούρα ακεραιότητας μέσω μίας εσωτερικής διαδικασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ετικέτες: Βασίλης ΧιώτηςΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣΕυρωεκλογέςλίσταΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣνομοσχέδιαΣΚΑΙσταυροδοσίαΣύμβουλος ΑκεραιότηταςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣύστημα Εσωτερικού Ελέγχου