ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Τιτάνιο έργο» η κωδικοποίηση της νομοθεσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απηύθυνε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) με τίτλο: «Συμβολή της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ στη λειτουργική απόδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών».

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ «τιτάνιο» καθώς, μέχρι πρότινος, ο νομοθετικός του όγκος παρέμενε κατεσπαρμένος σε διαφορετικά νομοθετήματα και επεσήμανε ότι με τη συστηματική ταξινόμηση των διατάξεων που εντοπίζονταν σε διαφορετικά  νομοθετήματα και τη συγκέντρωση αυτών σε ένα ενιαίο σώμα, αυτό κατέστη τελικώς λειτουργικό.

Τόνισε δε ότι η εργασία που έγινε κάλυψε την αμιγώς οργανωτική δομή των ΟΤΑ, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία τους από την περίοδο των κρατικών νομαρχιών μέχρι και τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των Δήμων και σημείωσε ότι πλέον έχουν αφαιρεθεί από την κωδικοποίηση διατάξεις που είχαν καταργηθεί ως αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη της ψηφιοποίησης και της άμεσης επικαιροποίησης του έργου της κωδικοποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση στην πρωτογενή νομοθεσία και να δοθεί ένα τέλος στον «σισύφειο» χαρακτήρα του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας των ΟΤΑ αποτελεί το πρώτο, σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση σύστασης ενός ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αναδιαταχθεί πλήρως το τοπίο εντός του οποίου λειτουργούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η κα Δραμαλιώτη, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε εκτενώς στο κρίσιμο ζήτημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ, τονίζοντας το γεγονός ότι η παρούσα μελέτη, είναι η πρώτη που επιλέχθηκε να παρουσιαστεί μέσα από έναν κύκλο μελετητικών δράσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το ΕΚΔΔΑ. Ειδικότερα, η κα Δραμαλιώτη υπογράμμισε τους διαχρονικούς δεσμούς του ΕΚΔΔΑ με τους ΟΤΑ τόσο μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και δράσεων συμβουλευτικής υποστήριξης, όσο και μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελεί βασικό εργαλείο καλής νομοθέτησης, αλλά και αντιμετώπισης της πολυνομίας, ενός δομικού προβλήματος της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία της και δημιουργεί  πεδία ανάπτυξης γραφειοκρατίας, κακονομίας, κακοδιοίκησης. Η κα Δραμαλιώτη επεσήμανε ακόμα, ότι το εγχείρημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας των ΟΤΑ θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και στην απλούστευση των διαδικασιών.

Την εκδήλωση τίμησαν με τον χαιρετισμό τους και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), κ. Γεώργιος Πατούλης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, δρ.Παρασκευή Δραμαλιώτη. Παρόντες στην έναρξη της ημερίδας ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, ο Δ/ντής του ΙΤΕΚ, κ. Γεώργιος Χαλκιάς, ο Δ/ντής του ΙΝΕΠ, κ. Κων/νος Τζήμας, και αρκετοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της Τ.Α.

Ετικέτες: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΒασίλειος ΈξαρχοςΓεώργιος ΠατούληςΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΈνωση Περιφερειών ΕλλάδοςΈρευνας και ΚαινοτομιώνΙνστιτούτο ΕπιμόρφωσηςΙνστιτούτο ΤεκμηρίωσηςΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΟΤΑΠαρασκευή ΔραμαλιώτηΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών