ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του συνόλου των Ελλήνων πολιτών

Την πρόθεσή του να εξευρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να προχωρήσει σε συγκλίσεις για να δοθεί μία ουσιαστική λύση στο σημαντικό αυτό ζήτημα και δήλωσε διατεθειμένος να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εκλογικών περιφερειών με γεωγραφικά κριτήρια, θέτοντας του ωστόσο δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις:

Μάλιστα, αναφορικά με τη δεύτερη προϋπόθεση ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει υποβληθεί, διαχωρίζει το εκλογικό δικαίωμα σε δύο κατηγορίες.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο υφιστάμενος νόμος έχει ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία και δεν θα έπρεπε να τροποποιηθεί, ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι η ψήφιση του αποτέλεσε προϊόν ισχυρού συμβιβασμού, χαρακτηρίζοντας τον μη ικανοποιητικό. Υπενθύμισε μάλιστα σχετικά τη στάση των σωματείων του Ελληνισμού της Διασποράς, ακόμα και εκείνων που προσκλήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη συζήτηση, τα οποία τάχθηκαν ομοφώνως υπέρ της άρσης των σχετικών περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βορίδης απαρίθμησε και τα προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα που προκύπτουν στην ουσιαστική εφαρμογή του ισχύοντος νόμου, αναφέροντας ως παράδειγμα την έλλειψη ψηφιοποίησης των απαραίτητων πιστοποιητικών τα οποία αποδεικνύουν τη διετή διαμονή στην Ελλάδα, μία εκ των βασικών προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με τη στάση που εκφράστηκε από τον εισηγητή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί και το δικαίωμα ψήφου να συνδέεται με τον τόπο μόνιμης κατοικίας σε συνάρτηση με κοινωνικές και φορολογικές υποχρεώσεις, τη χαρακτήρισε κατάφωρα εσφαλμένη καθώς, όπως εξήγησε, θέτει προϋποθέσεις μη τυπικές στην άσκηση ενός πολιτικού δικαιώματος που είναι συνδεδεμένο με την ιδιότητα του πολίτη, εκτιμώντας παράλληλα ότι μία τέτοια πρακτική είναι επικίνδυνη.

Τέλος, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτεί τις προϋποθέσεις που έθεσε, θα ακολουθήσει άμεσα τεχνική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη πρόταση μία μεγάλη ευκαιρία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ουσιαστική και όχι προσχηματική συζήτηση και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, γνωστοποιώντας τις ξεκάθαρες θέσεις τους, τόσο εντός, όσο και εκτός επικρατείας.

Ετικέτες: ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργός ΕσωτερικώνΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ