ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 7ο Φόρουμ των Δελφών: Κρίσιμος ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης στην ορθή και στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Παρασκευή 8 Απριλίου στην ημερίδα με θέμα «Ενδυνάμωση των Διοικήσεων των Κρατών Μελών στην εφαρμογή των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που διοργάνωσε το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform).

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη δεκαετή συνεργασία της χώρας μας με τη DG Reform εξαιρετικά εποικοδομητική και σημείωσε ότι πολλά από τα σημαντικά που πέτυχε η Ελλάδα στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει τα τελευταία 12 χρόνια σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19 και εσχάτως την ενεργειακή κρίση και χαρακτήρισε τη βοήθεια που λαμβάνει η χώρα μας από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τεράστια.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και να διοχετευθούν σε συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να δημιουργήσουν την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που καταβάλλει η πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Δημόσια Διοίκηση στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της ταχείας επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ένα σύστημα επιβράβευσης της παραγωγικότητας το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί περί τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους και να εφαρμοστεί εν συνεχεία σε πιλοτική μορφή.

«Για την εφαρμογή του συστήματος επιβράβευσης της παραγωγικότητας έχουμε εξασφαλίσει 7,5 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιπλέον 12,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα κατευθυνθούν στην επιβράβευση 6.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα εργαστούν για την υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» δήλωσε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη στοχοθεσία η οποία θα τίθεται από την ανώτερη διοικητική ιεραρχία του εκάστοτε φορέα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται παράλληλα πάνω σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και στη βελτίωση του επιπέδου στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

«Η διοικητική δομή, ο συντονισμός, το σύστημα επιβράβευσης, το επίπεδο στελέχωσης συνιστούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πως η χώρα μας θα επιτύχει τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» κατέληξε.

Ετικέτες: 7ο Φόρουμ των ΔελφώνΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργός Εσωτερικών