ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Ιδιαιτέρως εποικοδομητική η περιοδεία της Γ.Γ. Ιθαγένειας στις ΗΠΑ με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των Ελλήνων της διασποράς με το ελληνικό κράτος

Ιδιαιτέρως παραγωγική και εποικοδομητική υπήρξε η περιοδεία που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τις 24 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μπαλέρμπα επισκέφθηκε διαδοχικά τη Βοστώνη, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, πολιτείες στις οποίες διαβιοί μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών και είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο, με στόχο αφενός την ενίσχυση των πολιτισμικών και συναισθηματικών δεσμών των συμπατριωτών μας με τη μητέρα Ελλάδα και αφετέρου την ενημέρωσή τους για τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε θέματα κτήσης ιθαγένειας, απλοποίησης των συναλλαγών των Ελλήνων της Διασποράς με το ελληνικό κράτος καθώς και για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Κυβέρνηση προκειμένου οι απόδημοι Έλληνες να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Σημαντικά υψηλό υπήρξε το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι ομογενειακές οργανώσεις καθώς και εκπρόσωποι των ομογενών μας για τη δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με το ελληνικό κράτος, είτε για συναισθηματικούς σκοπούς, είτε επειδή διαθέτουν περιουσία στη χώρα μας. Υπογραμμίζεται ότι ιδιαίτερο ήταν και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μερίδα ομογενών για να επενδύσουν στη χώρα μας.

Παράλληλα, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς επίσης και συναντήσεις εργασίας με ακαδημαϊκά, επιστημονικά σωματεία ομογενών και μέλη της Ομογένειας που διαπρέπουν στις ΗΠΑ και εργάζονται υπέρ της προβολής της πατρίδας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών μετέβησαν στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερώσουν τους Έλληνες της Διασποράς για ζητήματα που αφορούν στην ενδυνάμωση της σχέσης τους με το ελληνικό κράτος και στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ετικέτες: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΕΡΜΠΑΣΓενική Γραμματεία ΙθαγένειαςΗΠΑΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών