ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: «Δικαιώνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Την πεποίθηση του ότι όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τις 6».  Ο Υπουργός σημείωσε πως τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν προχωρήσει στις ανάλογες κινήσεις ώστε να μην παρατηρηθούν αρρυθμίες, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, επανέλαβε πως η εισήγηση ήρθε από την αρμόδια επιτροπή των λοιμοξιολόγων η οποία και διαθέτει τα συγκριτικά στοιχεία και ακολούθως υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις τομές του νέου νομοσχεδίου του ΑΣΕΠ και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τους διαγωνιζόμενους που έχουν ήδη αποτελέσματα με το προηγούμενο καθεστώς, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως «για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε ενέργεια δεν αλλάζει κάτι, αλλάζει η μελλοντική διαδικασία».  Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στην αρμόδια Επιτροπή τις προσεχείς ημέρες και να εισαχθεί  μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Ολομέλεια. 

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως αυτό το νομοσχέδιο «έρχεται να δώσει απάντηση σε ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί το ελληνικό Δημόσιο και επομένως τη Δημόσια Διοίκηση από πλευράς προσλήψεων» αφού όπως είπε «δημιουργεί για πρώτη φορά έναν ενιαίο διαγωνισμό, σύμφωνα με έναν ενιαίο προγραμματισμό προσλήψεων». 

Διευκρίνισε παράλληλα πως στόχος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί ο χρόνος προσλήψεων αφού δεν θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί ανά φορέα και ανά Υπουργείο αλλά «θα υπάρχει ένας ενιαίος προγραμματισμός προσλήψεων που θα γίνεται από το υπουργείο εσωτερικών, με γνώμονα όλα τα αιτήματα και τις δημοσιονομικές δυνατότητες και  θα καθορίζει έναν ορισμένο αριθμό υπαλλήλων, που στη συνέχεια θα διανέμεται ανά φορέα. Ο διαγωνισμός θα είναι πανελλαδικός και θα γίνεται μια ή δυο φορές το χρόνο» τόνισε ο κ. Βορίδης.  Επιπλέον, πρόσθεσε πως η προηγούμενη διαδικασία «οδηγούσε σε πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και δημιουργούσε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Δημοσίου» σημείωσε ο κ. Βορίδης διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων από το Δημόσιο, καθώς για κάθε πρόσληψη θα πρέπει να έχει προηγηθεί μία αποχώρηση.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης εστίασε στην κινητικότητα η οποία, όπως είπε. παρουσιάζει ορισμένες παθογένειες στη σημερινή εφαρμογή καθώς «δηλώνονται τα αιτήματα των διαφόρων φορέων για κενές θέσεις εν συνεχεία οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υποβάλλουν αίτημα κινητικότητας και δημιουργείται μια ροή προς αυτό που θεωρείται καλύτερη θέση με αποτέλεσμα την αποψίλωση θέσεων που θεωρούνται πιο δύσκολες» είπε και εκτίμησε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ένας εξορθολογισμός. Αντίστοιχα και για το κομμάτι της αξιολόγησης ο ΥπΕΣ τόνισε πως θα πρέπει «να γίνουμε πιο φιλόδοξοι» ως προς τα αποτελέσματα «είναι πολύπλοκο θέμα έχει και μια φόρτιση» δήλωσε χαρακτηριστικά και επέμεινε στην ανάγκη την ενσωμάτωσης μιας κουλτούρας διοικητικής αξιοκρατίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους και το Συνδικαλιστικό Όργανο προκειμένου να συντονιστούν για να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Βορίδης ερωτήθηκε και για την ψήφο των ομογενών και δήλωσε «ήταν μια από τις πολύ σημαντικές τομές στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση μας το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα πρέπει να μπει σε λειτουργία και για αυτό το λόγο συναντήθηκα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και ζήτησα οδικό χάρτη ενεργειών προκειμένου να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του νόμου».

Στο σύνηθες ερώτημα που υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών περί πρόωρων εκλογών, πολύ δε περισσότερο εάν προκύπτει από ανασχηματισμό, ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως «πρόωρες εκλογές γίνονται όταν το αποφασίζει ο Πρωθυπουργός και  είναι επίσης απολύτως προφανές πως αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός ασχολείται με τα κρίσιμα και σημαντικά δηλαδή την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι οικονομικές επιπτώσεις της», για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων πως «σε κάθε περίπτωση η αλλαγή προσώπων σε μια κυβέρνηση γίνεται γιατί έχει μια δυνατότητα ο Πρωθυπουργός κάθε φορά να τοποθετεί την κυβερνητική ομάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τώρα με ποιο κριτήριο και ποιον ειδικό λόγο το αξιολογεί ο Πρωθυπουργός δεν είμαι αρμόδιος να σας πω αλλά σίγουρα εγώ δεν θα εφαρμόσω άλλο πράγμα από τις κυβερνητικές επιλογές. το ίδιο έκανε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος». Παράλληλα, ο Υπουργός απέκλεισε εκ νέου τα σενάρια που θέλουν τον Πρωθυπουργό να προχώρησε σε ανασχηματισμό για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας. 

«Όποιος γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέρει ότι δεν θα έκανε ανασχηματισμό εν μέσω πανδημίας για να ικανοποιήσει εσωκομματικές ισορροπίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις οικονομικές συνέπειες που θα αποτυπωθούν από την πανδημία, ο κ. Βορίδης τόνισε πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης με μεγάλα ποσά και στοχευμένες δράσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η πανδημία. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι κυβερνητικές επιλογές δικαιώνονται από τις εξελίξεις και υπενθύμισε την άγονη αντιπολιτευτική τοποθέτηση όλου του προηγούμενου διαστήματος. «Ακούω ακόμα στα αυτιά μου, το  Μάρτιο την αντιπολίτευση να λέει να ρίξουμε ακόμα περισσότερα λεφτά και να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε τη χρονική στιγμή που δεν είχαμε ακόμα ορίζοντα πέρατος της πανδημίας». 

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημαντική επιστημονική εξέλιξη που αφορά στη δημιουργία του εμβολίου «που φέρνει» όπως είπε «ένα ορατό σημείο πως θα τελειώσει αυτή η κρίση». 

«Το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις προφανώς αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τον πλανήτη, απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα εργαλεία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη και κυρίως αφορούν το Ταμείο Ανασυγκρότησης και εφαρμόζονται όλες οι πολιτικές στήριξης και βεβαίως η δημοσιονομική χαλάρωση» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «ένα μεγάλο στοίχημα που δουλεύουμε πάρα πολύ είναι τα ποσά του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ώστε με ορθολογική χρήση να δημιουργηθούν παράλληλα και επενδύσεις για  να πολλαπλασιαστεί το ποσό. Η κυβέρνηση, όπως επιτυχώς έχει αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις, το ίδιο επιτυχημένα θα αντιμετωπίσει και αυτή» κατέληξε ο Υπουργός.

Τέλος, ερωτηθείς για τις σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας με αιχμή τον εορτασμό των Θεοφανίων τόνισε ότι «δεν υπάρχει γενική κρίση με την Εκκλησία, αντιμετωπίζουμε με σεβασμό αυτά τα ζητήματα και ως προς το θεσμό και ως προς το θρησκευτική πίστη των πολιτών, υπήρξε μια διαφορετική προσέγγιση της Εκκλησίας, θα πρέπει να κρατηθεί αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι είναι κοινή η προσπάθεια και όλοι έχουμε ευθύνες. Όμως δεν μπορούν τα πάντα να αντιμετωπιστούν με αστυνομικά μέτρα, είναι σημαντικό να υπάρχει συναίνεση και σύμπραξη σε μα συγκεκριμένη κατεύθυνση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτό της πανδημίας» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.