ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΣ: Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με κομματικές συγκρούσεις, αλλά με σχέδιο και ενότητα, όπως έγινε την άνοιξη

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με κομματικές συγκρούσεις, αλλά με σχέδιο και ενότητα, όπως έγινε στην πρώτη φάση της την άνοιξη, τόνισε στο «Θέμα 104,6» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του, στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση σε κάθε πολίτη, ξεχωριστά, σε κόμματα και συλλογικότητες για σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με πορείες και διαδηλώσεις, ειδικά όταν μιλά κανείς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στο πολιτικό επίπεδο η αντιπολίτευση πρέπει να δει την αλήθεια και την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αντιπολιτεύεται με όρους που γινόταν η πολιτική πριν από 30 και 40 χρόνια. Η πανδημία είναι μια δοκιμασία για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, δυστυχώς, έχουν πεθάνει. Επομένως, θα πρέπει όλοι να διατηρήσουν την πειθαρχία τους. Να ακολουθήσουν με σοβαρότητα και πειθαρχία τις αποφάσεις για το lockdown. Γιατί αν τα καταφέραμε καλά τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, είναι γιατί πειθαρχήσαμε και συμπεριφερθήκαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα αν θέλουμε να τα πάμε καλά και να μην έχουμε βαριές ανθρώπινες απώλειες και χειρότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Απευθύνω έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς όλους. Δεν λύνονται τα προβλήματα με διαδηλώσεις. Τα προβλήματα που υπάρχουν αντιμετωπίζονται με σχέδιο και με συμβολή όλων».

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι πρέπει και η κυβέρνηση και η κοινωνία να είναι μια ομάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος για την αντιπολίτευση να νομίζει ότι αντιπολιτευόμενη στα πάντα την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας θα κερδίσει πολιτικούς πόντους. Εδώ, το ζητούμενο είναι να κερδίσουμε την ανθρώπινη ζωή. Να μην έχουμε μεγάλες απώλειες. Ας κοιτάξουμε λίγο τί γίνεται γύρω μας. Σε όλη την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, χάνονται χιλιάδες άνθρωποι. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε τα πάντα για την ανθρώπινη ζωή».

Σε ερώτηση για το αν διαμορφώνεται κλίμα κοινωνικής ανυπακοής ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η επιτυχία του Κράτους, της κοινωνίας, το πρώτο διάστημα της πανδημίας, ίσως δημιούργησε την αίσθηση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Επειδή οι θάνατοι αυξήθηκαν απότομα, ίσως αυτό δείχνει ότι δεν έχει αφομοιωθεί ακόμα από την κοινωνία ο κίνδυνος που υπάρχει. Όσο συνειδητοποιεί κανείς τον κίνδυνο τόσο θα πειθαρχεί στα μέτρα. Αλλά το θέμα είναι να το καταλάβουμε αμέσως, γιατί μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο καθένας έχει ευθύνη να υλοποιεί το σχέδιο στον τομέα του και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιό της. Και αν κάπου υπάρχουν δυσκολίες και αδυναμίες -γιατί έτσι είναι στη ζωή- πρέπει να το βελτιώνουμε όλοι μαζί. Σαν μια ομάδα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση για την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών που συναλλάσσονται μαζί τους. Υπενθύμισε ότι το κοινό εξυπηρετείται, πλέον, μόνο με ραντεβού και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους δεν απαντούν στα τηλέφωνα των πολιτών. Χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά και ζήτησε να γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ετικέτες: COVID-19LOCKDOWNΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΟΣΙΟΚΡΑΤΟΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών