ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΣ: Έρχεται νέα έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους – Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Με ενότητα, ψυχραιμία, πειθαρχία και αισιοδοξία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τη νέα φάση απειλής του κορωνοϊού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι τη στάση αυτή πρέπει να τηρήσει και η κοινωνία, αλλά και το πολιτικό σύστημα, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση και αντιπαραθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» υπογράμμισε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν ένα γενικό lockdown. Κάλεσε τους πολίτες όλων των ηλικιών να τηρούν τα μέτρα, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση του εμβολίου, τόνισε ότι όλοι έχουμε ανάγκη από μια σχεδιασμένη προοπτική για να γνωρίζουμε μέχρι πότε θα εφαρμόζονται τα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι οι Έλληνες μαζί, όπως το κάναμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας στα σχολεία. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου με συμβάσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης για 9.474 εργαζόμενους στην καθαριότητα σε σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για ένα 10μηνο, που θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να βάλει τέλος στο προηγούμενο καθεστώς πελατειακών σχέσεων.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών του ελληνικού λαού. Είμαστε έτοιμοι στο θέμα της καθαριότητας να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των σχολείων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Τόνισε ότι οι Δήμοι φροντίζουν για την επάρκεια αντισηπτικών και όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών για την υγιεινή και την προστασία όλων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της χώρας, προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος των χαμένων εσόδων τους, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε Δήμου και τις απώλειες εσόδων που είχε. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, οριζοντίως, 90 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση έκτακτης βοήθειας προς τους Δήμους όλης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Δημοσίου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τις συναλλαγές των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες. Σημείωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα, ενώ επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για όλους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως η τηλεργασία, η εργασία δίχως επαφή με το κοινό (back office) ή ακόμη και η χορήγηση ειδικής άδειας, εφόσον αυτή κρίνεται αναγκαία, βάσει ιατρικής γνωμάτευσης.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ο Υπ. Εσωτερικών ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση πέρα από την 31η Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία και είπε: «Μέχρι στιγμής 1.020.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 20 εκατ. τετραγωνικά μέτρα (!) των ιδιοκτησιών τους». Επίσης, ανέφερε ότι λειτούργησε, καταλυτικά, το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των ιδιοκτητών με πρόστιμα και επιπλέον τέλη για την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι η πληρωμή των αναλογούντων τελών, βάσει των νέου εμβαδού γίνεται από την 01/01/2020 και επισήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτών, Αυτοδιοίκησης και Κράτους.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, η ρύθμιση θα φέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους, έχοντας θετικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που προσφέρουν και στο κόστος τους. Ο υπουργός, κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν τη σχετική αίτηση στις υπόλοιπες 11 ημέρες που έχουν απομείνει.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε «η Ελλάδα με Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει μια συγκροτημένη πολιτική απέναντι στην πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα, δίνοντας τη μάχη σε κάθε επίπεδο και, ιδιαιτέρως, στις Συνόδους Κορυφής, όπως η χθεσινή, στην οποία ο Πρωθυπουργός τόνισε, με αφορμή την Λευκορωσία, ότι “δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά” από τους Ευρωπαίους ηγέτες». Τέλος, συμπλήρωσε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την Ελλάδα και να βάλουν τέλος στην τουρκική προκλητικότητα.

Ετικέτες: ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑΔΗΜΟΙΚΟΡΩΝΟΙΟΣΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣΣΧΟΛΕΙΑΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών