ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τρεις αποφάσεις Θεοδωρικάκου υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Τρία μέτρα που ενισχύουν την κτηματαγορά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών  κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό.

  1. Το πρώτο αφορά στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών να φέρει νομοθετική ρύθμιση την προσεχή Παρασκευή που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε να μπορούν να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες.
  2. Το κράτος διαγράφει τις οφειλές όσων έχουν δηλώσει διαφορετικά τετραγωνικά στο Ε9 και στους δήμους, σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας. Η ρύθμιση όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος αφορά και τον ΤΑΠ. Για να ολοκληρωθούν μάλιστα οι δηλώσεις μέσα στο όριο της 31ης Μαρτίου 2020, που έχει τεθεί, υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών ώστε η ΚΕΔΕ να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως θα γίνονται οι δηλώσεις. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που συνεπώς έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι αναμένει εισήγηση της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  3. Σε ό,τι αφορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας μέχρι την 30η Ιουνίου 2020

 Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο 37ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Να σας ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο κατ’ αρχήν.

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με καλέσατε στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Έχετε δίκιο, στην πολιτική ως πολιτικός είμαι απολύτως καινούργιος και ο ίδιος. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που ενώνει δυνάμεις, ιδέες και απόψεις σε μια μεγάλη παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Υπερβαίνει τα παραδοσιακά όρια και πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εκπλήξει πολιτικά τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων με ένα σημαντικό έργο, το οποίο αγγίζει τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί φίλοι στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αγαπητέ μου φίλε Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχε Αθηναίων, Γιώργο Πατούλη, περιφερειάρχη Αττικής, Δημήτρη Κάρναβε, δήμαρχε Καλλιθέας, πιστεύω ότι η ιδιοκτησία είναι κατ’ αρχήν ανθρώπινο δικαίωμα, προτού γίνει χαρακτηριστικό της μεσαίας τάξης. Πρώτα απ’ όλα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταδιώκει κανείς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν επενδύσει τους κόπους και τις προσπάθειες της ζωής τους στο ακίνητο. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες αυτό είναι μια πολύ ισχυρή παράδοση.

Και κακά τα ψέματα αιφνιδιαστήκαμε τότε πολύ αρνητικά όλοι, εκείνα τα πρώτα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς φόρος στο ακίνητο υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο φόρος πρέπει να είναι λογικός για να μπορεί κανείς να τον πληρώνει. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.

Το δεύτερο. Θέλω να σας πω ότι οτιδήποτε σας πω εγώ και οτιδήποτε ακούσατε από τους συναδέλφους μου ήδη, είναι προϊόν μιας πάρα πολύ σημαντικής και συντονισμένης δουλειάς η οποία γίνεται υπό τον Πρωθυπουργό μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκφραστής των θεμάτων και των αιτημάτων όλης της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως της μεσαίας τάξης που -κατά τα ψέματα- επλήγη τα προηγούμενα χρόνια βαρύτατα από μια σκληρή υπερ-φορολόγηση, η οποία δεν χρειάζονταν. Άρα μην περιμένετε να ακούσετε κάτι από έναν Υπουργό γιατί τον προαναγγείλατε έτσι. Αυτό που κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πολιτική της κυβέρνησης και η κυβέρνηση έχει πάρει ένα σύνολο μέτρων για να στηρίξει το ακίνητο και τους ιδιοκτήτες του. Μέτρα τα οποία ήδη παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Σκυλακάκης, ο αγαπητός μου συνάδελφος – υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναγγέλλοντας και τα νέα μέτρα και τις νέες πολιτικές που είναι μπροστά και θα ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι, αλλά κι εσείς στην αρχή τα παρουσιάσατε.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών έχω να σας πω σήμερα τρία πράγματα αφού ξεκαθαρίσω ότι όταν ο Πρωθυπουργός που ανέθεσε τα βαριά καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών, ένα πράγμα είπα στον εαυτό μου: «Πρόσεχε εκεί που θα πας μην κάνεις πράγματα για τα οποία ως πολίτης θα αισθανόσουν ότι –αν τα έκανε κάποιος άλλος ως υπουργός- αδικούν την κοινωνία κατάφορα και ταλαιπωρούν τον κόσμο». Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά δεν θα πάψει ποτέ αυτό να υπάρχει μέσα στο μυαλό μου. Έτσι πιστεύω ότι οτιδήποτε κάνουμε και αποφασίζουμε οφείλει να παίρνει υπ’ όψιν του ότι το κράτος θα σέβεται τους πολίτες και οι πολίτες θα σέβονται το κράτος. Καθαροί λογαριασμοί, καθαρές κουβέντες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές, ξεκάθαρες σχέσεις για να μπορούμε να είμαστε όλοι συνεπείς στις σχέσεις μας.

Κατ’ αρχήν, το πρώτο που θέλω να σας πω, είναι ότι όταν αναλάβαμε τα πράγματα βρεθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί, κατά κυριολεξία, η Αυτοδιοίκηση. Δεν το θεωρώ περιττό να το πω σε αυτό το Συνέδριο, το θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες οδηγούσε, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, στο χάος. Δεν θα μπορούσατε να βρείτε κανέναν να συνεννοηθείτε. Δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν  προϋπολογισμοί από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Ο κατακερματισμός ήταν και είναι τρομερός.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτει το νομοσχέδιο με το οποίο η ΕΕΤΑΑ θα μπορεί να κάνει συμβάσεις έργου με πολιτικούς μηχανικούς τους οποίους θα διαθέτει στους δήμους που τους χρειάζονται  μέσα από προγραμματικές συμβάσεις των δήμων με την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες που χρειάζονται στη μελέτη και κατασκευή  των τεχνικών έργων, αλλά και στις υπηρεσίες δόμησης, στις πολεοδομίες. Γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε ένα πρόβλημα μεγάλο, που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης και εμμέσως της αξίας των ακινήτων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Και το λύνουμε χωρίς να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους, άρα χωρίς να επιβαρύνουμε δημοσιονομικά τη χώρα. Χωρίς να φτιάξουμε άλλη μια στρατιά δημοσίων υπαλλήλων. Με ένα μέτρο καινοτόμο, ουσιαστικό πρακτικό, το οποίο έχει ληφθεί σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό και με τον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Δεύτερον σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα δηλωθέντα τετραγωνικά στο Ε9 και στους λογαριασμούς που έρχονται στο σπίτι που αφορούν και τη δημοτική φορολογία. Το θέμα παρουσίασε με εξαιρετική ακρίβεια ο κ. Σκυλακάκης. Στο πλαίσιο της λογικής ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης το κράτος, το κράτος έκανε μια μεγάλη χειρονομία. Είπε: ό,τι χρωστάτε για τα προηγούμενα  πέντε χρόνια εξ αιτίας αυτής της διαφοράς το χαρίζουμε. Και αυτό αφορά και τον ΤΑΠ. Για να συνεννοούμαστε. Και τον ΤΑΠ. Αλλά από εδώ και πέρα θα πρέπει αυτά να δηλωθούν και όλοι να πληρώνουν κανονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τα οποία πρέπει να είναι δηλωμένα στο Ε9. Υπάρχει και αυτή η διάσταση, θα πρέπει και στο Ε9 να είναι δηλωμένα αυτά που πραγματικά υπάρχουν. Όταν γίνονται τακτοποιήσεις και γίνονται μεταβολές, ο πολίτης έχει αυτήν την υποχρέωση.  Αυτό το κάναμε σε πλήρη συνεννόηση με την ΠΟΜΙΔΑ, με την οποία έχουμε στενή σχέση συνεργασίας από την πρώτη στιγμή. Δεν έχουμε καμία διάθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Επειδή έχουμε επίσης άριστη συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της τον κ. Παπαστεργίου μιλώ σχεδόν καθημερινά, υπολογίζω σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και επομένως θα μπορεί κανείς για το σύνολο των δήμων της χώρας να μπει και να κάνει την αίτησή του με ηλεκτρονικό τρόπο. Αλλά πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να την κάνει. Όπως και οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να βάλουν σε εφαρμογή τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων με την ΑΑΔΕ, η οποία επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ίδιας της ΑΑΔΕ. Αυτό είναι μια υποχρέωση των Δήμων και των Δημάρχων που πρέπει να το οργανώσουν.  Αυτό τι σημαίνει; Ότι σε δυόμιση μήνες από σήμερα, με τη δουλειά όλων μας, των πολιτών και ιδιοκτητών ακινήτων, της ΠΟΜΙΔΑ, της κυβέρνησης, όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φυσικά των δήμων, θα έχουμε βάλει σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουμε τα πραγματικά τετραγωνικά που έχουμε. Αυτό είναι σωστό και δίκαιο και γίνεται πράξη με τη συνεργασία όλων μας.

Σε ό,τι αφορά χρήματα που έχουν πληρωθεί από το παρελθόν, έχω ζητήσει από την ΚΕΔΕ να μου πει τι δυνατότητες έχει. Δεν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα είναι ανεφάρμοστη και δεν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση άδικη. Περιμένουμε λοιπόν από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μας πουν τι δυνατότητες υπάρχουν. Αυτό που μπορεί να σας εγγυηθεί η κυβέρνηση είναι ότι τελείωσε η υπόθεση για ό,τι δεν έχει πληρωθεί. Και δεύτερον τελειώνει και η ταλαιπωρία, διότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Για το επόμενο θέμα που προανέφερα, περιμένουμε την εισήγηση της ΚΕΔΕ, η οποία δεν πρόκειται να αργήσει.

Τέλος, το τρίτο θέμα αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτά που δεν χρησιμοποιούνται  και δεν αξιοποιούνται. Δίνουμε τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου κατ’ αρχήν, σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Ιουνίου, να γίνει η αντίστοιχη διαδικασία, να πληρωθούν, προκειμένου να μην υπάρχει η επιβάρυνση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τα ακίνητα, ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας της ακίνητης περιουσίας, των δικαιωμάτων των πολιτών και των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και στην αξία και στη λογική, ότι κράτος και πολίτες είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου.

Ήλθε η ώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα όχι μόνο αξίζει καλύτερα αλλά μπορεί καλύτερα. Ήλθε η ώρα να πιστέψουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ότι δεν μας ταιριάζει ούτε η μιζέρια, ούτε η απαξίωση της πατρίδας μας. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά και για την ιστορία την οποία μπορούμε να γράψουμε όλοι μαζί ενωμένοι».

 

Ετικέτες: ΑΚΙΝΗΤΑΟΜΙΛΙΑΠΟΜΙΔΑΣΥΝΕΔΡΙΟΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ