ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Το ΥΠΕΣ και το ΕΚΔΔΑ στηρίζουν την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη – Μνημόνιο συνεργασίας για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων των ΚΕΠ

Διημερίδα με θέμα: «ΚΕΠ και Ψηφιακή Εξυπηρέτηση Πολιτών» φιλοξενήθηκε  σήμερα 7/10/2020 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παρουσία του Υπουργών Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, των συναρμοδίων Υφυπουργών κ. Γεωργαντά και Ζαριφόπουλου, καθώς και των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων.

Στο πλαίσιο της διημερίδας υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, καθώς και στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων σε ψηφιακές δεξιότητες.

Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Διονύσιος Κυριακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επεσήμανε ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισαν οι πολιτικές που προωθήθηκαν τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, όσο και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την επιτάχυνση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Στάθηκε ταυτόχρονα στην άμεση προσαρμογή του ΕΚΔΔΑ στις νέες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, με την υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων με τη μορφή σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.  Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΕΚΔΔΑ «δημιουργικό κρίκο στην αλυσίδα μεταρρυθμίσεων» που κάνει η κυβέρνηση και τόνισε ότι εν μέσω δύο τεραστίων κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα προωθεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν το επίπεδο εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Επιπλέον υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο της καραντίνας έγιναν πράξη καινοτόμες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και επιταχύνθηκε η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δημοσίου. Τέλος αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει στο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πληθώρα καινοτόμων πολιτικών που έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο του και υπηρετούν την κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Τόνισε δε τη χρησιμότητα της νέας εφαρμογής Kep live, και σημείωσε ότι η ένταξη του Δήμου Αθηναίων σε αυτή, του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών. Τέλος ανακοίνωσε επιμορφωτικές δράσεις για το προσωπικό των ΚΕΠ και την ανάπτυξη της Ψηφιακής Ακαδημίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΕΚΔΔΑ για την πρωτοβουλία αυτή και αναφέρθηκε στο έργο της  ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που προωθείται στο Δήμο Αθηναίων. Εξέφρασε επίσης τη βούλησή του για ακόμη στενότερη συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Γεωργαντάς στάθηκε στο έργο των ΚΕΠ, αλλά και στην προσπάθεια που συντελείται από το Υπουργείο, προκειμένου να εξελιχθούν και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη νέα ψηφιακή εποχή.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Ζαριφόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στο ελληνικό δημόσιο για την απλούστευση των διαδικασιών καθώς και στη σημασία της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις ψηφιακές πλατφόρμες για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Χριστόπουλος απευθύνθηκε στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που παρακολούθησαν τη διημερίδα, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση προχωρεί αποφασιστικά στο μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία θα κληθούν σύντομα να γίνουν εταίροι.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης τόνισε ότι για να διαλειτουργήσουν τα συστήματα πρέπει να διαλειτουργήσουν οι άνθρωποι και αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση με το Kep live, όπου όλοι λειτούργησαν ως ομάδα.

Η διημερίδα συνεχίζεται με τη συμμετοχή στελεχών των ΚΕΠ μέσω τηλεδιάσκεψης και την παρουσίαση των νέων δράσεων από στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ετικέτες: Kep liveΕΚΔΔΑΚΕΠΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο ΕσωτερικώνΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ