ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Θεοδωρικάκος: Το «Αντώνης Τρίτσης» δημιουργεί ήδη οφέλη για τους Έλληνες – Σε 77 έργα που «τρέχουν» εργάζονται 1.100 άτομα- Στόχος οι 40.000 θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ήδη «τρέχει» και δημιουργεί οφέλη για όλους τους Έλληνες καθώς 77 έργα*  ύψους 105 εκατ. € βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αυτά έχουν δημιουργηθεί ήδη 1.100 θέσεις εργασίας.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή της «Τώρα ό,τι συμβαίνει», στο ΟΡΕΝ, με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις, θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σε 5.000 έργα που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και στον τελευταίο δήμο της χώρας. Οι προσκλήσεις για τα έργα αυτά θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου και οι Δήμοι θα έχουν δικαίωμα, κατ’ αρχήν, έως το τέλος του έτους, να υποβάλλουν αιτήματα. Τα έργα θα γίνουν με διαφάνεια και σεβασμό στη νομιμότητα, «με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη».

 Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση με αρμοδιότητες και πόρους της Αυτοδιοίκησης, σε αντίθεση με την πολιτική που άσκησε επί τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την απλή αναλογική και με τα έργα χωρίς χρηματοδότηση έφερε στα πρόθυρα της διάλυσης την Αυτοδιοίκηση .

*Τα 77 έργα επισυνάπτονται εδώ: ΤΔ_ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ_ΤΡΙΤΣΗ_17_06_2020 NEW

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Χαρίτσης για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Ο κ. Χαρίτσης θα έπρεπε να κάνει την αυτοκριτική του για λογαριασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που διέλυσε την Αυτοδιοίκηση. Τη διέλυσαν με δύο τρόπους: Ο ένας είναι ότι καθιέρωσαν την απλή αναλογική και τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς γιατί δεν θα υπήρχαν πλειοψηφίες εάν δεν ερχόμασταν να αλλάξουμε τον νόμο πέρσι τον Ιούλιο  και το δεύτερο είναι τα απίστευτα ψέματά τους προς την Αυτοδιοίκηση, όταν υποσχέθηκαν έργα 1,234 δις ευρώ και είχαν διασφαλισμένους πόρους 134 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι πρωτοφανές. Δεν εντυπωσιάζεται ίσως κανείς γιατί από τον ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, το μόνο που εισέπραξαν οι Έλληνες ήταν τι σημαίνει προπαγάνδα και τι σημαίνει ψέμα. Αλλά να ρωτήσω τον κ. Χαρίτση: Έχει ξαναϋπάρξει συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή που θα αξιολογεί τα έργα; Και θα αποφασίζει ποια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα μετέχουν στην επιλογή των έργων.  Όταν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, επειδή δεν τους άρεσε πολιτικά, την είχαν απέναντι και με αυτές τις συμπεριφορές θα την έχουν απέναντι για καιρό»

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι αφορά όλους τους δήμους σε όλη την Ελλάδα και όλους τους πολίτες. Το ποια έργα θα ενταχθούν θα συναποφασισθεί, για πρώτη φορά, με τους ίδιους τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. «Αυτό είναι κρίσιμο γιατί η Αυτοδιοίκηση που γνωρίζει τις ανάγκες, υποδεικνύει και αυτό έρχεται και ενώνεται με το γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τα 2,5 δις είναι διασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών κι εξήγησε ότι «το ΤΠΔ δανείζει τους δήμους και στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών πληρώνει τα τοκοχρεολύσια για λογαριασμό των Δήμων από το ΠΔΕ για τα επόμενα 15-20- χρόνια».

«Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα εκδοθούν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Εφαρμογών του Υπουργείου Εσωτερικών 11 προσκλήσεις προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα μπορούν, κατ’ αρχήν, μέχρι 31 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν τα δικά τους αιτήματα και τις δικές τους οργανωμένες μελέτες για έργα» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην καινοτομία του προγράμματος να χρηματοδοτεί με 100 εκατ. ευρώ τις μελέτες και να ενισχύει τις τεχνικές υπηρεσίες δήμων που δεν έχουν επάρκεια με μηχανικούς από το ειδικό μητρώο της ΕΕΤΑΑ.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή έργων είπε ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών (αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών, ασφάλεια αστικών εγκαταστάσεων, χώροι αναψυχής για παιδιά κλπ) , ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία του προγράμματος για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ και έργα πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες και στη θάλασσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού για αναμόρφωση του ν. 4412 που αφορά την ανάθεση έργων, με στόχο να επιταχυνθούν διαδικασίες και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου «πώς θα κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δεν θα γίνει πάρτι» από το πλήθος των έργων που θα κατασκευασθούν ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός: «Πάρτι δεν πρόκειται να γίνει γιατί υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της νομιμότητας και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προασπίσουμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη».

Σε ό,τι αφορά στα έργα του «Φιλόδημος Ι» ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι έχει ήδη υπογράψει απόφαση για ένταξη και των 460 έργων που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει χωρίς χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Σε ερώτηση για το «Βοήθεια στο Σπίτι» ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα αναβαθμισθεί. Οι περίπου 50 δήμοι που ήταν έξω από το πρόγραμμα θα ενταχθούν κι αυτοί και το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με περαιτέρω υπηρεσίες που αφορούν και την ιατρική στο σπίτι. Ορισμένες στοιχειώδεις υπηρεσίες ιατρικής που ενδεχομένως μπορούν να προσφερθούν στο σπίτι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά θύμισε ότι με την απόφαση που έχει ληφθεί σώθηκαν πολλοί από πρόστιμα και απαλλάχθηκαν από την ατομική ευθύνη ρυθμίζοντας οριστικά τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Επίσης οι Δήμοι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο και έργο οι υπηρεσίες τους. Στο ερώτημα αν θα δοθεί παράταση, ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις 10 τελευταίες ημέρες, πριν λήξει η προθεσμία, αναγνωρίζοντας, ωστόσο υπάρχουν και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το διαδίκτυο και γι’ αυτό πολλοί καταφεύγουν στους λογιστές τους. Για το λόγο αυτό πριν τις τελικές αποφάσεις οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθήσουν πώς θα εξελιχθούν οι αιτήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι μοναδικός αρμόδιος να απαντήσει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ σε ερώτηση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει είπε ότι δεν θέλει να υποδείξει αν  πρέπει  ή δεν πρέπει να γίνει γιατί δεν είναι δική του δουλειά.

 

Ετικέτες: ΕΡΓΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ