ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΥΠΕΣ: “Η κυβέρνηση φροντίζει για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία όλων των παιδιών και των εκπαιδευτικών” – Το Υπουργείο έδωσε άμεσα τα 6,2 εκατ. € στην ΚΕΔΕ

Η μάσκα είναι το μόνο επιβεβαιωμένο μέτρο προστασίας που έχουμε κατά του κορωνοϊού και αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να το παράσχουμε δωρεάν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις του στα ραδιόφωνα ΣΚΑΪ και ΘΕΜΑ και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια και η βελτίωση των όρων λειτουργίας των Σχολείων είναι αρμοδιότητα και της Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Παιδείας για ό,τι περαιτέρω χρειαστεί.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες φορολογούνται σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν τα παιδιά τους και όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αυτό, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Και το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση για να δώσει δωρεάν μάσκες τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τη λογική ότι όλοι οι Έλληνες φορολογούνται και όλοι δικαιούνται μάσκες.

«Προτιμήσαμε να γίνει από την ΚΕΔΕ, γιατί στην ΚΕΔΕ μετέχει το σύνολο των παρατάξεων και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία για τη διαδικασία», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε αμέσως, με έκτακτη χρηματοδότηση, από την προηγούμενη Δευτέρα, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ για να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό για τη χορήγηση δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Την Πέμπτη η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε τις προδιαγραφές και την ίδια ημέρα ξεκίνησε ο διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ, με απόλυτη διαφάνεια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, έγκαιρα θα βρεθούν στα σχολεία 9.474 υπάλληλοι καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να διασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία. «Δώσαμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να είναι καθαρά τα σχολεία», τόνισε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, ακόμη, ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και των συναλλασσόμενων με αυτούς, όπως η τηλεργασία.

Σε ό,τι αφορά τα αδήλωτα τετραγωνικά, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «βασικός στόχος ήταν και είναι να υπάρξει τακτοποίηση των διαφορών που υπήρχαν στα δηλωμένα τετραγωνικά στο Ε9 και στους Δήμους και τους λογαριασμούς ρεύματος. Μέχρι την Κυριακή, έγιναν πάνω από 1,65 εκατομμύρια διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες και δηλώθηκαν πάνω από 35 εκατομμύρια τ.μ. Οι πολίτες γλίτωσαν από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα προηγούμενα χρόνια, ενώ κάθε χρόνο οι Δήμοι και το Κράτος θα έχουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα ωφελήσει τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες».

«Περίπου 120.000 άνθρωποι την ημέρα έμπαιναν στην πλατφόρμα την τελευταία εβδομάδα, είδαμε ότι το πρόβλημα αφορά την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και γι’ αυτό αποφασίσαμε παράταση για να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, ο υπ. Εσωτερικών απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι έχουν εκκρεμότητες, να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν δήλωση, καθώς θα προκύψει κέρδος για όλους. Θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή δημοτικών τελών και προστίμων για τα προηγούμενα 5 χρόνια και για τα επιπλέον τετραγωνικά θα πληρωθούν δημοτικός φόρος και δημοτικά τέλη μόνο από την 01.01.2020 και μετά. Στόχος της κίνησης αυτής, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να δημιουργηθεί μια νέα σχέση ανάμεσα στους φορολογουμένους πολίτες και στο κράτος και συγκεκριμένα η σχέση ενοχής που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια να μετατραπεί σε σχέση εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος αν δεν σταματήσει η τουρκική επιθετική πολιτική: «Καλό θα είναι οι γείτονες μας οι Τούρκοι –είναι πιο καλό και για εκείνους και για την περιοχή και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις- να εγκαταλείψουν τις προκλήσεις και την υψηλή ρητορική και πράγματα που ξέρουν τι δεν μπορούν να τα πραγματοποιήσουν. Είναι καλύτερο για τους δύο λαούς να έχουμε ειρηνικές σχέσεις, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε διάλογο υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν. Και φυσικά το μόνο αντικείμενο του διαλόγου είναι η διευθέτηση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο υπ. Εσωτερικών, τονίζοντας ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία.

Αναφερόμενος στις επικείμενες κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία, πρόσθεσε: «Απαιτούμε στα ευρωπαϊκά fora την εφαρμογή του Δικαίου και να υπάρξουν πολύ σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία το επόμενο διάστημα». Τόνισε την ψύχραιμη, σταθερή και δυναμική στρατηγική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού απέναντι στις προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε αυτήν τη στρατηγική, ώστε οι πάντες να λαμβάνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα δίκαιά της σε κάθε περίπτωση».

 

 

Ετικέτες: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΠΑΙΔΙΑΥΠΕΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ