ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Θεοδωρικάκος: Νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς φορείς επεξεργάζεται λύσεις για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε στην Καστοριά.

Η Διϋπουργική Επιτροπή υπό τον κ. Χατζηδάκη θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν καθώς, όπως είπε και τις προτάσεις των Δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι ανάλογα με την πορεία του προγράμματος μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, θα πρέπει να υπάρξει και ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας. «Η πολιτεία οφείλει, στη Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι με τη συνεργασία όλων, «τα προβλήματα πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες, ώστε να πάμε πιο γρήγορα μπροστά».

Απαντώντας σε επισημάνσεις δημάρχων, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι πράγματι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δεν έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια υπηρεσία «νεφέλωμα». Όπως είπε, έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ συγκεκριμένες προτάσεις και κάλεσε τους Δημάρχους να υποβάλλουν και τις δικές τους προτάσεις για το ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταφερθούν από τις Αποκεντρωμένες στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Αναφερόμενος στην προωθούμενη από το υπουργείο Εσωτερικών ρύθμιση για την κάλυψη έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών, μέσω συμβάσεων της ΕΕΤΑΑ με το ΤΕΕ και μηχανικούς, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι αναζητήθηκε ένα ευέλικτο σχήμα που θα δουλέψει παραγωγικά και αποτελεσματικά για τους δήμους που έχουν πρόβλημα υποστελέχωσης.

Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα για τους ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα έχει κοινωνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο και επανέλαβε ότι κανένα έργο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» δεν θα χαθεί, ενώ κάλεσε τους δημάρχους να καταγράψουν τις προτεραιότητές τους ενόψει του νέου προγράμματος.

Το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών είχε συναντήσεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Γιάννη Κορεντσίδη.

Χθες συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και προήδρευσε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημ. Σαββόπουλου και δημάρχων της περιοχής, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα της Π.Ε. Καστοριάς.

Ετικέτες: ΚΑΣΤΟΡΙΑΚΕΔΕΟΤΑΥΠΕΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ