ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Θεοδωρικάκος: Εθνική επιτυχία η απόφαση των Βρυξελλών – Ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Μεγάλη εθνική επιτυχία, μεγάλη πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνδράμουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τη σημερινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τα πλέον των 70 δισ. ευρώ που εξασφάλισε για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι πρόκειται για «μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία είναι μια μεγάλη πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία και την κοινωνία. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό για να εργαστούμε σκληρά, όλοι μαζί, με τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να κάνουμε πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Σε ό,τι αφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι συντάσσεται, απόλυτα, με το καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για διαφάνεια και δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες για την προηγούμενη κυβέρνηση αποδόθηκαν από τον ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές και για τα περαιτέρω το λόγο έχει η Δικαιοσύνη στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα για την πρωινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι τα 19 δισ. ευρώ έρχονται ως επιχορήγηση για τη χώρα μας και έθεσε το ερώτημα: «Θα περιμέναμε πριν 6 μήνες αν μας έλεγε κάποιος ότι η Ευρώπη θα δώσει χρήματα ως επιχορήγηση στα κράτη της, ότι η Ελλάδα θα πάρει 19 δισ. ευρώ, ότι αυτό είναι πραγματικότητα; Κακά τα ψέματα…».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ελληνικό σχέδιο για την απορρόφηση των χρημάτων θα είναι έγκαιρα έτοιμο, με απώτερη ημερομηνία την 15η Οκτωβρίου και σημείωσε:

«Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη, διότι εμείς είχαμε κινηθεί προκαταβολικά. Η δουλειά που έχει γίνει με την επιτροπή Πισσαρίδη είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει όλα τα μέτρα οργανωτικής ανασυγκρότησης που θα χρειαστούν για να γίνει η υποδοχή αυτών των χρημάτων. Επομένως, θεωρώ ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη».

Σε ό,τι αφορά στο πεδίο του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κινείται σε ανάλογο πλαίσιο και πρόσθεσε: «Τρέχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό Πρόγραμμα και άρα έχουμε οργανώσει όλον τον μηχανισμό. Θεωρώ ότι αυτό το Πρόγραμμα συνδέεται πλήρως με τις προτεραιότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δηλαδή και με την κυκλική οικονομία, την πράσινη οικονομία και με το πεδίο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, στο οποίο έχουν γίνει σοβαρά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, και με το κομμάτι της κοινωνικής συνοχής και της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των πολιτών. Επομένως, έχουμε κι εμείς να δούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες και η Αυτοδιοίκηση να ωφεληθεί από το νέο πακέτο».

Για τις μεταβολές που υπήρξαν μέχρι την τελική απόφαση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει υποστεί κάποια ιδιαίτερη μείωση. Το αντίθετο θα έλεγα. Είναι 100% από τις χώρες οι οποίες ευνοούνται από αυτό. Θεωρώ ότι η Ελλάδα το δικαιούτο αυτό ύστερα από μία 10ετή δοκιμασία, αλλά κι ύστερα από τις πολύ θετικές επιδόσεις που είχαμε όλο το τελευταίο διάστημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν η Ελλάδα αναδείχθηκε από ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης, όπως υπήρξε στο παρελθόν, σε ένα θετικό πρότυπο σοβαρής, πειθαρχημένης, μεθοδικής δουλειάς, η οποία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Και η οποία αποτελεί και μία προσθετική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αφού όλοι αισθάνονται ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και μία χώρα που αξίζει κανείς και να επενδύσει και να ζήσει».

Σε ό,τι αφορά στις αποκαλύψεις για το Μάτι ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι συντάσσεται με το αίτημα όλων των Ελλήνων για διαφάνεια και δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις ανατριχιαστικές:

«Συντασσόμαστε απολύτως με το αίτημα όλων των Ελλήνων για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Χάσαμε 102 συνανθρώπους μας. Αυτά που είδαμε να αποκαλύπτονται από το ρεπορτάζ της ‘‘Καθημερινής της Κυριακής’’ είναι ανατριχιαστικά και αποκρουστικά. Πρέπει, προφανέστατα, να διερευνηθούν πλήρως από τη Δικαιοσύνη –και είδα ότι, ήδη, επενέβη ο Εισαγγελέας– και περιμένουμε όλοι να μάθουμε την απόλυτη αλήθεια».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει αποδοθεί, ήδη, από τις προηγούμενες εκλογές. Και θύμισε ότι την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι «η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε πάρα πολύ προσεκτική. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να εκμεταλλευθεί με μικροκομματικό τρόπο τα γεγονότα. Και ίσα – ίσα έκανε μια πολύ σοβαρή και επιστημονική δουλειά για να δειχθεί η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι συγκάλυψης βαρύτατων ευθυνών, γιατί επαναλαμβάνω, αυτά που είδαμε δεν έχουν καμία σχέση με κράτος δικαίου. Είναι απαράδεκτες καταστάσεις και είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Σε ερώτηση μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι κατά την αντίληψή του και αυτήν της κυβέρνησης «υπάρχει πολιτική ευθύνη για όλη εκείνη την κατάσταση -και για ό,τι έχει συμβεί- η οποία έχει αποδοθεί από τον ελληνικό λαό. Τα περαιτέρω θα πρέπει να τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη».

Απαντώντας σε επισήμανση ότι γίνεται πολιτικό παιχνίδι με τις κασέτες γιατί στο… πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός, ο υπουργός Εσωτερικών ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Η κυβέρνηση είναι απολύτως στοχοπροσηλωμένη στο έργο της. Στο έργο για την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας, για την ανάπτυξη, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δουλεύουμε με σκληρό τρόπο με βάση το σχέδιο και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι έχουν προβλήματα με το παρελθόν τους είναι υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουν. Δεν υπάρχει κανενός άλλου είδους σχέδιο της κυβέρνησης. Έχει ξεκαθαρισθεί, πλήρως, από τον μοναδικό αρμόδιο γι’ αυτό το θέμα, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα για πρόωρες εκλογές. Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία είναι μια μεγάλη πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία και την κοινωνία. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό για να εργαστούμε σκληρά, όλοι μαζί, με τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να κάνουμε πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, σε ερώτηση για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι υπάρχει εγρήγορση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες και βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αύριο έχει τηλεδιάσκεψη με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ. «Πετύχαμε πάρα πολλά στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Λίγους μήνες ακόμα χρειάζεται να φερθούμε πειθαρχημένα και συντεταγμένα και να ισχύσουν πλήρως τα μέτρα».

Ετικέτες: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΜΑΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥΠΕΣΥπουργείο Εσωτερικών