ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Θεαματική άνοδος της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς – Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ η σχετική έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

Άλμα στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς καταγράφει η χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 51η θέση μεταξύ 180 χωρών και συμπεριλαμβάνεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 16 ολόκληρες θέσεις από το 2019 έως σήμερα. Ουσιαστικά, επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης, η πατρίδα μας έχει επιτύχει να αναρριχηθεί από την 67η θέση της σχετικής λίστας – στην οποία είχε καταποντιστεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – στην 51η θέση, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των χωρών που συγκαταλέγονται στον Δείκτη.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε τα μέγιστα η σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει χαρακτηρίσει στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην κατεύθυνση αυτή νομοθέτησε μία δέσμη κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, η θεσμοθέτηση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, η ρύθμιση των Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), η καθιέρωση της Πολιτικής Δώρου και η εισαγωγή καινοτομιών όπως ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να καταρρίψουν, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Ελλάδα ως μία χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά ενώ αποτελούν και «ηχηρό χαστούκι» για την περίοδο διακυβέρνησής του, περίοδο που η σημερινή αξιωματική Αντιπολίτευση είχε κάνει σημαία της τον αγώνα κατά της διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα κατακρήμνιζε τη χώρα μας έως και την, ντροπιαστική, 69η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς.

Η προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς είναι διαρκής και προφανώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ετικέτες: Διεθνής Δείκτης ΔιαφθοράςΔιεθνής ΔιαφάνειαΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣκατάταξηΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ