ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Θ. Λιβάνιος: «Ισότιμη ψήφος για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό»

«Θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 εδρών για την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

«Πρέπει και τα έξι κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες και βεβαίως στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, υπογραμμίζοντας ότι «συμπληρώνονται 20 χρόνια που συζητάμε για το αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο που βρίσκονται».

«Δεν αναφερόμαστε παρά μόνο σε εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, εργαζόμενους και φοιτητές», δήλωσε ο κ. Λιβάνιος, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Αναφερόμενος στην ψήφο με επιστολή, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι «με επιστολική ψήφο, για παράδειγμα, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ένας στους τέσσερις Γερμανούς πολίτες». Επισήμανε επίσης ότι η επιστολική ψήφος είναι ο τρόπος άσκησης που πραγματικά διευκολύνει τη συμμετοχή, υπενθυμίζοντας ότι «στις ευρωεκλογές του Μαΐου, εγγράφηκαν στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας, προκειμένου να ψηφίσουν, σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους δημόσιους χώρους, περίπου 15.000 συμπολίτες μας και τελικά προσήλθαν να ψηφίσουν λιγότεροι από 12.000».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη θέση ότι η ψήφος εκείνου που έχει τα χρήματα να ταξιδέψει στην Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο βάρος από την ψήφο εκείνου που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα», και σημείωσε ότι «έτσι, εκτός από το προφανές πολιτικό ζήτημα, εγείρεται και θέμα συνταγματικότητας».

«Θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε το μείζον, που είναι η επιλογή κόμματος, από το έλασσον, που είναι η επιλογή τοπικού βουλευτή», υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος, επισημαίνοντας ότι βασική αρχή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου.

Ετικέτες: 'Ελληνες εξωτερικούΒΟΥΛΗΣΚΑΙΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣΨΗΦΟΣ