ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Τ. Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη πολιτική της ΝΔ είναι η στήριξη του ΕΣΥ και η συνεργασία δημοσίου με ιδιωτικό τομέα

Ξεκάθαρη πολιτική της ΝΔ είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η συνεργασία δημοσίου με ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ 104,6».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα υπάρξει ύφεση στην ελληνική οικονομία αλλά επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηρίξει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, ενώ χαρακτήρισε ζήτημα που θα τεθεί «επί τάπητος», την επόμενη μέρα, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση για το ρόλο του δημοσίου Συστήματος Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχουμε συνεχώς καταστάσεις πανδημίας, «είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική της ΝΔ είναι να στηριχθεί το ΕΣΥ. Αυτό που λέγαμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και στο χώρο της υγείας και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, όταν γίνεται με όρους διαφάνειας και εκσυγχρονισμού μπορεί να είναι πάρα πολύ αποτελεσματική και να φέρει και στο χώρο της Υγείας τις ποιοτικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αυτό κάναμε. Αυτό κάνουμε. Και αυτό είναι υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Πεποίθηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι όσο πιο καλά αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση θα είναι πιο καλά για τις ζωές των ανθρώπων, όλων μας, αλλά και για την οικονομία μας, «γιατί η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand ασφάλειας και ευεξίας. Το βασικότερο τμήμα της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός και κανείς δεν πηγαίνει σε μια ξένη χώρα αν δεν αισθάνεται απολύτως ασφαλής. Πόσο μάλλον την περίοδο του κορωνοϊού. Αν λοιπόν τα καταφέρουμε καλά στο πρώτο κομμάτι (της προστασίας της ανθρώπινης ζωής), θα έχουμε ισχυρές δυνατότητες και καλύτερες προοπτικές και στο οικονομικό. Αν συνειδητοποιήσουμε όλα αυτά, τις επόμενες ημέρες πρέπει να συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι και να κάνουμε υπομονή», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις «εσχατολογικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία» και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η ύφεση θα χτυπήσει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, κυρίως όμως της μικρές επιχειρήσεις. Με δεδομένο δε, ότι η ελληνική οικονομία αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισήμανε, «ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ σκληρό. Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ακολούθησε πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Είμαστε προετοιμασμένοι και για Απρίλιο και για Μάιο να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα ανταπεξέλθουμε. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει με ραδιοφωνικούς όρους τρεις μέρες πριν το Πάσχα. Αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομία και επομένως τίθεται «επί τάπητος» για την επόμενη μέρα», τόνισε.

Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση «έχει βάλει χέρι στο μαξιλαράκι», είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναζητά έναν τρόπο να υπάρξει και να ξαναβρεί τα πολιτικά της πατήματα, αναζητά κάποια στρατηγική. Το κατανοώ πλήρως αυτό. Ημέρες που είναι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σκεφτούν ακόμα περισσότερο για το πώς πρέπει να πορευτούν. Τώρα όσο αφορά τα χρήματα στα οποία αναφέρεται, δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που μπορεί να ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που υπέστη για να μαζευτούν. Καλό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώσει τους τόνους και να είναι λίγο πιο σκεπτικός για το παρελθόν καις τι επιπτώσεις έχει φέρει η πολιτική του στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ο κ. Θεοδωρικάκος τη χαρακτήρισε αβάσιμη και είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να συζητάμε, ούτε να σκεφτόμαστε πρόωρες εκλογές.

Σχετικά με τον ρόλο των Δήμων την περίοδο της κρίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών είναι δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και ενισχύει το ρόλο της λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να διευκολύνει το ρόλο της. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα στα οικονομικά των δήμων, στην περίοδο της πανδημίας, είναι η μείωση των εσόδων τους από ανταποδοτικά τέλη. Θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει την δυνατότητα είσπραξης προκαταβολών από τους ΚΑΠ και εξόφλησής τους σε 72 μήνες αλλά και το πάγωμα των δανείων τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατ’ αρχήν για τρεις μήνες. «Θα δούμε και μετά τι άλλο θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι και τις  δαπάνες των Δήμων για τον κορωνοϊό τις περνά το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί για να στηριχθούν οι Δήμοι», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ετικέτες: ΔΗΜΟΙΕΣΥΘΕΜΑΝΔΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ