ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Τ. Θεοδωρικάκος: Βήμα-βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα –  Διευκρινίσεις για άδεια ειδικού σκοπού, ωράριο και μετακινήσεις

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά, βήμα – βήμα, δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, αλλά ενωμένοι και πειθαρχημένοι θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μέχρι σήμερα τα καταφέραμε καλά απέναντι στον «αόρατο εχθρό», γιατί υπήρξαν έγκαιρα αποφάσεις και οι πολίτες επέδειξαν αίσθημα ευθύνης και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος την οποία πρέπει να διατηρήσουμε.

Αναφορικά με το πρόστιμο των 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα, όταν είναι επιβεβλημένο, ο Υπ. Εσωτερικών εξήγησε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη στους χώρους, όπου αναπτύσσεται συγχρωτισμός. «Δεν νομίζω ότι θα μπει κάποιος στο λεωφορείο ή το μετρό και δεν θα βάλει τη μάσκα, διότι αντιλαμβάνεται μόνος του ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη δική του ασφάλεια και την ασφάλεια των γύρω του. Δεν στηριζόμαστε σε ένα σύστημα ποινών και προστίμων αλλά στη συνειδητή προσπάθεια όλων μας. Επειδή όμως, όπως είδατε και στο προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν κάποιοι, ελάχιστοι, που πειθάρχησαν στα μέτρα, υπήρξαν τα πρόστιμα. Είναι κι αυτός ένας παράγοντας που βοήθησε να μη παραβαίνει κανείς τις αποφάσεις περιορισμού. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα γιατί οι πολίτες και όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα».

Όσον αφορά την τιμή της μάσκας ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι, το γεγονός πως πλέον υπάρχει ελληνική παραγωγή, θα βοηθήσει στο να πέσει η τιμή πώλησης των μασκών. Και πρόσθεσε ότι σε προϊόντα που αφορούν και την Πολιτική Προστασία πρέπει να υπάρχει αυτάρκεια στη χώρα, καθώς και ότι θα υπάρχει και έλεγχος από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν κρούσματα αισχροκέρδειας.

Σε ό,τι αφορά την Άδεια Ειδικού Σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου για όσους έχουν παιδιά έως 12 ετών, ενώ για εκείνους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η Άδεια Ειδικού Σκοπού τερματίζεται στις 18 Μαΐου, οπότε ανοίγουν ξανά τα Γυμνάσια, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και εκτιμώντας ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Για το ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε τρεις φάσεις: στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί, με στόχο να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως είπε θα ευνοηθεί η τηλεργασία, της οποίας κάνει χρήση ήδη το 30% των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο θα γίνεται με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται φυσική παρουσία. Μέσα στον Μάιο θα υπάρχει η ευχέρεια ηλεκτρονικής υπογραφής για όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προς περαιτέρω διευκόλυνση, ενώ μια σειρά πιστοποιητικά (γάμου, γέννησης, θανάτου, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Από τις 4 έως τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις επιτρέπονται εντός των ορίων των νομών, σημείωσε ο Υπ. Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι θα είναι ελεύθερη η μετακίνηση σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, περιλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως η Σαλαμίνα και η Αίγινα, για εργασία.

Τέλος, όπως σημείωσε, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ παραμένουν εκτός λειτουργίας, αναφέροντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σταδιακά και ότι τα θέματα επανεξετάζονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι δεν έχει εκλείψει η απειλή της πανδημίας.

«Τα έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα, όλοι μαζί. Χάρη στην ενότητα, την αλληλεγγύη και το έγκαιρο σχέδιο της κυβέρνησης. Και αν συνεχίσουμε έτσι πρέπει να έχουμε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε περάσει οι Έλληνες χειρότερες καταστάσεις, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε κι αυτήν και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ετικέτες: ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥΑΝΤ1ΚΟΡΩΝΟΙΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ