ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Τ. Θεοδωρικάκος για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού: Στόχος μας να ψηφίσουν και οι «300»

«Σημαντικό βήμα μπροστά» για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να εγκριθεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία η πρόβλεψη του Συντάγματος για διευκόλυνση των Ελλήνων του Εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 (Νίκος Ρογκάκος- Παναγιώτης Στάθης). «Φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ψήφιση του νόμου από το σύνολο της Βουλής θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας και αξιοπιστίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις και την απόδειξη στην πράξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο και είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση με τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του.

Ως παράδειγμα καλής πίστης από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε το γεγονός ότι ενώ η θέση της ΝΔ είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, με δεδομένο ότι υπάρχουν ενστάσεις από κάποια κόμματα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να δεχθεί η ψηφοφορία να γίνεται στα προξενεία.  Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται ως βάση συζήτησης τον περιορισμό που τίθεται από ορισμένα κόμματα, να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο εκείνοι που με κάποιο τρόπο έχουν οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζονται στους 350.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι και ο αριθμός των ψηφοφόρων του εξωτερικού, αφού πρέπει, όπως είπε, να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.  Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών την υποχώρηση αυτή η κυβέρνηση δεν την κάνει από αδυναμία αλλά γιατί πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι στα μεγάλα ζητήματα οι Έλληνες είναι ενωμένοι.  Και υπενθύμισε ότι στις χθεσινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς η μόνη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο πρωθυπουργός  ήταν η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν για να εκλέξουν κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι εντός της εβδομάδος θα συγκαλέσει στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη με τους εκπροσώπους που θα ορίσουν τα κόμματα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.  Τόνισε δε ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη «πρωτοτυπία» και να κάνει το αυτονόητο και  πράττοντας αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, στέλνοντας το μήνυμα ότι στα μεγάλα θέματα οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε και για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Επισήμανε τις ευθύνες της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης στην Αττική και είπε ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη, σύντομα θα προτείνει συγκεκριμένη λύση. «Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.  Για να αντιμετωπισθεί το αντίστοιχο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης, η οποία ενώ σήμερα καλύπτει το 18% των παραγόμενων απορριμμάτων, το 2021 θα πρέπει να καλύπτει το 50%, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την ΕΕ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών

Νίκος Ρογκάκος: Μαζί μας είναι ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Παναγιώτης Στάθης: Καλημέρα κύριε Υπουργέ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Καλό Σαββατοκύριακο σε εσάς και στους τηλεθεατές μας.

Νίκος Ρογκάκος: Και σας ευχαριστούμε θερμά που είστε μαζί μας. Έχουμε πάρα πολλά θέματα να συζητήσουμε

Παναγιώτης Στάθης: Και είναι και το πρόσωπο των ημερών ο Υπουργός, έτσι;

Νίκος Ρογκάκος: Θέλω να σας ρωτήσω για τον κύριο Βούτση, πολιτική είναι η πρώτη ερώτηση. Κύριε Υπουργέ ο κύριος Βούτσης έλεγε από τη Βουλή ότι η Τρόικα, οι Θεσμοί έριξαν την Κυβέρνηση Σαμαρά, ο κύριος Βούτσης χθες μας εξέπληξε θέλω να σας πω λέγοντας «εμείς επί της ουσίας ωθήσαμε την Κυβέρνηση Σαμαρά στο να φύγει». Τελικά τι έγινε;

Παναγιώτης Στάθης: Και υπήρχαν λέει και κάποιες αντιρρήσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή, που δεν έγιναν γνωστές, για το αν θα το κάνουν ή δεν θα το κάνουν.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πρέπει να σας πω ότι τότε δεν συμμετείχα ως ενεργό στέλεχος κανενός κόμματος στην πολιτική ζωή, ήμουν ένας επαγγελματίας που αγωνιζόμουν στο χώρο που κινούμουν, στης πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ως πολίτης τότε πρέπει να σας πω ότι είχα εισπράξει αυτό που χθες ομολόγησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ο κύριος Βούτσης. Είναι προφανές ότι τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να βάλει ένα τέλος στην Κυβέρνηση Σαμαρά στην Κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με το ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές, όπερ και εγένετω. Αλλά να σας πω κάτι; Όλα αυτά πιστεύω ότι πλέον έχουν σημασία μόνο για τον ιστορικό. Η χώρα πέρασε τέσσερα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, με πολύ μεγάλες ζημιές, κυρίως με ένα σκληρό διχαστικό κλίμα, το οποίο δεν ταιριάζει στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε μπροστά. Και ο ελληνικός λαός απένειμε τις πολιτικές ευθύνες για ό,τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, εξέλεξε μία νέα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χώρα πορεύεται μπροστά. Και έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο με πολύ δύσκολες μάχες, με πολύ σκληρή δουλειά. Είμαι ο τελευταίος που θα σας πω ότι τα πράγματα όλα στην χώρα είναι καλά. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην χώρα υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και οφείλουμε να ακούμε το λαό, οφείλουμε να ακούμε και τον τελευταίο πολίτη που δυσκολεύεται και βασανίζεται, αλλά πλέον υπάρχουν πολλά αισιόδοξα στοιχεία. Ότι στην οικονομία ανεβαίνουμε με σταθερό τρόπο και το ότι υπάρχει μία Κυβέρνηση η οποία με αξιόπιστο τρόπο οδηγεί μπροστά την Ελλάδα.

Νίκος Ρογκάκος: Μιας και είπατε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι, μας δίνετε την πάσα για την επόμενη ερώτηση, για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά.

Παναγιώτης Στάθης: Θα σου αποκαλύψω κάτι. Ο Υπουργός, δεν ξέρω αν θέλει να το επιβεβαιώσει, ξέρω από πληροφορίες ότι είχατε πολλές επαφές το τελευταίο διάστημα, προετοιμάσατε πάρα πολύ το πεδίο για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και για να υπάρξει και κάποιου είδους… αρχική συναίνεση να το πω; Έχουμε ένα δείγμα γραφής από τις χθεσινές επαφές, ότι υπάρχει, έχουμε βρει ένα κοινό σημείο αναφοράς και ότι μπορεί να πιάσει η Κυβέρνηση τον στόχο των διακοσίων και να υπάρχει η ψήφος των αποδήμων;

Νίκος Ρογκάκος: Να ρωτήσω εγώ κάτι; Χρειαζόμαστε διακόσιες ψήφους ή και με εκατόν πενήντα μία μπορεί να γίνει ή θέλει τη μεγαλύτερη συναίνεση ο Πρωθυπουργός για να προχωρήσει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Να τα βάλουμε σε μία σειρά. Καταρχήν μιλάμε για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από οποιαδήποτε αιτία. Ζουν στο εξωτερικό, είτε γιατί σπουδάζουν, είτε γιατί εργάζονται, είτε γιατί πολλά χρόνια έχουν φύγει από την χώρα, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Μιλάμε για αυτούς τους Έλληνες πολίτες και μιλάμε πώς θα τους διευκολύνουμε την ημέρα των εκλογών επειδή δεν θα μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο και να έρθουν εδώ, να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Μιλούμε για αυτό.

Παναγιώτης Στάθης: Έχουμε αριθμό;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δώστε μου λίγο χρόνο. Θα σας πω την προσέγγιση. Αυτό είναι το πρώτο, το βασικό, το κρίσιμο σημείο. Δεύτερο, χρειαζόμαστε τουλάχιστον διακόσιες ψήφους στο ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσουν υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης που διευκολύνει αυτούς τους συμπολίτες μας, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Δεν είναι σαν τον εκλογικό νόμο που αν τον ψηφίσει τώρα μια πλειοψηφία, μπορεί να μην ισχύσει την επόμενη φορά, αλλά θα αρχίσει να ισχύει από την μεθεπόμενη. Δεν είναι αυτό, δεν ισχύει αυτό, διότι είναι από το Σύνταγμα που προβλέπεται, ότι ο νόμος που ρυθμίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θέλει διακόσιες ψήφους. Άρα θέλουμε διακόσιες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός των Εσωτερικών, σύμπασα η Κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία και νομίζω όλοι οι Έλληνες θέλουμε να το ψηφίσουν και οι τριακόσιοι. Ποιος μπορεί να πει όχι στα παιδιά μας που μπορεί να σπουδάζουν στο εξωτερικό, στα παιδιά μας που μπορεί να φύγανε από την Ελλάδα για να βρουν καλύτερη τύχη και καλύτερη μοίρα, αλλά έχουν πάντα την καρδιά τους, το μυαλό τους στην πατρίδα μας και έχουν και τα οικονομικά τους συμφέροντα;  Διότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα σπίτι, έχουν ένα ακίνητο, πολλοί φορολογούνται στην Ελλάδα, παρά το ότι κατοικούν στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Στάθης: Ερώτηση Υπουργέ. Άρα μιλάμε για αυτούς που έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μεθοδολογία, εάν πάμε λίγο πιο κάτω την συζήτηση θα δείτε και πως σχετίζεται με τις θέσεις των κομμάτων. Χθες λοιπόν ο Πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά και διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης συναίνεσης. Στην συζήτηση υπήρξε μία βασική κόκκινη γραμμή, στην οποία θεωρώ ότι έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα.

 Νίκος Ρογκάκος: Είναι βασικό όμως αυτό κύριε Υπουργέ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μισό λεπτό. Ποια είναι κόκκινη γραμμή; Ότι οι συμπολίτες μας του εξωτερικού θα έχουν ίση, ισότιμη ψήφο με όλους εμάς. Δεν θα ψηφίσουν για να εκλέξουν κάποιον εκπρόσωπό τους, θα ψηφίσουν πρώτα από όλα και κυρίως για να εκλέξουν την Κυβέρνηση, θα ψηφίσουν για το κόμμα το οποίο πιστεύουν.

 Νίκος Ρογκάκος: Όχι για τρεις βουλευτές που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ούτε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τρεις βουλευτές, ούτε για έξι βουλευτές. Θα ψηφίσουν για την Κυβέρνηση της χώρας, γιατί αυτό λέει το Σύνταγμα, άρα αυτό είναι συνταγματικά σωστό, αυτό είναι το λογικό και αυτό σέβεται αυτούς τους ανθρώπους, διότι οτιδήποτε άλλο τους υποτιμά και τους θεωρεί ότι είναι πολίτες β΄ κατηγορίας.

Νίκος Ρογκάκος: Ξέρετε όμως γιατί σας κατηγορούν κύριε Υπουργέ; Λένε, λένε ότι πάτε να πιάσετε αυτούς που είναι Νεοδημοκράτες πιο πολύ και να αφήσετε έξω την ψήφο των άλλων.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα σας πω δύο πράγματα σε αυτό το σημείο. Καταρχήν δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν διαφορετική εκλογική και πολιτική συμπεριφορά από τους Έλληνες του εσωτερικού. Αφού από εδώ προέρχονται όλοι. Επαναλαμβάνω, είναι τα παιδιά μας, είναι οι φίλοι μας, είναι οι γνωστοί μας, επομένως δεν πρέπει κανείς να βλέπει με αυτό τον τρόπο τους Έλληνες του εξωτερικού.

Παναγιώτης Στάθης: Προφανώς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια καταγεγραμμένη εκλογική συνήθεια κάποιων, ότι οι ψήφοι από το εξωτερικό είναι…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και πως το γνωρίζουμε, πως γνωρίζουμε…

Παναγιώτης Στάθης: Στις Ευρωεκλογές…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Στις Ευρωεκλογές ψήφισαν όλο και όλο δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι. Δηλαδή όλη η φασαρία γίνεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι ψήφισαν δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι; Δεν είναι σοβαρό αυτό. Εδώ ο σκοπός είναι ο εξής: Με είχατε ρωτήσει πόσοι είναι. Πρώτον αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι, διότι μέσω των εκλογικών καταλόγων, που έχουν περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, δεν είμαστε βέβαιοι για τον τόπο της κατοικίας τους. Οι εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση εκσυγχρονισμό και ενημέρωση, αλλά ο τόπος κατοικίας είναι πολύ εύκολο να αλλάξει, άλλωστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ξέρετε, υπάρχει πλήρης ελευθερία διακίνησης και ο καθένας μπορεί να κατοικεί και να βρίσκεται όπου θέλει. Έχουμε όμως ένα στοιχείο, το οποίο το έχουμε πάρει από την ΑΑΔΕ. Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Ότι περίπου τριακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι ελληνικής υπηκοότητας έχουν ελληνικό ΑΦΜ και δηλώνουν κάτοικοι του εξωτερικού. Δεν ισχυρίζομαι ότι τόσοι είναι οι Έλληνες που έχουν το δικαίωμα, αλλά αυτό μας δίνει μία τάξη μεγέθους. Και αυτό μας δίνει άλλη μία δυνατότητα, την οποία την έθεσε στο τραπέζι του δημοσίου πολιτικού διαλόγου, αλλά καθώς έχω υπόψη μου και στην χθεσινή του συνάντηση την έθεσε το ΚΚΕ, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν σύνδεση με την χώρα, οικογενειακούς και οικονομικούς δεσμούς. Κάτι το οποίο πρέπει να σας πω και εμείς το βρίσκουμε ότι είναι λογικό και φυσιολογικό και φαντάζομαι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων το βρίσκει φυσιολογικό και επομένως θα μπορούσε να είναι μια προϋπόθεση αν θέλετε, η οποία θα πάψει να δημιουργεί ενστάσεις και ανησυχίες στην αντιπολίτευση, ότι θέλουμε, αυτό που χαρακτηριστικά έλεγαν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρουμε ανθρώπους που είναι τρίτης, τέταρτης γενιάς Έλληνες να ψηφίσουν για τη Χώρα.

 Νίκος Ρογκάκος: Εγώ κύριε Υπουργέ τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες τις βλέπω λίγες. Είναι άλλη μία ακόμη Ελλάδα έξω. Εδώ μιλάμε για τριακόσιες πενήντα χιλιάδες.

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Επαναλαμβάνω κ. Ρογκάκο, οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό είναι εκατομμύρια. Αλλά εδώ η συζήτηση γίνεται για το πώς θα διευκολύνουμε τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, το τονίζω αυτό και το υπογραμμίζω, να ψηφίσουν από το εξωτερικό.

Νίκος Ρογκάκος: Να είναι εγγεγραμμένοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πιστεύω, λοιπόν, μετά τις χθεσινές συζητήσεις του Πρωθυπουργού και το συναινετικό κλίμα που διαμορφώνεται, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό το νομοσχέδιο, που όλοι μαζί θα το διαμορφώσουμε, να μην ψηφιστεί και από τους 300. Το πολιτικό σύστημα ήρθε η ώρα να κάνει μια πρωτοτυπία. Να ψηφίσει ομοφώνως με 300 ψήφους  ένα νομοσχέδιο που κάνει τι; το αυτονόητο και το λογικό. Ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό διευκολύνονται στο να ψηφίζουν.

Νίκος Ρογκάκος: Ξέρετε, όμως, ότι η Κυβέρνηση έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Όλοι μιλούμε για συναίνεση, για να κάνουμε την υπέρβαση… Εάν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας πει αυτό θέλω, αυτό είναι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εμπράκτως, έρχομαι αμέσως σε αυτό που λέτε, έδωσε το στίγμα καθώς προσήλθε σε μια συζήτηση πάρα πολύ ανοιχτός, θέτοντας μόνο την προϋπόθεση που σας ανέφερα πριν. Εμείς ως ΝΔ είχαμε ταχθεί και είχαμε μιλήσει υπέρ της επιστολικής ψήφου. Είναι ο πιο απλός τρόπος και είναι ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι μετανάστες απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ, όταν εκλέγουν  τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και στις μέρες μας αυτό είναι πολύ απλό.

Έχουν υπάρξει ισχυρές ενστάσεις από ορισμένα κόμματα για αυτό το θέμα. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω σε αυτό και να πάμε σε ψηφοφορία που θα διεξάγεται στα Προξενεία προκείμενου να διευκολύνουμε τη συναίνεση. Άρα κ. Ρογκάκο δεν είναι ότι είμαστε Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός «έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι» και λέει «πάει τέρμα αυτό είναι». Δεν συμπεριφερόμαστε έτσι.  Και το κάνουμε αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, όχι από αδυναμία αλλά γιατί θεωρούμε ότι η μεγάλη δύναμη της ΝΔ, του Πρωθυπουργού, αλλά θα πρέπει να ναι δύναμη και όλου του πολιτικού συστήματος, είναι να δείχνουμε ότι στα σοβαρά θέματα οι Έλληνες είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε. Είναι δυνατόν στο ζήτημα εάν θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μην μπορέσουμε να συνεννοηθούμε; Αυτό το πιστεύω και θέλω να απευθύνω ένα ισχυρό κάλεσμα προς όλα τα Κόμματα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία και να δώσουμε ένα πολύ καλό μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε σε τέτοια θέματα να συνεννοηθούμε.

Ο Πρωθυπουργός νομίζω συμφώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός του, μαζί με τους εκπροσώπους των Κομμάτων θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρώσει αυτή τη δουλειά. Προτίθεμαι να καλέσω τους εκπροσώπους των Κομμάτων, αυτούς που θα ορίσουν τα Κόμματα ως εκπροσώπους τους για αυτή τη συζήτηση, μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Νίκος Ρογκάκος: Θα το δούμε αυτό το θέμα. Κύριε Υπουργέ έχουμε άλλα θέματα που σας «καίνε» τώρα εσάς. Απορρίμματα, η Αθήνα θα βουλιάξει στο σκουπίδι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν θα αφήσουμε την Αθήνα να βουλιάξει στο σκουπίδι. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Έχω ζητήσει από τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον κ. Πατούλη, να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα και να βάλει σε πράξη ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό γιατί πραγματικότητα είναι ότι 4 χρόνια τώρα, η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, δεν έκανε ούτε μια μελέτη, δεν έκανε ούτε μία χωροθέτηση, άφησε την κατάσταση να διαιωνίζεται πάνω εκεί στη Φυλή στα Λιόσια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Άρα ο κ. Πατούλης θα μας φέρει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην γίνει αυτό που είπατε. Όμως θέλω να χτυπήσω ένα «καμπανάκι», το οποίο δεν είναι λόγια είναι έργα. Ήδη έχω ξεκινήσει Νομό-Νομό και Περιφέρεια την Περιφέρεια να δούμε τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ευνοούμε δύο δράσεις: η μία είναι οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία και η δεύτερη, οφείλουμε να αυξήσουμε πάρα πολύ το ποσοστό της ανακύκλωσης. Οφείλουμε να πάψουμε να βλέπουμε τα σκουπίδια σαν κάτι που τα μαζεύουμε και κάπου τα πετάμε.

Νίκος Ρογκάκος: Έρχονται πρόστιμα το 2021 κ. Υπουργέ και δεν βλέπω να κάνουμε κάτι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έρχονται πρόστιμα το 2021 και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Προσωπικά, επειδή έχω πλήρη συνείδηση αυτού που λέω, σχεδιάζω ήδη μαζί με τις Ενώσεις των δήμων, σε λίγες ημέρες θα έχουμε τη νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (KEΔΕ) αλλά και σε συνεργασία με τους 330 δημάρχους, προγράμματα ανακύκλωσης, καινοτόμα, τα οποία θα κάνουν χρήση των πράσινων σημείων.

Νίκος Ρογκάκος: Εδώ δεν έχουμε κάδους κ. Υπουργέ. Εσείς μες την Κυβέρνηση το έχετε πάρει χαμπάρι; Δεν είστε ο μόνος άνθρωπος.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πολύ καλά το έχω πάρει χαμπάρι.

Νίκος Ρογκάκος: Δεν λέω για εσάς. Είναι ο κ. Χατζηδάκης, είναι άλλοι υπουργοί…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα δείτε πολύ σύντομα συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το ίδιο το Υπουργείο το Εσωτερικών.

Νίκος Ρογκάκος: Το 2021 πόσο θα είναι τα πρόστιμα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θα είναι σοβαρά και προσέξτε κάτι ακόμα. Θα είναι ανάλογα του πόσο υπολειπόμαστε του στόχου.

Νίκος Ρογκάκος: Σήμερα πόσο είμαστε;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σήμερα είμαστε στο 18% και πρέπει να πάμε στο 50%. Αλλά για να πάμε στο 50% θα χρειαστεί τεράστια δουλειά.

Παναγιώτης Στάθης: Ε, βέβαια.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να πάμε στο 50%. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αλλά δεν γίνεται αυτό να είναι ένα άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτα.

Νίκος Ρογκάκος: Σωστό.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Και είμαι αποφασισμένος σε συνεργασία με τους δήμους να προταχθεί και να είναι προτεραιότητα το θέμα της ανακύκλωσης.

Παναγιώτης Στάθης: To θέμα των σκουπιδιών, το θέμα του πρασίνου και το θέμα της ηλεκτροδότησης θα μπορεί πλέον ο δήμος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μόνο χωρίς απόφαση, χωρίς υπογραφή του Υπουργού να το αναθέτει σε ιδιώτες;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Βεβαίως.

Νίκος Ρογκάκος: Και αυτό σημαίνει απολύσεις προσωπικού κ. Υπουργέ;

 Τάκης Θεοδωρικάκος: Δύο πράγματα έχω να σας πω. Οι δήμοι είναι εκεί για να εξυπηρετούν τους πολίτες. Οι δήμοι είναι ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης, παράγουν ένα σοβαρό κοινωνικό έργο, πρέπει να παράγουν και ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο. Δεν μπορεί στις μέρες μας να μην έχει την ευελιξία το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι μπορεί να συνεργαστεί ο δήμος με έναν ιδιώτη στους τομείς που αναφέρατε. Εγώ θέλω να κάνω μια κατηγορηματική δήλωση…

Παναγιώτης Στάθης: Σε ιδιώτες σκουπίδια, πράσινο και ηλεκτροδότηση.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Kαι σε ιδιώτες και σε συνεργασία.

Νίκος Ρογκάκος: Για συμπράξεις μιλάτε κ. Υπουργέ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είμαστε υπέρ αυτών των συμπράξεων για τους δήμους που το επιθυμούν και θεωρούν ότι αυτό είναι ωφέλιμο για τους δημότες και ότι αυτό θα τους βοηθήσει να μειώσουν το κόστος.

Νίκος Ρογκάκος: Το επόμενο ερώτημα είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος στους δήμους;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος που είναι δημόσιος υπάλληλος σε δήμο. Κατηγορηματικά, να μην έχει κανείς την παραμικρή ανησυχία. Νομίζω ότι όσοι γνωρίζουν τα πράγματα στους δήμους αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Αλλά δεν μπορούμε να μην διευκολύνουμε τις συμπράξεις και τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα εφόσον τα δημοτικά συμβούλια κρίνουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών, ότι έχει μικρότερο κόστος και μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Παναγιώτης Στάθης: Άρα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Νίκος Ρογκάκος: Πάμε και με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Παναγιώτης Στάθης: Σε απευθείας ανάθεση.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι διαδικασίες με τις οποίες θα το κάνουν αυτό είναι διαδικασίες διαγωνιστικές. Δεν είπε κανείς ότι θα κάνουμε απευθείας αναθέσεις.

Παναγιώτης Στάθης: Πράσινο, ηλεκτροδότηση και σκουπίδια.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τρεις τομείς που συνδέονται με την καθαριότητα και την ασφάλεια, διότι ο ηλεκτροφωτισμός και το να μην είναι οι πόλεις και οι γειτονιές μας στο σκοτάδι είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

Νίκος Ρογκάκος: Δίνετε μια εξαιρετική εξουσία στους δήμους κ. Υπουργέ.

Παναγιώτης Στάθης: Μπράβο, εξαιρετικά.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η πρόθεση που έχει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά είναι να ενισχύσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί είναι πιο κοντά στον πολίτη και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο πρακτικά τα ζητήματα.

Έχουμε άλλη μία τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο το αναπτυξιακό την οποία τη θεωρώ πολύ σημαντική και πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρει γιατί οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν και τη συνέπειά μας. Σας είχα πει πριν από ένα μήνα εδώ σε εσάς και στον κ. Παπαδάκη ότι πηγαίνουμε σε κεντρικό τετραετή προγραμματισμό, και αναφερόμαστε όχι μόνο στις προσλήψεις των μονίμων αλλά και στις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με δική μας νομοθετική παρέμβαση στο νομοσχέδιο που έρχεται τώρα, έχει κατατεθεί το αναπτυξιακό, υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός και αφορά το σύνολο των προσλήψεων που θα γίνουν, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν το συνολικό. Φέτος ας πούμε, μέχρι το Δεκέμβριο έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία από όλα τα υπουργεία σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών που έχει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την επόμενη τετραετία λέτε.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Θα έχουμε την πορεία της τετραετίας και με σαφήνεια τον επόμενο χρόνο. Τι μας επιτρέπει αυτό να κάνουμε; Ότι δεν θα έρθουμε να προσλάβουμε με τετράμηνες συμβάσεις  τους πυροσβέστες τους εποχικούς. Θα τους προσλάβουμε πολύ πιο έγκαιρα, ώστε να είναι στη θέση τους πιο έγκαιρα και να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά. Οι μόνοι που εξαιρούνται από αυτό είναι ελάχιστες περιπτώσεις που μιλάμε για δύο μήνες και πολλές φορές είναι με έργα ΕΣΠΑ ή με αυτοτελής πόρους κλπ, και που δεν έχει και κανένα νόημα όταν μιλάς για τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε αριθμό;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αριθμό για όλο τον επόμενο χρόνο θα σας τον έχω στο τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘ρθειτε να μας τον πείτε κύριε Θεοδωρικάκο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι το τέλος του χρόνου;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μέχρι τέλος του χρόνου υπάρχει ένας συγκεκριμένος  προγραμματισμός του ΑΣΕΠ ο οποίος  περιλαμβάνει τις περίπου 3.000 θέσεις που είναι το άλλο που για να είμαστε συνεπείς βάζουμε στο νομοσχέδιο, που αφορούν το «Βοήθεια στο Σπίτι». Τρεις χιλιάδες θέσεις  μονίμων εργαζομένων καθώς οι άνθρωποι δούλευαν πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια ανάλογα. Δεν θα είναι υποχρεωτικά αυτοί, αλλά έχουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα όσοι δούλευαν ως τώρα, στο διαγωνισμό, αλλά έχουν το δικαίωμα να κάνουν την αίτησή τους και νέα παιδιά ή που έχουν εμπειρία σχετική και σε άλλους χώρους και όχι μόνο μέσα στους δήμους και είναι μια βασική πηγή. Υπάρχουν επίσης οι 4.500 του χώρου της ειδικής αγωγής …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τεσσεράμισι χιλιάδες προσλήψεις για την ειδική αγωγή…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: …η οποία είναι επίσης βασική προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλοι 7.500.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Και είναι εκτός ΑΣΕΠ αλλά είναι επιλογή και προτεραιότητα με απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το χρόνο οι 1.500 ειδικοί φρουροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου 9.000 προσλήψεις έχουμε για φέτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε μια ρύθμιση που δίνετε στο δήμαρχο για να μπορεί να πάρει αποφάσεις, επειδή υπήρχε παράξενο εκλογικό σύστημα στους δήμους. Και είδαμε δήμους  που τελικά πήραν 60%.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ένα λεπτό για να μη το μπερδέψουμε. Υπήρχε ότι ο δήμαρχος, αυτός που πήρε το  50% συν μία των ψήφων δεν έχει  πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στην Οικονομική Επιτροπή και στις άλλες βασικές επιτροπές. Εμείς τι αλλάξαμε; Δεν αλλάξαμε το δημοτικό συμβούλιο, αλλάξαμε τις Οικονομικές Επιτροπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα δούμε αλλαγές για τις επόμενες δημοτικές εκλογές…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:  Προφανώς θα δούμε αλλαγές. Σας το λέω απερίφραστα ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις επόμενες δημοτικές εκλογές

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταργείται λοιπόν η απλή αναλογική

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αλλά αυτό νομίζω δεν είναι το βασικό θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήσαμε τον Υφυπουργό, τον κ. Λιβάνιο προηγουμένως, αλλά θα ρωτήσουμε τον Υπουργό: Το 40% πρέπει να βγάζει αυτοδυναμία στους δήμους.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Για τους δήμους είναι αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μισό λεπτό.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν νομίζω ότι λέει αυτό ο κ. Λιβάνιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέει αυτό για τους δήμους; Για πείτε μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοδύναμη κυβέρνηση. Λάθος δικό μου. Το 40% θα είναι για τους δήμους;

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ένα λεπτό όμως για να ξέρω τι ακριβώς με ρωτάτε. Το 40% βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς σας ρωτάμε για τους δήμους τώρα.

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους δήμους αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι  ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική. Ήταν προγραμματική θέση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα το εκλογικό σύστημα που θα φέρουμε θέλω να το συζητήσω με τους δημάρχους και το χώρο της αυτοδιοίκησης και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα προσωπικά

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που είχε ισχύσει παλαιότερα με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αν ένας δήμαρχος έπαιρνε 42% μπορούσε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 42% δεν είναι κακό…

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν είναι κακό. Ίσα ίσα το βρίσκω πολύ χρήσιμο και λειτουργικό. Αλλά τονίζω κάτι: Θα υπάρξει πολύ σοβαρός διάλογος για όλα αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Να τελειώσουμε τώρα ένα ένα τα θέματα; Τώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μέσα στον επόμενο μήνα να τελειώσουμε το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο με 42% να βγαίνει δήμαρχος

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Μετά αυτά. Μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Σύνδεση με Παλαιά Βουλή για την έκθεση Play Mobil) για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Κατ’ αρχήν πρέπει να θυμίσουμε σε όλους μας ότι είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. 12 Οκτωβρίου 1944, μια σπουδαία μέρα, ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

(Σύνδεση με Παλαιά Βουλή)

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε την έκθεση;

Τ. Θεοδωρικάκος: Είναι μια εξαιρετική ιδέα. Εξαιρετική πρωτοβουλία. Όλοι μας, γονείς και καθηγητές οφείλουμε πάντα να βρίσκουμε πρωτότυπους τρόπους για να βοηθάμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται την ιστορία. Το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη και νομίζω είναι πάρα πολύ έξυπνο.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας

Τ. Θεοδωρικάκος: Να είστε καλά.

 

 

 

Ετικέτες: ΑΝΤ1ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ