ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Τ. Θεοδωρικάκος: Δημιουργούμε ισχυρό κράτος σύμμαχο του πολίτη

Υπάρχει ξανά το κράτος και είναι δίπλα στους πολίτες ιδίως στις δύσκολες ώρες, διαπιστώνει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στη Real News, επισημαίνοντας ότι κερδήθηκαν πολλές μικρές μάχες που δημιουργούν αισιοδοξία στους πολίτες, ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρικάκος, οι πολίτες «είδαν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του να έχουν σχέδιο και να το υλοποιούν με ταχύτατο ρυθμό. Η μείωση των φόρων είναι πραγματικότητα, η αποκομματοποίηση του κράτους και η επιτελικότητα του υλοποιούνται, η Αυτοδιοίκηση στηρίζεται, η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύεται, επενδύσεις αρχίζουν να υλοποιούνται».

Αναφερόμενος στις μάχες που κέρδισε η κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει :

«Με την επούλωση των πληγών στο Μάτι, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας κερδήθηκαν πολλές μικρές μάχες. Όλα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στους πολίτες ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά με τη δική της αυτοδύναμη στρατηγική»

Στη συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι στόχος τη κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θα είναι «δίπλα στους πολίτες, σύμμαχός τους και στην υπηρεσία τους. Σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους πιο αδύναμους». Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτει ο κ. Θεοδωρικάκος, σε λίγους μήνες θα φέρει στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης. «Κράτος και κοινωνία ενώνουμε τις δυνάμεις και προχωράμε μαζί», δηλώνει ο υπουργός.

Ανάμεσα στα παραδείγματα που απαιτείται συνεργασία κράτους και κοινωνίας ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και της εκστρατείας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αναφέρει, επίσης, ως παράδειγμα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το οποίο, όπως τονίζει «τέσσερα χρόνια τώρα δεν υπήρξε  κανένας σχεδιασμός, καμία χωροθέτηση, καμία μελέτη. Τέλμα και στασιμότητα. Και φόβος για το πολιτικό κόστος. Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα γεγονότα. Η αλήθεια και η αξιοπιστία είναι αξίες που απαιτούνται στη δημόσια ζωή». Και προειδοποιεί: «Ας  καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν αυξήσουμε καθοριστικά  στο 50% τα ποσοστά ανακύκλωσης που σήμερα είναι 18% , πολύ σύντομα θα βουλιάξουμε στα σκουπίδια. Και στο Λεκανοπέδιο Αττικής  και σε πολλές περιοχές της χώρας. Αλλά αυτό απαιτεί ενημέρωση των πολιτών  και αλλαγή συνηθειών και στους δήμους και  σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά».

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι εντός του 2019 θα έλθει στη Βουλή η ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στους ‘Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν στις χώρες που ζουν. Εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ελληνικό κόμμα που θα αρνηθεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της κυβέρνησης και δηλώνει:

«Το  δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ’ όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί και την ύπαρξη πατριωτισμού ως «ισχυρό στοιχείο ταυτότητας, ασφάλειας, σιγουριάς», αλλά και ως «μια διαχρονική αξία που συγκινεί και δίνει δύναμη δίπλα στην ελευθερία και την αλληλεγγύη». Και όπως εξηγεί «η ανασυγκρότηση της χώρας, μπορεί να υπάρξει μέσα από την αναγέννηση και  του παγκόσμιου ελληνισμού.  Οι Έλληνες σε όλη τη γη πρέπει να νιώσουν ότι η πατρίδα μας διαμορφώνει μια νέα δυναμική εθνική στρατηγική. Αφήνει πίσω το γκρίζο χρώμα της αποτυχίας της 10ετίας της βαριάς κρίσης. Ακόμη και αν πάνω από τον κόσμο –και την Ευρώπη- μαζεύονται σύννεφα, από το Brexit ως την απειλούμενη οικονομική ύφεση, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σχολιάζοντας τη μετεκλογική πορεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Θεοδωρικάκος εκτιμά ότι  είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια προβλήματα. «Είναι ένα πολύ ανομοιογενές σχήμα, με έναν αρχηγό που θέλει να το μετατρέψει σε ένα πλήρως προσωποπαγές κόμμα, αλλά δεν διαθέτει σύγχρονη στρατηγική. Και πολλούς επιμέρους αρχηγούς τάσεων βγαλμένους από τις ιδεοληψίες που τους κατατρέχουν. Οι πολίτες και η πατρίδα δεν περιμένουν τίποτα απ’ αυτό το χώρο που αναπαράγει ψεύτικα διλήμματα και τεχνητούς διαχωρισμούς του χθες».

Ολόκληρη η  συνέντευξη του κ. Θεοδωρικάκου στη Real News:

  1. 45 ημέρες κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα πήραν οι πολίτες;

Είδαν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του να έχουν σχέδιο και να το υλοποιούν με ταχύτατο ρυθμό. Η μείωση των φόρων είναι πραγματικότητα, η αποκομματοποίηση του κράτους και η επιτελικότητα του υλοποιούνται, η Αυτοδιοίκηση στηρίζεται, η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας ενισχύεται, επενδύσεις αρχίζουν να υλοποιούνται. Πάνω απ όλα όμως, οι πολίτες νιώθουν ότι υπάρχει ξανά το κράτος και είναι δίπλα τους ιδίως στις δύσκολες ώρες

  1. Τι ακριβώς εννοείτε;

Τέσσερα χρόνια τώρα στη ώρα βασίλευε η γενική χαλάρωση. Αυτό τον 1,5 μήνα προέκυψαν πολλές έκτακτες καταστάσεις. Πυρκαγιές, σεισμοί, ακραία καιρικά φαινόμενα. Η γενική εικόνα στην κοινή γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, και πέτυχε καλύτερο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. Με την επούλωση των πληγών στο Μάτι, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας κερδήθηκαν πολλές μικρές μάχες. Όλα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στους πολίτες ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά με τη δική της αυτοδύναμη στρατηγική

  1. Θέλετε να πείτε ότι αλλάζουν τα πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη;

Αποδείχτηκε ότι υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν άνθρωποι στον κρατικό μηχανισμό που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αλλά χρειάζεται και μια κυβέρνηση που έχει προτεραιότητα την ανασυγκρότηση  του κράτους. Να είναι δίπλα στους πολίτες, σύμμαχός τους και στην υπηρεσία τους. Σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους πιο αδύναμους. Η προσπάθεια αυτή ασφαλώς δεν είναι εύκολη. Έχει πολύ δρόμο μπροστά της  Θα χρειαστούν σοβαρές αλλαγές. Χρειάζεται απόλυτα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης. Μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Σε λίγους μήνες θα φέρουμε το σχετικό νόμο  φιλοδοξώντας να συμβάλουμε στην απλούστευση των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στην διαμόρφωση ισχυρού κράτους Απαιτείται επίσης, να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, για τους όποιους θα ενημερώσουμε τους πολίτες και θα δώσουμε μαζί τη μάχη. Αυτό σημαίνει κράτος και κοινωνία ενώνουμε δυνάμεις και προχωράμε μαζί.

  1. Θέλετε να δώσετε κάποια παραδείγματα

Ασφαλώς. Θα σας αναφέρω τρία επίκαιρα θέματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί και με άμεσο ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού. Καταρχάς το τέλος του καπνίσματος στους δημοσίους χώρους, η  αντιμετώπιση της κατάρας των τροχαίων ατυχημάτων, η λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων. Και  τα τρία απαιτούν τη συνεργασία κράτους και πολιτών. Για το κάπνισμα είναι σπουδαίο το παράδειγμα του Δήμου  Τρικάλων πως τα κατάφερε εδώ και δύο χρόνια. Για τα τροχαία πρέπει να αλλάξουμε όλοι συμπεριφορά και να συνεργαστούμε. Στο θέμα των απορριμμάτων που έχει άμεση σχέση με την Αυτοδιοίκηση, ας  καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν αυξήσουμε καθοριστικά  στο 50% τα ποσοστά ανακύκλωσης που σήμερα είναι 18% , πολύ σύντομα θα βουλιάξουμε στα σκουπίδια. Και στο Λεκανοπέδιο Αττικής  και σε πολλές περιοχές της χώρας. Αλλά αυτό απαιτεί ενημέρωση των πολιτών  και αλλαγή συνηθειών και στους δήμους και  σε κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά.

  1. Ποιες άλλες προϋποθέσεις χρειάζονται για να προχωρήσουμε μπροστά ως κράτος.

Είναι απολύτως αναγκαίο να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια και οι πολιτικοί οφείλουν να μη την κρύβουν, στο όνομα σκοπιμοτήτων. Στο παράδειγμα που σας ανέφερα 4 χρόνια τώρα δεν υπήρξε  κανένας σχεδιασμός, καμία χωροθέτηση, καμία μελέτη. Τέλμα και στασιμότητα Και φόβος για το πολιτικό κόστος. Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα γεγονότα. Η αλήθεια και η αξιοπιστία είναι αξίες που απαιτούνται στη δημόσια ζωή. Όπως χρειάζεται και ο πατριωτισμός.

  1. Γιατί συνδέετε τον πατριωτισμό με την αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών προβλημάτων;

Γιατί και τώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο πατριωτισμός είναι ισχυρό στοιχείο ταυτότητας, ασφάλειας, σιγουριάς. Και γιατί για να φτιάξεις ισχυρό αποτελεσματικό κράτος και για να αντιμετωπίσεις το οικονομικό πρόβλημα, χρειάζεται σχέδιο άλλα και μια διαχρονική αξία που συγκινεί και δίνει δύναμη δίπλα στην ελευθερία και αλληλεγγύη. Αυτή είναι ο πατριωτισμός. Γι αυτό πιστεύω ότι  η ανασυγκρότηση της χώρας, μπορεί να υπάρξει μέσα από την αναγέννηση και  του παγκόσμιου ελληνισμού.  Οι Έλληνες σε όλη τη γη πρέπει να νιώσουν ότι η πατρίδα μας διαμορφώνει μια νέα δυναμική εθνική στρατηγική. Αφήνει πίσω το γκρίζο χρώμα της αποτυχίας της 10ετίας της βαριάς κρίσης. Ακόμη και αν πάνω από τον κόσμο –και την Ευρώπη- μαζεύονται σύννεφα, από το Brexit ως την απειλούμενη οικονομική ύφεση, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

  1. Προφανώς συνδέετε αυτή την αντίληψη και με την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού;

Πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων και συνεχούς επικοινωνίας με τους Έλληνες σε όλη τη γη. Με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΞ και τον αρμόδιο Υφυπουργό, Αντώνη Διαματάρη, έναν διακεκριμένο συμπατριώτη μας στις ΗΠΑ. Το  δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ’ όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται. Είμαστε αποφασισμένοι  μέσα στο 2019 να φέρουμε τη νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει πραγματικά τους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που κατοικούν. Και ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ελληνικό κόμμα να μην υπερψηφίσει αυτή τη ρύθμιση.

  1. Πώς βλέπετε την μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι έχει τεράστια προβλήματα. Είναι ένα πολύ ανομοιογενές σχήμα, με έναν αρχηγό που θέλει να το μετατρέψει σε ένα πλήρως προσωποπαγές κόμμα, αλλά δεν διαθέτει σύγχρονη στρατηγική. Και πολλούς επιμέρους αρχηγούς τάσεων βγαλμένους από τις ιδεοληψίες που τους κατατρέχουν. Οι πολίτες και η πατρίδα δεν περιμένουν τίποτα απ’ αυτό το χώρο που αναπαράγει ψεύτικα διλήμματα και τεχνητούς διαχωρισμούς του χθες.

 

Ετικέτες: REAL NEWSΕΛΛΑΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ