ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ

Η εκλογολογία «βλάπτει σοβαρά τη Χώρα» αλλά κι εσείς ως Κυβέρνηση την συντηρείτε. Το 80% των μέτρων είναι και προεκλογικής λογικής…
Είναι αυτονόητο ότι η εκλογολογία βλάπτει. Αλλά την ευθύνη τη φέρει αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ. Σε μια εποχή όπου επιβάλλεται να στραφούμε αποκλειστικά στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Τόπου και να έχουμε μακροπρόθεσμη προοπτική, το ΠΑΣΟΚ ανεύθυνα αποπροσανατολίζει και καλλιεργεί ένα κλίμα αστάθειας Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά κινούνται σε προεκλογική λογική διότι όλα αφορούν στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων Αν κάποιοι τα κρίνουν ως «προεκλογικά» είτε το κάνουν από άγνοια είτε από μικροπολιτική σκοπιμότητα.
Δηλαδή το πρόγραμμα « Θησέας ΙΙ» ή η εξομοίωση των αορίστου χρόνου υπαλλήλων δεν έχουν προεκλογικό άρωμα;
Κάθε άλλο! Σας θυμίζω ότι είχα προτείνει από το 2006, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρξει και ειδική συνταγματική ρύθμιση για να μην σημειωθεί καμία αμφισβήτηση στο μέλλον. Από τότε είχα πει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή, και μάλιστα πριν από το τέλος του 2009. Είναι ένα νομοσχέδιο απόλυτα δίκαιο και αξιοκρατικό, αφού εμπλουτίζει τη Δημόσια Διοίκηση μΆ ένα δυναμικό στελεχών με ιδιαίτερα προσόντα. Πού βλέπετε προεκλογική λογική σ’ αυτό το νομοσχέδιο; Όσο για το πρόγραμμα «Θησέας ΙΙ», θα απολογηθούμε τώρα και για τη συνέπεια μας απέναντι στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Είναι δυνατόν; Το Πρόγραμμα «Θησέας Ι» λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου. Δεν είναι απόλυτα λογικό να δούμε τι θα γίνει μετά; Το 2010 – 2014; Είναι προεκλογική τακτική το να λειτουργεί κανείς οργανωμένα, με πρόγραμμα και να κάνει σοβαρά τη δουλειά του; Ίσως έτσι να σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει μακροπρόθεσμη και σοβαρή πολιτική και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι τι θα κάνει μέρα με τη μέρα…
Καταγγέλλετε το ΠΑΣΟΚ για τον χειρισμό του στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι λίγο υποκριτικό μια που κι εσείς στο παρελθόν λειτουργήσατε με κριτήριο το συμφέρον σας.
Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους, περιφρονεί τους θεσμούς και προσβάλλει το Σύνταγμα. Η υποκρισία και μάλιστα πολύ μεγάλη, δεν αφορά εμάς αλλά το ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω ότι το 2006, πριν αποδράσει από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, είχε προτείνει ακόμη και την πλήρη αποσύνδεση της από τις βουλευτικές εκλογές. Θαυμάστε συνέπεια! Τότε ήθελε νΆ αποσυνδέσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές και τώρα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το θεσμό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για κομματική σκοπιμότητα. Επιπροσθέτως όταν στρέφεται ευθέως εναντίον έγκριτων καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου – που σημειώστε δεν πρόσκεινται καν ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία – επειδή ερμήνευσαν το Σύνταγμα αντίθετα απ’ ό,τι βολεύει το ΠΑΣΟΚ, μόνο θλιβερές σκέψεις δημιουργεί…
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ουδέποτε έχει φερθεί υποκριτικά και ουδέποτε έχει προτάξει το κομματικό ή πολιτικό της συμφέρον έναντι του δημόσιου συμφέροντος και, ιδίως, έναντι του Συντάγματος. Σας θυμίζω τη δεύτερη εκλογή του κ. Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ΝΔ είχε τηρήσει το Σύνταγμα όπως το τηρεί και σήμερα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα μας: Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται με σημαίες ευκαιρίας, με τη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ενώ η Ν.Δ υπήρξε πάντα κόμμα αρχών και αξιών που σέβεται διαχρονικά τους θεσμούς.

Πέρα από το ΠΑΣΟΚ, εσείς με πλειοψηφία 150 συν έναν, τον κ. Παυλίδη, πώς ακριβώς θα εξαντλήσετε την τετραετία;

Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει σήμερα 150 συν έναν, όπως λέτε, αλλά 151 Βουλευτές. Έχει δηλαδή την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει και να εξαντλήσει την τετραετία. Και σας τονίζω τούτο: Οι 151 Βουλευτές είναι συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, περισσότερο, ενδεχομένως, κι από τους 152 και τους 153. Και ο νοών νοείτω.

Συνάδελφοί σας εισηγούνται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Έχει τέτοια δυνατότητα ο κ. Καραμανλής; Έχει αυτό που λέμε πάγκο;
Το θέμα του ανασχηματισμού ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού. Οπως αντιλαμβάνεστε δεν πρόκειται ποτέ να πάρω θέση σΆ ένα ζήτημα για το οποίο μόνον ο κ. Κώστας Καραμανλής αποφασίζει.
Θα σας πω όμως ότι η Νέα Δημοκρατία έχει και με το παραπάνω, αυτό που λέτε «πάγκο» στην πολιτική. Διαθέτει και παλαιότερα στελέχη που έχουν ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα και νεότερα τα οποία μπορούν νΆ ασκήσουν τέτοια καθήκοντα και νΆ αποδώσουν.
Εσείς πάντως είστε αμετακίνητος υπερυπουργός… Έχετε δεχθεί πυρά γιΆ αυτόν τον πολλαπλό ρόλο.
Κι αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού. Όσο κατά την κρίση του είμαι χρήσιμος θα βρίσκομαι εδώ. Αυτός θΆ αποφασίσει εάν θα μείνω ή αν θα χρειασθεί να πάω σε άλλο Υπουργείο ή αν θα αποχωρίσω πλήρως από την Κυβέρνηση… Σε ό,τι αφορά τη λέξη «πυρά», προτιμώ τη λέξη κριτική. Και δέχομαι – είναι χρέος μου άλλωστε – την κριτική απΆ όπου κι αν προέρχεται, ακόμα και από το εσωτερικό της Ν.Δ ακόμη κι όταν είναι υπερβολική.
Αν χαθούν οι εκλογές τι πρέπει να κάνει ο κ. Καραμανλής;
Να θέσει εαυτόν στην κρίση ενός Συνεδρίου; Να παραιτηθεί; ;

Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να χάσει τις επόμενες εκλογές. Θα κερδίσει – θα το δείτε- και την τρίτη εκλογική μάχη. Να τονίσω όμως κάτι σε σχέση με την ερώτηση σας: Ο κ. Κώστας Καραμανλής αποτελεί σήμερα πόλο σταθερότητας όχι μόνο της Ν.Δ αλλά ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος. Είναι ο πιο κατάλληλος να χειρισθεί τις τύχες του Τόπου. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, όλοι μας γνωρίζουμε πώς την παρέλαβε το 1997, σε τι κατάσταση διχασμού, με πόσα προβλήματα και πως κατάφερε να την ενώσει .
Δηλώσατε πρόσφατα πως θα φύγετε μαζί του. Γιατί; Δεν φύγατε επί Έβερτ….
Έχω πει – και το επαναλαμβάνω – ότι θ’ αποχωρήσω από την πολιτική όταν αποχωρήσει ο κ. Κώστας Καραμανλής. Και διευκρινίζω – δεδομένου μάλιστα ότι η τύχη ενός Υπουργού εξαρτάται και από άλλα γεγονότα- ότι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα σε ό,τι με αφορά. Η αποχώρηση του κ. Καραμανλή είναι λοιπόν το ακραίο χρονικά όριο.
Δεν μου είπατε το γιατί…
Το γιατί είναι αυτονόητο. Δεν σκοπεύω να μείνω για πάντα στην πολιτική. Η πολιτική ζωή πρέπει νΆ ανανεώνεται. Υπάρχουν νεότεροι συνάδελφοι οι οποίοι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από μένα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναντικατάστατο. Θέλω να ξαναγυρίσω στο Πανεπιστήμιο και να τελειώσω εκεί, απ’ όπου ξεκίνησα, την επαγγελματική μου πορεία και σταδιοδρομία. Επί Έβερτ, πράγματι, είχα πει ότι θΆ αποχωρήσω υπό εντελώς διαφορετικές όμως συνθήκες: Ήμουν εκπρόσωπος Τύπου και ο Μιλτιάδης Έβερτ με είχε επιλέξει, στις εκλογές του 1996, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το ίδιο βράδυ, που χάσαμε τις εκλογές θεώρησα ότι ένα μέρος της ευθύνης για την ήττα ανήκε και σε μένα λόγω της ιδιότητας μου. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να ορκιστώ Βουλευτής. Ήταν τότε η αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Μου ζητήθηκε όμως λόγω των τότε ιδιόμορφων εσωκομματικών συνθηκών να παραμείνω και να συμβάλλω στην προσπάθεια ανάκαμψης του κόμματος. Τώρα έχω ήδη διαγράψει μια πορεία και σας είπα: Ουδείς αναντικατάστατος
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
Τελικά βρήκατε modus vivendi με τον κ. Μαρκογιαννάκη;
Εχει δημιουργηθεί μια παραφιλολογία που αγγίζει τα όρια του κωμικού! Μην ξεχνάτε ότι με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη
ήμασταν χρόνια φίλοι πριν συνυπάρξουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ουδέποτε υπήρξε ούτε υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, η συνεργασία μας είναι καθημερινή και αρμονική και οι αρμοδιότητές μας πλήρως ξεκαθαρισμένες. Αγωνιζόμαστε στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών για τον ίδιο στόχο.
Το λέω γιατί έχουν σημειωθεί επιτυχίες της Αστυνομίας αυτό το διάστημα. Κάτι έχει αλλάξει προφανώς.
Βεβαίως και έχουν σημειωθεί επιτυχίες. Είναι πολύ περισσότερες απΆ ό,τι στο παρελθόν και αφορούν την εξιχνίαση υποθέσεων ιδίως στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξάρθρωση της συμμορίας που απήγαγε τον κ. Περικλή Παναγόπουλο και η οποία έχει σε βάρος της και πολλά άλλα πράγματα τα οποία ήδη φαίνονται και θα φανούν στη συνέχεια. Δεν θέλω όμως να προκαταλάβω τίποτε, η δικαστική έρευνα θα δείξει. Οι επιτυχίες αυτές είναι αποτέλεσμα και του προγραμματισμού και της καλής συνεργασίας και των αλλαγών που έγιναν σε πρόσωπα. Είναι αν θέλετε το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που έγινε από τότε που ενοποιήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. Μη φανταστείτε, πάντως ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Με απλές λέξεις: Ναι, έχει επιτυχίες η Αστυνομία, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο και, ιδίως, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η εγκληματικότητα είναι ο εχθρός του πολίτη που πλήττει ευθέως τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.
Είστε ένα βήμα πριν την εξάρθρωση της Σέχτας όπως κάποιοι διαρρέουν;

Τέτοιου είδους διαρροές – αν υπάρχουν – στερούνται σοβαρότητας. Μου θυμίζουν φράσεις άλλης εποχής του στιλ «τους ακουμπάμε»! Δεν ταιριάζουν ούτε σε μένα ούτε στον κ. Μαρκογιαννάκη τέτοιου είδους λογικές. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της προσπαθώντας νΆ αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο για τη σύγχρονη κοινωνία μας.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τι θα γίνει, κ. Υπουργέ, με τη νέα στρατιά συμβασιούχων; Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα στον Δημόσιο Τομέα με νέες προσλήψεις υπό προθεσμία;
Μα, ακριβώς μετά το 2004, πήραμε δραστικά μέτρα, ώστε να λήξει το θέμα της ομηρίας των συμβασιούχων. Γνωρίζετε ότι με το προεδρικό διάταγμα 164/2004 έγιναν αορίστου χρόνου, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, περίπου 33.000 συμβασιούχοι. Το ΠΑΣΟΚ είχε τη λογική της ομηρίας από τη μια εκλογική αναμέτρηση ως την άλλη όχι εμείς. Εμείς έχουμε θέσει κανόνες, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες στρατιές συμβασιούχων. Τη μοριοδότηση για παράδειγμα, που φθάνει ή και ξεπερνά το 50% και τους επιτρέπει να μετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, είτε για θέσεις μόνιμων υπαλλήλων είτε για θέσεις υπαλλήλων με σχέση αορίστου χρόνου. Και αυτό αποδίδει αφού ο αριθμός τους, παρά τις προκλητικά παραπλανητικές ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχώς μειώνεται. Αυτή είναι η οριστική λύση την οποία έχουμε δρομολογήσει και την οποία το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε σκέφθηκε στο παρελθόν.

Με το ενιαίο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων; Δεν είναι ισοπεδωτική αυτή η λογική; Το ίδιο όλοι;
Δεν πρόκειται για ενιαίο μισθολόγιο. Η ορθή ορολογία είναι «νέο μισθολόγιο». Η λογική είναι η σταδιακή μείωση της μεγάλης διαφοράς στις αποδοχές μεταξύ υπαλλήλων. Κυρίως, να σταματήσει η τακτική των επιδομάτων σ’ εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη μεγαλύτερες αποδοχές και να ανέβει το μισθολογικό επίπεδο εκείνων με μικρότερες. Δεν είναι ισοπεδωτική λογική είναι μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων που παρατηρούνται σήμερα και οι οποίες, πέρα από την αδικία, αποτελούν αντικίνητρο για την απόδοση των υπαλλήλων.