ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ.
1. Προκύπτουν στοιχεία που οδηγούν σε παραπομπή του Αρ. Παυλίδη;
Η διαδικασία στη Βουλή έχει αμιγώς δικαστικά χαρακτηριστικά και επιβάλλει στον καθένα να ψηφίζει κατά συνείδησιν – με μυστική ψηφοφορία. Εάν έκανα οποιαδήποτε δήλωση πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια θα παραβίαζα το καθήκον που μου επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Αλλά και λόγοι ευπρέπειας και δεοντολογίας απέναντι σε έναν συνάδελφο ο οποίος κρίνεται, μου επιβάλλουν να πάρω αυτή τη θέση. Σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να πει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα το δούμε όταν θα βγάλει το πόρισμά της.
2. Αν παραπεμφθεί, όμως, ο πρώην Υπουργός, τότε πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο;
Το να συνδέει κανείς, και μάλιστα με υποθέσεις, μια δικαστική διαδικασία με μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, παραβιάζει τις ίδιες τις διατάξεις του Συντάγματος. ?ρα δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη σεναριολογία.
3. Ας το αποσυνδέσουμε, λοιπόν: Βλέπετε «δίδυμες» εκλογές τον Ιούνιο;
Έχουμε Ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει λόγος για «δίδυμες» εκλογές. Η ανεύθυνη εκλογολογία ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλα 2,5 χρόνια. Το τονίζω: θέμα εκλογών μπορεί να τεθεί αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμπράξει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2010.
4. Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι, όταν προκύπτουν στοιχεία για ποινικά αδικήματα από πολιτικά πρόσωπα, αυτά "διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή». Δεν είναι συνταγματικά ελεγκτέα, η παρέμβαση του κ. Σανιδα και το "όχι" στην διαβίβαση του φακέλου για το Βατοπέδι στη Βουλή;
Η Δικαιοσύνη, ανεξάρτητη , ασκεί άψογα τα καθήκοντά της. Και είναι απαράδεκτη η επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον της. Δυστυχώς, και για τους θεσμούς, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ: Όταν κυβερνούσε επιχειρούσε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Και τώρα που δρα ανεξάρτητη, επιτίθεται προκλητικά εναντίον της.
5. Παυλίδης, Βατοπαίδι, ομόλογα, Siemens. Είναι σειρά σκανδάλων τα οποία έχουν οδηγήσει Υπουργούς σε παραίτηση όμως δεν έχουν οδηγήσει, σε τιμωρία κάποιου. Γιατί;
Ξέρετε ότι έχουν οδηγήσει στη δίωξη ανθρώπων που ήταν πραγματικά ένοχοι. Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε το εξής: Κατά το ΠΑΣΟΚ σκάνδαλο είναι ό,τι το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι είναι σκάνδαλο, ξεχνώντας ότι τα πραγματικά πολιτικά σκάνδαλα ήταν επί των ημερών του, με κορυφαίο το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.
6. Οι Υπουργοί που παραιτήθηκαν, πάντως, δεν παραιτήθηκαν μόνο επειδή υπήρξε πίεση από το ΠΑΣΟΚ…
?λλο το θέμα της πολιτικής ευθιξίας και άλλο το θέμα της ενοχής. Σας ξαναλέω: Σκάνδαλο τεράστιο ήταν, παραδείγματος χάριν, το Χρηματιστήριο για το οποίο, δυστυχώς, δεν τιμωρήθηκε σχεδόν κανείς και, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε να υπάρξει ούτε καν Εξεταστική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να επέλθει ατιμωρησία.
7. Το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας το 2004 ήταν η επανίδρυση του Κράτους. Το κράτος ωστόσο παραμένει αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό και διεφθαρμένο ύστερα από 5 χρόνια. Είστε ικανοποιημένος;
Θα διαφωνήσω ριζικά με τη γενική διαπίστωση που κάνατε. Το ότι υπάρχει διαφθορά είναι δεδομένο. Αλλά θα ήθελα να δει κανείς την τεράστια διαφορά προ του 2004 και μετά. Και η οποία αποδεικνύεται από τον πιο αντικειμενικό κριτή, που είναι η διεθνούς κύρους μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια». Προ του 2004 είχαμε έναν διαρκή κατήφορο της Ελλάδας. Το 2004 ο κατήφορος αυτός σταμάτησε. Και αργά, αλλά σταθερά, στη βαθμολόγηση, και ιδίως στα ποιοτικά στοιχεία, ανεβαίνουμε.
8. Παραμένουμε, όμως, πολύ χαμηλά στις λίστες αυτές…
Δεν διαφωνώ. Αλλά σταμάτησε η κάθοδος και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε. Πάρτε, επίσης, τα παραδείγματα των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη λέει ότι, ναι, υπάρχουν προβλήματα κακοδιοίκησης, αλλά συνεχώς βελτιώνονται οι δείκτες. Πάρτε την τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που δείχνει πόσο τα θέματα διαφάνειας στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί. Σήμερα τίποτα δεν μένει κρυφό. Κι επειδή τα θέματα αναδεικνύονται, κάποιοι νομίζουν ότι αυξήθηκε η διαφθορά. Δεν αυξήθηκε! Η διαφθορά υπήρχε και κρυβόταν επί ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα; Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είχε κάνει από το 1998 ως το 2003 περίπου 375 ελέγχους. Μόνο το 2008 οι έλεγχοι ήταν 845!
9. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν δει βελτίωση;
Θα πάρω δύο παραδείγματα: Το ένα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η απόδοση των ΚΕΠ, που έχει. Δεν έχετε παρά να μπείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να δείτε πώς λειτουργεί το Εθνικό Τυπογραφείο, πώς λειτουργεί το e- Themis, το πρόγραμμα εκείνο με βάση το οποίο ενημερώνεται ο πολίτης σχετικά με τις διατάξεις που ισχύουν. Και έρχομαι στο δεύτερο. Χάρη στον «ΘΗΣΕΑ» ορθοπόδησαν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αΆ βαθμού, που επί 5 χρόνια παίρνουν διπλάσια χρήματα απΆ ό,τι πήραν επί 7 χρόνια μετά τον «Καποδίστρια» επί ΠΑΣΟΚ. Οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μεταξύ 2005 – 2009 πενταπλασιάστηκαν.
10. Θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. αν ο Κ.Καραμανλής χάσει τις εκλογές;
Ο Κ.Καραμανλής – τον οποίο, θυμίζω, στις εκλογές για την ηγεσία δεν είχα ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία – είναι ο άνθρωπος που πήρε μια παράταξη διχασμένη. Την ένωσε και την ενώνει και για το μέλλον. Είναι ένας αδιαμφισβήτητος Αρχηγός – κατά τη δήλωση όλων μας – ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης και ο σταθερός πόλος του πολιτικού συστήματος. Θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ όσο η κοινωνία τον θεωρεί χρήσιμο. Και αυτό έχει πει: «Θα είμαι εδώ, όσο είμαι χρήσιμος». Επομένως τέτοιο θέμα δεν τίθεται.
11. Ούτε σε περίπτωση ήττας;
Σας είπα. Δεν θα χάσει τις εκλογές ο κ. Καραμανλής. Αλλά, για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω, να ξέρετε ένα πράγμα: Αυτό ζητάει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του.
12. Τι σκέπτεστε για σας αν βρεθείτε στην Αντιπολίτευση;
Δεν είμαι δεμένος με την καρέκλα του Υπουργού. Είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι όταν, για οποιοδήποτε λόγο, αποχωρήσει ο Κώστας Καραμανλής θΆ αποχωρήσω κι εγώ από την πολιτική. Είμαι πια 60 χρόνων. Θα παραμένω πάντα στην παράταξη μου, αλλά θέλω τα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου να ξαναγυρίσω στο Πανεπιστήμιο απΆ όπου ξεκίνησα. Αυτό δεν αποκλείει να φύγω νωρίτερα. Αυτό που είχα πει για τον κ. Καραμανλή είναι το ακραίο όριο της παραμονής μου στην πολιτική. Και δεν το λέω διότι υποτιμώ οποιοδήποτε στη ΝΔ. Κάθε άλλο. Τιμώ τους συναδέλφους μου. Απλά, μπήκα στην πολιτική χωρίς να το έχω σχεδιάσει από την αρχή κι έχω στόχο ζωής να τελειώσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο. Γιατί είναι ένας χώρος, τον οποίο αγάπησα και αγαπώ και είμαι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί του.