ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Δημοσιογράφος: Η εξιχνίαση της απαγωγής Παναγόπουλου είναι αναμφίβολα μία μεγάλη επιτυχία τόσο για την ΕΛ.ΑΣ. όσο και για την Ε.Υ.Π. και μια απόδειξη ότι μεταξύ τους η συνεργασία έχει βελτιωθεί. Ωστόσο αποτελεί, ή όχι, παράδοξο ότι δύο πυλώνες, ας το πούμε έτσι, της Δημόσιας Τάξης αναφέρονται σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊστάμενους;

Πρ. Παυλόπουλος: Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών – φάνηκε και από την συγκεκριμένη υπόθεση – όταν οι υπηρεσίες λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με βάση την αρχή της νομιμότητας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα.
Πρώτα-πρώτα όταν η συνεργασία των δύο αρμόδιων, Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού, μέσα στο ίδιο Υπουργείο είναι αρμονική, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και το επιβεβαίωσε και η συγκεκριμένη περίπτωση. Παρά τη σπερμολογία, η οποία από την αρχή ξεκίνησε, είναι γνωστό ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης κι εγώ, συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο ενός ενιαίου Υπουργείου αρμονικά και με όρους συναδελφικότητας που σπάνια έχω δει. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των υπηρεσιών, τονίζω ότι δεν έχει τόσο σημασία ο πολιτικός προϊστάμενος όσο η νοοτροπία που εμπνέει κανείς στις υπηρεσίες να εργάζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Γιατί όταν έρχεται η ώρα να πάρουν πολιτικές εντολές, αυτές είναι ενιαίες στο ενιαίο Υπουργείο. Το ζήτημα είναι πως τις εκτελούν. Κι εκεί φαίνεται το εάν και κατά πόσο λειτουργούν όπως επιτάσσει ο νόμος. Αυτό πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει μετά την αλλαγή του καθεστώτος της Ε.Υ.Π., δηλαδή μετά το νέο καθεστώς το οποίο έχει καθορίσει της αρμοδιότητές της και, επιπλέον, έχει περιορίσει αυστηρά την Ε.Υ.Π. στην δράση της, σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας. Έτσι μπορεί πλέον να συνεργάζεται με την Αστυνομία ώστε και η Ε.Υ.Π. να κάνει τη δουλειά της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και η Αστυνομία να διευκολύνεται τα μέγιστα από τη λειτουργία της Ε.Υ.Π., πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Μη ξεχνάτε, ότι στο παρελθόν η Ε.Υ.Π. αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία -μολονότι έχει πολύ ικανά στελέχη- έτειναν να την απαξιώσουν. Η θλιβερή υπόθεση Οτσαλάν, επί ΠΑΣΟΚ, απέβη μοιραία για την ίδια την Ε.Υ.Π., για το κύρος της και, πολύ περισσότερο, για τη λειτουργία του Υπουργείου στο οποίο τότε υπαγόταν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει στη κοινή γνώμη κ. Υπουργέ μία αίσθηση ότι οι φυλακές έχουν μετατραπεί τα τελευταία πολλά χρόνια σε φυτώριο εγκληματιών. Υπάρχει τρόπος να προστατευτεί η Πολιτεία από αυτή τη συνεχή αναπαραγωγή εγκληματιών μέσα από τις φυλακές; Και μία δευτερεύουσα ερώτηση: Εσείς τι άποψη έχετε για το θέμα του κλωβού για παράδειγμα, μετά από μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τα κινητά τηλέφωνα και αν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή όχι, αν έπρεπε να μπει ένα σύστημα τέτοιο κτλ;

Πρ. Παυλόπουλος: Ότι οι φυλακές είχαν γίνει φυτώριο νέων εγκληματιών, και μάλιστα εγκληματιών οι οποίοι ρέπουν προς βαρύτερη εγκληματικότητα, αυτό είναι γεγονός. Καλό βέβαια είναι να κοιτάμε πάντα μπροστά, πως θα πάμε καλύτερα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πότε ξεκίνησε αυτή η κατάσταση και πως. Και μιλάω για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται τώρα ως κήνσορας όταν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όλο αυτό το κατάντημα το οποίο ζούμε σήμερα -και από το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε- οφείλεται αποκλειστικά στη νοοτροπία των ημερών του. Σε ό,τι αφορά την σημερινή πραγματικότητα θέλω να σας πω ότι η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα εκείνα τα οποία θα αποτρέψουν τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Αυτή η επιτυχία των διωκτικών αρχών ως προς την υπόθεση Παναγόπουλου είχε και μία παρενέργεια κ. Υπουργέ. Συνδέθηκαν ονόματα στελεχών της Κυβέρνησης με την ιστορία αυτή και υπάρχει μία διάχυτη αίσθηση ότι θα ξηλωθεί το πουλόβερ και ότι σΆ αυτό το ξήλωμα θα βγουν πάρα πολλά ονόματα και θα αποδειχθεί μια πολύ πλατιά διασύνδεση η οποία περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, ανθρώπους από τα media κ.τ.λ. Σας φοβίζει η τροπή που μπορεί να πάρει αυτή η εξέλιξη, πολιτικά εννοώ την Κυβέρνηση;

Πρ. Παυλόπουλος: Δεν με φοβίζει καθόλου πολιτικά. Εκείνο όμως που με προβληματίζει είναι ότι στρέφεται η επικαιρότητα στα λεγόμενα των εγκληματιών όταν, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, έχουν διαψευσθεί κατηγορηματικά όλα αυτά τα φληναφήματα. ?ρα λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν με φοβίζει πολιτικά το θέμα. Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η επικαιρότητα, αντί να στρέφεται σε αυτό το ζήτημα, το μεγάλο ζήτημα, μίας τόσο επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης, αναλίσκεται σε άλλα πράγματα τα οποία, θα το δείτε, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Και κατά τη γνώμη μου έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Δημοσιογράφος: Με αφορμή όμως κάποια από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιες υπόγειες διασυνδέσεις των κακοποιών, όχι τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο με αξιωματικούς που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. και με αφορμή κιόλας την χθεσινή αποκάλυψη του κυκλώματος trafficking όπου έχουμε μία αντίστοιχη περίπτωση, ήθελα να ρωτήσω μήπως τελικά η Αστυνομία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το έγκλημα πρέπει να κάνει μία αυτοκάθαρση πρώτα η ίδια;

Πρ. Παυλόπουλος: Και τα δυο πράγματα πρέπει να γίνουν. Αλλά εδώ θα πω κάτι το οποίο δείχνει και τη διαφορά νοοτροπίας της σημερινής Κυβέρνησης σε σχέση με την κατάσταση προ του 2004. Σήμερα, το βλέπετε και εσείς, δεν αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω. Σε τέτοια θέματα πρώτα ξεκινάει η έρευνα μέσα από την ίδια την Αστυνομία. Και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό. Πολλές έρευνες έγιναν οι οποίες απέδωσαν αποτελέσματα σχετικά με επίορκους αστυνομικούς. Θέλω όμως εδώ να τονίσω και κάτι άλλο: Πρέπει να κοιτάμε και να κρίνουμε τους πολιτικούς και από το πώς συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν. Δεν μπορεί -και θα το πω γιΆ ακόμη μια φορά- το ΠΑΣΟΚ να έχει αφήσει όλα αυτά τα πράγματα να βαλτώνουν και να δημιουργούνται τα «αυγά του φιδιού» και να κάνει σήμερα τον κήνσορα επειδή αποκαλύπτονται. Αποκαλύπτονται γιατί εμείς -κι εγώ προσωπικά- θελήσαμε να αποκαλυφθούν, όπου υπάρχουν, οι περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών. Ένα δεύτερο όμως που θέλω να τονίσω και πάλι, είναι το ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε τα πράγματα. Έχουμε μια Αστυνομία η οποία, κατά γενικό κανόνα, κάνει καλά τη δουλειά της. Σωστό είναι λοιπόν να αναδεικνύουμε τα φαινόμενα εκείνα των επίορκων αστυνομικών τα οποία υπάρχουν για να αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά δεν μπορεί εν ονόματι αυτών των εξαιρέσεων να απαξιώνουμε το σύνολο της ΕΛ.ΑΣ. Και να σας θυμίσω επίσης κάτι άλλο: Ότι πολλές από τις έρευνες αυτές που ανέδειξαν επίορκους αστυνομικούς, προήλθαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Δηλαδή οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων λειτούργησαν πάρα πολύ καλά, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μία σημαντική αλλαγή η οποία μάλιστα αποδίδει καρπούς. Αλλιώς δεν θα είχαμε τόσες εξιχνιάσεις εγκλημάτων στα οποία, δυστυχώς, συμμετέχουν και αστυνομικοί.

Δημοσιογράφος: Παρά ταύτα άλλαξε κάτι στη στάση της Αστυνομίας κ Υπουργέ από τον Δεκέμβριο και μετά;

Πρ. Παυλόπουλος: Όπου η Αστυνομία πρέπει να δράσει με περισσότερη αυστηρότητα το κάνει. Όπου όμως η Αστυνομία πρέπει, προκειμένου να προστατέψει τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να κάνει στάθμιση αγαθών, το πράττει. Είναι άλλο το γεγονός να έχεις νΆ αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο ο οποίος καταστρέφει περιουσίες και το οποίο το βλέπεις και δεν πρέπει να το ανεχθείς, και άλλο η περίπτωση που, παραδείγματος χάριν, εξτρεμιστικά στοιχεία εκμεταλλεύονται συγκεντρώσεις με φιλήσυχους πολίτες, πολλές φορές με μικρά παιδιά, όπου η Αστυνομία δεν πρέπει άκριτα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους . Αυτή η νοοτροπία της Ελληνικής Αστυνομίας ούτε άλλαξε ούτε μπορεί νΆ αλλάξει, για λόγους Δημοκρατίας και νομιμότητας.

Δημοσιογράφος: Έχω ακούσει από τον Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Μαρκογιαννάκη, μεταξύ άλλων να κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο αστυνομικών επιχειρήσεων σε στέκια αντιεξουσιαστών ούτως ώστε να υπάρξει μία κάμψη της δράσης τους. Θα ήθελα τη γνώμη σας σε σχέση με αυτή τη προοπτική δεδομένου κιόλας και επειδή το Δεκέμβριο η στάση του Υπουργείου σας χαρακτηρίστηκε ανεκτική και από υπερβολική ανοχή.

Πρ. Παυλόπουλος: Θα ήθελα να ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημά σας. Κάθε Υπουργός πρέπει να δέχεται τη κριτική και να υπομένει την κριτική. Πρώτα-πρώτα γιατί δεν είναι αλάνθαστος και, δεύτερον, γιατί αυτό είναι το χρέος ενός πολιτικού. Όμως η ιστορία δείχνει και θα δείξει ποιος έχει δίκιο. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Θεωρώ, όμως – και είμαι πεπεισμένος – ότι έπραξα το σωστό. Και αν συνέβαινε τώρα το ίδιο πράγμα, σας διαβεβαιώ θΆ ακολουθούσα την ίδια τακτική. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που αναφέρατε, η Αστυνομία κάνει τις επιχειρήσεις της πάντοτε σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Το πώς θα γίνει και τι θα γίνει κάθε φορά αυτό εξαρτάται από τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντοτε, το τονίζω, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Και δεν μπορώ ούτε να προαναγγείλω κάτι, ούτε βεβαίως από εκεί και πέρα να δώσω στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες με τις οποίες κάτι τέτοιο θα γίνει. Είναι αυτονόητο όμως ότι όταν χρειαστεί να γίνει μια έρευνα θα γίνει με όρους νομιμότητας. Αυτό είναι το βασικό στην Αστυνομία, στην Ε.Υ.Π.. Και το είδατε και στην υπόθεση απαγωγής του κ. Παναγόπουλου. Ήταν ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μέσα τα οποία δεν είναι αναγκαία στην τρέχουσα πραγματικότητα. Αλλά ό,τι έγινε, συνέβη αυστηρά όπως προβλέπει ο νόμος. Και αυτό ιδίως λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας της Ε.Υ.Π., η οποία ασκεί τη δράση της μόνο σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας. Αν χρειαστεί λοιπόν οποιαδήποτε έρευνα θα γίνει. Αλλά μη φαντασθείτε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που θα γίνουν παρά το νόμο. Θα γίνουν όπως προβλέπει ο νόμος και όπως επιτάσσουν οι επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας κατά νόμο.

Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ το τελευταίο διάστημα πράγματι το κέντρο της Αθήνας δείχνει να «καθαρίζει»,. Που πήγαν όλοι αυτοί;

Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει να σας πω κάτι: Πρώτον, ότι στο κέντρο της Αθήνας δεν έγιναν αυτό που λέμε «επιχειρήσεις σκούπα» όπως κάποιοι θέλουν να ισχυρίζονται. ?λλο να γίνεται έλεγχος του αν κάποιος βρίσκεται και κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα και άλλο αυτές οι λεγόμενες «επιχειρήσεις σκούπα» που έχουμε δει σΆ άλλες χώρες, οι οποίες γίνονται μάλιστα υπό συνθήκες που δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό, ούτε τη Δημοκρατία. Εμείς είμαστε αντίθετοι. Μειώθηκε ο αριθμός των μη νομίμων μεταναστών οι οποίοι ζουν στην Χώρα μας. Ορισμένοι ήδη γύρισαν στις πατρίδες τους, πάντα με νόμιμες διαδικασίες. Ξέρετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες επιστροφών οι οποίες και ανακοινώνονται. Πέραν τούτου αρκετοί μεταφέρθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Μερικά απΆ αυτά τα επισκεφτήκαμε με τον κ. Μπαρό. Το θέμα των ανηλίκων ρυθμίσθηκε όπως έπρεπε να ρυθμισθεί, δηλαδή ολοκληρώθηκαν και τα κέντρα στα οποία φιλοξενούνται οι ανήλικοι. Γιατί πρέπει να είναι χωριστά και με ειδικότερες ευνοϊκές συνθήκες. Γίνονται λοιπόν οι απαραίτητες έρευνες και όχι «επιχειρήσεις σκούπα». Οι άνθρωποι τους οποίους μπορούσαμε να οδηγήσουμε στη χώρα τους, πάντα με όρους νομιμότητας- και δεν ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο- γύρισαν στις πατρίδες τους.

Δημοσιογράφος: Η διαφοροποίηση μεταξύ του πολιτικού πρόσφυγα δεν μνημονεύεται ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, τα τσουβαλιάζουν όλα.

Πρ. Παυλόπουλος: Σας λέω λοιπόν, είτε γύρισαν στην πατρίδα τους νομίμως, είτε φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να τονίσω -να διαλευκάνω μάλλον- αυτή την παρανόηση η οποία υπάρχει. Είναι άλλο ο νόμιμος μετανάστης που έχει άδεια παραμονής, άλλο ο μετανάστης ο οποίος έχει έρθει και ζητάει άσυλο -είτε έχει πάρει, είτε είναι στο στάδιο να του δοθεί άσυλο- και άλλο ο μη νόμιμος μετανάστης, ο οποίος μπήκε παράνομα και ο οποίος δεν ζήτησε ούτε καν άσυλο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι εκείνο των Αφγανών στην Πάτρα. Ούτε καν σκέφτηκαν να νομιμοποιηθούν, ούτε ζήτησαν άσυλο. Να φύγουν στην Ιταλία ήθελαν, πράγμα το οποίο ήταν ανέφικτο. Οι μη νόμιμοι μετανάστες, το τονίζω, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν μαζικά. Το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το ?συλο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο στο Παρίσι, το απαγορεύει. Μπορείς να δώσεις άδεια παραμονής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. για ανθρωπιστικούς λόγους, πράγμα που το κάνω και έχω κρατήσει μάλιστα προσωπικά την αρμοδιότητα για να έχω προσωπική εποπτεία του όλου ζητήματος αυτού. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις των μη νόμιμων μεταναστών, αυτοί επειδή δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν μαζικά, όσον καιρό μπορούν να μένουν στα κέντρα φιλοξενίας έχει καλώς. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. ΓιΆ αυτό και η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής του 2001 και γιΆ αυτό γίνεται και η προσπάθεια από την πλευρά της Ε.Ε. να συνάψει η ίδια η Ε.Ε. τέτοιες συμφωνίες και με την Τουρκία και με άλλες χώρες που μας διοχετεύουν πολλούς παράνομους μετανάστες όπως είναι π.χ. το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Μπαγκλαντές. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε. Και να θυμάστε ότι είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που έχουμε να εξετάσουμε την ερχομένη Πέμπτη στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη που είναι και η πρώτη επί Σουηδικής Προεδρίας.

Δημοσιογράφος: Έχετε διαπιστώσει να έχει διαφοροποιηθεί η εισροή λαθρομεταναστών μετά την επίσκεψη του κ. Μπαρό στην Ελλάδα;

Πρ. Παυλόπουλος: Πάρα πολύ. Αλλά θέλω να τονίσω και κάτι άλλο, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η μεταναστευτική πολιτική σΆ ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνεται πολύ απλά και γρήγορα. Είναι δύσκολο να διαμορφώσεις μεταναστευτική πολιτική μεταξύ 27 χωρών, που έχουν μάλιστα τόσο διαφορετικές γεωγραφικές συνθήκες. Να θυμίσω ότι από το 2004 ξεκίνησα αυτή τη προσπάθεια -και βρήκα ιδίως συμπαράσταση από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης- για να φτάσουμε σε απτά αποτελέσματα. Και να θυμάστε ότι σε όλη αυτή τη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει έχουμε καρπούς, πρώτος από τους οποίους είναι το ότι, επιτέλους, αρχίζει η μετεξέλιξη του FRONTEX. Ο FRONTEX -το ζητήσαμε και ήδη θα ξεκινήσει η διαδικασία- πρέπει να μετεξελιχθεί όπως η EUROPOL. Ως τότε αυτό που πετύχαμε είναι οι ασκήσεις του FRONTEX να γίνονται σε 12μηνη βάση. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι γνωρίζει από πρώτο χέρι ο FRONTEX αυτό που καταγγέλλαμε τόσα χρόνια και που η Τουρκία αρνείτο. Από πού έρχονται κυρίως οι μη νόμιμοι μετανάστες; Ποιοι είναι εκείνοι που προστατεύουν τους δουλεμπόρους; Ποιοι είναι εκείνοι που δεν εφαρμόζουν αυτό που έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν; Η παρουσία του FRONTEX, ήδη από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, έχει αποδώσει καρπούς. Από την αρχή του 2009. Πολύ περισσότερο μετά την επίσκεψη του κ. Μπαρό έχουμε δει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, πολύ μεγάλη μείωση. Φυσικά όμως δεν εφησυχάζουμε και δεν επαναπαυόμαστε. Γιατί δεν έπεται ότι επειδή έγινε αυτή η επίσκεψη και μόνο τα πράγματα θα τελειώσουν εκεί. Κάθε άλλο. Η πίεση στην Τουρκία θα συνεχισθεί και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο. Ο FRONTEX επίσης θα παραμείνει εκεί όπως είπαμε και, το κυριότερο, θα μετεξελιχθεί και θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Με βάση την ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ τον μήνα Ιούνιο συνελήφθησαν γύρω στα 1.500 άτομα στερούμενα σχετικών εγγράφων. Κάποιοι σίγουρα θα πήγαν στα κέντρα φιλοξενίας, ένας μεγάλος αριθμός είναι στα κρατητήρια της Αστυνομίας και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος η Αστυνομία προκειμένου να διαχειριστεί όλον αυτό τον όγκο των κρατουμένων στέλνει και κάποιους σε όμορους νομούς. Δεδομένης αυτής της κατάστασης μήπως και μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπήρξε κάποια οριστική απόφαση για τα καινούργια κέντρα φιλοξενίας και αν μπορείτε να μας πείτε που αποφασίσθηκε να γίνουν;

Πρ. Παυλόπουλος: Τα καινούργια κέντρα, ξέρετε, έχουν αποφασισθεί εδώ και καιρό. Για ορισμένα απΆ αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες. Για το πόσα συνολικά θα γίνουν, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στη πορεία. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας το οποίο γίνεται στον Έβρο, και προχωρά και μάλιστα με τη συνεργασία της Νομαρχίας. Προχωράει επίσης το κέντρο το οποίο θα γίνει στη Ριτσώνα.

Δημοσιογράφος: Στην Αττική;

Πρ. Παυλόπουλος: Στην Αττική, θα γίνει νέο κέντρο φιλοξενίας. Θα γίνει είτε με την αλλαγή της κτιριακής μορφής κάποιων εγκαταστάσεων οι οποίες υπάρχουν και είναι διαθέσιμες, είτε με την κατασκευή καινούργιων. Και μάλιστα, σας το τονίζω κύριε Σουλιώτη, ότι αυτό θα γίνει με τη συμπαράσταση και τη συμφωνία της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αΆ βαθμού. Επίσης εξετάζεται η περίπτωση να γίνει κέντρο στη περιοχή της Καβάλας, μακριά από την περιοχή της Κεραμωτής. Γιατί κάποιοι κάτοικοι ανησύχησαν για την τουριστική πορεία της περιοχής. Όπως επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κέντρου στη περιοχή του Ρίου, στη περιοχή δηλαδή της Αχαΐας, για να μην δούμε φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα τα οποία παρατηρήθηκαν μέσα στο κέντρο της Πάτρας. Θα έλεγα δε σΆ όλους εκείνους οι οποίοι ανησυχούν ας μπουν στον κόπο να πάνε να δουν τον Κυπρίνο, τη Σάμο και να καταλάβουν εάν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για τους πληθυσμούς. Επισημαίνω τη Σάμο που το κέντρο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Βαθύ. Ας δει κανείς τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ας δει αν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σΆ αυτές τις περιπτώσεις. Και είναι πολύ προτιμότερο αυτοί οι μετανάστες να ζουν υπό ανθρώπινες συνθήκες και με τη φύλαξη που επιβάλλουν οι διεθνές μας δεσμεύσεις, από το να γυρίζουν ρακένδυτοι, και πολλές φορές, να γίνονται οι ίδιοι θύματα εγκληματικότητας.

Δημοσιογράφος: Η ιδέα του Ασπροπύργου έχει εγκαταλειφθεί;

Πρ. Παυλόπουλος: Μα όταν λέω για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής μιλάω για την περιοχή εκείνη. Αλλά όχι για το σημείο το οποίο αρχικά είχε επισημανθεί μέσα από μια ανεύθυνη φημολογία. Ό,τι όμως και αν γίνει, θα με θυμηθείτε, θα γίνει με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Δημοσιογράφος: Πάντως κ. Υπουργέ όλο αυτά χρειάζονται και χρήματα και ήθελα να ρωτήσω εάν έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με κοινοτικά κονδύλια;

Πρ. Παυλόπουλος: Έστειλα στον κ. Μπαρό, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα και με τη δέσμευση που είχα αναλάβει απέναντί του, δύο επιστολές. Η μία επιστολή ήταν ακριβώς αυτή η οποία συμφωνήσαμε για την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., μέσα από τα αρμόδια ταμεία, για τα κέντρα φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών. Εδώ θέλω να τονίσω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είχε ένα σημαντικό κενό: Είχε προβλέψει την ενίσχυση χωρών για κέντρα φιλοξενίας μη νομίμων μεταναστών αλλά για εκείνους οι οποίοι ζητούσαν άσυλο. Δεν είχε προβλέψει -γιατί δεν είχαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ το πρόβλημα που είχαμε εμείς- τέτοιου είδους ενίσχυση για μη νόμιμους μετανάστες. Το συμφωνήσαμε με τον κ. Μπαρό και γίνεται η τροποποίηση του αντίστοιχου Ταμείου. Του έστειλα δε την δέουσα επιστολή. Μάλιστα ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε κατ΄ ιδίαν στη Στοκχόλμη είναι ακριβώς και αυτό. Στην δεύτερη επιστολή που του απέστειλα αναφέρονται τα σημεία εκείνα που άλλαξαν στην νομοθεσία μας για το άσυλο, με βάση το τελευταίο προεδρικό διάταγμα το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με το οποίο γίνεται σαφές ότι θα έχουμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα που θα λειτουργεί καλύτερα. Σας διαβεβαιώ και το είπα και προς την ΕΕ: Για την Ελλάδα θα ήταν πολύ απλό να ήταν πιο ελαστική στο άσυλο, να το παραχωρεί πολύ πιο εύκολα και να στέλνει τους μη νόμιμους μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τότε όμως θα είχαμε παραβιάσει βασικές μας διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Εμείς σταθήκαμε έντιμοι απέναντι στην ΕΕ. Αντιμετωπίσαμε αβάσιμες κατηγορίες. Δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις και οι παρεξηγήσεις έχουν λυθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος που γεννιέται στην Ελλάδα ή που πηγαίνει σχολείο στην Ελλάδα να μην μπορεί να θεωρείται Έλληνας . Μόνο με αίμα να μπορεί κάποιος να πει ότι είναι Έλληνας;

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν είναι έτσι. Η νομοθεσία μας δεν έχει τέτοιου είδους αγκυλώσεις και ο σχετικός Κώδικας δίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις την ιθαγένεια. Αυτό το οποίο εξήγησα είναι το εξής: Είναι προτιμότερο, σε ότι αφορά τους ανήλικους, να τους δίνεις την δυνατότητα να νομιμοποιούνται άμεσα, να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην έχουν ύστερα κανένα πρόβλημα με την εργασία τους. Δηλαδή να τους διασφαλίζεις όρους άμεσης και ομαλής ένταξης στην κοινωνία μας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία, που είναι σύμφωνη με τον Πολιτισμό μας. Να γίνεται όμως Έλληνας αυτός που αισθάνεται Έλληνας. Δεν είναι θέμα αίματος λοιπόν, αλλά είναι θέμα animus, θέμα ψυχής. Όταν κάποιος ενηλικιώνεται να έχει το χρόνο να κρίνει αν θέλει να γίνει Έλληνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Η έκβαση της υπόθεσης Παναγόπουλου σίγουρα έφερε ευφορία στην Αστυνομία και η Κυβέρνηση έψαχνε μία επιτυχία στον τομέα της δημόσιας τάξης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ευφορίας, εντάσσονται κάποιες πληροφορίες σε σχέση με επικείμενη νέα επιτυχία στον τομέα της τρομοκρατίας .

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Να επανορθώσω κάτι στο ερώτημα σας. Δεν δημιουργήθηκε κάποια ευφορία. ?λλο η ικανοποίηση ότι η Αστυνομία πράγματι κάνει την δουλειά της με αποτελέσματα. Και αυτό είναι κάτι που τονώνει και το ηθικό των στελεχών της. Αλλά μην φανταστείτε ότι αυτό, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα το εκμεταλλευτούμε ποτέ πολιτικά. Είναι φθηνό πολιτικά να το κάνει κανείς αυτό. Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Γιατί είναι χρέος μας να μην περιμένουμε τόσα χρόνια, όσα το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε –όπως χρειάσθηκε- για την εξιχνίαση της 17 Νοέμβρη. Αλλά και γιατί αυτή η μορφή τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουμε ενέχει ιδιαιτέρους κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο. Είναι μία μορφή που, όπως και να το δούμε, συνδέεται και με το οργανωμένο έγκλημα. Και υπάρχουν ενδείξεις γιΆ αυτό. Όχι ότι η τρομοκρατία είχε ιδεολογία. Αλλά και αυτή η πάλαι ποτέ επίφαση ιδεολογίας δεν υπάρχει τώρα. Μιλάμε για στυγνούς εγκληματίες που πίσω από τη λεοντή της λεγόμενης τρομοκρατίας κρύβουν πρωτόγνωρα εγκληματικά ένστικτα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συλληφθούν και πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι η ελληνική κοινωνία και θωρακισμένη είναι και δεν ανέχεται αυτήν την κατάσταση. Πιστεύω ότι πάμε καλά. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Εκείνο που μπορώ να τονίσω ξανά είναι ότι η Αστυνομία, και στον τομέα αυτόν, κάνει καλά την δουλειά της. Εγώ δεν θα πω ότι ΅Άτους ακουμπάμε ΅Ά και άλλα τέτοια φαιδρά που ακούστηκαν στο παρελθόν και, φυσικά, δεν εεκφράζουν την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσαν να αντικρούσουν το σχόλιο σας «πάμε καλά» με το ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουμε 10 τρομοκρατικές ενέργειες αριθμό ρεκόρ απ΄ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω για τα αστυνομικά χρονικά της Χώρας.

Πρ. Παυλόπουλος: Κύριε Σουλιώτη σας είπα και πάλι ότι ως Υπουργός οφείλω να δέχομαι την κριτική. Και να σας εξομολογηθώ και κάτι περισσότερο: Το πώς αισθάνομαι βλέποντας τον πολλαπλασιασμό αυτών των χτυπημάτων εγώ το ξέρω. Αλλά δεν ωφελεί απλώς να το ξέρω. Θα ήθελα όμως νΆ απαντήσω σΆ όλους εκείνους οι οποίοι κάνουν την κριτική αυτή -και καλά κάνουν και την κάνουν- ότι είναι άλλη μορφή «τρομοκρατίας» απΆ αυτή που ξέραμε. Σας είπα για ανθρώπους οι οποίοι είναι στυγνοί εγκληματίες και οι οποίοι επιλέγουν στόχους όπου λάχει. Και από τις προκηρύξεις τους φαίνεται ότι, στην ουσία, απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση για να δικαιολογήσουν, όποια επίθεση κάνουν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή τη μορφή «τρομοκρατίας» πρέπει να την αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό. Και ο πολλαπλασιασμός που τονίσατε προηγουμένως είναι εκείνος που με προβληματίζει πολύ περισσότερο. Δεν είναι ανεκτό να μένουν ασύλληπτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχουμε αντίστοιχα τραγικά φαινόμενα.

Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ είναι γνωστό, ότι είστε από εκείνους που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό, ή εν πάση περιπτώσει που έχουν την άποψη ότι η έμφαση από την επομένη των ευρωεκλογών πρέπει να δοθεί στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα. Και αν δεν κάνω λάθος είστε και από τους Υπουργούς που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι δεν εισηγούνται πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Είναι έτσι κατΆ αρχήν; Και με ποιο σκεπτικό, διότι το αντεπιχείρημα από άλλους συναδέλφους σας είναι ότι πως θΆ ανοίξει η Βουλή με μια ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών σΆ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με έναν προϋπολογισμό εξαιρετικά δύσκολο, με μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κ.τ.λ.

Πρ. Παυλόπουλος: Κυρία Τριανταφύλλου, για να έχω εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό αυτό που υπαινιχθήκατε θα πρέπει να μου είχε ζητήσει τη γνώμη μου για κάτι τέτοιο. Σας διαβεβαιώ ότι δεν μου την έχει ζητήσει. Επομένως σας μιλώ με όρους πολιτικούς και θεσμικούς γενικώς. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών. Το ζήτημα είναι εάν εφαρμόζουμε τους θεσμούς και αν ακολουθούμε την πολιτική που το Κοινοβουλευτικό μας Πολίτευμα επιβάλλει. Τι λέει το Σύνταγμα και τι επιβάλλει η κοινοβουλευτική μας πρακτική; Η Κυβέρνηση εκλέγεται για 4 χρόνια και πρέπει να κάνει τα πάντα, όταν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορέσει να εξαντλήσει την 4ετία. Αυτή είναι η δουλειά της, αυτό επιβάλλει η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία πήρε. ?λλο βεβαίως να μην έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για οποιοδήποτε λόγο, οπότε και οδηγείσαι σε εκλογές εκ των πραγμάτων. ?λλο είναι επίσης, παραδείγματος χάριν, να έρθει το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο και να πει ότι δεν συναινεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν έχουμε, άρα, την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος. Και άλλο να λες ότι πάμε γενικώς σε πρόωρες εκλογές. Είναι άλλο λοιπόν να λειτουργείς συγκυριακά και ευκαιριακά. Δεν λειτούργησα ποτέ έτσι. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, την δύσκολη παγκόσμια συγκυρία και την αντίστοιχη συγκυρία στην Ελλάδα. Οι Κυβερνήσεις, οι καλές Κυβερνήσεις, φαίνονται όμως στα δύσκολα. Και πιστεύω ότι μπορούμε νΆ αντεπεξέλθουμε, πολλώ μάλλον όταν έχουμε μία αντιπολίτευση που, αν δείτε τι υπόσχεται να κάνει εάν εκλεγεί ποτέ κυβέρνηση, πραγματικά θα προβληματιζόσαστε για την σοβαρότητα της πολιτικής της.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά πήρατε ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές. Τι θα σήμαινε για εσάς η αποδοχή αυτού του μηνύματος; Δηλαδή με ποιες κινήσεις θα έδειχνε η Κυβέρνηση ότι ναι κατάλαβε ότι υπάρχει δυσφορία των πολιτών και προσπαθεί να διορθώσει. Τι πρέπει να διορθώσει;

Πρ. Παυλόπουλος: Αυτό ακριβώς που υπαινιχθήκατε με την ερώτησή σας. Πιστεύω απόλυτα ότι οι Υπουργοί πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά και καλύτερη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Βεβαίως η συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης μερικές φορές αλλάζει τον προγραμματισμό εκ των πραγμάτων. Θα πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε πολύ και να κάνουμε καλλίτερα τη δουλειά μας. Και το μήνυμα των εκλογών αυτό ήταν. Τι είπε ο Ελληνικός Λαός; Πρώτα-πρώτα το μήνυμα ήταν προς την Κυβέρνηση. Χάσαμε πάρα πολλούς εκλογείς που μας εμπιστεύτηκαν σε σχέση με τις εκλογές του 2007. Ο Ελληνικός Λαός είπε στην Κυβέρνηση «έχετε πρόβλημα, πρέπει να δουλέψετε περισσότερο και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα». Αλλά υπάρχει και μια αντιπολίτευση την οποία το Εκλογικό Σώμα κάθε άλλο παρά εμπιστεύτηκε. Διότι βλέπετε ότι στις ευρωεκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ πήρε λιγότερες ψήφους -πολύ λιγότερες μάλιστα- ακόμη και από τις ευρωεκλογές του 2004. Από ΅κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για την πολιτική την οποία ασκεί. ?ρα η δική μας ευθύνη είναι σαφής: Πρέπει νΆ αναστρέψουμε το κλίμα και να ξανακερδίσουμε τους εκλογείς οι οποίοι μας είχαν εμπιστευθεί. ΓιΆ αυτό σας είπα ότι δεν έχουν νόημα οι πρόωρες εκλογές. Έχεις ένα Εκλογικό Σώμα που περιμένει πολλά από εσένα. Δεν σου λέει «φύγε». Σου λέει «περιμένω». Αυτό σου αυξάνει τις ευθύνες και σε οδηγεί να κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου και όχι να σκέφτεσαι πρόωρες εκλογές.

Δημοσιογράφος: Επειδή όμως προσωποποιούνται και οι ευθύνες και τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις, δεν περνάνε οι αλλαγές μέσα από πρόσωπα κ. Υπουργέ;

Πρ. Παυλόπουλος: Εάν βελτιωθούν τα πρόσωπα και οι πολιτικές τους, από ΅κει και πέρα γιατί να υπάρξει θέμα αλλαγών; Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εγώ, για να μιλάω για τον εαυτό μου. Γιατί συνηθίζουμε οι πολιτικοί να μιλάμε για τους άλλους. Ένα μέρος της φθοράς η οποία υπάρχει -εγώ δεν το αμφισβήτησα ποτέ και δεν πρόκειται να το αμφισβητήσω, όλοι μας συλλογικά φέρουμε την ευθύνη- οφείλεται και σε μένα. Αν βελτιωθώ και βελτιωθούν οι επιδόσεις μου στον τομέα τον οποίο έχω αναλάβει τόσο το καλύτερο για την Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο και για μένα. Αν δεν καταφέρω να τις βελτιώσω κ. Τριανταφύλλου θα κρίνει ο Πρωθυπουργός τι θα κάνω.

Δημοσιογράφος: Η κριτική που σας ασκείται είναι ότι έχετε τρία κρίσιμα πόστα και αυτό στην πραγματικότητα δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα σε καθένα απΆ αυτά. ΣΆ αυτή την κριτική τι απαντάτε;

Πρ. Παυλόπουλος: Περιμένετε από έναν Υπουργό να σας πει αν τα έχει πάει καλά ή όχι; Αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός. Επομένως δεν πρόκειται εγώ να σας πω κάτι. Θα τονίσω τούτο μονάχα: Ας πάρουμε μερικούς τομείς του Υπουργείου και ας τους δούμε. Στο παλιό – ας το πούμε έτσι – Υπουργείο Εσωτερικών, σΆ ό,τι αφορά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αΆ και βΆ βαθμού, ας κάνει κανείς τη σύγκριση πριν το 2004 και μετά το 2004. Σήμερα η κατάσταση στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καταφανώς βελτιωμένη. Στο θέμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να δει κανείς αρκετές ελλείψεις αλλά μπορεί να δει και πολλά θετικά πράγματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το πως έγιναν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές του 2007, ακόμα και ποιες είναι οι μεταβολές που γενικά έχουν επέλθει σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠ και άλλα. Και στα θέματα τα οποία αφορούν τη Δημόσια Τάξη, χωρίς να θέλω να βγάλω πρόωρα συμπεράσματα, μπορεί να δει κανείς και το πώς λειτούργησε η Αστυνομία σε συγκεκριμένες σοβαρές υποθέσεις. Όχι ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν προβλήματα προβλήματα. Αλλά ας δούμε και πως λειτούργησε θετικά σε πάμπολλες περιπτώσεις η Αστυνομία, η Πυροσβεστική. Ας δούμε επίσης τί έγινε με την αλλαγή στο νομοθετικό καθεστώς αλλά και στη λειτουργία και τη νοοτροπία της Ε.Υ.Π. Σας τα ανέφερα για να σας δείξω ότι προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν σημαίνει ότι είμαι ικανοποιημένος και δεν σημαίνει ότι εγώ θεωρούμαι πετυχημένος Υπουργός. Αυτό θα κριθεί και στη πορεία. Ξέρετε, ιδιαίτερα σε τέτοια Υπουργεία καθημερινότητας, όπως είναι αυτό το Υπουργείο, καθένας μας κρίνεται κάθε μέρα. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την επόμενη μέρα. Γιατί ποτέ δεν ξέρει τι θα του τύχει. Εκείνο που μπορώ και πρέπει να κάνω είναι να φέρω σε πέρας τη δουλειά μου. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα μας κρίνει όλους. Γνωρίζετε από τον χαρακτήρα μου ότι είμαι ανοιχτός και στην κριτική και, το κυριότερο, δεν θα αμφισβητήσω ποτέ τη κρίση του Πρωθυπουργού για το τι θα αποφασίσει για εμένα. Είναι εκείνος που αποφασίζει για την προσωπική μου τύχη. ?λλωστε έχω πει ότι θα μείνω στη πολιτική για όσο είμαι χρήσιμος. Και θα ανήκω πάντοτε σΆ αυτή τη παράταξη και θα την υπηρετώ από οποιοδήποτε πόστο. Επαναλαμβάνω δε για μια ακόμη φορά: Από την ενεργό πολιτική θα αποχωρήσω όταν, για οποιοδήποτε λόγο, αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής, εάν βεβαίως δεν χρειαστεί να το κάνω νωρίτερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες σας. Έχει ανοίξει μια συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ για το αν θα πρέπει η κυβέρνηση νΆ αναλάβει μια πρωτοβουλία για την ΅Άκινητροδότηση΅Ά οι οποίοι μπορούν να δώσουν στοιχεία για πολιτικό χρήμα ή για μαύρο χρήμα ή όχι κι αυτό βέβαια με φόντο την υπόθεση Χριστοφοράκου .

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν αναμείχθηκα σε αρμοδιότητες άλλων Υπουργών. Αυτό που αναφέρατε είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και την απάντηση την έχει δώσει ο κ. Δένδιας. Συντάσσομαι απόλυτα μαζί του. Εξάλλου έχει τοποθετηθεί και ο κ. Αντώναρος. Η απάντηση είναι απλή. Σε τόσο μεγάλα ζητήματα δεν μπορεί να λειτουργεί κανείς ευκαιριακά. Θα πρέπει επίσης να δούμε τι λέει και το ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε, έχει την εξής νοοτροπία: Ισχυρίζεται ότι έχει προτάσεις αλλά ποτέ δεν τις εμφάνισε. Σκεφτείτε πόσες φορές έχει πει ότι καταθέτει προτάσεις για κάποιο θέμα. Μπορείτε να μου πείτε όμως πότε κατέληξε αυτή η «πρωτοβουλία» σε μία συγκεκριμένη πρόταση νόμου;
Η Κυβέρνηση είναι γνωστό ότι, στα ζητήματα αυτά, είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο.
Πρόσφατα ξεκινήσαμε την συζήτηση για την χρηματοδότηση των Κομμάτων. Μάλιστα εδώ και μήνες ζήτησα από τα Κόμματα να μου στείλουν τις προτάσεις τους. Δεν πήρα όμως καμία απάντηση ιδίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και ξαναέφερα το θέμα εγώ. Πιστεύω ότι η σωστή κατεύθυνση είναι να χρηματοδοτούνται τα Κόμματα μόνον από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενδεχομένως και από τα μέλη του κόμματος. Αλλά με πλήρη διαφάνεια. Όλα στο διαδίκτυο. Να το συζητήσουμε. Αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Από το ΠΑΣΟΚ βλέπω μόνον ασκήσεις επί χάρτου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πότε θα καταθέσετε το νόμο;

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Τέτοιος νόμος πρέπει να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Θα συνεχιστεί η συζήτηση λοιπόν τώρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αλλά είδατε, και όταν ξεκινήσαμε την συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, το ΠΑΣΟΚ πάλι δεν είχε καμία συγκεκριμένη πρόταση. Μου θυμίζει την «πράσινη ανάπτυξη» που τα χωράει όλα χωρίς να σημαίνει τίποτε το συγκεκριμένο.
Αλλά και την περίφημη ρήση για τα ισπανικά πανδοχεία: Είναι άδεια, και καθένας συνεισφέρει εκείνο που έχει μαζί του.