ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου  2011

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM  ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Να καλημερίσουμε τον Υπουργό, τον κύριο Γιάννη Ραγκούση. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Καλή σας ημέρα, κύριε Χατζηνικολάου.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Η κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά για τη συμφωνία που έγινε με τους μετανάστες της Υπατίας είναι ότι κατ’ ουσίαν παραβιάζετε τις προβλέψεις του νόμου 3907 για το καθεστώς ανοχής.

Πριν από λίγο είχαμε εδώ, τηλεφωνικά, τον Βουλευτή του ΛΑΟΣ, τον κύριο Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε τρεις πολύ σύντομες παρατηρήσεις. Θέλω να σας τις πω για να έχουμε το σχόλιό σας.

Πρώτον ότι το καθεστώς της ανοχής είναι ατομικό καθεστώς. Δίδεται ατομικά και όχι σε ομάδες.

Δεύτερον ότι δεν μπορεί να δοθεί σε μετανάστες οι οποίοι έχουν σχετιστεί με ζητήματα δημοσίας τάξεως, όπως εδώ έχουμε για παράδειγμα το θέμα της κατάληψης της Νομικής για το οποίο έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

Και ότι, τρίτον, δεν μπορεί να υπόσχεται η Κυβέρνηση καθεστώς ανοχής διότι αυτό είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας η οποία μάλιστα πρέπει να συστήνει και γνωμοδοτική επιτροπή για κάθε ένα χωριστά από όσους αιτούνται τέτοιο καθεστώς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου, να σας δώσω με μεγάλη πληρότητα τις απαντήσεις που απαιτούνται με βάση αυτά τα σημεία που επισημάνατε εσείς και είπατε ότι έχει επισημάνει ο κύριος Γεωργιάδης. Και βέβαια αφού πρώτα θυμίσω δύο πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα, ότι πρώτον, η απεργία αυτή πείνας εξελίχθηκε 45 μέρες με ένα και μοναδικό, όχι κυρίαρχο, με ένα και μοναδικό αίτημα από τους απεργούς πείνας: να πάρουν άδειες παραμονής, να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας.

Αυτό δεν έγινε. Δεν πραγματοποιήθηκε, δεν δόθηκε ούτε μία άδεια παραμονής, δεν δόθηκε ούτε μία υπόσχεση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν άδεια παραμονής.

Η Κυβέρνηση, και τώρα έρχομαι να δώσω απαντήσεις στα συγκεκριμένα αυτά σημεία που είπατε….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Βέβαια με το καθεστώς, κύριε Υπουργέ, της ανοχής, το οποίο τους δίνετε, επειδή αυτό συνοδεύεται από τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν στις χώρες του προορισμού τους, στις χώρες της καταγωγής τους, κατ’ ουσίαν είναι σαν να τους δώσατε αυτό που ζητούσαν.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι, κύριε Χατζηνικολάου. Και δεν είναι, σας το λέω….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Δεν τους δίνετε ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να βγουν και να μπουν;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν τους δίνουμε άδεια παραμονής, δεν τους νομιμοποιούμε, δεν τους φέρνουμε σε επαφή, για να σας το πω με άλλα λόγια, με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, με τις υπηρεσίες του οποίου έρχονται μόνο οι νόμιμοι μετανάστες.

Τους δίνουμε επαφή μόνο με την ελληνική αστυνομία, η οποία και πράγματι κατά το νόμο που ισχύει, και άρα είμαστε εντός νόμου, ο οποίος έχει ενσωματώσει, σας διευκρινίζω, συγκεκριμένη και σχετική κοινοτική οδηγία, με βάση αυτό το νόμο τους φέρνουμε σε επαφή με την αστυνομία η οποία πράγματι αυτή μόνο αιτιολογημένα και μόνο κατά περίπτωση μπορεί να δίνει το καθεστώς υπό ανοχήν το οποίο σε καμία απολύτως περίπτωση, γιατί σας ξαναλέω δεν έχει να κάνει με το Υπουργείο Εσωτερικών με την έννοια ότι δεν αφορά δικαιώματα νομίμων μεταναστών.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Εδώ όμως το έχετε υποσχεθεί.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι μία πρόβλεψη του κοινοτικού και του εθνικού, πλέον, δικαίου στο οποίο μπορεί η αστυνομία να υπαγάγει όποιον κρίνει, πράγματι ατομικά, ότι μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς μέχρι την απέλασή του.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Εδώ όμως το έχετε ήδη υποσχεθεί αυτό. Επομένως η αστυνομία δεν έχει να παίξει, πλέον, κανένα ρόλο, η γνωμοδοτική επιτροπή.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, όταν λέμε ότι το έχουμε υποσχεθεί, καταλαβαίνετε ότι αυτό το θέμα πράγματι είναι ένα θέμα το οποίο περνάει κυρίως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξ ου και η παρουσία χθες, αλλά και σε όλη αυτή την περίοδο, και συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος και μπορεί εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αρχών άρα και της αστυνομίας, να μιλάει για αυτά τα θέματα.

Σας λέω όμως….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Κύριε Υπουργέ μου, καταλαβαινόμαστε. Εδώ η αιχμή εναντίον σας είναι ότι κάνατε το νόμο λάστιχο για να ικανοποιήσετε τους μετανάστες και ότι αυτό μπορεί να ανοίξει ορέξεις και να δούμε και άλλες τέτοιες διαμαρτυρίες από μετανάστες.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου είναι άδικο, ειλικρινά πιστέψτε με είναι άδικο. Είναι άδικο όταν είναι γνωστό, και αν εσείς παίξετε τώρα τα διάφορα ηχητικά ντοκουμέντα που διαθέτετε από τους απεργούς πείνας που μέχρι χθες έλεγαν ότι θα πάνε 300 φέρετρα στου Μαξίμου αν δεν πάρουν άδεια παραμονής.

Είναι άδικο όταν η χώρα μας πριν από δύο χρόνια, σε μία αντίστοιχη περίπτωση, έδωσε 18 άδειες παραμονής, ο κύριος Παυλόπουλος, τον Ιανουάριο του 2009 επειδή του έκαναν απεργία πείνας πάλι από τα Χανιά 18 Μαροκινοί.

Είναι άδικο να εφαρμόζεται ο νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο, που σας ξαναλέω έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία, η οποία σημαίνει στην πραγματικότητα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάει από σήμερα, πάνε στην ελληνική αστυνομία και προσέξτε το, καταρχήν να καταγραφούν, δεύτερον να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, τρίτον να υπαχθούν σε ένα καθεστώς απέλασης που αναβάλλεται για 6 μήνες η υλοποίησή της με απόφαση της ελληνικής αστυνομίας όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.

Είναι άδικο όταν όλα αυτά τα έχουμε ζήσει 44 μέρες να λέει κανείς ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε. Γιατί η Κυβέρνηση εδώ είχε πει και είναι γνωστό, έχει δημοσιοποιηθεί, ότι το μόνο το οποίο μπορεί να κάνει, και άντεξε μέχρι τέλους και δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, είναι ακριβώς να τους … σε αυτό το καθεστώς. Μα αφού είναι πρόβλεψη νόμου αυτό το καθεστώς.

            Δεν είναι κάτι το οποίο τεκμηριώνει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε και σας παρακαλώ πολύ, επιτρέψτε μου και μία επισήμανση, ότι έχουμε τεράστια ανάγκη ως χώρα και για αυτό καλώ και τα κόμματα, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ να μη προσφέρουν κακές υπηρεσίες.

            Έχουμε τεράστια ανάγκη ως χώρα να περνάμε το σωστό μήνυμα έξω και το σωστό και το αληθινό, το ειλικρινές μήνυμα προς τα έξω είναι ότι η Ελλάδα πλέον δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δεν δίνει άδειες παραμονής.

            Για αυτό όσοι είναι στην Ελλάδα ή όσοι έρθουν στην Ελλάδα και δοκιμάσουν με πιεστικό τρόπο, με εκβιαστικό, άλλοι λένε όπως μία απεργία πείνας είναι τρόπος να διεκδικήσουν άδεια παραμονής, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα, διότι ήδη και οι 300 μετανάστες της Υπατίας δεν πήραν άδειες παραμονής.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα, τους βλέπω να μένουν ακόμη εκεί. Αρνούνται να πάνε σε νοσοκομεία και αυτό είναι κάτι που κάνει εντύπωση και βέβαια αναρωτιέμαι αν θα πάνε στην αστυνομία για να κάνουν τις διατυπώσεις που είπατε ή θα τους στείλουμε εκεί εμείς, στην αστυνομία για τις διατυπώσεις.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θέλω να σας πω, ότι κύριε Χατζηνικολάου όπως ο νόμος προβλέπει, οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε στην αστυνομία και θα δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, θα καταγραφούν, θα ταυτοποιηθούν και εφόσον η αστυνομία το κρίνει, που στη περίπτωσή τους φαίνεται κατ΄ αρχήν ότι δεν συντρέχει λόγος να μην το κρίνει. Αυτό το κρίνει η αστυνομία μία προς μία περίπτωση.

            Ή δεν θα πάνε όπως σωστά λέτε, οπότε εκεί η αστυνομία κατ΄ εφαρμογήν του νόμου θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει όπως βεβαίως μπορεί, δίνατε να αντιμετωπίζει όλους τους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας.

            Με την ευκαιρία ωστόσο, επιτρέψτε μου, γιατί ίσως δεν μου δοθεί άλλη στιγμή ή ευκαιρία, να κάνω ένα σχόλιο για τη χθεσινή τους αντίδραση.

            Εννοώ την αντίδραση των 300 μεταναστών της Υπατίας.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Για το πανηγύρι λέτε. Για τους πανηγυρισμούς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ναι. Θέλω να χαρακτηρίσω αυτούς τους πανηγυρισμούς ως μία προκλητική και ψεύτικη επικοινωνιακή συμπεριφορά και να το κάνω πραγματικά με αγανάκτηση, διότι ακόμα και την ύστατη στιγμή και ενώ κάποιοι από αυτούς είπαν την αλήθεια μπροστά στις κάμερες και είπαν ότι δεν πήραμε άδειες παραμονής, στη πραγματικότητα εκείνο το οποίο επιχείρησαν, είτε αυτοί οι συγκεκριμένοι, είτε όσοι τους καθοδήγησαν για μία ακόμη φορά σε αυτό το ιδιότυπο επικοινωνιακό, αλλά ψεύτικο παιχνίδι, να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και δεν σας κρύβω, να ενοχλήσουν τον ελληνικό λαό.

            Γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία κύριε Χατζηνικολάου ότι οι άνθρωποι αυτοί μετά από 45 μέρες εγκατέλειψαν τον ένα και μοναδικό τους στόχο, να πάρουν άδεια παραμονής.

            Για αυτό και επειδή δέχθηκαν να υπαχθούν στο καθεστώς του υπό ανοχήν, προχώρησαν οι ίδιοι, επειδή αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, στο τερματισμό της απεργίας πείνας.

            Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα, αυτά όλα αφού τα προβλέπει ο νόμος γιατί δεν τους τα προτείναμε από την αρχή; Και έτσι περάσαμε όλη αυτή τη περιπέτεια;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου, άμα έχετε δει και τα έχουμε προτείνει από την αρχή. Απλώς εμείς σε μία περίοδο που η χώρα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να διασφαλίζουμε τη κοινωνική γαλήνη, τη κοινωνική ηρεμία, που έτσι και αλλιώς πρέπει να το παραδεχτούμε, έχει ένα υπόστρωμα μίας θα έλεγα, ενός υλικού το οποίο δεν είναι ακίνδυνο. Εννοώ κοινωνικά και οικονομικά.

            Πρέπει από τη μία να κάνουμε διαρκώς προσπάθειες να διασφαλίζουμε τη κοινωνική ηρεμία. Δεύτερον, πρέπει να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή και να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό, ώστε να μην κινδυνεύει ένας άνθρωπος να πεθάνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και τρίτον βεβαίως, να σταματήσει αυτή η φάμπρικα της ανομίας στην Ελλάδα, μία φάμπρικα στην οποία δυστυχώς το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει εκπαιδεύσει και τους μετανάστες, σας ξανάλεω με το τελευταίο περιστατικό πριν δύο χρόνια.

            Το γεγονός ότι πετύχαμε και να σταματήσουν την απεργία πείνας, άρα να μην υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους και να υπάρχει κοινωνική ηρεμία σήμερα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που προφανώς είναι υπέρτερα, τα υπέρτερα ζητήματα άλλα και σχετίζονται με το γνωστό μείζον εθνικό πρόβλημα του χρέους και ταυτόχρονα πετύχαμε να μην υποχωρήσουμε, άρα διασφαλίσαμε την εφαρμογή του νόμου.

            Διασφαλίσαμε ότι πια η Ελλάδα δεν δίνει άδειες παραμονής. Είναι νομίζω ένα τρίπτυχο επίτευξης στόχων που ειλικρινά πριν από λίγες μέρες όποιος το έλεγε ότι θα μπορέσουμε τελικά να τα πετύχουμε και τα τρία μαζί, μάλλον θα ήταν οικτρή μειοψηφία σε όσους μπορούσαν να μπουν σε μία διαδικασία προβλέψεων.

            Τα είχαμε προτείνει, αυτό το οποίο… να σας το εξηγήσω λίγο αυτό. Δεν είχαμε πετύχει, ήταν να κάμψουμε την αδιαλλαξία τους. Αυτοί επιμένανε.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Καλά τώρα, αφήστε κύριε Υπουργέ. Έγινε πολύ σοβαρό λάθος από τη κυβέρνηση που τους άφησε να φτάσουν στη νομική και να τη καταλάβουν.

            Εκεί για μένα είναι το πρώτο και μεγάλο και σοβαρό λάθος. Από εκεί και πέρα φόρτωσαν σε εσάς μία ιστορία, μία καυτή πατάτα από την οποία έπρεπε να βρείτε τρόπο να ξεφύγετε. Το θέμα είναι αν ξεφύγαμε με τον τρόπο που πρέπει ή αν ανοίγουν ορέξεις. Αυτό είναι το θέμα.

Και θέλω να ρωτήσω, αν η αλλαγή από τα 12 έτη στα 8 για τη νομιμοποίηση των μεταναστών αφορά σε συνολική αλλαγή του νόμου που θα κάνετε ή είναι ειδικό καθεστώς που αφορά τους 300 της Υπατίας.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Να σας το διευκρινίσω και αυτό και καλά κάνετε και με ρωτάτε.  Απλώς λίγο να ολοκληρώσω την προηγούμενή μου απάντηση, αν έχουμε ένα λεπτό, αν μου επιτρέπετε.

            Ότι αυτό που δεν είχαμε εμείς καταφέρει μέχρι εχθές είναι πραγματικά αυτοί να εγκαταλείψουν το ένα και μοναδικό τους αίτημα.  Το εγκαταλείψανε εχθές για πρώτη φορά παρότι όντως εμείς αυτά τα πράγματα τους τα έχουμε διαμηνύσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

            Τώρα για το θέμα του νόμου που λέτε.  Επειδή και επ΄ αυτού υπάρχει μια παρερμηνεία, υπάρχει μια παρεξήγηση αθέλητης αλλά νομίζω σε ότι αφορά τα κόμματα, ορισμένα κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ ηθελημένη και λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.

            Είναι ήδη μέσα στο νόμο πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να συμπληρωθούν 12 χρόνια για να έχει κάποιος παράνομος μετανάστης, χωρίς χαρτιά δηλαδή μετανάστης στην Ελλάδα, το δικαίωμα να υποβάλει για εξαιρετικούς λόγους που ρητά ο νόμος προβλέπει αίτηση για να πάρει άδεια παραμονής.

Σας λέω λοιπόν, κύριε Χατζηνικολάου, ότι 16 μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση δεν έχουμε δώσει ούτε μια άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους σε κανένα παράνομο μετανάστη. 

Επίσης σας λέω ότι αυτό το οποίο είπαμε εμείς δεν είναι ότι θα κατέβει από τα 12 χρόνια στα 8, είπαμε ότι η Κυβέρνηση γιατί είναι λογικό να σου λέει κανείς δηλαδή 12 χρόνια πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος να δουλεύει συστηματικά για να έχει δικαίωμα να κάνει μια αίτηση;  Δεν μπορεί αυτό να χαμηλώσει;

Είπαμε ότι στην κατεύθυνση των 8 ετών θα πάμε.  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε στα 8 χρόνια και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σας λέω δε και μια πληροφορία που δεν την έχω πει, ότι μέχρι και εχθές επιμένανε εμείς να ανακοινώσουμε ότι πρόκειται να κατέβει αυτό στα 5 χρόνια.  Όταν αρνηθήκαμε ζητήσανε να ανακοινωθεί ότι αυτό θα γίνει στα 8 χρόνια.

Επίσης όταν το αρνηθήκαμε αποδέχτηκαν ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει και βέβαια πάντα με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο τα 12 χρόνια να πάνε προς τα κάτω, μπορεί να πάνε στα 10 χρόνια μπορεί να πάνε στα 11 χρόνια δεν έχουμε μιλήσει εμείς για 8ετία, αλλά πού;  Για να υποβάλει, σας ξανά λέω, ένας για εξαιρετικούς λόγους που ο νόμος ορίζει την αίτησή του για να αποκτήσει άδεια παραμονής.

Μια καθ΄ όλα σύννομη ευρωπαϊκή που αντιστοιχεί σε ένα κράτος δικαίου διαδικασία, τελείως σας λέω, κύριε Χατζηνικολάου, διαφορετική από αυτή την διαδικασία που δυστυχώς ακολουθούσε η Ελλάδα την 3η τελευταία φορά το 2005-2007 που έκανε μαζικές νομιμοποιήσεις.  150.000 νομιμοποιήθηκαν το 2007.  Παράνομοι μετανάστες με μόνο γενικό και αόριστο κριτήριο να έχουν έρθει στην Ελλάδα πριν το 2004 έλεγε ο σχετικός νόμος.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα, σε όσους θα σας ζητούν να κάνετε για αυτούς ότι κάνατε για τους άλλους στην Υπατία τους οποίους δεν τους είδα και πολύ ταλαιπωρημένους από την απεργία, τους είδα να πανηγυρίζουν χοροπηδώντας με δύναμη που δεν την έχεις μετά από 40 μέρες νηστικός.

Και πρέπει να σας πω ότι είδα και καταγγελίες γιατρών την Κυριακή στη REAL NEWS από τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν ορισμένοι από τους απεργούς πείνας που έλεγαν ότι οι εξετάσεις τους μόνο απεργία πείνας δεν δείχνουν.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι ακριβές το ρεπορτάζ αυτό, πρέπει να σας πω που είδα και εγώ στη REAL NEWS και το γνωρίζαμε και εμείς ότι υπάρχουν γνωματεύσεις γιατρών και άρα για να ξέρετε και εμείς πως ξέραμε όλα τα δεδομένα, όπου πράγματι πιστοποίησαν ότι από τις εξετάσεις τους προέκυπταν μια σειρά από ευρήματα που οδηγούσαν τους γιατρούς να υπογράψουν γνωματεύσεις για το ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους κ.ο.κ.

            Σας λέω λοιπόν στο ερώτημα, τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους ότι ο νόμος γνωρίζει, αυτό που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Δηλαδή, αν η αστυνομία κατά περίπτωση κρίνει ότι ένας μετανάστης παράνομος που συλλαμβάνεται είτε για προσωπικούς, είτε για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να απελαθεί έχει με αιτιολογημένη απόφαση η αστυνομία το δικαίωμα να του δώσει 6 μήνες στο καθεστώς υπό ανοχήν ένα 6μηνο το οποίο μετά επίσης ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ανανεώνεται πάντοτε μόνο με απόφαση της ελληνικής αστυνομίας.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Λοιπόν, ακροάτριά μου από τη Θεσσαλονίκη και εγώ δεν ξέρω τι να της απαντήσω ίσως να ξέρετε εσείς, ρωτά:  Αν η κατάληψη κτιρίου πανεπιστημιακού όπως η Νομική δεν είναι προσβολή της δημοσίας τάξεως τότε τι θεωρεί η Κυβέρνηση ως προσβολή της δημόσιας τάξης;  Δημιουργούν, μου γράφει, πολύ κακό προηγούμενο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ωραία, μισό λεπτό. Ξέρετε πολύ καλά ότι επί του θέματος αυτού έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη διατάξει, ο Εισαγγελέας δηλαδή, προκαταρκτική..

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Η κυρία το λέει σε σχέση με το νόμο 3907 που για το καθεστώς ανοχής προβλέπει ότι δεν πρέπει να έχουν απασχολήσει οι μετανάστες με θέματα δημοσίας τάξεως.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτό είναι ακριβώς έτσι και ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, άρα και για τους 300, και τώρα και στο μέλλον.

Δηλαδή θα σας φέρω ένα παράδειγμα, μπαίνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό καθεστώς υπό ανοχήν, ή κάποιος άλλος, και μετά από 4 μήνες η αστυνομία, που όμως έχουμε κερδίσει ως πολιτεία, ως κράτος ότι επιτέλους τον έχουμε καταγράψει, επιτέλους του έχουμε πάρει δακτυλικά αποτυπώματα, επιτέλους του έχουμε πάρει το πραγματικό του όνομα, διαπιστώνει λοιπόν ότι όχι τώρα, όχι χθες, σε 4 μήνες διαπράττει ένα αδίκημα. Αυτομάτως, και εννοείται ότι η αστυνομία έχει ήδη απωλέσει κάθε δυνατότητα, βάσει του νόμου, να ανανεώσει σε αυτό τον άνθρωπο τη διαδικασία αναστολής της απέλασής του.

Βεβαίως και τα ζητήματα της τήρησης των νόμων είναι τα πρωταρχικά ζητήματα που πρέπει σε καμία περίπτωση να μην παραβιάζονται για να μπορεί ένας μετανάστης να είναι σε ένα καθεστώς υπό ανοχήν.

Σας το λέω διαφορετικά. Δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα αυτοί οι άνθρωποι στην αστυνομία και διαπιστώνει η αστυνομία, με τους φακέλους που έχει, ότι κάποιος από αυτούς εμπλέκεται σε μία υπόθεση και αναζητείται. Πρώτον είναι το κέρδος ότι βρέθηκε από αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον και εννοείται ότι αυτός ο άνθρωπος δεν δικαιούται το υπό ανοχήν καθεστώς. Εννοείται ότι θα ενεργοποιηθεί η δικαιοσύνη για να ασκήσει ό,τι από τους νόμους προβλέπεται σε επίπεδο δίωξης για να επιλύσει την υπόθεση, όπως πρέπει με βάση τη λειτουργία του πολιτεύματος και της δικαιοσύνης.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Επομένως την κατάληψη της Νομικής δεν τη θεωρείτε προσβολή της δημόσιας τάξεως.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, απεναντίας, σας είπα….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Την ξεχνάτε. Μα τους υποσχεθήκατε ανοχή.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Χατζηνικολάου, έχει ήδη επέμβει εισαγγελέας….

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Κύριε Ραγκούση, τους υποσχεθήκατε ανοχή, τους υποσχεθήκατε ανοχή, καθεστώς ανοχής. Ο νόμος λέει ότι δεν μπορούν να έχουν καθεστώς ανοχής αν έχουν εμπλακεί σε θέματα δημοσίας τάξεως. Εδώ υπάρχει δικαστική έρευνα για την κατάληψη της Νομικής.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ακριβώς. Όταν, λοιπόν, ολοκληρωθεί αυτή η δικαστική έρευνα, σας έλεγα, και όταν όπως ξέρετε όλα αυτά τα πράγματα σε ευνομούμενη πολιτεία δεν γίνονται με βάση προκαταρκτικές μόνο εξετάσεις ή απόψεις που μπορεί να έχουμε και 99% να αποδεικνύονται σωστές, αλλά με βάση την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών που από το νόμο προβλέπονται βεβαίως και βάσει του νόμου θα ισχύσει και για αυτούς ό,τι από το νόμο προβλεφθεί.

Αν διαπιστωθεί δηλαδή από τη δικαιοσύνη αυτό το οποίο λέτε, αυτομάτως οι άνθρωποι αυτοί έχουν πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι αυτονόητο.

Αυτό δε τους το έχουμε ξεκαθαρίσει και στο επίπεδο που σας είπα προηγουμένως, όχι μόνο για την κατάληψη της Νομικής, για οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί ή οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Είναι αυτονόητο αυτό για την ελληνική πολιτεία.

Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ ευχαριστώ. Να  είστε καλά.