ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ASSOCIATED PRESS

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 11 Μαρτίου  2011

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κ. Γ.Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ASSOCIATED PRESS

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ.Ν. Ραγκούσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press, αναφορικά με το θέμα της λήξης της απεργίας πείνας των μεταναστών στο Μέγαρο Υπατία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής :

“Δεν είναι αρκετό για την Ευρώπη να δίνει χρήματα. Θα πρέπει να δεχθεί στο έδαφός της και παράνομους μετανάστες, να μοιραστεί το βάρος. Γιατί όσα χρήματα και εάν δίνει η πίεση είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα πρακτικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…Και παρότι απελάσεις συχνά γίνονται, δεν γίνονται σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των χωρών καταγωγής των μεταναστών, όπως η Σομαλία που βρίσκεται σε πόλεμο, ή για λόγους ανθρωπιστικούς. Στις περιπτώσεις αυτές η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί μέρος του βάρους επιτρέποντας την προσωρινή διαμονή παράνομων μεταναστών που είναι κάτω από καθεστώς απέλασης, αλλά δεν μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί εξαιτίας αντικειμενικών λόγων”

“Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να λάβουν πρωτοβουλία και να μοιραστούν το βάρος της παράνομης μετανάστευσης, συμφωνώντας να δεχθούν στο έδαφός τους μερικούς από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα”.

“Τα όσα ακούγονται περί νίκης (των απεργών πείνας) είναι ένα ψέμα. Οι μετανάστες είχαν μια ψεύτικη αντίδραση για να αποκρύψουν το πραγματικό γεγονός, ότι παραιτήθηκαν των απαιτήσεών τους για άδεια παραμονής. Στο τέλος οι μετανάστες υποχώρησαν, δεν έλαβαν άδειες παραμονής και τερμάτισαν την απεργία πείνας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα λέει : δεν υπάρχει τρόπος για να παραχωρήσει άδειες παραμονής, είτε προσωρινές είτε μόνιμες, σε κανέναν, όση πίεση κι αν ασκηθεί. Η Ελλάδα υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει άδειες παραμονής σε 18 Μαροκινούς που προχώρησαν σε απεργία πείνας τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η προηγούμενη μαζική νομιμοποίηση μεταναστών ήρθε το 2005-2007, όταν περίπου 150.000 μετανάστες νομιμοποιήθηκαν μαζικά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά. Η χώρα δεν μπορεί να το “σηκώσει” γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια μόνιμη ροή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.”