ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου  2011

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια κατηγορία προς την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα οδηγήθηκε συρόμενη σε μία λύση υπό το καθεστώς ενός εκβιασμού, της πίεσης για να το πω έτσι από την απεργία των 300 μεταναστών, αλλοιώνοντας το νομικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα και αφορούσε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση υποχώρησε, και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι απεργούντες, θεωρείται μια νίκη των 300 .

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καταρχήν ευχαρίστως να σας δώσω την άποψή μου, αλλά είναι παρεμπίπτον θέμα  για τους πανηγυρισμούς, τους επικοινωνιακούς των μεταναστών και όλων όσων τους συνόδευαν αυτές τις μέρες, αλλά αφού πρώτα σας δώσω τα πραγματικά δεδομένα , την πληροφόρηση για τι συνέβη και μετά ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει, όπως νομίζει εκείνος το τελικό αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον να έχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά και ο τύπος έτσι το καταγράφει ως υποχώρησή σας σήμερα, αν δείτε τις εφημερίδες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μερίδα του τύπου, δεν είναι όλος ο τύπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μερίδα του τύπου, ναι, μεγάλη μερίδα πάντως.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, να δούμε τα πραγματικά δεδομένα γιατί δεν είναι κακό να έχει κάνει κανείς λάθος ή να έχει δώσει έμφαση σε κάποια πράγματα . Γιατί η αλήθεια είναι ότι εξελίχθηκε χθες το απόγευμα  η λήξη της απεργίας πείνας και τα δεδομένα πιθανότατα να αποσαφηνιστούν στο μυαλό όλων των ανθρώπων όσο περνάν οι ώρες, όσο περνάν οι μέρες.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το πιο βασικό, που έχει τεράστια σημασία όχι για την κυβέρνηση, έχει τεράστια σημασία για τη χώρα κατά τη γνώμη μου. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι και χθες , αν εσείς ανατρέξετε στα ρεπορτάζ σας και όσες εικόνες δείχνατε από την Υπατία, θα δείτε ότι ένα πράγμα και μόνο ζητούσαν για να σταματήσουν την απεργία πείνας, τίποτε άλλο δεν ζητούσαν, τίποτε άλλο δεν δέχονταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομιμοποίηση

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Νομιμοποίηση και άδειες παραμονής. Γιατί; Γιατί και εδώ βεβαίως το έχω ξαναπεί, πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, γιατί τον Ιανουάριο του 2009, ούτε 20 χρόνια πριν ούτε 40 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2009, 18 Μαροκινοί πάλι από τα Χανιά, οι οποίοι ξεκινώντας απεργία πείνας κατάφεραν να αποσπάσουν από την τότε κυβέρνηση άδειες παραμονής με αντάλλαγμα τη διακοπή της απεργίας πείνας. Αυτό, λοιπόν, που έχει τεράστια σημασία για τη χώρα, και εδώ είναι κάτι το οποίο ζήτησα και χθες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν να κάνουν, όταν έδωσα όλες αυτές τις πληροφορίες το βράδυ στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχει τεράστια σημασία για τη χώρα να πούμε τη μεγάλη αλήθεια καταρχήν. Ότι οι άνθρωποι αυτοί εχθές, απλώς εμάς δεν μας επιτρέπεται να μιλάμε με αυτούς τους όρους, για πρώτη μέρα εγκατέλειψαν το στόχο τους και το αίτημά τους, που ήταν να πάρουν άδεια παραμονής, δηλαδή να νομιμοποιηθούν, και γι΄ αυτό σταμάτησαν την απεργία πείνας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα γιατί αυτό είναι το σήμα που πρέπει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εσείς δεν τους ανοίξατε ένα παράθυρο με τα 8 χρόνια, κ. Υπουργέ; Αν συμπληρώσουν , είναι στην ευχέρεια σας να δώσετε την άδεια ή όχι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Όχι, θα σας εξηγήσω. Σωστά το θέτετε, θα σας εξηγήσω,  μισό λεπτό, όμως σας  παρακαλώ να ολοκληρώσω. Άρα, το μείζον είναι ότι από χθες η Ελλάδα για πρώτη φορά, αν θέλετε, στην πρόσφατη ιστορία της και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, λέει ένα πράγμα. Ότι όσο και με όποιο τρόπο κάποιοι αποφασίσατε να πιέσετε, η Ελλάδα άδειες παραμονής δεν μπορεί και γι΄αυτό δεν πρόκειται να δώσει, όπως συνέβη και με τους 300 της Υπατίας, 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά ούτε τους απελαύνει, έδωσε και αυτό το μήνυμα ταυτόχρονα με αυτό που λέτε.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Ακούστε, αυτό κ. Οικονόμου, να είναι σαφές. Αυτό είναι η νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας, ψηφίστηκε τον Ιανουάριο  του 2011, είναι ο Ν. 3907, που στην πραγματικότητα, είναι η σχετική κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκτυο με το νόμο που σας προανέφερα. Άρα, το υπό ανοχήν καθεστώς δεν είναι μία παραχώρηση που απέσπασαν αυτοί οι άνθρωποι από την κυβέρνηση, αυτή είναι μια ρητή πρόβλεψη του νόμου , που από την αρχή τους λέγαμε , κι επίσης αυτό έχει καταγραφεί στον Τύπο, έχει καταγραφεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι είναι το μόνο πράγμα που έχουν στη διάθεσή τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πράγμα και που πήρανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να το αποδεχτώ αυτό που λέτε αλλά θέλω μια διευκρίνιση για να ξέρουμε και εμείς αλλά και οι άνθρωποι που μας ακούν αλλά και οι μετανάστες τι ακριβώς ισχύει . Εσείς παρουσιάσετε χθες την εξειδίκευση ενός πακέτου λύσεις, την οποία είχατε παρουσιάσει στους μετανάστες και στους εκπροσώπους τους την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτό είπε και η κυβέρνηση χθες. 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Και είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά γιατί ζητούσαν άδειες παραμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, η κα Νταλάρα την άκουσα να λέει χθες ότι είναι εξειδίκευση του πακέτου που είχατε παρουσιάσει. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ένταση με τους 300 ανθρώπους που είχαν σε ένα σπίτι απομείνει κι έκαναν απεργία πείνας κλπ , για τον οποιοδήποτε μετανάστη που ήταν στην αντίστοιχη θέση, από πλευράς χρόνου παραμονής, συνθηκών εργασίας, έλευσης στη χώρα και παραμονής στην Ελλάδα, θα ίσχυε αυτό που ανακοινώσατε χθες; Προφανώς όχι

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως.  Γιατί όχι κ. Λυριτζή; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αν υπήρχε αυτό, δεν υπήρχε λόγος να κάνουν απεργία αυτοί οι άνθρωποι.

 Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα γιατί, σας παρακαλώ, δεν είναι τόσο μα τόσο προφανές; Την απεργία δεν την κάνανε για αυτό, αυτό ξέρανε ότι το είχανε. Την απεργία την κάνανε για να πάρουν άδειες παραμονής. Σε αυτό δεν έ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο γιατί στην πρώτη φάση απεργούσαν για να νομιμοποιηθούν οι πάντες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποια πρώτη φάση, κ. Λυριτζή; Μέχρι χθες, στις δηλώσεις τους έλεγαν ότι 300 φέρετρα θα πάνε έξω από το Μαξίμου αν δεν πάρουμε άδειες παραμονής. Μα για αυτό κάνανε την απεργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, εσείς είστε ικανοποιημένος κ. Ραγκούση από τη λύση που δόθηκε χθες;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς είχαμε βάλει τρεις στόχους, πρέπει να σας το πω απερίφραστα και ανεπιφύλακτα.  Είχαμε βάλει τρεις στόχους. Πρώτον, πραγματικά, να μην κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή. Θυμάστε, ακόμα και τον κ. Καρατζαφέρη την περασμένη βδομάδα που είπε μέσα από τη Βουλή:  επιτέλους κάντε κάτι να μην πεθάνει κανένας. Αυτό είπε μέχρι και ο κ. Καρατζαφέρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να μην το πει ο κ. Καρατζαφέρης, τι είναι; Θέλει κανείς να πεθάνει, κανείς δεν θέλει να πεθάνει άνθρωπος.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό λέω μέχρι και ο κ. Καρατζαφέρης που εχθές, για να το αιτιολογήσω, το μέχρι και ο κ. Καρατζαφέρης, επιτέθηκε κατά ένα τρόπο που διαστρεβλώνει όμως τα πραγματικά δεδομένα για την τελική λύση που δόθηκε. Σας λέω, λοιπόν, ότι είχαμε τον πρώτο στόχο να μην πεθάνει, να μην κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή και τώρα και στη Νομική. Δεύτερο στόχο είχαμε να μην υπάρξει στη χώρα σε μια πολύ δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο , που τα υπέρτερα ζητήματα είναι προφανώς διαφορετικά, είναι προφανώς άλλα, να μην μπει η χώρα σε καταστάσεις κοινωνικής αναταραχής . Και τρίτον να τηρήσουμε το νόμο, να μην δώσουμε ούτε μια άδεια παραμονής υπό καθεστώς εκβιασμού, υπό καθεστώς πίεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εγώ θα ήθελα να σας δώσω μια εικόνα . Η εικόνα που μου έδωσε η κυβέρνηση χθες δεν ήταν ικανοποιητική. Να συνεδριάζουν τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί , εσείς, ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Παπουτσής και η κα. Νταλάρα, με το Χασάν και τρεις – τέσσερις Αλληλέγγυους. Αυτή δεν ήταν εικόνα σοβαρή, θα μου επιτρέψετε να σας πω, και καταγράφεται σήμερα. Δεν άρεσε στους πολίτες αυτή η εικόνα , να σας το πω αλλιώς αν θέλετε, πιο απλά.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ σέβομαι προφανώς κάθε παρατήρηση, κάθε κρίση, το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι αν πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου και αν πρόκειται για την επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής αλλά και την τήρηση της νομιμότητας, νομίζω ότι η απάντηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι αυτή που μόλις σας έδωσα. Αλλά σας παρακαλώ δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω την προηγούμενη απάντησή μου. Το γεγονός, λοιπόν, ότι πετύχαμε και τους τρεις στόχους ταυτόχρονα, δεν δόθηκαν άδειες παραμονής, δεν παραβιάστηκε ο νόμος όπως γινότανε μέχρι πριν δύο χρόνια, ότι προστατεύθηκαν οι ανθρώπινες ζωές, δεν είχαμε τελικά κάποιον ω μη γένοιτο θάνατο, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, και η χώρα είναι σήμερα σε συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας, είναι τρεις στόχοι που ήταν το μάξιμουμ, το μέγιστο των επιδιώξεών μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ, Υπουργέ, εσείς αφού πετύχατε το μάξιμουμ των επιδιώξεών σας, εσείς λέω και ως αρμόδιος Υπουργός και ένας άνθρωπος που έχει μια ευρύτερη ευθύνη στα ζητήματα συντονισμού για να το πω έτσι της κυβερνητικής δουλειάς, είστε ικανοποιημένος; Και το ρωτάω, να σας κάνω όλη την ερώτηση και να μου απαντήσετε με απόλυτη ειλικρίνεια,   είστε ένας άνθρωπος που είστε μάχιμος πολιτικά, έχετε έναν κρίσιμο ρόλο στην κυβέρνηση, φτάσαμε στις 44 μέρες για να βρεθεί μια λύση, στο παρά δύο δηλαδή , και υπάρχει σε όλη αυτή τη διαδρομή ακόμη και στοιχείο σύγκρουσης με κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησης. Είστε ικανοποιημένος από την κυβερνητική διαδρομή για αυτό το θέμα;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εκείνο που θέλω να σας πω, πρέπει να είμαι απολύτως ειλικρινής και απολύτως σαφής απέναντί σας, είναι ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα που επειδή το επέλεξαν εκείνοι μέχρι χθες να  διεκδικούν τις άδειες παραμονής κράτησε 44 μέρες. Εκ του αποτελέσματος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε ευθύνη που κράτησε 44 μέρες; Υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος από την αρχή μέχρι σήμερα;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι κ. Οικονόμου,  γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε να γίνει αυτή η απεργία ούτε η κυβέρνηση υποχώρησε στο να δώσει άδειες παραμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση όμως είναι υπεύθυνη για την επίλυση των προβλημάτων. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα το οποίο κάνατε 43 μέρες να το λύσετε. 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα ήταν βάσιμη η έμμεση κριτική σας από αυτή την ερώτηση αν εμείς στο τέλος των 45 ημερών ικανοποιούσαμε το μοναδικό τους αίτημα που ήταν οι άδειες παραμονής. Και δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω ότι βεβαίως είμαι ικανοποιημένος γιατί σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έρθουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών να πούνε φέρτε μια άδεια παραμονής, θα πάνε στην Αστυνομία να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα , να καταγραφούν για να πάρουν αυτό που ο νόμος έτσι κι αλλιώς τους δίνει. Επίσης, θέλω σε αυτό το σημείο να πω, το είπα και χθες το βράδυ στην κα Κοσιώνη για να μην υπάρχει και επ αυτώ παρερμηνεία, εμείς όχι μόνο δεν δώσαμε άδειες παραμονής αλλά ρητώς και κατηγορηματικών λέω ότι δεν δώσαμε ούτε καν υπόσχεση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν άδειες παραμονής. Και επίσης να σας πω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι πια η χώρα μπορεί , αλλά εδώ πρέπει όλοι να βοηθήσουμε διότι αν εμείς , με συγχωρείτε  πολύ, δεν εννοώ εσάς που προφανώς μιλάμε αυτή τη στιγμή,  αλλά για τις πολιτικές δυνάμεις, διαστρεβλώνουμε το πραγματικό περιστατικό και όπως αυτό εξελίχθηκε δεν βοηθάμε  τη χώρα.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε να σας πω κι αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την κριτική προς την κυβέρνηση ούτε με τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων ούτε με την κρίση των δημοσιογράφων ούτε με τίποτα, υπάρχει η δικιά σας τοποθέτηση , που είναι απολύτως σεβαστή και την καταλαβαίνω απολύτως, είστε και ο αρμόδιος υπουργός, υπάρχει  και η τοποθέτηση των αμέσως ενδιαφερομένων , που είναι οι 300. ΟΙ 300 πανηγυρίζουν , διότι πήραν παραμονή

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είναι προφανώς επικοινωνιακό το παιχνίδι που παίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι επικοινωνιακό, αλλά φαντάζομαι ότι η διαδρομή αυτή , και η κριτική δεν έχει να κάνει τώρα με αυτά που σας λέμε εμείς , πρέπει να δοθεί και μια απάντηση στο Βενιζέλο του προηγούμενου διαστήματος , και δεν το λέω για να φέρω σε αντιπαράθεση δυο κυβερνητικά στελέχη, ο οποίος άσκησε κριτική στο πώς πολιτευτήκατε, για να φτάσουμε στις 44 μέρες. Άρα δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία όλο αυτό.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα τώρα μιλάμε για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα που από τη φύση του, είναι εξαιρετικά σύνθετο . Ταυτόχρονα, να μην παραλείψω όμως να σχολιάσω τις αντιδράσεις των μεταναστών. Κοιτάξτε, εγώ νομίζω έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών . Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα …

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συγγνώμη που παρεμβαίνω, να διαβάσετε λίγο τα μηνύματα των πολιτών σήμερα κ. Ραγκούση, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέμβαση, η εικόνα η οποία δόθηκε χθες, τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης να διαπραγματεύονται με ανθρώπους οι οποίοι εκβιάζουν την κυβέρνηση και τελικά να υποχωρούν , είναι μια εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και αδικεί και τη χώρα. Για την κυβέρνηση λίγο ενδιαφέρομαι αλλά η συνολική εικόνα που δόθηκε για τη χώρα κ. Υπουργέ είναι ότι η κυβέρνηση υπέκυψε σε έναν ωμό, ωμότατο εκβιασμό. Από τη στιγμή που βγαίνετε εκεί και διαπραγματεύεστε , αυτή είναι η εικόνα η οποία δόθηκε.

 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Μητσοτάκη ειλικρινά, ειλικρινά θέλω να το πω τώρα εκπλήσσομαι. Εσείς τα λέτε αυτά τα πράγματα κ. Μητσοτάκη ως βουλευτής της ΝΔ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εκπλήσσεστε κ. Ραγκούση; Δείτε λίγο τα μηνύματα των πολιτών σήμερα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Μητσοτάκη, εσείς, η κυβέρνησή σας, ήσασταν κι εσείς βουλευτής πριν δυο χρόνια, δώσατε σε απεργία πείνας 18 άδειες παραμονής. Πώς τα λέτε εσείς αυτά τα πράγματα;   

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κακώς έγινε, κ. Ραγκούση και σας θυμίζω …

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και τι πάει να πει κακώς έγινε ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κακώς έγινε τότε, σας θυμίζω όμως ότι τελείως διαφορετική η διάσταση με τους μετανάστες τότε και τώρα. 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ολοκληρώνω, και να ευχαριστήσω και για τη φιλοξενία, ακριβώς αυτό έγινε, δώσατε άδειες παραμονής και αυτό πληρώνουμε τώρα και για αυτό πρέπει κ. Μητσοτάκη να έχετε την ψυχική δύναμη να αναγνωρίσετε ότι εμείς χθες δεν κάναμε, για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση δεν υπέκυψε στον εκβιασμό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν μου απαντήσατε αν είστε ικανοποιημένος από το συντονισμό της κυβέρνησης αυτές τις 50 ημέρες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Εγώ σας είπα κ. Λυριτζή ευθέως ότι εμείς είχαμε βάλει τρεις στόχους εξαιρετικά φιλόδοξους για να επιτευχθούν ταυτόχρονα, επιτεύχθηκαν και οι τρεις ταυτόχρονα, αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων υπουργών και υπ αυτή την έννοια νομίζω … από κει και μετά σεβαστή κάθε κρίση αλλά το ότι αυτή τη στιγμή δεν δόθηκαν άδειες παραμονής , δεν κινδυνεύει καμιά ανθρώπινη ζωή και η Ελλάδα είναι ήρεμη, ότι ταυτόχρονα και τα τρία αυτά επιτεύχθηκαν, νομίζω ότι και οι πιο φιλόδοξοι επικριτές , αν τους ρωτούσαν πριν από λίγες μέρες, θα έλεγαν αποκλείεται να το πετύχουν