ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 10 Μαρτίου  2011

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ.

 

 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καλή σας ημέρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, όπως βλέπετε, οι εφημερίδες διχασμένες είναι. Άλλες λένε ότι χάσατε, άλλες ότι κερδίσατε, άλλες λένε ότι υποχωρήσατε. Πώς το βλέπετε εσείς;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να σας πω, κ. Οικονομέα, ότι προφανώς η αξιολόγηση ανήκει σε κάθε πολίτη, αλλά τουλάχιστον να δούμε τα πραγματικά περιστατικά. Γιατί εκεί είναι που πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα διότι έγινε μια πραγματικά εκπληκτική προσπάθεια με ένταση από χθες το απόγευμα, να παραποιηθούν τα πραγματικά δεδομένα της κατάληψης και της λήξης της απεργίας πείνας. Θέλω με δυο λόγια, πολύ σύντομα, να σας πω ότι όλοι θυμούνται, αν ανατρέξετε στα δικά σας ρεπορτάζ μέχρι και χθες το πρωί, ότι οι απεργοί πείνας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, ένα πράγμα ζητούσαν. Άδειες παραμονής, νομιμοποίηση τώρα και για τον εαυτό τους και σε κάποιες διατυπώσεις, προφανώς υπερβολικές, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Μέχρι και την Παρασκευή που συναντηθήκαμε μαζί τους , για πρώτη φορά στη ΓΣΕΕ και τους εξηγήσαμε ποια είναι τα περιθώρια που η κείμενη νομοθεσία μας επιτρέπει στην περίπτωσή τους να κάνουμε κάποιες κινήσεις, μας είπαν «όχι, τα απορρίπτουμε όλα, απορρίπτουμε το καθεστώς υπό ανοχήν, απορρίπτουμε απλώς και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους να έχουμε κάποια στιγμή τη δυνατότητα να πηγαίνουμε στις πατρίδες μας και να γυρίζουμε, θέλουμε νομιμοποίηση τώρα, θέλουμε άδειες παραμονής τώρα». Λοιπόν, αυτό που τελικά έγινε και πρέπει να είναι απολύτως σαφές και βεβαίως ο καθένας το αξιολογεί μετά όπως νομίζει, ήταν ότι δεν έγινε καμία νομιμοποίηση, δεν δόθηκε καμία άδεια παραμονής, καμία άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, δεν δόθηκε, και σας το υπογραμμίζω σας παρακαλώ αυτό επίσημα και δημόσια, καμία υπόσχεση για νομιμοποίηση. Άρα όχι μόνο δεν δόθηκε νομιμοποίηση, αλλά δεν δόθηκε και καμία υπόσχεση για νομιμοποίηση. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ήδη υφίσταται στον τόπο μας, οι άνθρωποι αυτοί, οι μετανάστες αυτοί, θα έχουν πια να κάνουν με την Αστυνομία, για να βρίσκονται σε ένα καθεστώς υπό ανοχήν, όπως  ο Ν. 3907 προβλέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν άλλαξαν τα χρόνια, κ. Υπουργέ;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Σαραντάκο, εκείνο που πρέπει επίσης σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν να πάρουν την άδεια παραμονής, τώρα. Στο Ν. 3907 που ήδη έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αυτό το οποίο προβλέπεται είναι ότι αν κάποιος οικονομικός μετανάστης για εξαιρετικούς λόγους  αποδείξει ότι ζει στη χώρα και εργάζεται αυτά τα 12 χρόνια, έχει το δικαίωμα, όχι να νομιμοποιηθεί, έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση. Και φανταστείτε τώρα τι κράτος θα ήταν αυτό, και όλη η Ευρώπη προφανώς που σέβεται τον εαυτό της και ο αναπτυγμένος κόσμος προφανώς αυτή την αντίληψη την έχει υιοθετήσει, αν ένας άνθρωπος που ζει σε μια χώρα 12 ολόκληρα χρόνια, ζει και εργάζεται, να μην του δίνει καν το δικαίωμα να πει «παιδιά, ζητάω μια άδεια παραμονής και πρέπει να εξεταστώ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 12 αυτό έγινε 8, κ. Υπουργέ;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό δεν έγινε 8, κ. Σαραντάκο. Αυτό που έγινε είναι ότι η κυβέρνηση εκείνο το οποίο είπε είναι ότι έχει έτσι κι αλλιώς την πρόθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο της μείωσης των ετών στην κατεύθυνση των 8, και όχι στα 8 χρόνια, αυτό μπορεί να γίνει στα 10 χρόνια, σας λέω ένα παράδειγμα. Όπου, όμως, τι; Δεν θα νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες αλλά όσοι έχουν την επιθυμία για εξαιρετικούς λόγους που ο Νόμος προβλέπει θα υποβάλλουν την αίτησή τους. Αυτό δεν καταλαμβάνει τους απεργούς πείνας, και σας παρακαλώ πολύ, ένα δευτερόλεπτο για να τεκμηριώσω την άποψη, είναι  ριζικά διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα η Ελλάδα έκανε. Η Ελλάδα μέχρι τώρα τι έκανε; Έκανε μαζικές νομιμοποιήσεις.  Το 2005 και το 2007, η προηγούμενη κυβέρνηση νομιμοποίησε 150.000 μετανάστες συλλήβδην, η δε χαρακτηριστική και αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που ζήσαμε τώρα στην  Υπατία ήταν τον Ιανουάριο του 2009, όπου 18 Μαροκινοί επειδή έκαναν απεργία πείνας, και αυτοί από τα Χανιά, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τους έδωσε άδειες παραμονής, με τις οποίες πια νόμιμα από τότε και μετά βρίσκονται στη χώρας μας. Αυτό είναι ριζικά διαφορετικό με αυτό που έγινε χθες. Γιατί δεν έχουν άδειες παραμονής οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν να κάνουν με εκείνη την πλευρά του κράτους π.χ. όπως είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες του που έχουν συναλλαγές οι νόμιμοι μετανάστες, οι άνθρωποι της Υπατίας, οι μετανάστες της Υπατίας θα έχουν να κάνουν μόνο με  την Αστυνομία. Η Αστυνομία θα τους πάρει τα δακτυλικά αποτυπώματα, η Αστυνομία θα τους καταγράψει, η Αστυνομία κάθε εξάμηνο θα κρίνει αν θα τους διατηρεί στο καθεστώς αναβολής της απέλασής τους, δηλαδή στο καθεστώς υπό ανοχήν.

ΔΗΜΟΣΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τότε γιατί πανηγυρίζανε κ. Υπουργέ αυτοί χθες; Μήπως δεν τους τα μεταφράσανε καλά;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, κ. Οικονομέα. Κοιτάξτε τώρα, είναι προφανές ότι εκεί παίχτηκε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο εμείς ούτε θέλαμε ούτε μπορούσαμε ούτε μας επιτρέπεται να το παίξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιους κατά τη γνώμη σας; Από τους ίδιους τους μετανάστες ή από τους Αλληλέγγυους;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και από τους ίδιους, από μια μερίδα των ίδιων προφανώς και από τους Αλληλέγγυους. Η αλήθεια, όμως και νομίζω ότι κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα απαντώντας στο ερώτημα: Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι χθες, ανατρέξετε σας παρακαλώ στο ρεπορτάζ σας, ζητούσαν άδειες παραμονής. Πήραν; Δεν πήραν. Το λέει μάλιστα ένα από τα παιδιά που μίλησα: «Μπορεί να μην πήραμε άδειες παραμονής…», μα αυτό λέγανε μέχρι χθες, για αυτό κάνανε απεργία πείνας.  Εμάς, όμως, έλεγα ότι δεν μας επιτρέπεται ως κυβέρνηση, ως επίσημο ελληνικό κράτος να μπαίνουμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης και σε μια λογική ότι νικήσαμε 300 μετανάστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί άφησε η κυβέρνηση τα πράγματα να φτάσουν στο αμήν. Πολλοί λένε ότι παίξατε κυριολεκτικά με τη φωτιά που αφήσατε να εξελιχθεί αυτή η ιστορία 45 ημέρες.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Κύριε Οικονομέα,  θέλω να σας πω ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά εύλογο το ερώτημά σας, αλλά από την άλλη όλοι έχετε συναισθανθεί την πολύ μεγάλη δυσκολία και τη συνθετότητα που είχε αυτό το πρόβλημα. Και νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι τελικά κάτι δεν πήγε καλά. Γιατί; Γιατί εμείς από την πρώτη στιγμή έπρεπε να διαφυλάξουμε τρία πολύ σημαντικά αγαθά. Πρώτον, την ανθρώπινη ζωή,  η οποία είναι ανεκτίμητη. Δεύτερον, εξαιτίας της απώλειας μια ανθρώπινης ζωής να είχαμε στην Ελλάδα αναταραχές, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο που κοινωνικά αλλά και οικονομικά, αν θέλετε, η χώρα βρίσκεται όχι σε μια γαλήνια φάση. Το τρίτο, έπρεπε να διαφυλάξουμε την ευνομία, τη νομιμότητα, έπρεπε δηλαδή να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό και να δώσουμε άδειες παραμονής. Τι άλλο  πραγματικά μπορεί να πει κανείς όταν, χωρίς καμία αμφιβολία, διαπιστώνει ότι και οι τρεις αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν ταυτόχρονα και πρέπει να σας πω κατά ένα τρόπο που εμείς μόνο στις φιλοδοξίες μας βλέπαμε. Διότι πραγματικά τα ενδεχόμενα να έχουμε προβλήματα υγείας είτε οτιδήποτε άλλο πραγματικά υπήρχαν στον ορίζοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον Βενιζέλο γιατί πλακωθήκατε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα κ Καμπουράκη, νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει τελειώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να πούμε κάτι άλλο που δεν έχει τελειώσει. Ο κ. Γεωργακόπουλος γιατί παραιτήθηκε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έχετε τον αγαπητό συνάδελφο και εξαιρετικό μέλος της κυβέρνησης, τον Β. Κεγκέρογλου, προφανώς για να συζητήσετε όλα αυτά τα θέματα. Εγώ έκρινα απαραίτητο να σας δώσω αυτές τις πληροφορίες κυρίως… 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μου, θα σας έρθουν άλλοι 300 να κάνουν απεργία πείνας.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, εδώ είναι το μυστικό, κ. Καμπουράκη. Ακούστε γιατί δεν θα έρθουν. Γιατί για πρώτη φορά, αυτό που πια έστειλε ως σήμα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η   πατρίδα μας είναι ότι παιδιά ό,τι και να κάνετε, όσο και να εκβιάσετε, όσο και να πιέσετε, όσες μέρες απεργίας πείνας και να κάνετε, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το 2009 όπου δόθηκαν άδειες παραμονής, τώρα και μετά η Ελλάδα δεν δίνει άδειες παραμονής. Και όποιος επιχειρήσει μια τέτοια προσπάθεια, μόνο με το νόμο θα έχει να κάνει και τις αρμόδιες αρχές που είναι η Αστυνομία. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύνες πολιτικών παραγόντων σε αυτή την υπόθεση αναγνωρίζετε εσείς; Βλέπετε ότι προσπάθησαν κάποιοι εκτός κυβέρνησης να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε μια μεικτή προσπάθεια, από τη μία το θέμα των μεταναστών αυτών καθεαυτών να πάρουν νόμιμους τίτλους παραμονής, άδειες παραμονής και από την άλλη υπήρξαν και χώροι, οι οποίοι είχαν επενδύσει πολιτικά πάνω σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιους χώρους λέτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εκπροσωπούν ένα χώρο της Αριστεράς που προφανώς σε διάφορες περιοχές και διάφορα σχήματα, τα οποία δεν έχει τόσο σημασία να τα προσδιορίσει κανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της κοινοβουλευτικής Αριστεράς εννοείτε;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλω να επεκταθώ σε μια τέτοια εκτίμηση. Κι αυτό το οποίο θέλω να κρατήσω ήταν μια όσο τον δυνατόν πιο συστηματική πρωτοβουλία να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση που έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε, γιατί ο κόσμος ανησυχεί. Ενόψει αυτών των δύο συνόδων κορυφής θα την σκαπουλάρουμε στο τέλος ως χώρα και δεύτερον θα πάμε σε εκλογές; Πρώτος τη τάξει Υπουργός είστε, δώστε μας κάτι.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είμαι ένα από τα μέλη της κυβέρνησης. Το δεύτερο ερώτημά σας νομίζω πολύ εύκολα απαντιέται, για πολλοστή φορά κ. Οικονομέα. Ο Πρωθυπουργός κατ΄επανάληψη έχει και δημοσίως και σε διάφορες συναντήσεις και συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει με κατηγορηματικό τρόπο τοποθετηθεί ότι στο μυαλό του δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εννοώ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, που άλλωστε είναι και προνόμιο του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην πραγματικότητα να το ζητήσει. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, για το πραγματικά πολύ κρίσιμο διάστημα που έχουμε μπροστά μας , νομίζω ότι το συμπέρασμα το προκαταβολικό που θα μπορούσε να βγάλει κανείς είναι ότι η Ελλάδα όπως αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Γ. Παπανδρέου, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο πραγματικά και τίποτε καλύτερο από όλα όσα έχουν σε διπλωματικό πεδίο πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος σε συνδυασμό με τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες του ελληνικού λαού, είναι απολύτως βέβαιο ότι το αποτέλεσμα που θα φέρει και αύριο Παρασκευή αλλά και στις 25 Μαρτίου, είναι το καλύτερο δυνατό που υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει. Ας περιμένουμε. Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και νομίζω να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, τουλάχιστον εμείς ως μέλη της κυβέρνησης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο.

Σας ευχαριστώ πολύ.