ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

τηλ 213-1313581, 213-1313604

fax  210-3393530  210-3636429

email: press­­_office_ypes@ypes.gov.gr

           

ΑΘΗΝΑ, 27 Οκτωβρίου 2010

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα πω τον τίτλο. Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ξεκινήσαμε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συντονιστής δεν είπες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συντονιστής είναι ασαφές απ’ ότι έχω καταλάβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι ασαφές; Επειδή δεν το πολυλέει, διότι κρατάει χαμηλούς τόνους. Συντονιστής είναι. Έχει ορισμένους κύκλους η Κυβέρνηση, αυτός τους κρατάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να το ρωτήσουμε αργότερα αυτό;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πόσο αργότερα; Τώρα που ειπώθηκε θα απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μας θέτετε και τι ερωτήσεις θα κάνουμε. Ωραία, εντάξει. Πάμε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μου. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Ξέρετε, επίσης, πολύ καλά ότι τα καθήκοντα τα οποία έχω αναλάβει, πέραν των καθηκόντων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι καθήκοντα για να βοηθήσω και εγώ, όχι μόνος μου, σε μία παραγωγή ενός πολιτικού σχεδιασμού που είναι απαραίτητος στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού, για να περάσει, να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο.

        Συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός και όχι μόνο βάσει Συντάγματος, στην πραγματικότητα το λέω, ουσιαστικά μιλάω, δεν μιλάω τώρα τυπικά, και νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος δικαιούμαι να πω για μία ακόμη φορά, ότι το έργο αυτής της Κυβέρνησης δεν θα είχε επιτευχθεί και δεν θα ήταν τόσο μεγάλο αν αυτή η συντονιστική, καθοδηγητική προσπάθεια του Πρωθυπουργού δεν ήταν τόσο, όπως αποδεικνύεται, όχι όπως θέλουμε να την κρίνουμε, αποτελεσματική.

        Και νομίζω ότι αν για κάτι πρέπει να συζητούμε και αν για κάτι βεβαίως είμαι και εγώ ως μέλος της Κυβέρνησης, όχι επειδή έχω επιφορτιστεί και με κάποια επιπλέον καθήκοντα, κάποιες επιπλέον ευθύνες στην πραγματικότητα, είναι για το πώς ως Κυβέρνηση έτσι και αλλιώς πάμε, έτσι και αλλιώς προχωρούμε και στην υλοποίηση των στόχων, αλλά και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ποιων στόχων; Εδώ πάμε για εκλογές.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πάμε όντως,  7 Νοεμβρίου πάμε για εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι, για μετά τις 7 Νοεμβρίου. Στις 7 το ξέραμε. Και στις 15 το ξέρουμε και ότι σε ορισμένες θα γίνουν δεύτερες. Μετά είναι το θέμα. Τι έγινε τώρα με το δίλλημα;

        Αναστατώθηκε ο κόσμος και οι Πασόκοι αναστατωθήκανε και η Νέα Δημοκρατία έπαθε σοκ και οι γραμμές είδα και πλανάρανε, εκεί άλλα λέγανε και άλλα λένε.

        Δημιουργήθηκε μία αναταραχή δηλαδή η οποία δεν έχει κατασταλάξει κατά τη γνώμη μου ακόμα. Δεν ξέρω πως έχει αντιδράσει ο κόσμος κύριε Υπουργέ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Καμπουράκη, ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε την αυτονόητη αλήθεια. Είπε μία αλήθεια που βεβαίως για κάποιους είναι μαλώτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι είναι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι μαλώτρα. Ο Πρωθυπουργός, όπως είχε εθνική υποχρέωση είπε τη δεύτερη μισή αλήθεια μιας αντιπολίτευσης που μέχρι τώρα έλεγε στον ελληνικό λαό την πρώτη μισή αλήθεια.

        Έλεγε τα πολύ ωραία, τα ευχάριστα, τα ζεματίστε τους, τα καταψηφίστε τους. Το μόνο που δεν έχει πει ο κύριος Σαμαράς μέχρι τώρα, είναι το Έλληνες εξεγερθείτε. Όλα τα άλλα τα έχει πει ο κύριος Σαμαράς.

        Λοιπόν, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε την απόλυτη εθνική υποχρέωση να καταστήσει σαφές στον ελληνικό λαό ποια είναι η συνέχεια αυτής της αλήθειας.

        Γιατί ξέρετε πολύ καλά, είναι πασίγνωστο ρητό, ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και από το ψέμα, και ο Γιώργος Παπανδρέου τι είπε πολύ απλά στον ελληνικό λαό;

        Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση είπε προχθές στην διακαναλική συνέντευξη να πάω τη χώρα σε εκλογές. Εγώ δεν θέλω να πάω τη χώρα σε περιπέτεια, δεν πρέπει να μπει η χώρα σε περιπέτεια.

        Δεν πρέπει η χώρα να μπει σε αστάθεια. Είπε λοιπόν, ότι έτσι όπως εξελίσσονται αυτή τη στιγμή τα δεδομένα, αυτή η ευχάριστη ατμόσφαιρα, αυτό το πρώτο μέρος αυτού του έργου που παίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού από την αντιπολίτευση και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει στοιχεία ευχαρίστησης, να μην πω και στοιχεία κωμωδίας, όταν πρόκειται για την υπόθεση την κρίσιμη, την τεράστια υπόθεση της διάσωσης της χώρας, αυτό το πρώτο μέρος έχει και ένα δεύτερο μέρος μετά τις εκλογές, όπου η κωμωδία που παίζεται ενώπιον του ελληνικού λαού μήνες τώρα και κορυφώνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες, μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

        Σε εθνική τραγωδία αν η χώρα μπει σε συνθήκες αστάθειας. Εάν η χώρα αποκτήσει μία αντιπολίτευση που μπορεί να ισχυριστεί ότι επικυρώθηκε αυτό που ζήτησε από τον ελληνικό λαό, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για να συνεχίσει το έργο της, τη δουλειά της για τη διάσωση της χώρας, για την ανόρθωση της χώρας.

        Αυτό είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπατε ότι είναι εκβιασμός αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ο Σαμαράς το είπε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μισό λεπτό αν κάθε Πρωθυπουργός λέει ότι αν δεν ψηφίσετε το Σγουρό και ψηφίσετε τον Δημαρά θα πάω σε εκλογές.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είπε αυτό ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έτσι το εξέλαβαν πολλοί. Ως εκβιασμό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ο Πρωθυπουργός, κύριε Οικονομέα, έχει πει τη δική μας αλήθεια. Έχει πει τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε. Δύο ώρες απήντησε μέσα στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου και ερωτήσεων που έγιναν από τους δημοσιογράφους. Είπε τη δική μας αλήθεια.

        Είπε, όμως, και το δεύτερο μισό της αλήθειας που προκύπτει από την επιλογή της αντιπολίτευσης. Και αυτό το οποίο πραγματικά πιστέψτε με έγινε, και αυτό αποδεικνύει και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κυρίου Σαμαρά, είναι ότι η αλήθεια αυτή δεν είναι εκβιασμός για τον ελληνικό λαό, είναι μαλώτρα για τον ίδιο τον κύριο Σαμαρά.

        Και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο, όπως είδατε στη συνέχεια, ο κύριος Σαμαράς πήρε την απόφαση να μην εξηγήσει στον ελληνικό λαό την πολιτική του.

        Πήρε την απόφαση να μην κάνει διακαναλική. Ο κύριος Σαμαράς έχει υποχρέωση κύριε Οικονομέα, κύριε Καμπουράκη να κάνει διακαναλική συνέντευξη και να μιλήσει στον ελληνικό λαό, να τους πει τι σημαίνει όταν λέει ότι πρέπει να καταψηφίσουν αυτή την προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

        Να τους πει τι σημαίνει όταν λέει, ζεματίστε τους και μαυρίστε τους. Να πει στον ελληνικό λαό ο κύριος Σαμαράς τι θα λέει την επόμενη μέρα, εάν ένας ελληνικός λαός που προσέρχονταν στις κάλπες χωρίς να έχει πλήρως την εικόνα, χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του τι καιροφυλακτεί στη γωνία από πλευράς αντιπολίτευσης, για να δοθεί ως ερμηνεία στη δική του την ψήφο, η οποία θα ήταν πράγματι μία ψήφος ενδεχομένως με βάση τα πρόσωπα, με βάση τους Δημάρχους, με βάση τους Περιφερειάρχες.

        Αυτά λοιπόν ο κύριος Σαμαράς έχει υποχρέωση να τα εξηγήσει και..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή εσείς τώρα του λέτε, κάνε διακαναλική;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς του λέμε ναι. Ο κύριος Σαμαράς έχει υποχρέωση, έχει καθήκον, έχει αναστατώσει τη χώρα, όχι τώρα τις τελευταίες μέρες, εδώ και μήνες και δεν το κάνει για πρώτη φορά, το κάνει για δεύτερη φορά ιστορικά. Την πρώτη φορά το έκανε το ’92 και έχει ηθική, πολιτική και εθνική υποχρέωση ενώπιον του ελληνικού λαού σε διακαναλική συνέντευξη να πει τις απόψεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Καλά είναι ανάγκη να τις πει σε διακαναλική. Βγαίνει. Πηγαίνει στις πλατείες και τα λέει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι ανάγκη, κύριε Καμπουράκη, ο κύριος Σαμαράς τις τελευταίες μέρες, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, να μην αποφύγει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες πώς αντιμετωπίζει και πώς τοποθετείτε στη δεύτερη μισή αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή, εσείς τι του λέτε τώρα; Να απαντήσει στο δίλημμα που έβαλε ο Παπανδρέου;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς του λέμε να αναλάβει επιτέλους τις εθνικές του ευθύνες. Ότι δεν μπορεί άλλο ο κύριος Σαμαράς να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια κύριε Καμπουράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα, ο Σαμαράς υπονομεύει την εθνική προσπάθεια ή ό άλλος που λέει, αν δεν με ψηφίσετε πάω για εκλογές;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, κύριε Καμπουράκη. Δεν λέει αυτό ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός λέει στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτό το όμορφο, το ευχάριστο, το κατά τα άλλα μισό ωστόσο, που σας λέει η Αντιπολίτευση ότι οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές που έχετε μπροστά σας είναι για να ζεματίσετε την Κυβέρνηση, να πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όλα όσα έχουν γίνει, λες και εμείς θέλαμε να τα κάνουμε, λες και ήταν η οικονομική μας πολιτική αυτή, οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό, λες και δεν ήταν όλα αυτά η ανάγκη μίας χώρας να γλιτώσει από το να πέσει στον γκρεμό. Εν πάση περιπτώσει, πήρε την πολιτική ευθύνη ο κύριος Σαμαράς αυτό να το πει στους Έλληνες πολίτες.

Πρέπει, λοιπόν, τώρα αφού ο Πρωθυπουργός κυριολεκτικά αναλαμβάνοντας την εθνική ευθύνη, το μέρος της τεράστιας εθνικής ευθύνης που του ανήκει, και είπε στον ελληνικό λαό, θαρρετά, τι πρόκειται να γίνει όχι εάν η δική μας πολιτική επικυρωθεί, αλλά αν η πολιτική της Αντιπολίτευσης επικυρωθεί, οφείλει ο κύριος Σαμαράς να επανατοποθετηθεί. Οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες και να μην κρύβεται. Κρύβεται ο κύριος Σαμαράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα τώρα, λοιπόν, εσείς λέτε «μαυρίστε το Σαμαρά». Αλλάξατε ατζέντα τώρα. «Μαυρίστε την πολιτική Σαμαρά», λέτε εσείς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς λέμε, κύριε Οικονομέα, ότι πράγματι πρέπει να καταψηφιστούν, το λέμε ευθέως, θαρρετά, το θεωρούμε πολιτική μας υποχρέωση να το πούμε ότι πρέπει να καταψηφιστούν όσοι όχι μόνο παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στην χρεοκοπία, αλλά τώρα κάνουν τα αδύνατα δυνατά, εδώ και συγκεκριμένα αρκετούς μήνες, να σταματήσουν την προσπάθεια διάσωσης αλλά και την προσπάθεια ανόρθωσης και αναμόρφωσης της χώρας. Αυτό λέμε: ναι, να καταψηφιστούν. Αυτό είναι που  επιτάσσει όχι το κομματικό μας συμφέρον αλλά η οπτική μας για το όφελος της χώρας.

Αν η χώρα μπει σε συνθήκες, να το πάρουμε απλά και πρακτικά, σας παρακαλώ πολύ, και να το αποδραματοποιήσουμε, πρέπει να το αποδραματοποιήσουμε για να καταλάβουμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα δεν το δραματοποιήσαμε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, να αποδραματοποιήσουμε…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εγώ συμφωνώ ότι ο Σαμαράς έπαιζε λίγο λέγοντας: καταψηφίστε τους αλλά δεν θέλω και να πάρω την Κυβέρνηση. Εντάξει, είναι λίγο παιχνίδι αυτό. Αλλά τους δραματικούς τόνους του Παπανδρέου τους έδωσε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ο Παπανδρέου έδωσε τους δραματικούς τόνους οι οποίοι θα προκύψουν από εκλογές στις οποίες ο ελληνικός λαός μη έχοντας απόλυτα την εικόνα του τι διακυβεύεται, του τι παιχνίδια παίζονται, του τι πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια κατά του μνημονίου, κατά του μηχανισμού στήριξης, κατά των 110 δις που εξασφαλίσαμε. Και έδωσε αυτή ακριβώς τη διάσταση στα πράγματα για να μπορέσουν να καταλάβουν οι πολίτες τι μπορεί να ξημερώσει την επόμενη μέρα.

Εκείνο που θέλω, όμως, να αποδραματοποιήσουμε δεν είναι την κακή εξέλιξη που είναι μπροστά μας, αλλά τη σημερινή συζήτηση. Η σημερινή συζήτηση πρέπει να γίνει νηφάλια. Η νηφαλιότητα είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο για να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι τουλάχιστον από πλευράς του Πρωθυπουργού, από πλευράς της Κυβέρνησης ό,τι λέμε δεν υποκρύπτει μία, θα σας το πω έτσι, εύκολη προεκλογική σκοπιμότητα. Δεν είναι το θέμα μας προεκλογικής τακτικής, δεν είναι ο χειρισμός και η απόφαση του Πρωθυπουργού να πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, μία σκοπιμότητα της στιγμής.

Είναι μία ανάγκη και εθνική υποχρέωση να έχουμε εμείς έγκαιρα πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες και αυτοί ελεύθερα να αποφασίσουν.

Ήθελα να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση, αφήστε με σας παρακαλώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για να την αποδραματοποιήσουμε. Ποια είναι όλη η αλήθεια;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Η αλήθεια είναι, κύριε Οικονομέα, ότι έτσι όπως έχει τοποθετηθεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να το πω καλύτερα μεγάλο μέρος της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, εάν την επόμενη των εκλογών, γιατί αυτή ήταν η ερώτηση που τέθηκε στον Πρωθυπουργό, το μήνυμα που θα βγει από την κάλπη, κυρίως των περιφερειακών εκλογών δώσει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση και κυρίως στον κύριο Σαμαρά να πει, γιατί αυτό επιδιώκει ο κύριος Σαμαράς, εκεί καραδοκεί ο κύριος Σαμαράς, του δώσει τη δυνατότητα να πει ότι: κύριε Παπανδρέου, έχασες την εντολή που είχες πάρει τον Οκτώβριο του 2009, δεν έχεις νομιμοποίηση να προχωρήσεις, τότε ο Πρωθυπουργός της χώρας τι θα κάνει; Θα πει ότι σαν να μην καταλαβαίνει;

Αυτό θα είναι μία δημοσκόπηση που θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου; Θα είναι μία πολιτική εκτίμηση; Θα είναι μία πολιτική ανάλυση; Όχι. Θα είναι μία εκλογική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το έχει πει αυτό εδώ και τρεις μήνες, όμως, ο Σαμαράς. Ότι είναι δημοψήφισμα. Και το έχουν πει και τα άλλα κόμματα. Γιατί σας έπιασε τώρα ξαφνικά και λέτε θα πάω σε εκλογές αν καταψηφίσετε την πολιτική μας. Εδώ και τρεις μήνες εγώ ξέρω και ακούω όλα τα κόμματα, προεξάρχοντος του κυρίου Σαμαρά, λέει: είναι δημοψήφισμα αυτό. Και ως ένα σημείο είναι και λογικό σε ένα παιχνίδι δημοκρατίας, δεν είναι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι δεν είναι λογικό. Γιατί εδώ δεν είναι παιχνίδι. Αυτό που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι η σωτηρία της χώρας, δεν είναι ένα παιχνίδι πολιτικό. Δεν είμαστε σε μία συμβατική, συνηθισμένη, κλασσικού τύπου πολιτική περίοδο στη χώρα όπου μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να πουν και δύο κουβέντες παραπάνω, μπορούν να βάλουν τα πράγματα στη βάση τους.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει κινητοποιηθεί διεθνώς ένα σύστημα κρατών το οποίο να συμβάλλει, να συνδράμει με λεφτά των φορολογούμενων εκείνων των κρατών, προκειμένου αυτή η χώρα να σταθεί όρθια, να μπορέσει να διασωθεί και να υπάρχει στην Ελλάδα ένα πολιτικό περιβάλλον, μία αντιπολίτευση η οποία παίζει σαν να είναι ένα πολιτικό παιχνίδι τη συμμετοχή της σε αυτή όλη την προσπάθεια, δεν είναι έτσι.

Έχει ευθύνη ο κύριος Σαμαράς, οφείλει ο κύριος Σαμαράς, ιδίως γιατί εκπροσωπεί το κόμμα που κυβέρνησε, κύριε Οικονομέα, 5,5 χρόνια και με την πολιτική του, τις αποφάσεις του, τις ενέργειές του οδήγησε…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλλά αυτά τελείωσαν.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Με συγχωρείτε, όμως, δεν τελειώσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έτσι λέει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Γιατί τώρα πού μπήκαμε; Μπήκαμε στη φάση όπου προσπαθεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Η χώρα δεν έχει τελειώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η χώρα συνεχίζει να στέκεται στα πόδια της και ανεξάρτητα το τι θα πει ο Σαμαράς την επόμενη μέρα, αυτό είναι που έχει μπερδέψει πολύ κόσμο. Η επόμενη μέρα, θα πει ο Σαμαράς: κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την πατήσατε, σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. 

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την πάτησε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η χώρα, εντάξει, σύμφωνοι. Εσείς θα συνεχίσετε να κυβερνάτε. Τι δουλειά έχουν οι εκλογές οι εθνικές;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πάμε, λοιπόν, σε αυτό που λέτε. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Το πιστεύουμε όλοι αυτό. Η διάσωση, άρα, της Ελλάδας ανήκει στους Έλληνες. Η ανόρθωση της Ελλάδας ανήκει στους Έλληνες. Δεν ανήκει στον Παπανδρέου, σε 15 υπουργούς και 157 βουλευτές.

Η διάσωση της Ελλάδας είναι μία υπόθεση, είναι μία ανάγκη, είναι μία υποχρέωση, ένας στόχος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες περιλαμβανομένης και της Αντιπολίτευσης και του κυρίου Σαμαρά. Άρα, δεν είναι ένα παιχνίδι στο οποίο μπορεί ο καθένας να προσέρχεται ελαφρά τη καρδία.

Η εκλογική διαδικασία, γιατί σας διευκρινίζω δεν μιλούμε για μία στιγμή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μίας έρευνας της κοινής γνώμης. Μιλούμε για μία εκλογική διαδικασία.

Και εμείς τι λέμε; Και είχαμε υποχρέωση, κύριε Οικονομέα, κύριε Καμπουράκη, να πούμε στον ελληνικό τι διακυβεύεται, να πούμε όλη την αλήθεια.

Βεβαίως ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αλλά αυτό που πρέπει, σας παρακαλώ, ειλικρινά νηφάλια και αποδραματοποιημένα να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι πράγματι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας θα επισυμβεί αν αποκτήσει την πολιτική δυνατότητα ο κύριος Σαμαράς να λέει: δεν νομιμοποιείστε, τελειώσατε, δεν μπορείτε να κυβερνάτε. Αυτό θα πει ο Σαμαράς την επόμενη μέρα.

Αυτό λοιπόν εμείς θέλουμε να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός και βεβαίως να πάρει τις αποφάσεις του.

Σας λέω δε ότι πιστεύουμε βαθιά ότι η άποψη του κυρίου Σαμαρά είναι οικτρά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει την προσπάθεια και διάσωσης και ανόρθωσης και αναμόρφωσης της χώρας.

Θέλουμε, λοιπόν, αυτός ο ελληνικός λαός, που είναι τώρα ενώπιον μίας εκλογικής διαδικασίας, στην οποία βεβαίως και θέλουμε να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους για να υπηρετήσουν τον Καλλικράτη και τις πολύ ενισχυμένες αρμοδιότητες που αυτοί θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους από 1η Ιανουαρίου. Θέλουμε να έχει και πλήρη επίγνωση για το σύνολο του σκηνικού του πολιτικού που στήνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το πολιτικό παιχνίδι, κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά ότι θα παιχτεί στον πρώτο γύρο και το πώς θα είναι ο χάρτης…..

και κυρίως και πρωτίστως στην Αττική.

        Στην Αττική ο Σαμαράς είναι 4ος. Ο εκπρόσωπος του Σαμαρά με τον οποίον εσείς τα βάζετε είναι 4ος, 3ος με το ζόρι. Πώς να σας το πω; Άρα λοιπόν από τους δικούς σας τη βρίσκετε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Καμπουράκη, αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν θέλω ούτε να μιλάω για τρίτους, ούτε για τέταρτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τώρα απαγορεύεται να αναφερόμαστε και σε δημοσκοπήσεις.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι μόνο για αυτό. Νομίζω ότι έτσι και αλλιώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μου πείτε λοιπόν ότι εάν αποφασίσω εγώ να ψηφίσω Κικίλια ή Μητρόπουλο ή Δημαρά, θα έχω αποσταθεροποιήσει το σύστημα;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Οικονομέα, εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτό το μήνυμα θέλετε να μου δώσετε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς θέλουμε να σας δώσουμε το μήνυμα, ότι είσαστε απολύτως ελεύθερος να ψηφίσετε ό,τι πραγματικά επιλέγετε. Με ρωτήσατε, απαντώ. Ότι εμείς θα επιδείξουμε τον απόλυτο σεβασμό στη ψήφο του ελληνικού λαού.

        Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία προσπάθεια διαστρέβλωσης της ερμηνείας του μηνύματος που θα στείλει ο ελληνικός λαός. Καμία προσπάθεια να ερμηνεύσουμε κατά πως μας συμφέρει τα αποτελέσματα και ούτω καθ’ εξής, αλλά θέλουμε ο ελληνικός λαός που πηγαίνει στη κάλπη, να γνωρίζει το σύνολο της αλήθειας.

        Και η αλήθεια είναι ότι πράγματι έτσι όπως έχει τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ένα πολύ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, εάν το αποτέλεσμα των περιφερειακών κυρίως εκλογών, γιατί πράγματι στις δημοτικές διαφοροποιείται αρκετά η κατάσταση ανά Δήμο, τα πρόσωπα και ούτω καθ’ εξής. Αν πράγματι το πολιτικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών κυρίως ξαναλέω, δώσει τη δυνατότητα στον κύριο Σαμαρά να ισχυριστεί βάσιμα ότι δεν έχει πια τη νομιμοποίηση ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να κυβερνούν τη χώρα, αυτό εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει, αυτό θα αποσταθεροποιήσει το σύστημα, αυτό θα βάλει την Ελλάδα σε αστάθεια και δεν υπάρχει Πρωθυπουργός της χώρας που σέβεται πρώτα και κύρια την πατρίδα του, το λαό του, το έθνος του και τον εαυτό του, ο οποίος δεν θα πει αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι βεβαίως σε αυτήν την περίπτωση στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα πρέπει να πάρει την απόφαση ο ελληνικός λαός για τα περεταίρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σας ρωτάω για να είναι σαφές. Αν εγώ δηλαδή αποφασίσω ότι ο Σοφιανός.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Οικονομέα, εσείς τώρα που ξέρετε όλη την αλήθεια μπορείτε να αποφασίσετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα δώσει δικαίωμα στον κύριο Σαμαρά να θριαμβολογεί επειδή εγώ θα ψηφίσω;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Βεβαίως, γιατί ο κύριος Σαμαράς έχει πει ότι αυτό δεν θα είναι ψήφος υπέρ του κυρίου Κικίλια, διότι είναι καλύτερος να εκλεγεί ως περιφερειάρχης Αττικής, είναι πιο ικανός, είναι πιο εργατικός, ότι μπορεί τις αρμοδιότητες της υγείας, της ανάπτυξης που παίρνει τη Περιφέρεια της συγκοινωνίας, να τις υλοποιήσει καλύτερα.     

        Αλλά θα πει ο κύριος Σαμαράς, ποιος Κικίλιας εκλέχθηκε; Λέω ένα παράδειγμα. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι καταψηφίστηκε ο Παπανδρέου και η πολιτική του. Μισό λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα το πει αυτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό κύριε Καμπουράκη. Πάμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ψηφιστούν οι υποψήφιοι, από δικούς σας θα τη βρείτε. Από δικούς σας «αντάρτες». Ο Σαμαράς γιατί να θριαμβολογεί;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Πάμε τώρα να δούμε. Γιατί με συγχωρείτε, αλλά η συντεταγμένη πολιτεία έχει μία Κυβέρνηση, έχει μία συμπολίτευση, έχει και μία αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να πάμε σε ένα διάλειμμα πρώτα και μετά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Με τον κύριο Ραγκούση είμαστε εδώ στο στούντιο και συζητάμε για τις εκλογές και τα διλήμματα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όλα αυτά.

Πάμε γρήγορα σε τίτλους και εφημερίδες, κύριε Υπουργέ, να τους δούμε μαζί. Πρώτα θέματα είναι σε όλες τις εφημερίδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μετά θέλω να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο. Έχω την εντύπωση ότι μας ξεκαθαρίζει και ένα πράγμα ακόμα, θα το ρωτήσουμε μετά. Είπε ο Παπανδρέου ότι θα συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών με άλλα. Το συνεκτιμηθεί εσείς το βγάζετε άκρη και λέτε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κρίνει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όχι; Καλά. Μετά τους τίτλους.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μάλιστα. Άρα, λοιπόν, εγώ βλέπω ότι το σκληραίνετε το δίλημμα. Ο Παπανδρέου είπε: οι εκλογές αλλά θα συναθροιστούν και άλλα. Εσείς λέτε: οι εκλογές, αν μας ζεματίσετε στις εκλογές, όπως λέτε, δικαιούστε μεν αλλά να ξέρετε πώς θα αντιδράσουμε. Οι εκλογές, λοιπόν, μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και προσθέτω εγώ και θα έχουν δίκιο να αντιδράσουν έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει, δεν ξέρω, δίκιο, άδικο, δεν ξέρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πέρα από το ότι μοιάζει με δίλημμα και εκβιαστικό δίλημμα, δεν μπορεί να αποδοκιμάζεται μία Κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το πνεύμα. Πώς μπορεί να σε αποδοκιμάζει και να παραμείνεις εκεί πέρα ατάραχος εσύ;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό, να ξεκαθαρίσω το εξής. Καταρχήν δεν υπάρχει κανείς ούτε αυθεντικός, ούτε μη αυθεντικός ερμηνευτής του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός ό,τι είπε, είπε, αυτό έχει στο μυαλό του, αυτό έχει στην καρδιά του. Για αυτό και μέσω αυτού μίλησε στον ελληνικό λαό, αυτό είναι που δεσμεύει τον ίδιο, την Κυβέρνηση και όλους μας.

Είναι, όμως, προφανές ότι βεβαίως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι τέτοιο το οποίο να μπορεί και να πρέπει να συναθροιστεί με μία σειρά από άλλους παράγοντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι οποίοι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Προσέξτε. Εκείνο το οποίο εμείς είχαμε στη συζήτηση προηγουμένως και νομίζω ήταν σαφές δεν είναι ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που αναμένεται, γιατί αυτό που αναμένεται πρέπει να σας πω, αν και δεν θα ήθελα να μπερδέψουμε αυτή την στιγμή με εκτιμήσεις τέτοιου τύπου μία συζήτηση και να την πάμε αν είναι όντως έτσι και λοιπά, αυτό που αναμένεται είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, δεν είναι αρνητικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Λέτε εσείς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εκείνο το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι αν δικαιωθεί, στις εκλογές δεν δικαιώνεται, σας λέω εγώ, κύριε Καμπουράκη, αργότερα. Αργότερα. Γιατί αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας ακριβώς επειδή δεν είναι απόλυτα συνδεμένο με τις εκλογές, μπορεί να επαληθευτεί αργότερα. Μπορεί σε λίγους μήνες στη χώρα να υπάρξει, λόγω της πορείας και της εξέλιξης των πραγμάτων, πάλι από το πολιτικό κατεστημένο, την πολιτική, την Αξιωματική Αντιπολίτευση μία σειρά από έγερση διαφόρων αιτιάσεων που να λέει στοπ, κύριε, δεν μπορείς. Δεν έχεις την νομιμοποίηση. Μη με ρωτήσετε τι και πώς. Θεωρητικά μιλάω, δεν έχω κάτι το συγκεκριμένο στο μυαλό μου.

Αυτό που είπε και τότε ο Πρωθυπουργός είναι ότι: εμένα αυτό που με ενδιαφέρει, δύο πράγματα έχω στο μυαλό μου, έχω την διάσωση της χώρας και έχω και την αναμόρφωση της χώρας. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου. Ούτε κομματικό συμφέρον βλέπω, ούτε προσωπικό συμφέρον, ούτε την επανεκλογή μου βλέπω, ούτε τίποτα.

Εκείνο, λοιπόν, που λέει είναι ότι ανά πάσα στιγμή, και προφανώς με τις εκλογές, γιατί οι εκλογές είναι κάτι πολύ σημαντικό, δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον να ανακόψει αυτή την πορεία των αλλαγών, αυτή την πορεία ανόρθωσης και αναμόρφωσης της χώρας, εγώ θα είμαι υποχρεωμένος να το αποδεχθώ αυτό και να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πάρει θέση για το τι κάνουμε από εκεί και μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλλά δυο λεπτά τώρα. Διότι τα spreads, που τα παλεύαμε έξι μήνες να πέσουν, και χθες έκαναν ένα άλμα προς τα πάνω, δεν το έκανε ο Σαμαράς. Ο Παπανδρέου το έκανε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό. Όχι, όχι. Όχι, κύριε Καμπουράκη. Πρώτον, άλμα δεν ξέρω αν είναι. Δεύτερον, δεν έχει σημασία ότι αυτή τη στιγμή αυτά τα spreads δεν επηρεάζουν πρακτικά καθόλου την ελληνική οικονομία, διότι όπως ξέρετε η ελληνική αυτή τη στιγμή….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει, αλλά θριαμβολογούσαμε όταν έπεφταν.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό. Το ελληνικό κράτος δεν δανείζεται από τις αγορές. Δανείζεται από τον μηχανισμό στήριξης.

Αλλά εγώ να δεχθώ αυτό που λέτε ότι είχαμε άνοδο spreads. Ξέρετε γιατί είχαμε χθες ή αν κάποια μέρα από τις επόμενες έχουμε; Όχι γιατί η χώρα έχει αστάθεια αυτή τη στιγμή. Αλλά γιατί η άνοδος των spreads αποτυπώνει την αντίδραση που θα υπάρξει στις αγορές αν η Ελλάδα μπει σε συνθήκες αστάθειας.

Η Ελλάδα δεν είναι σε συνθήκες αστάθειας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα ψηφίζεται ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ το οποίο θα γλιτώσει τον ελληνικό λαό τουλάχιστον κατά 1 δις ευρώ έλλειμμα που προερχόταν δυστυχώς από τον ΟΣΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα, λοιπόν, λέτε ότι αν καταψηφιστείτε στις εκλογές, όχι μόνο θα πάμε σε πρόωρες, αλλά την άλλη μέρα θα ανέβουν και τα spreads.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αυτό που είπαν τα spreads αλλά δεν θέλουμε να το επικαλούμαστε, διότι τότε θα πάμε αλλού την συζήτηση, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για τα spreads.

Αυτή η συζήτηση, πρέπει να σας πω με την ευκαιρία, ότι αν θα γίνει από κάποιους, από ό,τι φαίνεται, θα είναι πάλι από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όλους εκείνους που πιστεύουν σε ό,τι λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό, σας θυμίζω, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν στην Ελλάδα καταλληλότερος Πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής και ότι δεν υπάρχει άλλος καλύτερος από τον Καραμανλή. Και ιδού τα αποτελέσματα παρολίγον της εθνικής χρεοκοπίας.

Η συζήτηση, λοιπόν, για τα spreads είναι μία συζήτηση, η οποία αν πρέπει να γίνει στη σωστή της βάση δεν μπορεί να μην αντιληφθεί ότι αυτά, αν ανέβουν ή αν ανέβηκαν χθες, αυτό το οποίο αποτυπώνουν είναι ο κίνδυνος η Ελλάδα να μπει σε συνθήκες αστάθειας.

Η Ελλάδα δεν είναι σε συνθήκες αστάθειας αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει πάντως ότι σε συνθήκες αστάθειας θα μπει η Ελλάδα αν εσείς συνεχίσετε να σκέπτεστε με τον τρόπο που σκέπτεστε. Δηλαδή αν δεν αποδέχεστε ότι ο Σαμαράς έχει δικαίωμα να κάνει αντιπολίτευση….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Και ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ και όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και τα άλλα κόμματα να πουν ότι, κύριοι ζοριζόμαστε.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, είστε υπέρ του μνημονίου; Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Υπάρχει Έλληνας που να είναι υπέρ του μνημονίου; Τι κακό δηλαδή λέει η Αντιπολίτευση που λέει καταδικάστε το.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Η ομορφιά του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, η πραγματική γοητεία του είναι ότι μπορείς πράγματι να διατυπώνεις με μία χαλαρή, ελεύθερη ορολογία κάποιες πραγματικότητες και κάποιες αλήθειες, οι οποίες πολλές φορές είναι εύκολο, και ιδίως αν είσαι πολύ καλός δημοσιογράφος να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που πραγματικά θέλεις.

Εγώ είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μνημόνιο. Εγώ είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι αν υπάρχει κάτι είναι ο μηχανισμός στήριξης, είναι τα 110 δις ευρώ.

Ας μου πει κάποιος ότι αυτά τα 110 δις ευρώ είτε δεν τα έχει ανάγκη η Ελλάδα, είτε μπορούσε από αλλού να τα βρει, και μετά να πάω και να πω είμαι υπέρ ή κατά του μνημονίου;

Μα εδώ δεν πρόκειται για το  υπέρ ή κατά του μνημονίου. Αυτό είναι υπέρ ή κατά της διάσωσης της χώρας. Θα σας πω τι εννοώ  και σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να το εξηγήσω.

Η Ελλάδα είναι σε συνθήκες πολέμου. Πολέμου οικονομικής επιβίωσης. Αυτό το οποίο η Ελλάδα χρειάζεται για να κερδίσει αυτό τον πόλεμο είναι πυρομαχικά και όπλα. Το μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης, τα 110 δις ευρώ είναι τα όπλα μας, τα πυρομαχικά μας να κερδίσουμε ως έθνος αυτό τον πόλεμο.

Η Αντιπολίτευση, ο κύριος Σαμαράς προσωπικά και όλοι οι οποίοι στην πραγματικότητα βοηθούν τον κύριο Σαμαρά σε αυτή του την προσπάθεια, δεν βάλλει εναντίον των εχθρών που άφησαν αφύλακτα τα σύνορα και αν νικήσουν η Ελλάδα θα έχει χάσει έναν πόλεμο, θα έχει τεθεί σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας,  βάλλουν εναντίον των όπλων, των πυρομαχικών.

Έχουμε βγει μαζί με τον ελληνικό λαό σε μία μάχη εμπροσθοφυλακής να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος που χάθηκε τα 5,5 τελευταία χρόνια, έχουμε το μόνο όπλο, τα μόνα πυρομαχικά αυτό το μνημόνιο, αυτό το μηχανισμό στήριξης, αυτά τα 110 δις και ο κύριος Σαμαράς πισώπλατα αντί να χτυπάει μαζί μας τον εχθρό, μέρος του οποίου ήταν και οι πολιτικές που άσκησε το δικό του το κόμμα 5,5 χρόνια, χτυπάει πισώπλατα τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχει στα χέρια του ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μισό λεπτό, Υπουργέ μου, διότι ….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό, κύριε Καμπουράκη….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Διότι περιγράφετε μία πολεμική κατάσταση η οποία ….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ναι, τέτοια είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αν είμαστε σε πόλεμο, στον πόλεμο στην πρώτη γραμμή ο κάθε φαντάρος έχει μία άποψη. Αλλά ο στρατηγός που έχει την ευθύνη του στρατεύματος δεν του λέει εάν δεν συμφωνείς μαζί μου θα φύγω, θα έρθει άλλος κλπ. Λέει: παιδιά, εγώ είμαι στρατηγός, δεν με ενδιαφέρει τι γνώμη έχετε, θα πολεμήσουμε όλοι μαζί.

Δεν πάει, λοιπόν, να του κάνει μία συνέντευξη τύπου και να του πει: ξέρεις, αν δεν συμφωνείς, θα βάλουμε τον λοχία ή τον υπολοχαγό κλπ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ακριβώς αυτό λέει, κύριε Καμπουράκη. Λέει: ελληνικέ λαέ, να έχεις επίγνωση ότι αυτός ο οποίος έχει βαλθεί εδώ και  μήνες να πλήξει τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουμε, τα μόνα όπλα και πυρομαχικά που έχουμε για την επιβίωση και την διάσωση της χώρας, αν αυτός γυρίσει και μου πει ότι δεν δικαιούμαι για να πολεμώ υπέρ πατρίδος, υπέρ ελληνικής οικονομίας, Έλληνα εργαζόμενου που έκανε αυτούς τους κόπους, αυτές τις θυσίες, που είναι αν θέλετε το βασικότερο όπλο μας, λοιπόν εάν αυτός αποκτήσει το δικαίωμα στις εκλογές, αργότερα να μου πει εμένα δεν δικαιούμαι για να πολεμώ, εγώ θα αναγκαστώ να σε ρωτήσω, ελληνικέ λαέ, και να ζητήσω να μου πεις αν πράγματι καλώς κάνω που πολεμώ, καλώς κάνω να συνεχίζω.

Δεν μπορώ, κύριε Καμπουράκη….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι υπερβολή.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι δεν είναι καθόλου υπερβολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτή τη στιγμή τον λες προδότη. Προδότη τον λες. Όταν λες ότι πολεμώ με τον εχθρό και εσύ αντί να πολεμάς με τον εχθρό υπονομεύσεις το εσωτερικό μέτωπο, τον λες προδότη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Καταρχήν, λίγο ψυχραιμία. Μη βάζετε στο στόμα μου λέξεις που δεν χρησιμοποιώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει, δεν πάμε σε αυτό. Μπορεί μία πολιτική είναι λανθασμένη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον πεις προδότη τον άλλον.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μη βάζετε σας παρακαλώ, στο στόμα μου λέξεις που δεν χρησιμοποιώ και ειδικά βαρύτατες τέτοιες λέξεις τις οποίες ποτέ δεν θα τολμούσα να ξεστομίσω, εκτός αν είχα τα στοιχεία, τα οποία αν τα είχα να είστε βέβαιος δεν θα είχα κανένα δισταγμό να τα χρησιμοποιήσω.

Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι εκ των πραγμάτων η μάχη κατά του μνημονίου, είναι η μάχη κατά του μηχανισμού στήριξης, διάσωσης της χώρας. Είναι μία μάχη που δεν έπρεπε να δίνει ο κύριος Σαμαράς για πάρα πολλούς λόγους, κυρίως γιατί η χώρα δεν έχει άλλη λύση και το ξέρει, κύριε Καμπουράκη, ο κύριος Σαμαράς.

Ρωτήστε τον κύριο Σαμαρά, να πάρουμε την υποθετική τελείως περίπτωση ότι αύριο το πρωί γίνονταν όντως εκλογές και εκλεγόταν ο κύριος Σαμαράς, τι θα έκανε τότε εκείνος; Θα σχημάτιζε την Κυβέρνηση των εκλεκτών στελεχών του που κυβέρνησαν την Ελλάδα 5,5 χρόνια, γιατί οι ίδιοι λίγο ως πολύ παραμένουν και θα πήγαινε να κάνει τι; Θα πήγαινε να πει σε αυτούς που δάνεισαν την Ελλάδα, τους ξένους φορολογούμενους 110 δις δεν τα θέλω;

Από πού θα έβρισκε για να έχει το κράτος να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, για να μπορούν να λειτουργούν νοσοκομεία, σας παρακαλώ, σχολεία, για να μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις, κύριε Καμπουράκη, να έχουν αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά την δυνατότητα να λειτουργούν, η ελληνική αστυνομία;

Τα 110 δις, ταυτόχρονα με την τρομερή προσπάθεια που κάναμε να σταματήσουμε σπατάλες, ρουσφέτια, με τα οποία είχαν διαλύσει το ελληνικό κράτος τα 5,5 τελευταία χρόνια κυρίως, όχι μόνο, εγώ δεν θέλω να είμαι από αυτούς που μηδενίζουν και λένε ότι όλα τα κακά έγιναν τα 5,5 χρόνια, το πολιτικό σύστημα έχει πολλές αμαρτίες 35 χρόνια και έχει διαπράξει διαχρονικά πολλές αμαρτίες σε βάρος του ελληνικού κράτους άρα κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού, αλλά σίγουρα τα 5,5 τελευταία χρόνια διαλύθηκε η χώρα, λεηλατήθηκαν τα πάντα. Δεν υπήρχε ούτε μέτρο, δεν υπήρχε ούτε όριο στα ρουσφέτια, στη σπατάλη, χαμός έχει γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως, κύριε Υπουργέ, για να σας ανταποδώσω το κομπλιμέντο ότι η δημοσιογραφία είναι καλή και κάνει ωραίες και χαλαρές παρατηρήσεις, αλλά η και η πολιτική όταν θέλει τα πράγματα τα φτιάχνει όπως θέλει.

Το ερώτημα το οποίο υπάρχει και αυτό για το οποίο σας κατηγορούν…..

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είμαστε σε μία, το είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν είμαστε σε μία συνηθισμένη περίοδο….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Στα πυρομαχικά, στον πόλεμο. Σύμφωνοι. Το ερώτημα που υπάρχει και αυτή τη στιγμή….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είμαστε σε μία περίοδο σαν αυτή που ήμαστε πριν 5 χρόνια, πριν 10.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και αυτό για το οποίο σας κατηγορούν είναι εάν είπατε στον εχθρό: σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω. Δεν είναι γιατί πήρατε το μνημόνιο ή τα 110 δις για να σώσετε την χώρα. Καλά κάνατε, που όλοι το λένε αυτό λίγο πολύ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εσείς το λέτε. Ο κύριος Σαμαράς όχι απλά δεν το λέει, αλλά και όλοι …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω. Γιατί δώσατε περισσότερα από όσα έπρεπε. Κατηγορείστε ότι σκύψατε το κεφάλι πιο πολύ, ότι δεν είπατε όχι να προστατέψετε κάποιους. Αυτό είναι το βασικό, η αιτίαση της Αντιπολίτευσης.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Έλεγαν, αποδέχομαι πλήρως ότι αυτό που τώρα αναφέρετε πράγματι λέγεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εγώ δεν πιστεύω, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούσατε να κερδίσετε και άλλα πράγματα. Όχι να τους αφήσετε έτσι να μας έχουν από πάνω.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Οικονομέα, λέγεται και για να αποδειχθεί η ακρίβεια αυτών των λεγόμενων, πολλοί τι είχαν πει; Ότι είπε ο Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πως ό,τι περίσσευμα εγώ εξασφαλίσω στους αδύναμους πρώτα θα το δώσω; Αποκλείεται να το εννοεί. Σιγά μην τον αφήσει η τρόικα.

Το επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι απολύτως…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τον άφησε η τρόικα να το δώσει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Προσέξτε, είναι απολύτως συμφωνημένο σε μία λογική που λέει ότι η Ελλάδα θα κόψει τις σπατάλες, η Ελλάδα θα κόψει τις καταχρήσεις, το ελληνικό κράτος εννοείται πρώτο, η Ελλάδα θα συμμαζευτεί στα δημόσια οικονομικά της για να μπορέσει να αποκτήσει πλεονάσματα τα οποία θα τα δώσει, τα διοχετεύσει σε δύο κατευθύνσεις: πραγματική οικονομία, κοινωνικά στρώματα που πρέπει μέσα από τις επιχειρήσεις, μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, και δεύτερον στους αδύναμους.

Και αυτό ήδη κάνουμε ταυτόχρονα και με πολιτικές όπως αυτές που είναι για την καταπολέμηση της ανεργίας, όχι για την εξαφάνιση, βεβαίως, της ανεργίας αλλά έχουμε μπει σε έναν αγώνα όσο το δυνατόν…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτό το αύξηση τι ήταν να το πει ο Παπανδρέου; Το είπε όμως.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ποια αύξηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν είπε; Αυτή που είναι και αυτή που προκύψει, είπε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μα τι να πει; Να πει ψέματα, κύριε Καμπουράκη; Τι να πει; Αφού το 2011 η πρόβλεψη εντός προϋπολογισμού που ήδη έχει κατατεθεί, στο προσχέδιο προϋπολογισμού στηρίζεται υποχρεωτικά στο σενάριο που λέει ότι το 2011 θα είναι και αυτό μία δύσκολη χρονιά ύφεσης. -2,6% προβλέπεται η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Τι να λέμε στις σημερινές συνθήκες;

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να πάμε σε ένα διάλειμμα, θα γυρίσουμε. Αλλά θα πω κάτι το οποίο σκέφτονται πολλοί και να μας απαντήσετε όσο μπορείτε πιο ειλικρινά.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μα μόνο ειλικρινά μιλάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή δεν είστε ερασιτέχνες, έχετε αποδείξει ότι δουλεύετε σωστά εδώ και καιρό. Δεν  είστε ερασιτέχνες, δεν μπορεί να κάνατε ένα τόσο ξεκάθαρο, λένε μερικοί, εκβιαστικό δίλημμα ή μας ψηφίζετε ή πάμε σε εκλογές.

Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο σοβαρότερο, ρωτάει πολύς κόσμος, που δεν το ξέρουμε εμείς; Μήπως σημαίνει κάτι για τους επόμενους που έχουν θέσει σε συναγερμό και τον Παπανδρέου και εσάς;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε μία θαλασσοταραχή. Ξεκινήσαμε με 10 μποφόρ, συνεχίζουμε με 10 μποφόρ, έχουμε καταφέρει χάρη στον ελληνικό λαό να πάμε στο μέσο της διαδρομής. Πρέπει να καλύψουμε και το υπόλοιπο για να μην πάνε πρώτα και κύρια οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού χαμένες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν είναι θέμα επόμενων μηνών. Έχουμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα πάνε χαμένες οι θυσίες αν εγώ αποφασίσω να ψηφίσω τον Κικίλια και όχι τον Σγουρό;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι. Ξέρετε πότε θα πάνε; Αν μπει η Ελλάδα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και θα μπει σε πολιτική αστάθεια εσείς αν δοθεί το δικαίωμα στην Αντιπολίτευση να λέει ότι δεν έχει νομιμοποίηση.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αν δοθεί το δικαίωμα στην Αντιπολίτευση είτε σε αυτές τις εκλογές είτε αργότερα, να λέει και να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα, δηλαδή να προχωρήσουμε το πρόγραμμα διάσωσης και ανόρθωσής της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Παρακαλώ θερμά τους τηλεθεατές να αποφασίσουν. Είμαστε απαράδεκτοι επειδή χαϊδεύουμε τον κύριο Ραγκούση ή είμαστε απαράδεκτοι επειδή του συμπεριφερόμαστε πολύ σκληρά; Γιατί δεν βγάζω άκρη. Μισοί-μισοί είστε.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μας να πάμε στον Θοδωρή Κολυδά, 40 δευτερόλεπτα να δούμε τον καιρό.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ξέρετε ότι τα περισσότερα μηνύματα Υπουργέ  μου είναι, φτάνει πια, γιατί σκύβουμε τόσο πολύ το κεφάλι στη τρόικα. Για όνομα του Θεού. Τι είναι αυτά που κάνετε. Γιατί βάζετε τέτοια διλήμματα. Γιατί δεν μας ρωτήσατε όταν υπογράψατε το μνημόνιο.

        Νοιώθει ο άλλος  ότι σαν να παραείμαστε, εντάξει μας δίνουν τα λεφτά,  αλλά μην είμαστε και τόσο, σαν τους ραγιάδες, ένα τέτοιο πράγμα βγάζω από τα δεκάδες μηνύματα δηλαδή. Σαν να έχει θιγεί λίγο το φιλότιμο  του αλλουνού που το ακούει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι το σφάξε με αγά μου να αγιάσω που είπα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είμαστε, πράγματι, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, ο ελληνικός λαός, πληγωμένοι από όλη αυτήν την τεράστια περιπέτεια που έζησε και ακόμα ζει η χώρα. Ξέρετε πόσοι Έλληνες του εξωτερικού έβαζαν τα κλάματα τους πρώτους μήνες του 2010 μετά τον ορυμαγδό εκείνο, θυμάστε τον δυσφημιστικό για μία χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει τριτοκοσμικά … και λοιπά και λοιπά.

        Βεβαίως, ο ελληνικός λαός είναι πληγωμένος. Βεβαίως είμαστε πληγωμένοι και πάρα πολύ στενοχωρημένοι. Αλλά ακριβώς είναι αυτό το οποίο μας δίνει την τεράστια δύναμη τη ψυχική να πάρουμε την ευθύνη και να πάμε μαζί με τον ελληνικό λαό εκεί που η Ελλάδα θα ανακτήσει τη περηφάνια της.

        Και η Ελλάδα δεν θα ανακτήσει την περηφάνια της όταν ακούσει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, τον εύκολο για μια ακόμη φορά μετά από 35 συνεχόμενα χρόνια λαϊκιστικό, δημαγωγικό δρόμο του για όλα οι άλλοι μας φταίνε, για όλα, αρκεί να καθόμαστε και θα έρθουν.

        Τα αγαθά κόποις κτώνται και ειδικά στη σημερινή περίσταση που η Ελλάδα πρέπει να δώσει, αλλά και να κερδίσει τη μάχη για την ανάκτηση της περηφάνιας της.

        Πράγματι περί αυτού πρόκειται και πράγματι αποδεικνύει ο Γιώργος Παπανδρέου, κύριε Καμπουράκη, αποδεικνύει ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει καταφέρει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Και να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ήδη καταφέραμε να αλλάξουμε το διεθνές κλίμα.

        Ήδη κατάφερε ο ελληνικός λαός. Γιατί αυτός το κατάφερε, δεν το καταφέραμε εμείς ή δεν το καταφέραμε μόνοι μας. Αν ο ελληνικός λαός μέχρι τώρα δεν ακολουθούσε αυτήν την πορεία και δεν έβαζε πλάτη, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα για αυτά τα πρώτα αποτελέσματα που άλλαξαν το διεθνές κλίμα, που δίνουν τη δυνατότητα στον Γιώργο Παπανδρέου να αναπτύσσει μία πολυσχιδή εξωτερική πολιτική και να καθίσταται εκ νέου η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας, ειρήνης, συνεργασίας και διαλόγου σε όλη την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει, άμα αισθάνεται έτσι και αισθάνεστε και εσείς έτσι, γιατί μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό και μας λέτε μη ψηφίσεις ας πούμε, μη ψηφίσεις κανέναν άλλον παρά μόνο τους δικούς μου, διότι αλλιώς θα σε πάω σε εκλογές;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Γιατί είμαστε στο μέσο της διαδρομής. Τώρα, κύριε Οικονομέα θέλω σας παρακαλώ πολύ να κάνουμε μία… μη το λέτε αυτό. Δεν βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτό είναι το πνεύμα;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Το μαχαίρι υπάρχει δεν το βάζουμε εμείς και είναι στο λαιμό της Ελλάδας και έχουμε καταφέρει να το απομακρύνουμε. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τελειώσουμε, να επανέλθουμε σε μία φυσιολογική κατάσταση.

        Έχει επανέλθει η χώρα στις αγορές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι σας πειράζει εσάς κύριε Υπουργέ μου αν εγώ αποφασίσω ότι ο Κικίλιας είναι καλύτερος να διοικήσει την Περιφέρεια;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Όχι. Δεν μας πειράζει. Τώρα επαναλαμβάνουμε τη συζήτηση στο πρώτο μέρος. Μα δεν μας πειράζει. Αρκεί να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι αν το κάνει αυτό, την επομένη ο κύριος Σαμαράς που πρότεινε τον κύριο Κικίλια δεν θα πει, χαίρομαι διότι εκλέξατε τον καλύτερο Περιφερειάρχη που εγώ πίστευα ότι μπορείτε να εκλέξετε.

        Θα πει, κύριε Παπανδρέου δεν μπορείς άλλο να κυβερνάς. Αυτό θα πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ακόμα και αν ψήφιζαν τον Σοφιανό του ΚΚΕ; Θα το πει ο Σαμαράς;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τώρα νομίζω ότι είμαι σαφής. Σας παρακαλώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα τα αθροίσει; Μα έχει σημασία αυτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς θέλουμε, σας το είπα σε αυτήν την περίοδο νηφάλια ο ελληνικός λαός να είναι ένας λαός που έχει επίγνωση. Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω. Και να πάρει τις αποφάσεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ναι, αλλά, ξέρετε κάτι Υπουργέ μου; Άκου να πω. Εγώ θα σου διαβάσω, διότι απηχεί τη σκέψη του μέσου Έλληνα αυτή τη στιγμή που σας ακούει.

        Φτάνει πια να σκύβουμε το κεφάλι τόσο πολύ στη τρόικα κύριε Υπουργέ. Έχουμε και μία περηφάνια ως λαός. Καλύτερα να πτωχεύσουμε χρηματικά, παρά να πτωχεύσουμε από περηφάνια.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μισό λεπτό. Αυτά είναι ωραία να τα λέμε. Είναι ωραίο εγώ να πω ότι το προσυπογράφω. Λέω όμως ναι στη περηφάνια, ναι το συντομότερο δυνατό να πετύχουμε αυτό στο οποίο στοχεύουμε. Τι είναι αυτό; Να διώξουμε την τρόικα από την Ελλάδα, να βγάλουμε από πάνω μας το μνημόνιο που μας επέβαλε η καθίζηση, η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας εξαιτίας αυτής της αλόγιστης, της παράλογης, της καταστροφικής πολιτικής που κυρίως το τονίζω, ασκήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα αφού θέλετε να τους διώξετε και εσείς εναντίον της είστε της τρόικας. Αυτό είπα και εγώ. Δεν υπάρχει κανένας που να είναι υπέρ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για να πάμε σε ένα δύο πρακτικά πράγματα. Δεν ξέρω αν θέλει ο Γιώργος κάτι. Διάβαζα σήμερα τον κύριο Προβόπουλο που λέει, να κλείσετε τα ΚΑΠΗ.

        Διαβάζω εδώ για το Βοήθεια στο σπίτι. Δηλαδή είναι ορισμένες μικρές δράσεις οι οποίες τώρα βοηθούν ανθρώπους όμως. Με τα λουκέτα όλα θα έχουμε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Με τον Καλλικράτη που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2011, αλλάζει ριζικά το τοπίο και στις δημοτικές επιχειρήσεις, μέρος των οποίων είναι ΚΑΠΗ, είναι η Βοήθεια στο σπίτι, άλλες επιχειρήσεις κοινωνικής δράσης των Δήμων και ούτως καθ’ εξής.

        Καταργούμε 4,500 δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν καταργούμε όμως τα ΚΑΠΗ και το Βοήθεια στο σπίτι. Τώρα πολλοί Δήμοι ξέρετε τι έχουν κάνει; Επειδή ήταν ελεύθεροι να το κάνουν.

        Έχουν ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με Πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο, κτίρια, γραφεία, υπαλλήλους, για το Βοήθεια στο σπίτι.

        Έχουν ένα άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μία άλλη επιχείρηση δημοτική για ένα βρεφονηπιακό σταθμό. Έχουν μία άλλη δημοτική επιχείρηση για το ΚΑΠΗ.     

        Αυτό το οποίο κάνει ο Καλλικράτης είναι, λέει στους Δήμους δεν θα καταργήσετε ούτε το Βοήθεια στο σπίτι, ούτε το ΚΑΠΗ προς Θεού. Η προσφορά τους και δεν νομίζω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητεί το έργο και το αντικείμενο δουλειάς. Λέει αυτό που όμως έχει ήδη προβλέψει ο Καλλικράτης και θα γίνει υποχρεωτικά γιατί είναι νόμος πια του Ελληνικού κράτους από 1η Ιανουαρίου.

        Λέει ότι όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι που δεν χρειάζονται, τα Διοικητικά Συμβούλια που αμείβονται και δεν χρειάζονται, οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων, λέει ο Καλλικράτης αυτά τα ενοποιώ σε ένα.

        Και έτσι από 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις, θα φτάσουμε στις 1.500, οι οποίες θα μπορούν εξοικονομώντας απίστευτα ποσά, να συνεχίσουν να υπηρετούν τους δημότες τους και μέσα από προγράμματα όπως το Βοήθεια στο σπίτι, το ΚΑΠΗ και ούτω καθ’ εξής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όλοι οι Δήμαρχοι που φέρνουμε εδώ πάντως, ανεξάρτητα αν είναι δικοί σας ή όχι, μουρμουράνε διότι λένε ότι με το πρόγραμμα Καλλικράτης και με το μνημόνιο, δηλαδή με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, μειώνεται δραστικά το ποσό που προβλέπεται για το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

        Σου λέει, πως αδερφέ;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αναληθέστατο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αναληθές είναι;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Αναληθέστατο. Πρώτον ο Καλλικράτης δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Ξεκίνησε πολύ πριν το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Περιέχεται μέσα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ήταν προγραμματική μας δέσμευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και ο Παυλόπουλος είχε προσπαθήσει, είχε σκοπό να το κάνει, δεν το έκανε.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ήταν όνειρο όπως λέει ο κύριος Σαμαράς, αλλά ξέρετε ότι τα όνειρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπε, δεν έχω λεφτά.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Χαρακτηρίζουν αυτούς που είναι σε λήθαργο. Αλλά, εκείνο που ήθελα να σας πω είναι, ότι ο Καλλικράτης δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Ήταν δική μας προγραμματική δέσμευση, την οποία τη βάλαμε μπροστά αμέσως μετά τις εκλογές.

        Μία πολλή μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο ελληνικό κράτος, η οποία θα έχει σοβαρότατα θετικά αποτελέσματα και στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της.

        Βάλαμε μπροστά τον Καλλικράτη και ο Καλλικράτης έχει τέτοια λογική, τέτοια δομή που θα επιφέρει πάρα πολλές εξοικονομήσεις, όχι περικοπές κύριε Καμπουράκη.

        Και απεναντίας, θα είναι όλη η χρηματοδότηση που πρέπει να είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να έχουμε Δήμους και Περιφέρειες που να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους, οι οποίοι όμως αυτοί Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα χρησιμοποιούν τα χρήματα χωρίς έλεγχο, δεν θα πηγαίνουν τα χρήματα σε άλλους σκοπούς από αυτούς  για τους οποίους προορίζονται.

        Αυτός είναι ο Καλλικράτης. Εξοικονομήσεις ναι, περικοπές όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μιας και μιλάμε για τον Καλλικράτη κύριε Υπουργέ. Να ρωτήσω κάτι που ρωτάει πολύς κόσμος  και επειδή ακούμε και εμείς ότι σε διάφορες Περιφέρειες έχουν αρχίσει και μοιράζουν δουλειές και μοιράζουν θέσεις και μοιράζουν υποσχέσεις.

        Αυτόν τον Καλλικράτη που κάνατε και που δώσατε τόσες αρμοδιότητες, σε αυτόν τον Καλλικράτη ο Περιφερειάρχης ή το Αντιπεριφερειάρχης που θα εκλεγεί θα είναι ανεξέλεγκτος; Θα κάνει ότι θέλει;        Δηλαδή θα μοιράζει δουλειές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπογράφω εγώ. Εκλέγομαι Περιφερειάρχης, υπογράφω, πάρε εσύ δουλειά, πάρε εσύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για να πιάσουμε και κάνα κολλητιλίκη με κανέναν να κάνουμε καμία δουλειά.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Έχουμε πράγματι και εμείς καταστεί κοινωνοί τέτοιων πληροφοριών για συγκεκριμένους υποψήφιους Περιφερειάρχες, δεν θέλω να πω ονόματα, οι οποίοι μετέρχονται αυτής της παλαιοκομματικής τακτικής και λοιπά.

        Είναι μία προσπάθεια, τη λέω απερίφραστα, να κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους. Γιατί; Γιατί πράγματι οι Περιφερειάρχες, τα Περιφερειακά Συμβούλια επίσης, θα έχουν σημαντικότατες αρμοδιότητες.

        Ο Περιφερειάρχης Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα έχει στην ευθύνη του σε λίγο καιρό τον τομέα της υγείας. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι; Θα διοικεί τα νοσοκομεία δηλαδή;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Της συγκοινωνίας, της Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ, των μεγάλων έργων, της καθημερινής δηλαδή ζωής και πολύ σημαντικής, την προστασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή το πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία θα είναι ευθύνη του Περιφερειάρχη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ναι βεβαίως, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Βεβαίως. Περνάει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Τεράστιες αρμοδιότητες. Για αυτό πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά και την ξέρουν και την κάνουν καλά, για το συμφέρον του πολίτη το λέω, δεν το λέω για το δικό μας το συμφέρον.

        Όμως, δεν θα μπορεί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 κανείς Δήμαρχος, κανείς Περιφερειάρχης να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Μέχρι τώρα ακούστε νούμερα. Θα σας πω, είναι εντυπωσιακά.

        Οι μισοί Δήμοι της χώρας, δηλαδή περίπου 500 από τους 1.034 που σήμερα υπάρχουν, δεν υφίστανται κανέναν έλεγχο για το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Οι μισοί Δήμοι, 500 Δήμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ούτε απολογισμούς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ότι θέλουνε κάνουνε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ότι θέλουν κάνουνε χονδρικά, εκτός αν υπάρξει μία καταγγελία και κινηθεί ένα ελεγκτικό Σώμα του δημοσίου και πάει να δει τι αφορά αυτή η καταγγελία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τι, δεν κάνατε απολογισμούς, ισολογισμούς;       

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Από 1η Ιανουαρίου του 2011 το σύνολο των 325 Δήμων της χώρας, το σύνολο των 1.500 τότε δημοτικών επιχειρήσεων, το σύνολο των Περιφερειών και των περιφερειακών τους επιχειρήσεων, για να ξοδέψουν έστω και ένα ευρώ, πρώτα θα ελέγχονται προκαταβολικά για το εάν αυτό που πάνε να κάνουν είναι νόμιμο από τη δικαιοσύνη, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο και μόνο εφόσον η δικαιοσύνη, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο πει στον Περιφερειάρχη, κύριε Οικονομέα, απαντώ σε αυτό που με ρωτήσατε ή στο Δήμαρχο ότι αυτό που πας να κάνεις είναι νόμιμο, τότε μόνο μπορεί να το κάνει.

Δεύτερον, για πρώτη φορά από την 1η Μαρτίου του 2011 δεν θα υπάρχει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που θα παίρνει απόφαση και θα μπορεί να την υλοποιήσει εάν πρώτα δεν την αναρτήσει στο διαδίκτυο για να τη δουν όλοι οι δημότες του, όλοι οι κάτοικοι. Απολύτως νομική υποχρέωση, αλλιώς δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα ακόμα και απόφαση για 1 €;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Για 1 €, για μια μετακίνηση υπαλλήλου, για μια πρόσληψη, για οτιδήποτε, όλα θα είναι στο διαδίκτυο, από την μια. Για να τα πραγματοποιήσουν επίσης πρώτα θα παίρνουν την έγκριση από τη δικαιοσύνη, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή είναι μια τεράστια επαναστατική αλλαγή στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα φέρει εξοικονομήσεις γιατί πέραν των δαπανών για πρώτη φορά πρέπει να σας πω, ακούστε το έχει ενδιαφέρον, σας παρακαλώ πολύ. Κανείς Δήμος σήμερα, καμία Δημοτική Επιχείρηση, καμία Νομαρχία δεν ελέγχεται για το σκέλος των εσόδων. Κρίσιμο θέμα και αυτό, δεν είναι μόνο πώς ξοδεύεις τα χρήματα, είναι και αν μαζεύεις αυτά που οφείλεις να εισπράξεις ή πας και λες ότι επειδή ο Καμπουράκης είναι ψηφοφόρος μου ας μη μου πληρώσει τα δημοτικά τέλη.

        Τώρα δεν υφίσταται κανένας έλεγχος. Από 1η Ιανουαρίου του 2011 με τον Καλλικράτη θεσπίζεται και σε αυτό το επίπεδο η απόλυτη ελεγκτική εξουσία της δικαιοσύνης, δηλαδή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα ελέγχονται για το αν εισπράττουν τα έσοδά τους.

        Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί κυριολεκτικά η Αυτοδιοίκηση και στο οικονομικό κομμάτι. Και για αυτό μέσα από αυτές τις εξοικονομήσεις από τη μια, που προέρχονται από τις συνενώσεις, αλλά και από το νέο τρόπο λειτουργίας, τον διαφανή, τον τρόπο χρηστής διαχείρισης, οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα είναι τόσο μεγάλες που θα μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να επιτελούν όχι απλώς απόλυτα το έργο το οποίο βάζουν στόχο ή τους έχουμε αναθέσει εμείς με τις τεράστιες αρμοδιότητες που τους έχουμε δώσει, αλλά και το έργο και παραπάνω από αυτό που θα θέλουν οι δημότες τους κάθε φορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Με τον κύριο Δημαρά γιατί τα βάλατε προχτές; Είδα μια συνέντευξή σας στα ΝΕΑ. Βέβαια πως να μην τα βάλετε, αφού εμφανίζεται να σας απειλεί περισσότερο από τον Κικίλια.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν τα έβαλα με τον κύριο Δημαρά. Έχω τη γνώμη μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως αυτός δήλωσε ότι είναι ΠΑΣΟΚ, η ψυχή του, η καρδιά του, όλα είναι ΠΑΣΟΚ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εντάξει, το δηλώνει συνέχεια ο κύριος Δημαράς. Εγώ αυτό που είπα και το επαναλαμβάνω, κύριε Οικονομέα, και δεν αλλάζω γνώμη ως προς αυτό είναι ότι εκ των πραγμάτων ο Γιάννης Δημαράς θέλει δεν θέλει, του αρέσει δεν του αρέσει αυτή τη στιγμή, είναι τοποθετημένος δίπλα στον κύριο Σαμαρά, με όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν την πρώτη Κυβέρνηση από το 1974 που δίνει μάχη για να γλιτώσει η Ελλάδα την χρεοκοπία, που δίνει μάχη για να αλλάξει τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ο κύριος Δημαράς είναι δίπλα με τον κύριο Σαμαρά και μάχεται εναντίον, εκ των πραγμάτων, θέλει δεν θέλει, αυτής της Κυβέρνησης.

        Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή είναι αυτό που λέγαμε παλιά, ότι ρίχνει νερό στον μύλο της αντίδρασης.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν ξέρω αν το λέγατε εσείς κύριε Καμπουράκη, αλλά εκ των πραγμάτων αυτή είναι η εύκολη οδός την οποία έχει επιλέξει ο Γιάννης ο Δημαράς. Φίλος, αλλά φίλτατη αλήθεια. Ο Γιάννης ο Δημαράς, σε αντίθεση με 157 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που και αυτοί ήθελαν να πάρουν στην πλάτη τους τον εύκολο δρόμο, δεν ήθελε κανείς από τους 157 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια να βγαίνει στο εκλογικό του Σώμα και να γίνεται δυσάρεστος. Όλοι θέλανε να είναι ευχάριστοι. Διάλεξαν όμως για λόγους εθνικής ευθύνης το δύσκολο δρόμο. Ο Γιάννης ο Δημαράς διάλεξε τον εύκολο δρόμο.

        Αυτή είναι η άποψή μου, αυτό είναι το πολιτικό μου συμπέρασμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σεβαστό το συμπέρασμά σας. Υπάρχει ένα ερώτημα τώρα. Εάν, ας πούμε, ότι ποσοστά πάρει, ανεξάρτητα αν εκλεγεί ή όχι, επειδή ο ίδιος δηλώνει ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνετε εσείς; Θα τον συναθροίσετε μέσα στις δικές σας δυνάμεις; Έξω από τις δυνάμεις τις δικές σας;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν θέλω να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο Γιάννης ο Δημαράς πήρε τις αποφάσεις του, θα πάρει και ο ελληνικός λαός τις αποφάσεις του. Εγώ σας είπα, εκτιμώ, αποκωδικοποιώ την όλη του πολιτική επιλογή σαν μια πολιτική επιλογή να κινηθεί στον εύκολο δρόμο και να συνταχθεί με εκείνες τις δυνάμεις που εγώ αισθάνομαι πραγματικά την πίκρα ότι είμαστε μια Κυβέρνηση που για πρώτη φορά από το 1974 φέρνουμε τα πάνω-κάτω στο ελληνικό κράτος. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

        Σταματάμε τα ρουσφέτια, σταματάμε τις σπατάλες, σταματάμε την αδιαφάνεια, την διαφθορά. Δεν μπορεί εν ονόματι του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όταν το ΠΑΣΟΚ κάνει ταυτόχρονα αυτή τη μεγάλη πατριωτική εθνική προσπάθεια να μην χρεοκοπήσει η χώρα να λέμε, εγώ πάω να εκφράσω τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, γιατί αυτό όλοι θέλουμε να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εγώ θα σου αναγνωρίσω ότι δεν έχεις διορίσει κανέναν και είναι η πρώτη Κυβέρνηση, κανέναν δεν έχει διορίσει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ρουσφετολογικά κανέναν, ούτε έκτακτο, ούτε νόμιμο. Δεν υπάρχει ούτε ένας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλλά όμως από την άλλη μεριά δεν μπορείς να ξεχάσεις ότι εξ ανάγκης, λόγω πολέμου, κοπήκανε μισθοί, κοπήκανε συντάξεις. Δηλαδή δεν υπάρχουν μόνο θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και σου λέει λοιπόν ο άλλος, εγώ ένα παρών είπα στην Βουλή. Γιατί με διαγράφεις την ίδια ώρα; Δηλαδή να το πάμε και από την άλλη μεριά.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός έπρεπε σε μια τέτοια πολύ οριακή και κρίσιμη στιγμή να πάρει μια απόφαση, όχι μόνο σε σχέση με τον κύριο Δημαρά, αλλά και σε σχέση και με τους 157, κύριε Οικονομέα. Οι οποίοι δεν διάλεξαν τον εύκολο δρόμο και οι οποίοι πολύ δικαιολογημένα θα αισθάνονταν, δεν θα το έλεγαν ποτέ, είμαστε δηλαδή δύο ταχυτήτων; Οι ξύπνιοι και τα κορόιδα; 

        Δηλαδή ο Βουλευτής που μάτωσε για να εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα από αυτή την φοβερή και τρομερή ιστορία, θα την συζητήσουμε άλλη φορά, του σταυρού του προεκλογικού αγώνα, είναι κορόιδο, ενώ κάποιοι μπορεί να είναι οι πολυτελείας βουλευτές που και παρών θα ψηφίζουν και δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχουμε μηνύματα του τύπου: «να μην είστε πολύ αυστηροί με τον κύριο Ραγκούση, κάνει μια προσπάθεια ο άνθρωπος».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και άλλα και χειρότερα: «κάνετε τη δουλειά της ΝΔ». Και άλλα: «είστε απαράδεκτοι, ντροπή σας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει τώρα, δεν θα ασχοληθούμε με το πρόβλημά σου και πως αισθάνεσαι, άλλο είναι τώρα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα μηνύματα είτε από την μια πλευρά, είτε από την άλλη, απηχούν την πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εδώ οι μισοί θέλουν να εκπέμπουν από την Ιπποκράτους και οι άλλοι από την Ρηγίλλης. Σε παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ρωτάμε όμως κάτι που είναι σημαντικό και το προσυπογράφω και εγώ. Αντί να τσακίσετε τους κλέφτες, να κάνετε μια προσπάθεια σοβαρή. Εντάξει, ωραία είναι αυτά που λένε τα μηνύματα, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε να κάνετε και τίποτα φοβερό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Στην πράξη κάνουμε πολλά, δεν τα έχουμε κάνει όλα. Είναι αλήθεια αυτό. Δεν τα έχουμε κάνει όλα. Μα θα ήταν όμως, ξέρετε έχουμε υπέρ μας ένα ακλόνητο επιχείρημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ξέρετε, δεν έχει εμπεδώσει ο κόσμος μια αντίληψη ότι το εννοείτε ότι θα πληρώσουν και κάποιοι που φταίνε, κύριε Ραγκούση. Ξεκινήσατε με φόρα, είπατε θα την πληρώσουν όλοι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Και να σας πω και κάτι με την ευκαιρία; Έχουμε ξεκινήσει και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και έχουμε κάνει πράξη, παρά του ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είχαν κλείσει με επιλογή του κυρίου Καραμανλή, εννοώ τις Εξεταστικές Επιτροπές, έχουμε κάνει πράξη την ανάγκη του ελληνικού λαού να μην υπάρξει ένα άσυλο για τους πολιτικούς, αλλά όλα να βγουν στη φόρα.

        Για αυτό αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει πάρει στην πλάτη του και αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, να σταματήσει η ατιμωρησία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως ένα χρόνο μετά που κυβερνάτε και δικά σας στελέχη που τα έχουν πιάσει έξω κυκλοφορούν και οι βίλες στη θέση τους είναι και τα κότερα στη θέση τους είναι και οι κλέφτες κάνουν πάρτι και γελάνε εις βάρος μας.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι έτσι, κύριε Οικονομέα. Δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχουν σε πολλούς τομείς πολύ σημαντικές εξελίξεις που δεν έχουν ξαναυπάρξει και με τα κότερα και με δημεύσεις περιουσιών φοροφυγάδων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή φοροφυγάδες των οποίων τα ακίνητα που τα είχαν στη Μύκονο, από εδώ και από εκεί, έχουν αυτή τη στιγμή δημευθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

        Αλλά αυτό δεν θέλω να το πω εγώ για να πω ότι ναι, τα κάναμε. Δεν τα έχουμε κάνει όλα, έχουμε ιδίως σε αυτούς τους τομείς πολύ περισσότερα να κάνουμε. Αλλά σας παρακαλώ, 12 μήνες, μια χώρα, το βάρος μιας χώρας υπό κατάρρευση, που έπρεπε να την σταματήσουμε να μην πέσει κάτω και ταυτόχρονα να ξεκινήσουμε αυτές τις αλλαγές.

        Και είναι βέβαιο ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, είναι βέβαιο ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι αίτημα του κόσμου το να την πληρώσουν οι κλέφτες και τα λαμόγια και να πάρετε μερικά λεφτά πίσω. Είναι αίτημα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Έχουν δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, τα ξέρεις πολύ καλά γιατί τα ακούς κάθε μέρα, μόνο με την εξοικονόμηση 1δις, με τα φάρμακα για παράδειγμα, είναι όλα τα λεφτά που κόψατε από τους συνταξιούχους.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Κύριε Οικονομέα, είναι δύο οι δρόμοι στους οποίους εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε. Να την πληρώσουν οι κλέφτες, όπως λέτε, όπως λέμε, όπως λέει ο ελληνικός λαός, να τιμωρηθούν, είτε πολιτικοί είναι, είτε επιχειρηματίες είναι, είτε φοροφυγάδες είναι και ούτω καθεξής, έχουμε όμως και έναν άλλο δρόμο, εξίσου δύσκολο. Να αποτρέψουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να υπάρξουν ξανά τέτοιου τύπου συμπεριφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και κάνετε μεγάλη προσπάθεια σε αυτό, το δέχομαι.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι προσωπική πολιτική, είναι πολιτική του Πρωθυπουργού και του συνόλου της Κυβέρνησης. Από 1η Οκτωβρίου δεν μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δεν μπορούν οι Έλληνες Υπουργοί, δεν μπορούν τα Υπουργεία. Το υπόλοιπο κομμάτι του Δημόσιου Τομέα, σας είπα από 1η Μαρτίου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Δεν μπορούν μια απόφασή τους να εκτελέσουν, να υλοποιήσουν αν πρώτα δεν την γνωστοποιήσουν στον ελληνικό λαό μέσω διαδικτύου. Είναι Νόμος του κράτους που εφαρμόζεται, κύριε Οικονομέα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και σας έχουμε πει μπράβο χίλιες φορές.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν το λέω για αυτό, το λέω για να αποδείξω ότι έχουμε την πολιτική βούληση και να πάμε σταθερά στον δρόμο της τιμωρίας, αλλά κυρίως και της αποτροπής. Γιατί από την άλλη τι θα μου λέγατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εγώ ελπίζω ότι θα ζήσω, δεν θα πεθάνω σε 3 χρόνια. Να δω, θα έχετε βουτήξει κανέναν Υπουργό να τον έχετε πάει μέσα; Θα έχετε βουτήξει κανένα λαμόγιο να το έχετε πάει μέσα; 3 χρόνια θα ζήσω, δεν θα πεθάνω.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Με ανοιχτές Εξεταστικές και Προκαταρκτική Επιτροπή για το Βατοπέδι στη Βουλή, εγώ νομίζω ότι έτσι απαντώ.

        Σας λέω όμως ότι εάν τα κάναμε όλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος, να μην το παραλείψω σας παρακαλώ, αφορά την δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη δεν είναι εξάρτημα κυβερνητικό και έχετε ακούσει αρκετές φορές τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει στη δικαιοσύνη την ανάγκη να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να κάνετε και ένα fast track για την τιμωρία των ενόχων. Χωρίς να παραβιάζετε το Σύνταγμα. Να βουτήξετε την περιουσία, να την πάρετε πίσω και να πείτε, έλα εδώ κύριε κλέφτη.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είμαστε κράτος δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να κλείσουν στη φυλακή αυτούς που έχουν εμπλακεί στο Βατοπέδι; Να τους κλείσουν φυλακή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εμένα δεν με ενδιαφέρει να τους κλείσουν φυλακή, η φυλακή δεν λύνει τα προβλήματα. Να πάρουν πίσω τα κλεμμένα. Κάποια κλεμμένα. Από τους Υπουργούς και τους δικούς τους και τους άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι δικαστές που έχετε είναι απαράδεκτοι, κύριε Ραγκούση. Απαράδεκτοι. Δεν τους βάζουν μέσα.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς έχουμε δικαστές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το κράτος. Με πιάνεις εμένα να κλέβω και θα είμαι 8 χρόνια απ΄ έξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σε 3 χρόνια αν δεν ξανακάνετε εκλογές, θα φταίω εγώ να τα βάζω μαζί σας ότι δεν βάλατε κανέναν μέσα; Και θα μου λέτε εσείς για την δικαιοσύνη;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Βγάζετε μια ειλικρινή απόγνωση που προφανώς είναι δική σας, αλλά δεν είναι μόνο δική σας. Είναι και μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Όμως, κύριε Οικονομέα η Κυβέρνηση δεν βάζει φυλακή. Οι Υπουργοί δεν βάζουν κανέναν φυλακή. Η δικαιοσύνη βάζει φυλακή και η συντεταγμένη πολιτεία, το σύγχρονο κράτος δικαίου που έχουμε και πρέπει όλοι να το υπηρετούμε, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένους κανόνες.

        Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι αυτές οι διαδικασίες του κράτους δικαίου θα τηρηθούν και κανείς δεν θα τις παραβιάσει. Αυτή είναι η δική μας η εγγύηση, η δική μας υποχρέωση.

        Από εκεί και μετά αυτό το οποίο είναι η πολύ μεγάλη αλήθεια, είναι ότι αυτή τη στιγμή το σήμα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι: όλη η αλήθεια στο φως  και όπου η δικαιοσύνη, όχι τα τηλεοπτικά παράθυρα, όχι ο Υπουργός, όχι ο πολιτικός αντίπαλος, κρίνει, μην κάνετε έτσι κύριε Καμπουράκη, διαλύεται η κοινωνία μετά, δεν υπάρχει κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλήθεια είναι αυτό.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Με συγχωρείτε, θα βγει κάποιος και θα πει, ο Καμπουράκης είναι κλέφτης. Και θα έρχεται σε εμένα κάποιος και θα μου πει, γιατί δεν έβαλες τον Καμπουράκη φυλακή; Δεν μπορώ να το πω εγώ, ούτε μπορεί να το πει αυτός που σας καταγγέλλει. Θα το πει η δικαιοσύνη. Δεν είμαστε ζούγκλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όπως είπε η Κυβέρνηση όμως ότι αν δεν πληρώσω εγώ το ΦΠΑ 3.000 θα πάω μέσα, έτσι να πει και η Κυβέρνηση ότι όποιος πολιτικός….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Άλλαξε ριζικά το φορολογικό σύστημα και όλες οι προβλέψεις του Νόμου για το τι συμβαίνει με τους φοροφυγάδες και ούτω καθεξής.

Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι επειδή δεν υπάρχει ζούγκλα, ούτε θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει μια κοινωνική και πολιτική ζούγκλα, υπάρχουν διαδικασίες.

        Και εγώ έρχομαι και λέω: έχετε διαπιστώσει ότι τώρα που αυτές οι διαδικασίες, το πολιτικό σύστημα πια εννοώ τώρα, είναι σε εξέλιξη και φτάσαμε σχεδόν στο τέλος, όπως ξέρετε η προκαταρκτική επιτροπή για το Βατοπαίδι έχει καταθέσει το πόρισμα και σε λίγο, στις 15 Νοεμβρίου, αν  θυμάμαι καλά, το ελληνικό Κοινοβούλιο με μυστική ψηφοφορία θα αποφανθεί για το αν υιοθετεί ή όχι αυτές τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Έχετε διαπιστώσει τι πόλεμο έχουμε δεχθεί ακόμα και αυτή την επιλογή; Έχετε διαπιστώσει όλοι οι κήνσορες που έλεγαν: τι κάνετε, ατιμωρησία των πολιτικών; Τώρα που κίνησε ο Παπανδρέου αυτές τις διαδικασίες, που πηρέ την πολιτική ευθύνη και το πολιτικό κόστος, έχετε διαπιστώσει τι καταγγελίες έχει εισπράξει πάλι από τον κύριο Σαμαρά πρώτο και καλύτερο, για αυτές τις διαδικασίες εξυγίανσης;

Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε πίσω…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Ραγκούση, μη μας τα μπερδεύετε.  Είστε κράτος τώρα. Μετά από 3 χρόνια που θα έχετε εκλογές….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εμείς έχουμε αναλάβει μία δέσμευση στον ελληνικό λαό. Θα κινήσουμε με τον ταχύτερο τρόπο που μπορούμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το σύνταγμα και τους νόμους για να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να έρθει όλη η αλήθεια στο φως, δεν θα υπάρξει άσυλο για κανένα πολιτικό, για κανένα φοροφυγά στην Ελλάδα. Αλλά οι διαδικασίες είναι διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει. Αυτά είναι υποσχέσεις. Είπαν, θα περιμένω και θα δω. Γιατί αν εσείς, κύριε Υπουργέ….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Οι εξεταστικές που στήσαμε είναι υποσχέσεις; Η προκαταρκτική για το Βατοπαίδι είναι υπόσχεση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

…και έτσι είναι δηλητηριασμένος ο κόσμος και δεν σας πιστεύει τους πολιτικούς.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μην το λέτε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αν εσείς μετά από 5 χρόνια, και λέω εσάς γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί, μου βρεθείτε με 5 βίλες, 3 κότερα, 3 γκόμενες και 13 χωράφια και 13 οικόπεδα….

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Τώρα την κάνατε την συζήτηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αν εσείς βρεθείτε και δεν υπάρχει ένας τρόπος να σας τα πάρουν πίσω, γιατί προφανώς τα κλέψατε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη εκδοχή, έχετε δει κανέναν να του παίρνουν πίσω τίποτα; Την ώρα που καλείτε τους άλλους να την πληρώνουν;

Αυτό λέω, δεν λέω ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα σε ένα χρόνο. Λέω ότι κάποτε πρέπει να γίνουν και αυτά έστω συμβολικά. Όχι να σας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα σας.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Εγώ λέω, λοιπόν, επειδή το κάνατε πιο συγκεκριμένο τώρα. Εγώ λέω, ισχυρίζομαι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχω άδικο;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Θα σας απαντήσω. Λέω, εμείς έχουμε αναλάβει μία δέσμευση την οποία θα την πάμε μέχρι τέλους, μια που μου δίνετε την ευκαιρία τώρα και το κάνετε πολύ συγκεκριμένο, εμείς να αλλάξουμε την νομοθεσία και την αλλάζουμε και για να γίνεται ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Είναι επαναστατικές οι αλλαγές που το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζει με το νέο τρόπο για τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και για τους πολιτικούς. Θα θεσπίσουμε στο νέο νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών την πρόβλεψη ότι όταν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αποδεικνύεται ότι με αιτιολογημένο τρόπο από τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτικών αποκτήθηκαν αυτά θα δημεύονται υπέρ του ελληνικού κράτους και του υπέρ του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτό είναι το θέμα. Να πάρει, να δει κάπως, να μην στενοχωριέται και ο κόσμος.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Το ίδιο όμως σας λέω, αναγνωρίζοντας ότι είμαστε όχι στη μέση, για τη διάσωση της χώρας είμαστε στη μέση, σε αυτά τα θέματα είμαστε στην αρχή. Σας λέω ότι είμαστε στην αρχή και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τη βούληση, κύριε Καμπουράκη, του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να το πάμε μέχρι τέλους το θέμα αυτό του τέλους της ατιμωρησίας, της απονομής δικαιοσύνης είτε αφορά πολιτικούς είτε πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τελευταία ερώτηση γιατί πρέπει να κλείσουμε. Ο πήχης για τις εκλογές για να ξέρουμε πότε θα πάμε σε πρόωρες και πότε δεν θα πάμε; Ο πήχης ποιος είναι; Νούμερο.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ε, τώρα, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν υπάρχει πήχης;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Νούμερο τώρα. Είναι καθαρό….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το πράσινο; Το μπλε;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Δεν είναι αυτή η συζήτηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν υπάρχει;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Είναι η προσπάθειά μας εμείς να πείσουμε τον ελληνικό λαό να βγουν τα πολιτικά συμπεράσματα όπως νομίζουμε ότι πρέπει να βγουν για το συμφέρον της χώρας.

Οι περιφερειακές εκλογές οπωσδήποτε στον πρώτο γύρο θα είναι ένα σημαντικό δείγμα, δεν θα είναι το μοναδικό. Από εκεί και μετά νομίζω ότι η κουβέντα είναι αρκετή μέχρι εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν μπορεί να πει.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ακριβώς. Υπάρχει και ιδιαιτερότητα. Μη διαλύουμε την αυτοδιοίκηση.  Υπάρχει και αυτό το στοιχείο. Αυτός που προσπάθησε να διαλύσει τη συζήτηση για την αυτοδιοίκηση, για τον Καλλικράτη, για αυτές τις μεγάλες αλλαγές δεν ήμαστε εμείς. Ήταν αυτοί που έλεγαν: ποιοι περιφερειάρχες, ποιοι δήμαρχοι;

Εδώ είναι το θέμα υπέρ ή κατά του μνημονίου, υπέρ ή κατά του Παπανδρέου. Αυτό είπε ο κύριος Σαμαράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει, αφού είναι υπέρ ή κατά. Αν είναι κατά εγώ θα πάω σε εκλογές, λένε όχι με …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως όπως λέει και ένα μήνυμα εδώ και εγώ δεν το βρίσκω παράλογο αυτό, άλλο που το είπαν τελευταία στιγμή, το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους, αν ο λαός ψηφίσει αντιμνημονιακά, τότε η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Αυτό νομίζω ότι είπε και ο Παπανδρέου, ότι: αν με αποδοκιμάσεις, πώς μπορώ να προχωρήσω;

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ο ελληνικός, κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα του κυρίου Σαμαρά είναι ότι γνωρίζει ότι κατά βάθος όλος ο αγώνας που κάνει είναι ένας ανειλικρινής αγώνας. Γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα ούτε είχε άλλη καλύτερη δυνατότητα, αλλά ούτε στην πραγματικότητα έχει. Δεν έχει εναλλακτική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μάλιστα. Καλημέρα. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.

Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Ευχαριστώ και εγώ.