ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου στον ρ/σ “ΘΕΜΑ 104,6” (Ηχητικό)

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6” και τους δημοσιογράφους Ηλία Σιακαντάρη και Ελένη Στεργίου παραχώρησε το πρωί της Κυριακής, 25 Νοεμβρίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κληθείς, μεταξύ άλλων, να σχολιάσει τη συζήτηση περί δημιουργίας κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά είπε: «Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της στο ζήτημα.

….Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα, τα οποία πείθουν σταδιακά την κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και στην Ελλάδα δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει και μετά να κάνει ό,τι θέλει. Θα κατασκευαστούν αρκετά κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα διασφαλίζουν μία κανονική και ανθρώπινη ζωή στους μετανάστες που θα βρίσκονται μέσα».

Αναφορικά με την επικείμενη ψηφοφορία για την ψήφο των αποδήμων, o κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι όλοι θα σκεφτούν υπεύθυνα και σοβαρά».

«Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ψηφιστεί και από τους 300 αλλά νιώθω την υποχρέωση να επαναλάβω σήμερα ότι οφείλουν και οι 300 να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το οποίο διευκολύνονται οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα που επιβεβαιώνει τον δεσμό των Ελλήνων όπου και αν βρίσκονται με την πατρίδα. Προβλέπεται από το Σύνταγμα και επί δεκαετίες δεν έχει μπορέσει να γίνει κατορθωτό διότι υπήρχε η συνθήκη ότι κάτι τέτοιο απαιτούσε 200 ψήφους από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να βρουν έναν κοινό τόπο όλα τα κόμματα μεταξύ τους. «Όλοι μας θα θέλαμε κάτι διαφορετικό, έχουμε κάνει αρκετούς συμβιβασμούς για να πετύχουμε τις συγκλίσεις και την τελική συναίνεση. Ας το σεβαστούμε αυτό και ας το ψηφίσουμε όλοι μαζί στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας αλλά και ένα μήνυμα αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν στα τέλη Αυγούστου συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, και πως πρέπει να το χειριστούμε, ανάμεσά μας υπήρχε ένα απόλυτο ερώτημα: Θέλουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό που θα κάνει πράξη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ακόμα και αν αυτό γίνει με τρόπους και με μία συνολική εικόνα που δεν είναι η θέση της ΝΔ; Με τον Πρωθυπουργό δώσαμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε μέσα από συμβιβασμούς τη σύγκλιση, τη συναίνεση και τη λύση και αυτό το ακολουθήσαμε με πάρα πολύ πιστό τρόπο, ακόμα και αν σε πολλούς δεν ήταν κατανοητό γιατί θα έπρεπε να αποδεχθούμε πράγματα τα οποία δεν συμφωνούσαν», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Θα πάμε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή και έχω τη γνώμη ότι όλοι θα σκεφτούν υπεύθυνα και σοβαρά. Θα σκεφτούν ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και όχι δύο βήματα πίσω. Ειδικά, κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, την υπευθυνότητα και τη στοιχειώδη σοβαρότητα, θα πρέπει να είναι σε θέση να την αποδεικνύουν. Το κάλεσμά μου είναι κάλεσμα ευθύνης, σοβαρότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ας δώσουμε, στις δύσκολες εποχές που περνάμε, ένα μήνυμα στοιχειώδους ενότητας και αξιοπιστίας προς όλον τον ελληνισμό», κατέληξε.

 

 

Ετικέτες: ΘΕΜΑΚΕΝΤΡΑΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ