ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη Υφυπουργού Εσωτερικών στον REAL FM

ΣΥΝΕΝΤΕΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΏΝΗ, ΣΤΟΝ REAL FM ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ

(Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019)

Δ.Κ :  Σκοπεύετε να ανακοινώσετε ότι αποχωρείτε από την κυβέρνηση;

Μ.Χ. : Εγώ δεν έχω κληθεί να συμμετάσχω στη διαδικασία της Τετάρτης (Κ.Ο και Εκτελεστική Επιτροπή ΑΝΕΛ) κάτι το οποίο είναι δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και εγώ δεν είμαι βουλευτής. Δεν έχω κληθεί. Δεν νομίζω ότι θα με καλέσουν. Οι προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί. Άρα δεν ξέρω και ποια είναι η ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης και τι πρόκειται να συζητηθεί.

Β.Λ : Έχετε μιλήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο παραίτησής σας από την κυβέρνηση, κλπ.;

Μ.Χ : Όχι δεν έχω μιλήσει και μάλιστα επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του γι αυτό του έστειλα ένα email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου την άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Δ.Κ : Η οποία είναι;

Μ.Χ : Η οποία είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Καταρχήν εγώ αυτό που θέλω να δω και ξέρετε και ως νομικός έχω έναν λόγο παραπάνω, διότι να μην θεωρηθεί ότι κολλάω στον τύπο, γιατί δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία και λέω όταν αυτό το κείμενο έρθει στη Βουλή να μπορώ να το αναγνώσω και να μπορέσω να το αναλύσω γιατί αυτά που αναλύονται είναι φήμες. Δεν έχουμε δει περιεχόμενο, δεν έχουμε δει κείμενο. Αφού λοιπόν αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης Συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση. Εκτός βέβαια και αν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό, γιατί ξέρετε ότι το προνόμιο, το μοναδικό προνόμιο της σύνθεσης της κυβέρνησης το έχει ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι με αφορά θέλω να μελετήσω το κείμενο της συγκεκριμένης Συμφωνίας και στην συνέχεια θα πάρω και εγώ τις αποφάσεις μου, όπως και ο καθένας από εμάς θα πάρει τις αποφάσεις του.

Αυτό όμως που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της 4ετίας και βεβαίως να δοθεί άλλη μία 4ετία σ αυτή την κυβέρνηση και το λέω αυτό γιατί αυτή την στιγμή η κυβέρνηση διανύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της θητείας της. Τώρα λοιπόν λαμβάνουμε μέτρα και δίνουμε παροχές που ανακουφίζουν τους πολίτες και κατά κάποιον τρόπο διευκολύνουν και καλυτερεύουν την καθημερινότητά τους.

Τώρα γίνονται οι προσπάθειες και δίνεται η μάχη για να κλείσουν οι σοβαρές υποθέσεις της Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Τώρα προσδοκά η χώρα να έρθουν επενδύσεις έτσι ώστε να πατήσει στα πόδια της και να αναταχθεί η οικονομία και να πάμε σε πραγματική οδό ανάπτυξης. Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια πλήρη παραγωγική διαδικασία ως κυβέρνηση και γι αυτό πιστεύω, όχι πιστεύω, έτσι πρέπει να γίνει, το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί.

Β.Λ : Αυτό είναι ένα κομμάτι. Υπάρχει όμως και ένα δεδομένο κομμάτι που λέει ότι ο κ Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθούν οι Υπουργοί από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εσείς λέτε σήμερα ότι εξαρτάται η απόσυρση από το κείμενο. Δεν είναι δεδομένο ότι φεύγετε.

Μ.Χ : Δεν καταλαβαίνω. Τί σημαίνει “θα αποσύρει τους βουλευτές”; Οι βουλευτές δεν είναι ούτε αντικείμενο, ούτε βαλίτσες να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και κάθε Υπουργός αποφασίζει, εγώ έτσι θεωρώ, κατά συνείδηση και αν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και βεβαίως θα αναλάβει και την ευθύνη της όποιας επιλογής.

Β.Λ : Είναι και μια πολιτική στάση, έτσι;. Εγώ σαν κόμμα διαφωνώ με μια κεντρική πολιτική, φεύγω. Αυτό λέει ο κ. Καμμένος.

Μ.Χ.: Ναι, αλλά αν δεν έχω όμως τα πλήρη δεδομένα της υπόθεσης αυτής, δεν έχω αναγνώσει -και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουν όλοι- το περιεχόμενο της συγκεκριμένης Συμφωνίας, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα μελετηθεί και από τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι αυτά που λέγονται και που ακούγονται, είναι φήμες. Νομίζω ότι κι εσείς θα συμφωνήσετε ως προς αυτό.

Β. Λ : Επί των λεπτομερειών δίκαιο έχετε. Ο κ. Καμμένος όμως έχει μια κεντρική γραμμή εδώ και καιρό και λέει εγώ Συμφωνία, η καλύτερη να είναι, που να έχει μέσα το όνομα “Μακεδονία” δεν την ψηφίζω.

Μ.Χ : Ξέρετε όμως κάτι; Να σας το πω πολύ ειλικρινά. Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να συμπεριληφθεί το όνομα “Μακεδονία” στην ονομασία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να υπάρχουν μέσα στην Συμφωνία. Γι αυτό καλό θεωρώ εγώ, και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, η Συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολό της και τότε μόνον θα μπορεί κανείς να κρίνει αν αυτή η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας.

Δ.Κ : Άρα κυρία Χρυσοβελώνη θεωρείτε και εσείς ότι δεν σας έβαλε ο Καμμένος εκεί, και αν σας έβαλε ο Καμμένος, τώρα εξαρτάται από τον Τσίπρα και μόνον.

Μ.Χ : Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι το εξής : την σύνθεση της κυβέρνησης την καθορίζει ο Πρωθυπουργός. Σαφέστατα και θα ήμουν άδικη να πω το αντίθετο, σαφέστατα τύγχανα της πρότασης και της αποδοχής του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αν έλεγα κάτι διαφορετικό, θα ήμουν αχάριστη. Αν κι έχω χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως αχάριστη αλλά εν πάση περιπτώσει.

Εγώ αναγνωρίζω κάποια πράγματα, αλλά τον τελικό λόγο όλοι ξέρουμε ότι τον έχει ο Πρωθυπουργός.

Β.Λ : Άρα εξαρτάται η θέση σας.

Δ.Κ : Εξαρτάται από το κείμενο.

Μ.Χ. : Ακριβώς εξαρτάται και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, διότι διαφορετικά θα ήμουν ανεύθυνη. Να σας το πω έτσι.

Β.Λ. : Και επίσης δεν τίθεται θέμα από την πλευρά σας άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μ.Χ. : Ε, όχι βέβαια. Όχι βέβαια.

Δ.Κ. : Εάν βγει ο κ. Καμμένος μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα και πει “εμείς φεύγουμε”, εσείς τι θα κάνετε;

Μ.Χ. : Πώς θα πει “φεύγουμε”; Μπορεί να πει “φεύγω εγώ”. Δεν μπορεί όμως να αποστερήσει από κανέναν το δικαίωμα να μελετήσει το περιεχόμενο της Συμφωνίας και να αποφασίσει κατά συνείδηση. Δεν είναι δυνατόν να το αποστερήσει. Από εκεί και πέρα εάν ο κ. Καμμένος δεν συμφωνεί με τη δική μου την άποψη, με την άποψη κάποιου άλλου, είναι ελεύθερος να κινήσει τις διαδικασίες που εκείνος θεωρεί ότι πρέπει να κινήσει. Αλλά δεν μπορεί να αποστερήσει σε κανέναν το δικαίωμα και του ελέγχου και της απόφασης, γιατί από εκεί και πέρα να ξέρετε, και ο κ. Καμπουράκης με ξέρει καλά, ότι τις όποιες αποφάσεις τις παίρνω με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και βεβαίως σταθμίζοντας και αξιολογώντας την εντολή την οποία μου έδωσαν οι πολίτες που με ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Γιατί ήμουν πρώτη σε ψηφοφορία και έτυχε και δεν είμαι βουλευτής. Δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά.

Προς το παρόν η Συμφωνία είναι στα Σκόπια. Ας έρθει εδώ, ας την μελετήσουμε, ας την αναγνώσουμε και νομίζω ότι ο καθένας από εμάς με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και με συνέπεια κυρίως θα αποφασίσει το τί θα πράξει.