ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 21 Σεπτέμβριος 2019

Συνέντευξη Υφυπουργού Εσωτερικών στις 17/12 στην εκπομπή «Χωρίς Tίτλο» της Δημοσιογράφου Β. Γκόρου του Ρ/Σ ΕΡΑ Ιωαννίνων


Συνέντευξη για θέματα αρμοδιότητάς της έδωσε χθες η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων με αφορμή την συμμετοχή της στο 6ο Συνέδριο Περιφερειακών Ενώσεων και την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ :

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί  στη Βουλή και προβλέπει τη θεσμοθέτηση Επιτροπών Ισότητας σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, με στόχο μετά τις προσεχείς Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές να δημιουργηθεί  ένα πολύ μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο στήριξης των γυναικών».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΟΛΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ :

«Πρόκειται για επαίσχυντο  περιστατικό. Η βία σε βάρος των γυναικών δεν είναι μαγκιά, είναι έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι έλλειψη παιδείας, είναι έλλειψη πολιτισμού και έλλειψη κοινωνικών μηχανισμών.

Δεν είναι μόνο το θέμα αντιμετώπισης της βίας. Πρέπει να υπάρξει πρόληψη και κατάλληλη ενημέρωση. Γι αυτό, είμαστε σε συνεννόηση με παιδαγωγούς προσχολικής αγωγής.  Θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ξεκινήσει η ενημέρωση των παιδιών για θέματα Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να γίνει βίωμα, μάθημα.

Οι έννοιες της ισότητας μπαίνουν σε όλους τους τομείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Βίου.

Θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν θα γίνεται απλώς υποχρεωτική η δημιουργία Επιτροπών Ισότητας. Θα θεσμοθετηθεί συνεργασία με τη ΓΓΙΦ και το ΚΕΘΙ για να δοθεί κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού και οι δομές που θα δημιουργηθούν, θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλα αυτά τα οποία ορίζονται θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η ισότητα, τα θέματα των διακρίσεων, η βία κατά των γυναικών  και γενικά των ανθρώπων, δεν μπορούν να μπουν στο πεδίο των κομματικών και των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Και  μια πολύ μεγάλη απόδειξη του γεγονότος ότι τα θέματα ισότητας ξεπερνούν τις κομματικές γραμμές,  αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο Συμφωνίες Συνεργασίας που υπέγραψα ως Υφυπουργός Εσωτερικών και με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, υπογράφονται με Προέδρους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους γιατί ακριβώς αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία».


ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ :

«Πρέπει να πιστεύεις αυτό που κάνεις. Είδαμε Συμβουλευτικά Κέντρα, που υπάγονται στους Δήμους, όπου οι Δήμαρχοι και πιστεύουν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια,  εκεί τα Κέντρα έχουν απογειωθεί».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ :

«Η βία συνδέεται και με την οικονομική κρίση. Είχαμε αυξημένα κρούσματα και λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Είναι παραδοχές και των Οργάνων της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο».