ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Οκτώβριος 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας παρέθεσε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκαταγραφής.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μαρία Σταυροπούλου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ και ο κ. Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι για την διαδικασία προκαταγραφής εργάστηκαν 260 άτομα και για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν συνεργάστηκε η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το σύνολο των καταγεγραμμένων προσφύγων προσδιορίζεται σε 54.000 στην Ελλάδα. Από τις 6 Ιουνίου ως τις 30 Ιουλίου, προκατεγράφησαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες. Νωρίτερα, είχαν ήδη προκαταγραφεί 5.800 άνθρωποι μέσω skype και 500 ακόμη σε διάφορες δομές, ενώ 7.751 άτομα είναι έτοιμα για μετεγκατάσταση (Relocation) σε άλλες χώρες. Πάνω από 2.000 πρόσφυγες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού και 11.000 άτομα παραμένουν στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της μετεγκατάστασης (Relocation), εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρατών να συμμετέχουν, και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν από κοινού με τους Αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη και προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα με επισκέψεις σε άλλα κράτη στο άμεσο μέλλον, για την αντιμετώπιση του θέματος.