ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπουργέ η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι το μήνυμα ελήφθη. Το μήνυμα της αποχής. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ότι ο κόσμος ψήφισε παραλία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος απείχε από τις εκλογές. Κι αυτό είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα που ουδέποτε – όσο εγώ θυμάμαι – είχαμε τέτοιο ποσοστό αποχής. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα απΆ αυτή την αποχή ανήκει στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο κόσμος αυτός της Νέας Δημοκρατίας, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, δεν προσχώρησε κάπου αλλού. ?ρα αυτό που μας λέει είναι ότι περιμένει από την Κυβέρνηση περισσότερα, σε αυτή ελπίζει και μας στέλνει το μήνυμα: Γρηγορότερα, καλύτερα, αποτελεσματικότερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κάποιο ποσοστό, πάντως, των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων σας προσχώρησε στο ΛΑΟΣ. Αυτό είναι σχεδόν δεδομένο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό δείχνουν οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πως την αξιολογείται αυτή την προσχώρηση; Θεωρείτε ότι εσείς έχετε οδηγήσει τον κόσμο σας να ψηφίσει ένα άκρο, όπως έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός το ΛΑΟΣ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάθε φορά που ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, φεύγει από τη Νέα Δημοκρατία και ψηφίζει κάτι άλλο, σημαίνει ότι δεν ικανοποιείται από την πολιτική την οποία ασκούμε. Στόχος μας είναι, λοιπόν, νΆ ασκήσουμε μια πολιτική, η οποία θα ξαναφέρει στη Νέα Δημοκρατία τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν σΆ αυτή. ΓιΆ αυτό το λόγο –χωρίς να προβαίνω σε κανένα χαρακτηρισμό των θέσεων άλλων πολιτικών κομμάτων- επαναλαμβάνω ότι έχει όλες τις δυνατότητες η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική της, να ξαναφέρει κοντά της τους πολίτες. Το βλέπετε κ. Ζορμπά ότι δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, δεν εμπιστεύτηκαν τον κ. Παπανδρέου, δεν θεωρούν τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου αξιόπιστη πολιτική λύση για να κυβερνηθεί ο Τόπος. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα νΆ αλλάξουμε ρότα, αλλά ταυτόχρονα μας αυξάνει τις ευθύνες. Γιατί όπως βλέπετε, και το τονίζω, θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής, η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία μπορούν και πρέπει να οδηγήσουν τον Τόπο σΆ ένα καλύτερο μέλλον.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Να επιμείνω στην υπόθεση του ΛΑΟΣ γιατί από τη Δευτέρα και μετά πληθαίνουν φωνές των στελεχών σας που θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΛΑΟΣ κόντρα στην κυβερνητική γραμμή. Θα ήθελα τη δική σας θέση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το είχε πει και παλαιότερα ότι τέτοια θέματα συνεργασίας δεν υφίστανται. Σέβομαι όλα τα κόμματα. Όταν ένα κόμμα το έχει στείλει ο Λαός στη Βουλή, σέβομαι το κόμμα αυτό. ?λλο αυτό κι άλλο το ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη συνεργασία μεταξύ μας. Αυτό είναι μια πολιτική διαπίστωση απόλυτα ειλικρινής. Μένω σΆ αυτή, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Φαντάζομαι ότι κι εσείς αποδίδετε μέρος της ανόδου του ΛΑΟΣ στο ζήτημα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του έλληνα πολίτη θεωρείτε ότι έχουμε κάνει επαρκή βήματα προς την εμπέδωση της ασφάλειάς του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γίνονται πολλά βήματα, αλλά αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται από την μια μέρα στην άλλη. Πρέπει νΆ αντιληφθούμε κάτι: Εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως όμως τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών. Να θυμίσω μόνο για όσους δεν το θυμούνται ότι μόνο το 2007 και ιδίως το 2008 μπήκε στην Ελλάδα τριπλάσιος αριθμός μη νόμιμων μεταναστών από εκείνους που έμπαιναν προηγουμένως. Πως μπήκαν; Μπήκαν κυρίως μέσω των δουλεμπορικών και των δουλεμπόρων από την πλευρά της Τουρκίας. Κι αυτό έχει οδηγήσει στο να έχουμε την υποχρέωση πρώτον, να σεβαστούμε τον ?νθρωπο, τα Δικαιώματά του. Γιατί είναι άνθρωποι τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε και με βάση την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας και τις διεθνείς δεσμεύσεις μας. Δεύτερον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να λύσουμε τα πρόβλημα αυτό όχι ευκαιριακά και συγκυριακά, αλλά να το λύσουμε με τρόπο, ο οποίος συνάδει και με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τρόπο ο οποίος μακροπρόθεσμα δεν θα μας οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα. Τι εννοώ μΆ αυτό; Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει και η Τουρκία –η οποία μάλιστα βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία- αλλά και άλλες χώρες, όπως είναι το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, η Σομαλία, το Αφγανιστάν –που μας στέλνουν ένα μεγάλο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών- να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής των μη νόμιμων μεταναστών. Αυτό δεν το δέχονται. Η δε Τουρκία που έχει υπογράψει τέτοιο πρωτόκολλο δεν το εφαρμόζει. Για να οδηγηθούν οι χώρες αυτές να πιεστούν –και ιδίως η Τουρκία- έγινε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια από την Ελλάδα που αποδίδει καρπούς. Με δική μας πρωτοβουλία φθάσαμε να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και να υπογραφεί στο Παρίσι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ?συλο, το οποίο είναι κοινοτικό κεκτημένο που οφείλει να σεβαστεί η Τουρκία. Με δική μας πρωτοβουλία λίγες μέρες πριν τις εκλογές, την Πέμπτη, έγινε η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών με κυρίαρχο θέμα αυτό και το οποίο διαμόρφωσε την ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Ιουνίου, που θα συζητηθεί το θέμα αυτό. Κι εκεί οργανωμένα θα πιέσουμε τις χώρες να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής και αυτές τις χώρες που έχουν υπογράψει τέτοιες συμφωνίες να τις εφαρμόσουν, κυρίως η Τουρκία. Εμείς πετύχαμε να συνδυαστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το σεβασμό των συμφωνιών επανεισδοχής που αποτελούν, πλέον, μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κ. Υπουργέ επΆ αυτού θα ήθελα να σας ρωτήσω αφενός γνωρίζω διαβάζοντας τις προηγούμενες συνεντεύξεις σας ότι πάγια θέση σας είναι να νομιμοποιηθούν όσο περισσότεροι λαθραίοι μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι, δεν είναι έτσι. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου δεν υπήρχε ουσιαστικά ολοκληρωμένος νόμος για μεταναστευτική πολιτική. Ψηφίσαμε το νόμο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, ο οποίος αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, την κοινωνική ένταξη, την οικογενειακή επανένωση και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις της νομιμοποίησης μη νόμιμων μεταναστών, εφΆ όσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Πράγμα που έγινε και πάνω από 200.000 μη νόμιμων μεταναστών νομιμοποιήθηκαν. Από εκεί και πέρα, όμως, ιδίως μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ?συλο δεν επιτρέπεται η μαζική νομιμοποίηση. Αυτό δεν το ξέρουν κάποιοι; Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Τι αποφασίσαμε στο Παρίσι; Ότι νομιμοποίηση έπρεπε να γίνει και έγινε. Αποφασίσαμε όμως ότι μαζικές νομιμοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Μπορεί να γίνουν είτε π.χ. πράξεις παροχής ασύλου, είτε να υπάρχουν νομιμοποιήσεις σε ατομικό επίπεδο γιατί συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν μπορούν και δεν πρόκειται να γίνουν. Γιατί αλλιώς, αν ακολουθούσαμε ως Ευρώπη μια τέτοια πολιτική, τότε η Ευρώπη και ιδίως η Ελλάδα, που είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, θα ήταν ένας μόνιμος πόλος έλξης των δουλεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ?νθρωπο, εκμεταλλεύονται τα Δικαιώματά του, είναι η σύγχρονη μάστιγα του Πολιτισμού μας. Γιατί ξέρετε όλοι αυτοί ωθούν ανθρώπους να φύγουν από τις χώρες τους, υποσχόμενοι «παραδείσους» που δεν υπάρχουν. Κι αυτό είναι που πρέπει νΆ αναδείξουμε. Αυτό σημαίνει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, χωρίς την οποία μπορεί να παίρνεις ημίμετρα τα οποία δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις, όμως δεν λύνεις το θέμα μακροπρόθεσμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Παίρνω την σκυτάλη απΆ αυτό που λέτε δεδομένου ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μείζον πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις και κοινές δράσεις. Επίσης δεδομένου ότι η Χώρα μας είναι πύλη εισόδου προς την Ευρώπη των λαθρομεταναστών, μήπως θα έπρεπε να πιέσουμε για συνδρομή της Ευρώπης στην Ακτοφυλακή μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα ακριβώς αυτό κάνουμε. Θυμηθείτε –αλλά σας είπα η επικαιρότητα έχει τους δικούς της κανόνες, αν τα συζητούσαμε στην προεκλογική περίοδο αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, όχι εκλογικά, αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης- όταν υπογράφηκε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ?συλο, και επειδή ο ένας πυλώνας αυτού του Συμφώνου αφορά τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, ο κ. Καραμανλής απέστειλε αμέσως στον κ. Μπαρόζο επιστολή με την οποία του είπε ότι πρέπει να δούμε αμέσως το θέμα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Κι εγώ έθεσα πάντοτε στα ευρωπαϊκά fora -και πρόσφατα ακόμα- την ανάγκη μετεξέλιξης του FRONTEX, που είναι σήμερα μια στοιχειώδης δύναμη ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, σε κοινοτικό οργανισμό όπως είναι η EUROPOL. Ακριβώς αυτή την πρωτοβουλία έχουμε αναλάβει. Και ακριβώς αυτό θα τονισθεί και στη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες μέρες. Ότι η Ευρώπη πρέπει νΆ αποκτήσει κοινή Ακτοφυλακή. Διότι, πλέον, κάτι άλλο που δεν γνωρίζει πλήρως ο κόσμος, είναι ότι με βάση το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ?συλο τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης καθορίζονται από τα σύνορα των κρατών – μελών, όπως αυτά τα διαμορφώνουν. Δηλαδή, το Σύμφωνο λέει για πρώτη φορά –και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα- ότι τα Σύνορα της Ελλάδας, όπως καθορίζονται από την Ελλάδα, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά οφείλει να τα προστατεύει η ίδια η Ευρώπη. Πρέπει να ξέρουμε και κάτι άλλο: Στην Ευρώπη των 27 τα βήματα αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις συνθήκες κάθε χώρας μεταξύ των 27 κρατών, το να διαμορφώσεις κοινή πολιτική σε τέτοια θέματα δεν είναι απλό. Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα, ιδίως από το 2005 και μετά, ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Και έχουμε πετύχει πολλά τα οποία θέτουν τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος. Κάτι που θεωρείτο πριν μερικά χρόνια αδιανόητο, δηλαδή η ύπαρξη κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, όχι απλώς είναι εφικτό, είναι επιβεβλημένο με βάση το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ?συλο. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα πάμε προς τα εκεί. Εμείς πιέζουμε να πάμε το συντομότερο δυνατό.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Υποθέτω, για να μιλήσουμε με όρους επικαιρότητας, ότι αυτά τα Σύμφωνα και όλο αυτό που περιγράψατε, που είναι σαφές ότι χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν θα βρουν απήχηση π.χ. στους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα, που αυτές τις μέρες έχουν συμβεί πολύ άγριες συμπλοκές. Τι θα λέγατε στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα βρουν ανταπόκριση όταν το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά. Γιατί σας είπα είναι πολύ εύκολο να κάνεις κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες, όμως, απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι στο βάθος του απλό. Πρέπει στην Ελλάδα να μείνουν οι νόμιμοι μετανάστες και αυτοί που έχουν το δικαίωμα του ασύλου. Οι μη νόμιμοι, που δεν έχουν καμία πρόθεση και δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Αλλιώς δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Δεν θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, ούτε με μέτρα σκούπα – τα οποία ουδέποτε υιοθετήσαμε – ούτε μόνο μέσω των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. Αυτό λύνει μόνο βραχυπρόθεσμα το ζήτημα, μακροπρόθεσμα θα το λύσει η λύση της επαναπροώθησης, με πλήρη όμως σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και να θυμηθείτε και κάτι άλλο –επειδή μιλάμε για την Κυβέρνηση αυτή και την πολιτική της- πέραν του ότι μόνο στις αρχές του 2005 διαμορφώθηκε η Μεταναστευτική μας Πολιτική, με βάση το νόμο που εγώ έφερα προς ψήφιση στη Βουλή, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου δεν υπήρχε προ του 2004 ούτε ένα Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών. Οργανώσαμε τα Κέντρα Φιλοξενίας στον Κυπρίνο, στη Σάμο, στην Σπάρτη, γίνεται το Κέντρο στο Δρέπανο για να λυθεί και το ζήτημα του καταυλισμού στην Πάτρα και προσωρινά μεταφέρονται οι άνθρωποι αυτοί στην περιοχή της ΜΟΜΑ της Πάτρας. Γιατί να μην δούμε λοιπόν πόσα βήματα- και μάλιστα με τεράστια αύξηση της παράνομης μετανάστευσης για λόγους συγκυρίας στη Μέση Ανατολή και στην Ασία γενικότερα- έχουν γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα; Αλλά τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται οριστικά από την μια μέρα στην άλλη. Και απόδειξη είναι ότι δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Για δείτε τι συμβαίνει στην Ιταλία, δείτε τι συμβαίνει στη Μάλτα και στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις χώρες- στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δημιουργήσαμε το QUADRO GROUP, ακριβώς για να υπενθυμίζουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του Νότου. Και είναι αυτή η πίεση που οδηγεί την Ευρώπη να έχει πλέον κοινή πολιτική μολονότι οι Βόρειοι εταίροι μας δεν έχουν τα ίδια προβλήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠαρΆ όλα αυτά Υπουργέ μάλλον ήμασταν η μόνη Χώρα ή από τις λίγες χώρες που βίωσαν αυτό τον ταραγμένο Δεκέμβρη που θεωρώ ότι η Κυβέρνηση τον πλήρωσε και δεν μιλάμε εκλογικά, μιλάμε ουσιαστικά. Οι Έλληνες πολίτες πληγώθηκαν απΆ αυτό το Δεκέμβρη.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι, αλλά δεν συνδέεται το ζήτημα αυτό αποκλειστικά με το ζήτημα της Μετανάστευσης. Είναι διαφορετικό το ζήτημα αυτό. Και να θυμάστε ότι εκείνες τις μέρες, ο τραγικός θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όλα όσα τότε συνέβησαν, δημιούργησαν μία πρωτοφανή κοινωνική συγκίνηση, με διαδηλώσεις και άλλες αυθόρμητες εκδηλώσεις τις οποίες ορισμένα ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν προκλητικά υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε. Βεβαίως η εικόνα είναι εκείνη που μένει εντυπωμένη, αλλά θέλω να τονίσω κάτι: Εκείνες τις ώρες έπρεπε να επιλέξεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες τι είναι αυτό που πρέπει κάνεις. Και να θυμάστε κάτι: Εγώ δέχομαι το κόστος το οποίο αναλάβαμε. Προτίμησα, όμως, τη διαφύλαξη της κοινωνικής γαλήνης και της κοινωνικής συνοχής. Ας το καταλάβουν κάποιοι αυτό. Μπορούσε να φανταστεί κανείς αν είχαν συμβεί άλλα πράγματα την εποχή εκείνη, που θα βρισκόμασταν ακόμα και σήμερα; Εκ των υστέρων μπορείς να βγάλεις πολλά εύκολα συμπεράσματα. Όταν όμως καλείσαι να πάρεις αποφάσεις εκείνη την ώρα πρέπει να βλέπεις τις ευρύτερες επιπτώσεις των αποφάσεων που παίρνεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κ. Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω ευθέως και επΆ αυτού. Μήπως τελικά δεδομένου ότι τα κρούσματα εγκληματικότητας, είτε συνδέονται με τη Μετανάστευση είτε όχι είτε με άλλες παθογένειες της κοινωνίας χρήζουν πολύ μεγάλης και πολύ σημαντικής ενδεχομένως συγκεκριμένης αντιμετώπισης; Μήπως ήταν λάθος η συγχώνευση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Εσωτερικών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καθόλου. Ήταν αναγκαία και θα σας πω και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει έγκαιρα ένωση των Υπουργείων μας οδήγησε στην κατάσταση που έχουμε. Γιατί για νΆ αντιμετωπίσουμε και το θέμα της εγκληματικότητας, αλλά και άλλα θέματα – όπως τα θέματα των πυρκαγιών- χρειάζεται συντονισμένη δράση πολλών τμημάτων του κρατικού μηχανισμού. Η Αστυνομία π.χ. από μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει αν δεν έχει τη συνδρομή άλλων μηχανισμών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας και μιλάμε για την αστυνόμευση. Ξέρετε πόσο αποδίδει και θΆ αποδώσει στο μέλλον, στο ενιαίο, πλέον, Υπουργείο Εσωτερικών η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία οργανώθηκε σε νέες βάσεις; Το ξέρετε ότι μόλις πριν από μήνες, με δική μας πρωτοβουλία, καθιερώθηκε επιτέλους το καθεστώς της Δημοτικής Αστυνομίας; Υπήρχε καθεστώς Δημοτικής Αστυνομίας; Διαμορφώθηκε αφού ενώθηκε το Υπουργείο και πλέον διευκολύνεται ο συνδυασμός της δράσης τους. Κάποιοι δεν βλέπουν ότι η ένωση του Υπουργείου επιτρέπει τη συνεργασία της Αστυνομίας με άλλους μηχανισμούς στο πλαίσιο του ενιαίου Υπουργείου, κάτι που δεν ήταν εφικτό τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά θα τα δείτε τα αποτελέσματα. Θέλω να ελπίζω ότι και φέτος το καλοκαίρι θα πάμε καλά. Ήδη π.χ. στο θέμα το οποίο σχετίζεται με τη δασοπυρόσβεση το βλέπουμε το αποτέλεσμα. Θα το δούμε ή και το βλέπουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και στο πλαίσιο της ίδιας της Αστυνομίας. Και κάτι άλλο σχετικά με την εγκληματικότητα: Συνηθίζουμε να βλέπουμε τα κρούσματα εγκληματικότητας, που πράγματι και αυξημένα είναι και, βεβαίως, σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε τραγωδίες. Οι εξιχνιάσεις, όμως, που γίνονται, ιδίως στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πρόσφατα, πριν από 2-3 μέρες, η εξιχνίαση αυτής της σπείρας, η οποία είχε κάνει δεκάδες ληστειών δείχνει κάτι. Βλέπουμε τις ληστείες όταν γίνονται, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε εάν η εξιχνίαση οδηγεί σε ορισμένα αποτελέσματα. Εγώ δεν λέω ότι είμαι ικανοποιημένος, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα και, κυρίως, να δούμε τι συνθήκες επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, πόσο είναι εισαγόμενο το έγκλημα σε ορισμένες περιπτώσεις και πόσο πλέον, επίσης, η τεχνολογία –και ιδίως η αρνητική πλευρά της τεχνολογίας- επιτρέπει οι πηγές της εγκληματικότητας να είναι αλλού και οι επιπτώσεις της να είναι σε άλλη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι τώρα ως Κυβέρνηση κάνετε δεξιά στροφή για να μπορέσετε να δανειστείτε την ατζέντα του Καρατζαφέρη σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καρτοκινητών, αυτά τα δύο νομοσχέδια που θα περάσετε στα θερινά τμήματα της Βουλής, μαζί με το θέμα της κουκούλας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώ ότι δεν είναι έτσι γιατί τα νομοσχέδια αυτά ήταν έτοιμα από πριν. Η απόφαση για τις κουκούλες και τα καρτοκινητά ελήφθη στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ακολούθησε τα γεγονότα του Κορυδαλλού. Δεν περιμέναμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Απλώς και μόνο, τώρα θΆ ανοίξει η Βουλή, και θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς, λοιπόν, ότι δεν είναι καμιά δεξιά, ούτε αριστερή στροφή. Είναι εφαρμογή της πολιτικής μας. Εμείς δεν δουλέψαμε με τη συγκυρία. Και δεν είναι δυνατόν αυτά τα νομοσχέδια να έχουν ετοιμαστεί από την Κυριακή που μας πέρασε μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Απλά επειδή κάποιοι ανακάλυψαν τώρα την επικαιρότητα των θεμάτων αυτών, τώρα τα σκέφτονται. Θα ήμουν ευτυχής αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα θέματα, που είναι και ευρωπαϊκά θέματα και απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Βλέπετε δεν έγινε καμιά συζήτηση γιΆ αυτά. Τα ανακαλύψαμε μετά. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τα ανακάλυψε μετά, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο Πρωθυπουργός στην προτελευταία συνέντευξή του στον κ. Παπαδάκη, άφησε ανοικτό το παράθυρο του ασύλου. Ποια είναι η δική σας γνώμη που είστε ακαδημαϊκός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν άφησε κανένα ανοικτό παράθυρο κατάργησης του ασύλου. Το άσυλο θα υπάρχει, αλλά θα πρέπει ως θεσμός που λειτουργεί με βάση το προορισμό του. Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι απλό. Βεβαίως θα υπάρχει το άσυλο – και μιλάμε για το πανεπιστημιακό άσυλο φυσικά- αλλά αυτό το άσυλο πρέπει, το τονίζω, να λειτουργήσει με βάση τη νομοθεσία, όπως ακριβώς είναι ο προορισμός του. Τι είπε ο κ. Καραμανλής λοιπόν; Έχουμε τη νομοθεσία, αν όμως δεν αρκεί θα την αλλάξουμε. Δεν σημαίνει αυτό καμιά κατάργηση. Σημαίνει τη διαμόρφωση των εγγυήσεων εκείνων, όπου το άσυλο θα εξυπηρετεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους και δεν θα είναι ένα άσυλο το οποίο θα επιτρέπει σε εγκληματικά στοιχεία να εκμεταλλεύονται τους χώρους του Πανεπιστημίου για να κάνουν έκνομες πράξεις. Αυτή είναι η διαφορά.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠαρΆ όλα αυτά διατηρείται το άσυλο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φυσικά και διατηρείται το άσυλο. Το άσυλο θα διατηρηθεί. Αυτό που δεν είναι ανεκτό είναι η κατάχρηση του ασύλου από ορισμένους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Έχετε την εντύπωση ότι όλοι αυτοί που καταλαμβάνουν τα Προπύλαια ή μπαίνουν μέσα στο Πανεπιστήμιο έχουν πάντα σχέση με φοιτητές; Όταν έγιναν συλλήψεις αργότερα φάνηκε ότι πολλοί δεν είχαν καμία σχέση με φοιτητές. Λέμε λοιπόν ότι το άσυλο ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και θα προστατευθεί από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν καταργείται, ίσα – ίσα προστατεύεται το άσυλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κ. Υπουργέ πόσα νέα …θεωρείται ότι μπορεί νΆ αντέξει ο ψηφοφόρος της Νεάς Δημοκρατίας σΆ ότι αφορά αν δεν συνοδεύονται από πράξεις και δεν εννοώ παραιτήσεις άλλωστε ………με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν πληγώσει και την εικόνα του κόμματος και τους ψηφοφόρους σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΓιΆ αυτά έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Και δεν ανήκω σΆ εκείνους οι οποίοι ασχολούνται με θέματα τα οποία δεν τους ανήκουν. Είμαι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης ο οποίος οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει και από εκεί και πέρα δεν έχω εγώ στο σημείο αυτό να προσθέσω απολύτως τίποτα. Να σας πω και κάτι άλλο: Είναι ένα θέμα το οποίο είναι εντελώς ανεπίκαιρο αυτή τη στιγμή. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για να παρθούν τέτοιες αποφάσεις. Και μη νομίζετε ότι υπονοώ τίποτα, λέω ότι αυτή την ώρα έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα νΆ ασχοληθούμε. Και το τονίζω, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει απαντήσεις για τα θέματα αυτά. Εγώ δεν πρόκειται να προσθέσω τίποτα σΆ αυτά τα οποία λέει.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για αλλαγές. Φαντάζομαι ότι οι αλλαγές που εννοούσε, επειδή τόνισε ότι αυτό το κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν ζήτημα πολιτικής, κακής πολιτικής, αλλά ζήτημα κακών συμπεριφορών. Οι αλλαγές αυτές θέλετε να εστιαστούν και σε πρόσωπα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα, με συγχωρείτε πολύ, θα επαναλάβω εκείνο το οποίο τόνισα προηγουμένως. Δεν συνηθίζω να εκφράζω απόψεις για θέματα που δεν μου ανήκουν. Εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Δεν θα μείνω σΆ αυτά που έχουν γίνει – στα καλά που έχουν γίνει- γιατί ένας Υπουργός δεν μπορεί να κάνει μόνο απολογισμό των όσων έχει κάνει, αλλά περισσότερο να βλέπει τι είναι εκείνα που δεν έχουν γίνει και να τα κάνει το συντομότερο δυνατό.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Στον τομέα ευθύνης σας ανήκει και ο μεγάλος ασθενής που είναι το Κράτος όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός και μάλιστα μέρος του κακού αποτελέσματος το απέδωσε εκεί. Αυτή η επανίδρυση του κράτους κ. Υπουργέ έχει μείνει πίσω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Και ξέρετε ότι η επανίδρυση του κράτους είναι μία διαρκής προσπάθεια. Με αναγκάζετε νΆ αναφέρω μερικά παραδείγματα για να δείτε ότι έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα στην επανίδρυση αλλά φυσικά και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κ. Ζορμπά, πως έγιναν οι Ευρωεκλογές και πως είχαν γίνει και οι Δημοτικές και οι τελευταίες Εθνικές εκλογές το 2007. Η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών, η διαμόρφωση των συνθηκών ώστε να ψηφίζει ο Έλληνας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, να έχουμε το επίπεδο της ποιότητας της Δημοκρατίας που μας ταιριάζει, αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε μόνο του. Αλλά φυσικά το προσλαμβάνει ο πολίτης ως αυτονόητο και καλά κάνει γιατί είναι αυτονόητο. Επίσης η μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών έχουν σχεδόν καταργήσει τις ουρές στις υπηρεσίες. Παίρνω και το παράδειγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί ΠΑΣΟΚ ήταν μια γάγγραινα η οποία οδηγούσε σε αδιαφάνειες και σε κομματικούς νεποτισμούς. Μέσα από τον «ΘΗΣΕΑ» ξέρει κανείς σήμερα πως χρηματοδοτείται κάθε Δήμος, τι του ανήκει και μέχρι το τελευταίο ευρώ μπορεί να το ελέγξει. Πέραν τούτου όλα τα υπόλοιπα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχουν προχωρήσει όπως το Εθνικό Δημοτολόγιο, το Πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ , η Δικτυακή Πύλη ΕΡΜΗΣ όλα αυτά κάνουν ευκολότερες τις συναλλαγές του πολίτη. Βεβαίως είναι και άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μηδενίζει αυτό το οποίο έχει γίνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πείτε μας ένα παράδειγμα άμεσης προτεραιότητας του Υπουργείου σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εντελώς ενδεικτικά, η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να μην ταλαιπωρείται καθόλου ο πολίτης. Επίσης η καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πως μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό κ. Υπουργέ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με αυτό το οποίο έχουμε ήδη κάνει και το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Με το να ενισχύσουμε την υλικοτεχνική υποδομή των ελεγκτικών μηχανισμών και να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες. Αλλά για να καταλάβετε ποια είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν θα σας φέρω το παράδειγμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Δημιουργήθηκε το 1998, και από τότε ως το 2004 όλοι οι έλεγχοι που είχε κάνει το Σώμα ήταν περίπου 370. Μόνο το 2008 οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν ήταν 850, σΆ ένα χρόνο! Δηλαδή 2.5 φορές περισσότεροι απΆ ότι έγιναν σε 7 χρόνια ΠΑΣΟΚ και μιλάω μόνο για το 2008. Φέτος θα ξεπεράσουν τους 1000. Μα θα μου πείτε φαίνονται πολλά προβλήματα διαφθοράς τα οποία ζούμε. Ξέρετε γιατί φαίνονται; Γιατί τα αποκαλύπτουμε. Γιατί υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που τα αποκαλύπτει και δικαίως απασχολούν την επικαιρότητα. Πότε όμως ήταν καλύτερα για τη διαφάνεια και την Δημοκρατία μας; Όταν επί ΠΑΣΟΚ τα έκρυβαν «κάτω απΆ το χαλί» και νόμιζε κανείς ότι δεν υπήρχε τίποτα ή τώρα που φαίνονται όλα αυτά τα πράγματα και έρχονται στο φως; Έστω και αν αυτά τα πράγματα απασχολούν την επικαιρότητα και κοστίζουν πολιτικά;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ο αντίλογος όμως αυτός θα είναι, βεβαίως ότι είναι σαφές ότι είναι καλύτερα να αναδεικνύονται και όχι να κρύβονται κάτω απΆ το χαλί αλλά ….και την κοινωνία. Ο κόσμος εισπράττει μία ατιμωρησία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα δεν είναι έτσι. Θα με συγχωρήσετε να πω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Δεν είναι αλήθεια ότι μέσω των ελέγχων που κάνει το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επιβάλλονται τιμωρίες; Χαρακτηριστικότερα είναι τα παραδείγματα με τα θέματα των ομολόγων, με την ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ναι ή όχι δικάστηκαν άνθρωποι; Μείναμε σΆ όλη αυτή την ιστορία μόνο στην αποκάλυψη. Και μάλιστα της δώσαμε και μια διάσταση υπερβολής. Όταν ήταν σαφώς ένα θέμα επίορκων λειτουργών οι οποίοι αποκαλύφθηκαν από την ίδια την κρατική μηχανή και καταδικάστηκαν. Στο θέμα τον ομολόγων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν εκείνη η οποία το αποκάλυψε το θέμα. Και αυτή τη στιγμή έχουν οδηγηθεί όλοι οι κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη. Μου θυμίζει κανένας αν με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου έγινε οτιδήποτε; Και μιλάμε για το θέμα τον ομολόγων που δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ, υπήρχαν όμως επίορκοι λειτουργοί και τιμωρούνται και θα τιμωρηθούν. Και δεν μιλάει κανένας για ένα Χρηματιστήριο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα τουλάχιστον μετά την Μεταπολίτευση και στο οποίο δεν υπήρξε καμία τιμωρία και για κανέναν. Γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα σε παραγραφή και αν κάτι μένει με την ΔΕΚΑ ΑΕ ακόμα μένει γιατί είχε γίνει η καταγγελία από τον κ. Έβερτ πριν γίνουμε Κυβέρνηση. Και είναι το μόνο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα. Αφού το ΠΑΣΟΚ με τη συμπεριφορά του οδήγησε στην παραγραφή άλλων ευθυνών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Τελικώς οι κόρες Καραβέλα δικαίως εκλήθησαν η όχι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχή μου πάγια, πέρα κΆ έξω από το ανθρώπινο μέρος, είναι ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Και αυτό κάνω. Αφήνω το θλιβερό προνόμιο στο ΠΑΣΟΚ να κρίνει τη Δικαιοσύνη a la carte. Όταν του «αρέσουν» οι αποφάσεις της είναι καλή η Δικαιοσύνη όποτε δεν του αρέσουν πολιτικά τότε είναι κακή η Δικαιοσύνη. Αυτό απαξιώνει τους θεσμούς. Εγώ δεν θα συμβάλλω καθόλου σΆ αυτήν την τακτική του ΠΑΣΟΚ η οποία, το τονίζω, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και ένας από τους λόγους που η πλειοψηφία του κόσμου δεν νοσταλγεί το ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε και από τις τελευταίες εκλογές.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Κ. Υπουργέ ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών είναι σίγουρα οι δημοσκοπήσεις των γνωστών εντύπων και είναι και μεγάλη πληγή για την πολιτική ζωή του Τόπου. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν σκέφτεστε να καταργήσετε τον πρόσφατο νόμο Ρουσόπουλου σύμφωνα με τον οποίο επιτρεπόντουσαν η δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων μέχρι και το τελευταίο 15μερο των εκλογών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εσείς κάνατε τους χαρακτηρισμούς. Εγώ δεν θα πω και δεν μου επιτρέπεται να πω ότι είναι μεγάλοι χαμένοι ή ότι είναι πληγή. Κάθε άλλο. Και ανήκω σΆ εκείνους που πιστεύουν ότι και οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους αλλά όταν κάνουν λάθος δίνουν λογαριασμό σΆ εκείνους οι οποίοι τους εμπιστεύτηκαν. Κατόπιν τούτου, ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι την απάντηση την δίνει η ίδια η ζωή. ΓιΆ αυτό το λόγο δεν πιστεύω ότι είναι τόσο θέμα νομοθεσίας όσο θέμα καλής εφαρμογής της. Μένω λοιπόν σΆ αυτό και να τονίσω και κάτι άλλο. Μη νομίζετε ότι όταν παίρνει κανείς κατασταλτικά μέτρα κάθε φορά επιτυγχάνει και καλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί και περιορισμούς να βάλεις σε πολλές περιπτώσεις είναι τέτοια η δύναμη της τεχνολογίας σήμερα και το διαδίκτυο ιδίως, που εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν οι όποιοι περιορισμοί. Με αυτό δεν λέω ότι δεν μας προβληματίζει το ζήτημα στο σύνολό του αλλά επαναλαμβάνω δεν γίνονται όλα αυτά από την μια στιγμή στην άλλη. Για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή αυτή και επετράπησαν οι δημοσκοπήσεις μέχρι τελευταία στιγμή; Γιατί ήταν απλό, παρόλο που υπήρχε ο περιορισμός, μέσω του διαδικτύου το οποίο έχει διεθνή διάσταση να παρακάμπτεται
ο περιορισμός αυτός. Και το κυριότερο, το πρόβλημα ήταν ότι διακινούνταν παραμονές των εκλογών διάφορες φήμες για δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν. Τουλάχιστον τώρα καθένας ο οποίος έκανε λάθος είναι υπόλογος απέναντι στην κοινή γνώμη που και τον κρίνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά δεν σκέφτεστε να αλλάξετε κάτι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σας είπα και πάλι η άποψη μου είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο νόμος.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Και κάτι τελευταίο, ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο σε αντίθεση με άλλες φορές απέφυγε να θέσει χρονοδιαγράμματα για το τι πρέπει να γίνει. Πως μπορούμε να το ερμηνεύσουμε αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Πρωθυπουργός έβαλε τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμά τους εξαρτάται από την φύση του κάθε θέματος. Χρονοδιάγραμμα έβαλε, παραδείγματος χάριν για τα θέματα της κουκούλας, των καρτοκινητών που μου είπατε. Εν πάση περιπτώσει, το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να βάζει κάθε Κυβέρνηση, -πέρα βεβαίως από τις προσπάθειες εκείνες που είναι μακροπρόθεσμες και τις κάνει κανείς γιατί είναι προσπάθειες μέλλοντος,- είναι πάντοτε το τέλος της τετραετίας όπου θα κριθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ
…δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο..πριν οδηγηθούμε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ποιος θέτει θέμα πρόωρων εκλογών; Θυμάστε τι φήμες υπήρχαν σχετικά με εκλογές τον Μάρτιο και δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο;. Από σπερμολογίες άλλο τίποτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
……………………………
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι μόνο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ παίζοντας με τους θεσμούς πιστεύω ότι θα έχει και την απάντηση από τον Ελληνικό Λαό.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μα είναι αυτονόητο. Ευχαριστώ πολύ