ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Real News»

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Real News» – Κυριακή 31/1/2021

Τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας παρείχε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε καταστροφικό για τους δημότες  και τους πολίτες το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε εκ νέου την αντικατάστασή του.

Παράλληλα, ο Υπουργός παρουσίασε το φιλόδοξο και απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο πρόκειται να ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βορίδη στην εφημερίδα «Real News»:

Ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Συμφωνείστε σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου; Εάν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα προκρίνεται την Χάγη;

Προχωρήσαμε σε νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών όπως ακριβώς είχαμε πει. Είχαμε συνδέσει την έναρξη των συνομιλιών αυτών με την παύση οποιασδήποτε προκλητικής και επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Έτσι και έγινε. Είχαμε πει ότι το μόνο προς συζήτηση θέμα είναι η συζήτηση για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Και έτσι έγινε. Η Ελλάδα απέκρουσε την Τουρκική επιθετικότητα, κέρδισε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, οικοδόμησε ισχυρές συμμαχίες και προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές με αυτοπεποίθηση και με εποικοδομητική διάθεση. Όσο για τη Χάγη που ρωτάτε, αυτό είναι θέμα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει σε συνθήκες που ρυθμίζουν τα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Το Δικαστήριο θα απαιτήσει, πριν επιληφθεί, να υπάρχει συμφωνία για τη νομική βάση, στην οποία θα υπαγάγουν τα μέρη τη διαφορά τους. Χωρίς συμφωνία ως προς το σαφές αντικείμενο της προς επίλυση διαφοράς και ως προς τη νομική βάση δεν υπάρχει Χάγη. Άρα το πρόβλημα είναι της Τουρκίας και όχι της Ελλάδος. 

Η αντιπολίτευση σας ασκεί αυστηρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας. Είναι σε λειτουργία το λιανικό εμπόριο ενώ από τη Δευτέρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Ανησυχείτε μήπως χρειαστεί να πάνε σε νέο lockdown ;

Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει εκ νέου σε περιοριστικά μέτρα. Έχουμε όλοι τονίσει ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θέλουμε ανοιχτή την οικονομία, αλλά πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όσο περιορίζεται η πανδημία, τόσο θα ανοίγει η οικονομία. Όσο διαδίδεται η νόσος, τόσο θα περιορίζεται η οικονομία. Αρα ναι, φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.

Με τα εμβόλια γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση; Έχουν υπογραφεί ρήτρες με τις εταιρίες από την Κομισιόν; 

Παρακολουθώ και εγώ τις δυσκολίες που ανακύπτουν στην πορεία εφοδιασμού των εμβολίων και τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.  Προφανώς όλοι περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα. 

Μεγάλη συζήτηση σήκωσε η απόφαση για την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων. Γιατί αποφασίσατε κάτι τέτοιο όταν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας είναι πολύ αυστηρότεροι ;

Για την απόφαση αυτή δεχόμαστε κριτική τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Από τα δεξιά γιατί επιτρέπουμε 100 άτομα, από τα αριστερά γιατί επιβάλλουμε περιορισμούς. Η απάντηση είναι ότι με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να λειτουργήσει η οικονομία, με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να αρθούν οι περιορισμοί στην άσκηση δικαιωμάτων των πολιτών. Εκτός από την οικονομία, υπάρχουν θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες που πρέπει να ασκούνται, και θέλουμε, όσο καλύτερα πηγαίνει η πανδημία, τόσο να αίρονται οι περιορισμοί. Αλλά αν δεν πηγαίνουμε καλά, θα επιβάλλονται οι περιορισμοί εκ νέου. Για αυτό είναι κρίσιμο, όσο αίρονται οι περιορισμοί, όλοι να γινόμαστε πιο επίμονοι και σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.  

Με το που αναλάβατε το υπουργείο Εσωτερικών, κάποιοι υποστήριξαν ότι είστε ο υπουργός των εκλογών. Τι απαντάτε; Θα πάμε σε πρόωρες κάλπες; 

Τι σχέση έχει η τοποθέτησή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών με τις εκλογές; Δεν το έχω καταλάβει. Τι σημασία έχει το οποιοδήποτε πολιτικό βάρος ενός Υπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών με το χρόνο των εκλογών; Λοιπόν, για να κλείνουμε τη συζήτηση αυτή, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας. Η κυβέρνηση βρίσκεται περίπου στο μισό της θητείας της, απολαμβάνει ευρείας στηρίξεως του λαού και του Κοινοβουλίου , αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, όπως ανέδειξε ο χειρισμός της μεταναστευτικής εισβολής που οργάνωσε η Τουρκία , η ήττα της Τουρκίας όταν κλιμάκωσε την επιθετικότητά της, αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αόκνως.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης συζητήθηκε το νέο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές κάλπες που καταργεί την απλή αναλογική; Θα έχουν την πλειοψηφία οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι;   

Τελειώνουμε με το καταστροφικό, για τους δημότες, για τους πολίτες, εκλογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Καταργούμε την απλή αναλογική, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που λαμβάνουν το 43% των ψήφων θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, όσοι εκλέγονται θα λαμβάνουν τα 3/5 των εδρών των δημοτικών και Περιφερειακών συμβουλίων ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους χωρίς εκπτώσεις και συναλλαγές και τίθεται όριο εισόδου στα συμβούλια  το 3% ώστε διάφορες αμελητέες, από την πλευρά των πολιτικών συσχετισμών, παρατάξεις να μην καταλαμβάνουν έδρες στα συμβούλια, ενώ μειώνουμε και τον αριθμό των συμβούλων καθιστώντας τα συμβούλια ευέλικτα, λειτουργικά και ισχυρά. Η αυτοδιοίκηση πανηγυρίζει, η Αριστερά τα έβαψε μαύρα. Αυτό προσδιορίζει και την προβληματική σχέση Αριστεράς και Αυτοδιοίκησης.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας στο υπουργείο Εσωτερικών ; 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε μια φιλόδοξη και απαιτητική μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ήδη παρουσίασα στο Υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον Εσωτερικό Έλεγχο σε όλους τους φορείς της Κυβέρνησης. Εμβληματικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη βελτίωση διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης. Εν συνεχεία, θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό διαμορφώνοντας για πρώτη φορά ένα πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Και ταυτόχρονα εργαζόμαστε για να παρουσιάσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεεργασία στο Δημόσιο. Εν συνεχεία, προχωρήσαμε σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η στοχοθεσία, η κινητικότητα η συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου, ενώ συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατάρτιση μιας νέας νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς.