ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 06 Ιουνίου 2023

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «news 24/7»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «news 24/7 88.6» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Στη συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών:

• Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, για να κρίνουν τα κόμματα και τα προγράμματά τους, τώρα που, όπως επισήμανε, διαμορφώνεται ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, μετά τον Αύγουστο του 2018.

• Χαρακτήρισε μέγιστο διακύβευμα την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τόνισε ότι η συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των 17άρηδων, σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα εξασφαλίσει μία νέα ποιότητα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

• Διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη εμπειρία και η τεχνογνωσία των στελεχών και των εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η επιτυχημένη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών που προηγήθηκαν, εγγυώνται την άψογη διεξαγωγή και των εθνικών εκλογών.

• Υπογράμμισε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι διευκολύνσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, με δωρεάν μετακίνησή τους με τα πλοία της ακτοπλοϊας, με μεγάλες εκπτώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια από την «Aegean» και την «Olympic Air», αλλά και με ελεύθερη διέλευση από τους σταθμούς διοδίων.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σκουρή, θα πρότεινα σε εσάς και τους ακροατές αντί της πρωτιάς στις αμυντικές δαπάνες (σ.σ. αναφορικά με ρεπορτάζ για τις αμυντικές δαπάνες τις Ελλάδας, που προηγήθηκε από τον δημοσιογράφο) να προσπαθήσουμε, αν μπορεί, να αναδειχθεί η χώρα μας σε μία επιθετική πολιτική, στο πώς οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και να αναδείξουμε την κοινωνία μας και τη χώρα μας μία από τις πρώτες την Ευρώπη τουλάχιστον που συμμετέχουν οι πολίτες σε μία ύψιστη στιγμή της δημοκρατίας μας, παρότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι το στοίχημα κ. Σκουρή που είμαι βέβαιος ότι και πολιτικές σας και οι θεσμοπολιτικές αντιλήψεις του χώρου σας, αντιστοιχούν σε αυτή την ανάγκη.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πιστεύω σε οποιονδήποτε πιστεύει στη Δημοκρατία και στη συμμετοχή. Δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερη άποψη από αυτό το οποίο λέτε. Πολλοί εκλογείς λένε ότι θα δουλεύουν στα νησιά, υπάρχουν ξενοδοχεία που δύσκολα θα δώσουν άδεια, μαγαζιά που επίσης λόγω τουρισμού έχουν αυξημένη κίνηση, υπάρχει επίσης η πιθανότητα καύσωνα. Υπάρχουν περιθώρια να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Το μέγιστο διακύβευμα είναι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αυτό συγκινεί πολλούς, παρά το γεγονός ότι η δημοκρατία μας έχει και τις δικές της ελλείψεις, έχει τα τραύματά της που έχει υποστεί. Αυτή είναι κ. Σκουρή και αυτή πρέπει να θεραπεύσουμε και να βελτιώσουμε κι αν μπορούμε να την αναδείξουμε σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Το μέγιστο χρέος όλων μας.

Κατά τα άλλα ξέρω ότι το Υπουργείο Εργασίας με βάση τη νομοθεσία προβάλλει τη δυνατότητα στους εργαζομένους, αλλά και προβλέπει την υποχρέωση στους εργοδότες να μεριμνούν, ώστε οι πρώτοι να λαμβάνουν άδεια για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αναμφισβήτητα η περίοδος αυτή της ανάπτυξης του τουρισμού θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα, αλλά κάθε εποχή έχει τα δικά της προβλήματα, και σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι τον αντικειμενικό λόγο που αναφέρετε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είμαστε έτοιμοι να γίνουν εκλογές, στις οποίες δεν θα υπάρχει πρόβλημα; Γιατί αμφισβήτηση δεν υπάρχει από κανένα, και ο κύριος Αυγενάκης που άφηνε να εννοηθεί πριν από τις ευρωεκλογές ότι μπορεί να υπάρχει νοθεία, δεν τα επαναλαμβάνει αυτά τώρα, δεν μπαίνουν στην κουβέντα.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Έχω την τύχη κ. Σκουρή, που βρήκα στο Υπουργείο Εσωτερικών άξια διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους,  οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία, τη γνώση και την εμπειρία, υπάρχει άλλωστε και ειδική Διεύθυνση Εκλογών. Πρώτον αυτό. Δεύτερον, οι εκλογές που  προηγήθηκαν ήταν πολύ δύσκολες αφόσον μιλάμε για Ευρωεκλογές, Δημοτικές, Περιφερειακές και Κοινοτικές, διπλές και τετραπλές κάλπες, άφησαν μια παρακαταθήκη γνώσης, ένα υλικό έτοιμο, αλλά και προϋποθέσεις έτσι ώστε και τούτες οι εκλογές να γίνουν στην εντέλεια. Άρα από άποψη γνώσης και υποδομής δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο συνεργάζεται για 39 ολόκληρα χρόνια, από το 1981, με μία εταιρεία τη SingularLogic η οποία κάθε άλλο παρά έχει δώσει δείγματα μη αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά στο το δικό της τμήμα ενεργειών. Το τί σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καθόλα έτοιμο και καθημερινά στη λειτουργία του καλύπτει ανάγκες, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το λέω με αίσθηση ευθύνης, ως υπηρεσιακός υπουργός, δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία, υποψία και πρόβλημα ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα στην εκλογική διαδικασία και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ψηφοδέλτια και δικαστικοί αντιπρόσωποι υπάρχουν, γιατί θα υπάρχει και καύσωνας;

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι διευκολύνονται. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διασφάλισε την ατελή ακτοπλοϊκή μετακίνηση, δηλαδή τη δωρεάν μετακίνηση των δικαστικών αντιπροσώπων, η Aegean προσφέρει εισιτήρια με 45 ευρώ για όλους τους προορισμούς, ενώ τα διόδια θα είναι ανοιχτά. Κατά τα άλλα, όλα είναι έτοιμα. Το Εθνικό Τυπογραφείο – που μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθώ χθες- είναι μία γοητεία και μια συγκίνηση, γιατί το Εθνικό Τυπογραφείο δεν είναι ένα μόνο ένα σύνολο τεχνικών λειτουργιών, αλλά κρατάει δύο αιώνες, αντίστοιχα με την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους κ. Σκουρή. Κατά τα άλλα, τα ψηφοδέλτια τυπώνονται από τα κόμματα. Το θέμα είναι – για να επανέλθω στην κοινή μας αγωνία, εσάς, έμενα και τόσων χιλιάδων ή εκατομμυρίων Ελλήνων- να μη μείνουν ορφανά τα ψηφοδέλτια κ. Σκουρή. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεύτερον, οι εκλογές αυτές δεν έχουν τα ίδια τεχνικά προβλήματα και δυσκολίες που είχαν οι προηγούμενες και οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, γιατί παρατηρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές και μία έλλειψη ενδιαφέροντος από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άκουσα ότι συζητάτε για μία καμπάνια ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων από το υπουργείο, είναι έτσι;

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Η ενημέρωση του «Που Ψηφίζουμε» είναι ένα σταθερό πρόγραμμα στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν. Η καμπάνια ευαισθητοποίησης δεν φαίνεται να καρποφορεί για κάποιους τεχνικούς λόγους, για αυτό ευχαριστώ εσάς προσωπικά και το σταθμό σας και όσες και όσους άλλους, ώστε να επιτευχθεί μια ζωντανή επικοινωνία, όχι μόνο με εμένα, αλλά και με τα στελέχη του Υπουργείου και το Γενικό Γραμματέα, ώστε να είμαστε μία ζωντανή πρόσκληση. Δεν μεταθέτω ευθύνη, αλλά αναδεικνύω το μεγάλο πολιτικό και θεσμικό ρόλο σας. Νομίζω ότι η πιο ζωντανή πρόσκληση είσαστε εσείς οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπείτε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Βέβαια είναι σημαντικός και ο τρόπος που κάνουν την προεκλογική τους καμπάνια τα κόμματα. Πρέπει να γίνουν πειστικά, πρέπει να μιλήσουν επί των πραγματικών προβλημάτων, πρέπει να πείσουν τον λαό, ιδιαίτερα με τη μεγάλη διαφορά που υπήρχε στις ευρωεκλογές να πάνε να ψηφίσουν γιατί υπάρχουν πραγματικά διακυβεύματα, πρέπει να είναι ελκυστικό δηλαδή το προϊόν για να το πούμε με όρους..

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας με την έννοια ότι όντως τα πολιτικά κόμματα τόσο ως προς την ουσία των θέσεών τους, αλλά και ως προς τον τρόπο προβολής αυτών των θέσεων να γίνουν πειστικά και γοητευτικά, γιατί το γεγονός ότι αδιαφορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στο μέτρο που θα έπρεπε να συμμετέχουν – πάντα υπάρχει μία αποχή κ. Σκουρή, διαχρονικά και σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε πολύ καλά, αλλά να γίνουμε ακόμα καλύτεροι – τα κόμματα πρέπει να αναδείξουν μια άλλη ποιότητα. Και το δεύτερο είναι όταν αναφέρθηκα σε μία μη ζώσα κοινωνία, μη συμμετέχουσα κοινωνία, αυτή η κάμψη του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα κοινά, συνδέεται με τους νέους οικονομικούς και κοινωνικούς πολιτικούς όρους που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, για να μην πω περισσότερο, και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί αυτή η «καθυστερημένη άφιξη» σε εμάς, στον Νότο, αυτής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έκαμψε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας να συμμετέχει στα κοινά.

Τώρα που διαμορφώνεται ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον μετά τον Αύγουστο του 2018 καλούνται οι πολίτες να δοκιμάσουν και να κρίνουν κόμματα και προγράμματα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κρατώ την αγωνιώδη έκκλησή σας για τη συμμετοχή των εκλογέων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πραγματικά μου έκανε εντύπωση βλέποντας τα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους είναι πάνω από 60 ετών. Είναι εθνικό πρόβλημα.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι η μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία είναι 70 και άνω. Οι νέοι άνθρωποι, για τους οποίους παρότι διασφαλίστηκε θεσμικά η δυνατότητα να ψηφίζουν από τα 17 και άνω, δεν φαίνεται να αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της δικής τους συμμετοχής, παρότι το παρόν και το μέλλον τους είναι αυτό που τους ενδιαφέρει, να συμμετάσχουν, να το υπερασπιστούν και να ελέγξουν. Διότι ναι μεν η εκλογική διαδικασία είναι η ύστατη στιγμή, στο ενδιάμεσο, όμως, πρέπει να αποκτηθούν και δυνατότητες συλλογικές ή ατομικές νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας. Συνεπώς με τη συμμετοχή τους και σε αυτή την εκλογική διαδικασία οι νέοι μπορούν να οργανώσουν τη δική τους λειτουργία, να διεκδικούν νομιμοποίηση της όποιας πολιτικής εξουσίας θα επιλεγεί, ώστε να αποκτήσει μία νέα ποιότητα το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Είναι μακρά η πορεία και δεν είναι μόνο λόγια, σαν αυτά που λέω τώρα εγώ, ωστόσο κάποτε πρέπει να το αντιληφθούν.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κ. Υπουργέ.

Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.