ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου στον ρ/σ ΘΕΜΑ: Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σήμερα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με περισσότερους από 200 βουλευτές.

H συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στον Γιάννη Πρετεντέρη και στον ρ/σ ΘΕΜΑ:

Γ. Πρετεντέρης:  Έχουμε τίποτα νεότερο από τον εκλογικό νόμο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Νεότερα σας έχω από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

Γ. Πρετεντέρης: Πότε θα γίνει αυτό;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Σήμερα. Και θα μπει στις Επιτροπές εντός της εβδομάδος και στις αρχές της επόμενης, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ψηφισθεί, ελπίζω, πιστεύω και προσδοκώ με πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφους, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη. Γιατί έχουμε αυτήν την συνταγματική υποχρέωση. Και με την ευκαιρία θέλω να καλέσω το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατά την συνταγματική αναθεώρηση κράτησε αρνητική στάση στο θέμα, να μεταβάλει έσω και την υστάτη στιγμή τη συμπεριφορά του. Να πάψει να έχει φοβικά σύνδρομα απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού  και να συνταχθεί με τη φωνή του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος το οποίο μέσα από συγκλίσεις  και συμβιβασμούς, οδηγείται σε μια λύση που είναι ένα πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Γ. Πρετεντέρης: Αλλαγές στο νομοσχέδιο προβλέπονται ή είναι αυτά που ξέρουμε;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν νομίζω ότι θα χρειασθεί να κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο. Φυσικά θα μπει σε συζήτηση στις Επιτροπές και μπορεί κάποιες σκέψεις και κάποιες ιδέες αν δούμε σε κάτι ότι κρατώντας τη δυνατότητα να έχουμε πάνω από 200 ψήφους μπορεί κάτι να βελτιωθεί, εδώ είμαστε να το κάνουμε. Κατά βάση  νομίζω ότι το νομοσχέδιο έχει κατασταλάξει σε αυτά που είναι γνωστά.

Γ. Πρετεντέρης: Σας ενόχλησε χθες ο Σαμαρά στο Συνέδριο με όσα είπε;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός, είναι αυτονόητα μεγάλο κεφάλαιο, ένα στέλεχος ηγετικό της ΝΔ σε κάθε περίπτωση  και διατηρεί τις απόψεις του. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάποια σοβαρή, ουσιώδης διαφορά από όσα λέει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος. Τώρα, το αν κάποιος χρησιμοποιεί τη μια λέξη ή την άλλη, αυτό είναι δευτερεύον.

Γ. Πρετεντέρης: Ως προς το θέμα των Πρεσπών;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι δεδομένες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τις έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές. Δώσαμε μάχη ενάντια σε αυτήν την Συμφωνία. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τη σταματήσουμε και είχαμε προειδοποιήσει και την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί, γιατί οι δυνατότητες να αρθεί αυτή η Συμφωνία εκ των υστέρων ήταν και είναι μηδενικές.

Γ. Πρετεντέρης: Σε περίπτωση όμως που οδηγηθούμε σε μια αποδέσμευση, λόγω των Σκοπίων, αν πάρουν πρωτοβουλία τα Σκόπια, θα είναι καλή εξέλιξη ή κακή;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Αν κάποιος τινάξει στον αέρα μια Συμφωνία διεθνή, εκείνος έχει την ευθύνη για κάτι τέτοιο.

Γ. Πρετεντέρης: Συνεπώς θεωρείτε ότι αν αυτοί πάρουν την πρωτοβουλία, δικό τους θέμα…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν θεωρώ κάτι, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει τέτοια πραγματική προοπτική.

Γ. Πρετεντέρης: Μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση, να βγουν οι άλλοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πάντοτε παρακολουθούμε τις εξελίξεις… (δεν ακούγεται)

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα. Ο εκλογικός νόμος πότε προβλέπεται να έλθει;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο εκλογικός νόμος είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού.

Γ. Πρετεντέρης: Σωστά, προφανώς. Έχουμε κάποια ένδειξη; Γιατί βλέπω κλείνεται όλα τα θέματα. Μια κυβέρνηση που πάει γρήγορα…

Τάκης Θεοδωρικάκος:  Επειδή πριν από τις εκλογές είχαμε πει ότι τον εκλογικό νόμο, αυτήν την εκκρεμότητα, θέλουμε να τη λύσουμε στο πρώτο διάστημα της τετραετούς θητείας μας, πιστεύω ότι μέσα στο 2020 μπορεί να ψηφιστεί.

Γ. Πρετεντέρης: Θα ψηφιστεί μέσα στο 2020, άρα μετά την εκλογή Προέδρου…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δεν θέλω να μπω σε αυτό αλλά δεν νομίζω ότι συσχετίζεται κατά κανέναν τρόπο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

Γ. Πρετεντέρης: Α, είναι εντελώς άσχετο λέτε…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Φυσικά.

Γ. Πρετεντέρης: Δηλαδή δεν είναι, όποιος συμπράξει στην εκλογή Προέδρου παίρνει και ένα…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όχι, όχι. Δεν είναι αντικείμενο συναλλαγή. Εμείς έχουμε ζητήσει από όλο το πολιτικό σύστημα να μπει στη διαδικασία να δημιουργήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις πάνω σε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ότι η απλή αναλογική είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το διαπιστώσαμε και στους δήμους και στις Περιφέρειες. Δεν οδηγεί πουθενά. Και επομένως σε κάθε περίπτωση θέλουμε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν σε αυτήν την συναίνεση. Αυτό είναι άσχετο από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γ.Πρετεντέρης: Τώρα. Είπατε εσείς, με δικές σας δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, αν δεν απατώμαι, μιλήσατε για το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών. Το είπε και ο κύριος Μητσοτάκης, είναι η αλήθεια, δεν είστε ο πρώτος που το λέτε. Αυτές οι διπλές εκλογές μπορεί να γίνουν κάποια στιγμή νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, ώστε να καεί η απλή αναλογική που λέτε;

Τ.Θεοδωρικάκος: Αυτή ήταν η ανάγνωση που συνειδητά έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση στις δηλώσεις μου. Οι δηλώσεις που έκανα και για τις οποίες επαναλαμβάνω σήμερα, με την ευκαιρία που με ρωτάτε, είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει να κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό και δημιουργικό έργο. Έχει ξεκινήσει με μια πολύ θετική δυναμική και με μεγάλη ταχύτητα το δημιουργικό της έργο και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι το τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.

Γ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε διπλές εκλογές.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Εάν λοιπόν τότε, στο τέλος της τετραετίας, το ξαναλέω άλλη μία φορά μήπως και καταφέρει αυτή τη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει, γιατί χρειάζεται προσπάθεια για να ακούσει, είναι αρκετά ζαλισμένη από την ήττα της. Εάν λοιπόν τότε, δεν έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος από 200 βουλευτές, άρα οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν τότε θα είναι με απλή αναλογική, εικάζω ότι δεν θα μπορέσει κάποιο κόμμα με απλή αναλογική να έχει πλειοψηφία για να σχηματίσει Κυβέρνηση και προφανώς θα γίνουν ξανά εκλογές με τον καινούργιο εκλογικό νόμο που θα έχουμε ψηφίσει στο μεταξύ.

Γ.Πρετεντέρης: Και ο οποίος θα έχει γίνει μέσα στο 2020, όπως μας είπατε. Επαναλαμβάνω αυτό που είπατε, για να έχουμε μία εικόνα των εξελίξεων.

Τ.Θεοδωρικάκος: Μάλιστα. Τώρα θέλω να σας δώσω και μία ερμηνεία του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν άκουσε τις δηλώσεις μου τις διαστρέβλωσε και σχολίασε άλλα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρομακτικό πρόβλημα στρατηγικής, είναι ζαλισμένος, είναι σε βέρτιγκο, έχει πολλές τάσεις μέσα στις γραμμές του, η προσπάθεια να παραστήσει μια κανονική αξιωματική αντιπολίτευση που αποτελεί εναλλακτική λύση για την Κυβέρνηση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν είναι πειστική ούτε μέσα στις γραμμές του, διότι υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν μια συμπληρωματική δύναμη ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ που έφυγε και σε κάποιους άλλους που αναζητούν μια καθεαυτό αριστερή ταυτότητα, κατ΄ ελάχιστον σε αυτές τις ομάδες. Επειδή θέλουν να κρύψουν τις διαφορές τους, επειδή θέλουν να ξεφύγουν από τα πραγματικά διλήμματα πολιτικής και στρατηγικής που έχουν, θέλουν να αναπαράγουν την εκλογολογία χωρίς μάλιστα να παίρνουν την ευθύνη οι ίδιοι να το κάνουν αυτό και έτσι αποδίδουν σε στελέχη της Κυβέρνησης δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ. Ας το σταματήσουν γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Γ.Πρετεντέρης: Ούτε υπάρχει στο μυαλό σας θεωρία να κάνουμε εκλογές τώρα που τους έχουμε, για να τους τελειώσουμε και λοιπά.

Τ.Θεοδωρικάκος: Όχι, γιατί ο ελληνικός λαός έχει εκλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να δώσει σοβαρές και θετικές, προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε αυτή τη χώρα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαι βέβαιος ότι, με την δουλειά, με την μεθοδικότητά του, με το σκληρό έργο που παράγεται και θα συνεχίσει να παράγεται, μπορεί να πείσει και μπορούμε να πείσουμε τους Έλληνες στο τέλος της τετραετίας να μας ξαναεμπιστευτούν, με τη δουλειά και τα αποτελέσματά μας.

Γ.Πρετεντέρης: Ήταν ο κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών. Καλημέρα κύριε Θεοδωρικάκο.

Τ.Θεοδωρικάκος: Καλημέρα.

Ετικέτες: ΘΕΜΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣΥπουργός ΕσωτερικώνΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ