Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη στην ιστοσελίδα «Reader.gr»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κοροϊδέψει τους απόδημους» υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Reader.gr, με φόντο το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους που πήγε ξανά στη Βουλή. Διερωτάται αν στον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν να ψηφίσουν οι απόδημοι ή δεν θέλουν;». Υπογραμμίζει ότι απαιτείται «μια προσπάθεια ακόμα» για την τήρηση των μέτρων, ενώ τονίζει ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της στο μέτρο του εφικτού, ενώ υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά βίας που ερευνώνται και τα οποία, όπως λέει, «επέλεξαν να κάνουν σημαία τους οι υποστηρικτές εκείνων που στήριζαν που στήριζαν τις πορείες υπέρ ενός τρομοκράτη».
– Γιατί άνοιξε ξανά η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο των αποδήμων Ελλήνων, από τη στιγμή που έχει υπάρξει μια συνεννόηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε για απόπειρα εντυπωσιασμού. Εκτός αν θέλατε να αφήσετε τον «πολιτικό μουντζούρη» στην αντιπολίτευση…
H συζήτηση για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δεν άνοιξε από τη Νέα Δημοκρατία αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που εξέφρασε η Θεοδώρα Τζάκρη, αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος, σε συνέντευξη της σε εφημερίδα της ομογένειας. Υπενθυμίζω ότι η κ. Τζάκρη χαρακτήρισε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για τη συμμετοχή των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία, «άδικους και υποτιμητικούς» με τους οποίους συμφωνούμε απολύτως. Η θέση της κυβέρνησής μας είναι διαχρονική και ξεκάθαρη: Όσοι Έλληνες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Αντί λοιπόν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην πατρίδα μας να ψηφίσουν, θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασκήσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κοροϊδέψει τους απόδημους, προτείνοντας να τους δοθεί δικαίωμα ψήφου, χωρίς ωστόσο αυτή να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται περί μίας αδιανόητης πρότασης η οποία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται τον απόδημο Ελληνισμό.
Και κάτι άλλο: εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κυρίας Τζάκρη τη βούλησή του να καταργήσουμε τους υφιστάμενους περιορισμούς, τον καλούμε να επιβεβαιώσει στο κοινοβουλευτικό πεδίο τη δημοσίως εκπεφρασμένη βούλησή του, όπως θα περίμενε κανείς από μία υπεύθυνη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγορούν εμάς για απόπειρα εντυπωσιασμού; Το μείζον ζήτημα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν είναι απλό: Θέλουν να ψηφίσουν οι Έλληνες απόδημοι ή δεν θέλουν; Από αυτό το αμείλικτο ερώτημα δεν πρόκειται να ξεφύγουν. Ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς «ναι μεν αλλά» και να σταματήσει να ψαρεύει σε θολά νερά.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 έχουν ήδη ταχθεί κατά του νομοσχεδίου που φέρατε στη Βουλή. Εφόσον τελικώς δεν συναινέσουν στην ψήφισή του θα ισχύσει ο υφιστάμενος νόμος. Πόσους εκλογείς από το εξωτερικό εκτιμάτε ότι θα δούμε να εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους;
Θα έλεγα ότι είναι πρακτικώς αδύνατον να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εκλογές καθιστούν παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη και θέλω να είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους αριθμούς. Ο μόνος πραγματικός αριθμός που έχουμε είναι οι περίπου 14 χιλιάδες Έλληνες απόδημοι που ενεγράφησαν στους καταλόγους εξωτερικού για τις τελευταίες ευρωεκλογές. Αυτό είναι και το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που έχουμε.
Φαντάζομαι ότι καταγράφετε κι εσείς την κόπωση της κοινωνίας που αντανακλάται στην τήρηση των μέτρων. Είναι ώρα, με όπλο και τα self- tests που μπήκαν στην καθημερινότητά μας, να σκεφτεί η κυβέρνηση μια αναπροσαρμογή στρατηγικής;
Η κυβέρνησή μας σε συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή των λοιμοξιωλόγων διαμορφώνει τη στρατηγική της, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται καθημερινά και επιχειρώντας να επιλύσει μία δύσκολη άσκηση που έχει να κάνει αφενός με τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και αφετέρου με το κρίσιμο άνοιγμα της οικονομίας. Η πορεία του εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά, πλέον στα μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν προστεθεί και τα self-tests και με σύμμαχο τον καλό καιρό που θα βελτιώνεται συνεχώς ευελπιστούμε σύντομα να προχωρήσουμε στη σταδιακή άρση των μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί εφικτό. Είναι αντιληπτή και δικαιολογημένη η κόπωση των Ελλήνων στην τήρηση των μέτρων, ωστόσο θεωρώ ότι απαιτείται μία προσπάθεια ακόμα προκειμένου σύντομα να βγούμε από αυτή τη στενωπό στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρος ο πλανήτης.
Ένα σημείο κριτικής είναι ότι Αστυνομία έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες από την επιτήρηση των μέτρων, μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης; Δεν θα μπορούσε να βρεθεί μια χρυσή τομή, από τη μια να μην ασκείται υπέρμετρη βία και από την άλλη να μην υπάρχει απόλυτη ελευθεριότητα;
Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την κριτική. Η αστυνομία συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της στο πλαίσιο που αυτό είναι δυνατό, διότι αντιλαμβάνεται κανείς ότι στη συγκεκριμένη εξίσωση μπαίνει και το κομμάτι της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι δυνατό η αστυνομία να ελέγχει τους πάντες για την απαραίτητη τήρηση των μέτρων. Από εκεί και πέρα υπήρξαν ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία διεξάγεται ήδη έρευνα, τα οποία όμως επέλεξαν να κάνουν σημαία τους οι υποστηρικτές εκείνων που στήριζαν τις πορείες υπέρ ενός, καταδικασμένου για σωρεία δολοφονιών, τρομοκράτη.
Η κυβέρνηση καταγράφει σημάδια πολιτικής φθοράς σε όλες τις μετρήσεις που δημοσιεύονται. Σας ανησυχεί; Θα είναι εφικτό να αναστραφούν οι αρνητικές εντυπώσεις;
Εκείνο που καταγράφω παρακολουθώντας εδώ και δεκαετίες την πολιτική μας ζωή είναι ότι ουδέποτε υπήρξε μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης, κυβέρνηση που να διατηρεί τα ποσοστά της και αντιπολίτευση που να τα μειώνει. Είναι μοναδικό φαινόμενο και οφείλεται στην σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχει οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολίτες.
Με νομοσχέδιο που ψηφίζετε αυτές τις ημέρες δημιουργείται μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε φορείς του Δημοσίου και ΟΤΑ. Θα είναι λειτουργικό αυτό το νέο πλαίσιο; Και από πότε θα εφαρμοστεί;
Το νομοσχέδιο του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου συνιστά μία κορυφαία μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης. Μέσω αυτού, επιχειρούμε να εμπεδώσουμε στο ελληνικό Δημόσιο μία κουλτούρα ακεραιότητας εφαρμόζοντας δικλείδες ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα σε όλες του τις διαδικασίες. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσουμε τους κρατικούς λειτουργούς. Πλέον, κάθε φορέας του Δημοσίου αποκτά τη δική του μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου προκειμένου να ελέγχει την κατά γράμμα τήρηση των διαδικασιών όπως ορίζονται στο νομοσχέδιο. Επί της ουσίας δημιουργούμε ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των λειτουργιών του Δημοσίου διευκολύνοντας τον Εσωτερικό Ελεγκτή στην άσκηση του εποπτικού του ρόλου. Πέραν αυτού όμως, εισάγουμε για πρώτη φορά στη Δημόσια Διοίκηση και τον κρίσιμο θεσμό του Σύμβουλου Ακεραιότητας, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης, θωρακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Προφανώς η εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου απαιτεί πολλή ακόμη δουλειά. Πιστοποίηση ελεγκτών, εκπαίδευσή τους, πρότυπα εγχειρίδια, εργαλεία για τον έλεγχο των διαδικασιών, εφαρμογή του ελέγχου. Όμως ξεκινήσαμε και μεθοδικά και επίμονα θα προχωρήσουμε. Όπως πάντα…