ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political»

Την υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης αναφορικά με τον χειρισμό της πανδημίας ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

Αναλυτικά  η συνέντευξη του κ. Βορίδη στην εφημερίδα «Political»:

Έχετε την αίσθηση ότι εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα προς τους πολίτες, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων; Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες οδήγησαν στην επαναφορά ενός σκληρού λοκντάουν;

H διαχείριση της πανδημίας συνιστά μία τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι όποιες αποφάσεις για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, με κύριο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας σε συνάρτηση με την ανάγκη να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο η οικονομία. Αυτό συνιστά μία ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται, η Κυβέρνησή μας επιχειρεί το συντεταγμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, τη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης και την ομαλή επαναφορά εκείνων των κοινωνικών δραστηριοτήτων που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων. Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία εμφανίζονται επιβαρυμένα η Κυβέρνηση παρεμβαίνει με όλες της τις δυνάμεις, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα υπέρ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της στήριξης των πληγέντων κλάδων. Άρα το άνοιγμα – κλείσιμο, το ακορντεόν δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αντίφαση αλλά ως μια σύνθετη διαδικασία που προσπαθεί διαρκώς να ισορροπήσει δυο αντίρροπες επιδιώξεις: Την προστασία της Δημόσιας Υγείας και το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας.

– Φέρνετε τη μεταρρύθμιση για τον εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ. Θα λυθεί το ζήτημα της ακυβερνησίας και των μετεκλογικών παζαριών;

Στόχος της κατάργησης της απλής αναλογικής είναι ακριβώς αυτό, το να μπορούν οι Αιρετοί να διοικήσουν, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Για αυτό τους δίνεται η δυνατότητα με ποσοστό 43% να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή εφόσον κερδίσουν και να λάβουν και τα 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, θεσπίζουμε πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%, εναρμονίζουμε δηλαδή το ποσοστό με το εκλογικό σύστημα των Εθνικών Εκλογών, ώστε να εκπροσωπούνται οι πολίτες μέσα από ισχυρές πλειοψηφίες. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το ενδεδειγμένο για να μπορεί να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάντως δεν αποκλείει τη δυνατότητα των εκλεγμένων να συνεργαστούν στα μεγάλα ή και στα μικρότερα ζητήματα υπέρ της εξυπηρέτησης των πολιτών.

– Οι αυτοδιοικητικοί ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους από την πολιτεία. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύεται απόλυτα από την κεντρική διοίκηση και έχει ήδη αναλάβει σημαντικές αρμοδιότητες. Τι συνέβαινε μέχρι προσφάτως; Η Αυτοδιοίκηση επιφορτιζόταν με την υλοποίηση σχέδιων που κατά βάση δεν είχαν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Tί επιχειρούμε σήμερα; Να χρηματοδοτείται, να προχωρά σε συμπράξεις (ΣΔΙΤ) και να ολοκληρώνει έργα υποδομής και κοινωνικές υπηρεσίες. Άλλωστε, η κυβερνητική πολιτική μας βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη και σε κάθε περίπτωση το πρώτο σε βαθμό όργανο διοίκησης στο οποίο θα απευθυνθεί είναι ο Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα θα «απαιτηθεί» η βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων. Συνεπώς, η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική και πάντως έχουμε αποδείξει με πράξεις πως είμαστε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης.

-Έχετε πρόθεση να επαναφέρετε τη λίστα αντί του σταυρού ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών του 2024;

Επειδή τίθεται συχνά το ερώτημα από συναδέλφους σας θα πω ότι αυτή δεν είναι απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, είναι μία κεντρική πολιτική απόφαση και θα την πάρει ο Πρωθυπουργός. Επ’ αυτού μπορώ μόνο να εκφράσω τη δική μου άποψη η οποία προκύπτει από το εξής γεγονός: αρκετοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές που δεν έχουν, ας το θέσω έτσι, την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουν ένα εκλογικό σώμα που αριθμεί περίπου στα 10 εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

– Βάλατε στο τραπέζι το μπόνους παραγωγικότητας για δημοσίους υπαλλήλους. Πώς το σκέφτεστε πρακτικά και πότε θα εφαρμοστεί;

Δέχτηκα μια ερώτηση από συνάδελφο σας ο οποίος είπε, και σωστά, ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που υπερβάλλουν εαυτόν και δεν ανταμείβονται γι’ αυτό. Απάντησα πως το σχέδιο μου για την αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνει έναν τέτοιο μηχανισμό προκειμένου να επιβραβευθούν όσοι εργαζόμενοι πράττουν κάτι εξαιρετικό, κάτι παραπάνω από την αυτονόητη υποχρέωση τους να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Και προφανώς μια τέτοια μεταρρύθμιση ανατρέπει και το πνιγηρό καθεστώς του εξισωτισμού που έχει για πολλά χρόνια ριζώσει βαθιά στη Δημόσια Διοίκηση.

 

Ετικέτες: ΚΟΡΩΝΟΙΟΣΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΠΑΝΔΗΜΙΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών