ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”

ΑΘΗΝΑ. Υποκριτική χαρακτηρίζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», ο υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ δεν διστάζει να πει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αντιμετωπίζει τους απόδημους ως ιθαγενείς και θεωρεί ότι μπορεί να τους ξεγελάσει με καθρεφτάκια, καθιστώντας τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Βορίδη είναι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχετικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε προ ημερών η κυβέρνηση για την άρση των γνωστών περιορισμών στην ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, το οποίο ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη συνέντευξη στον «Ε.Κ.» της κ. Θεοδώρας Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζε «άδικους» και «υποτιμητικούς» τους περιορισμούς αυτούς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βορίδη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Τζάκρη στον «Ε.Κ.» ότι θεωρεί τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων «άδικους» και «υποτιμητικούς» και ότι το κόμμα της θα τους καταργήσει μόλις αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συναινεί στο σχέδιο νόμου που καταθέσατε και το οποίο προβλέπει αυτό ακριβώς. Πώς εξηγείτε τη στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Μ. Βορίδης: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο είναι υποκριτική και φανερώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αντίληψη που επικρατεί στις τάξεις του για τους Ελληνες του εξωτερικού. Από τη μία δηλώνουν δημοσίως διά στόματος, προσέξτε, όχι ενός απλού βουλευτή αλλά της αρμόδιας τομεάρχη του κόμματος, Θεοδώρας Τζάκρη, ότι διαφωνούν με αυτούς τους περιορισμούς τους οποίους οι ίδιοι επέβαλαν και από την άλλη όταν καλούνται στο κοινοβουλευτικό πεδίο να επικυρώσουν τα λεγόμενά τους, προσφεύγουν σε παιδαριώδεις προφάσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει διαχρονικά την καθαρή θέση της επί του θέματος η οποία είναι απλή: Δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Αυτή τη θέση έχουμε καταθέσει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.

«Ε.Κ.»: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίζεται ότι δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Ελληνες της Διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς;

Μ. Βορίδης: Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συζήτησης πάνω σε ανεδαφικές προτάσεις, όπως αυτές που καταθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρχικά να θυμίσω την εξωφρενική πρόταση με την οποία είχε προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, η οποία τους απέδιδε μεν δικαίωμα ψήφου χωρίς περιορισμούς, υπό την προϋπόθεση δε ότι η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τους Έλληνες του εξωτερικού ως ιθαγενείς και θεωρεί ότι μπορεί να τους ξεγελάσει με καθρεφτάκια, καθιστώντας τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στη συνέχεια και σε απόλυτη ανακολουθία με τα όσα δήλωσε η κ. Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση η οποία προβλέπει την εκλογή τεσσάρων μόλις βουλευτών Επικρατείας, θέτοντας γεωγραφικά κριτήρια. Με λίγα λόγια προτείνει οι απόδημοι Έλληνες που θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους να επηρεάζουν με την ψήφο τους μόλις το 1,2% της σύνθεσης του ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, αυτή η ίδια ψήφος θα επηρεάσει το 100% της σύνθεσης της Βουλής. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι είναι βαθύτατα ανήθικη, προσβάλλει βάναυσα και την αρχή της ισότητας της ψήφου.

«Ε.Κ.»: Με την πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων τι ακριβώς γίνεται;

Μ. Βορίδης: Η πλατφόρμα βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία και έχει αρχίσει να υποδέχεται αιτήσεις. Εκκρεμεί η διασύνδεση των υπηρεσιών για τη διακρίβωση των στοιχείων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Πρόκειται για μία περίπλοκη άσκηση ακριβώς επειδή έχουν επιβληθεί όλοι αυτοί οι περιορισμοί.

«Ε.Κ.»: Καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων Ελλήνων για την εκλογική διαδικασία: υπάρχουν σκιές στην όλη διαδικασία ως προς το οικονομικό σκέλος όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ. Βορίδης: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην οργάνωση της ενημερωτικής εκστρατείας των αποδήμων είναι απολύτως σύννομη και απολύτως διάφανη και γίνεται σε εφαρμογή διατάξεως την οποία έχει ψηφίσει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία συμπεριλαμβάνεται στον εκλογικό νόμο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο, έχει ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κατέθεσαν προσφορές και η μειοδότρια εταιρεία ανέλαβε το έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διολισθήσει επικίνδυνα στο συγκεκριμένο ζήτημα, φτάνοντας στο σημείο να εμπλέξει και υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι χωρίς καμία απολύτως πολιτική παρέμβαση, ενήργησαν σε εκτέλεση νομοθετικών επιταγών.

«Ε.Κ.»: Η μεγαλύτερη πρόκληση που υπάρχει για εσάς αυτή την περίοδο στο υπουργείο ποια είναι;

Μ. Βορίδης: Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας Υπουργός και δη των Εσωτερικών είναι πολλές. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά σε δυο άξονες με στόχο, αφενός τη συνολική αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου, αφετέρου την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη νομοθετήσει υπέρ της διαφάνειας των διαδικασιών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να εμπεδώσουμε μία κουλτούρα ακεραιότητας και αξιοκρατίας στους δημόσιους υπαλλήλους, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα τους. Επιπλέον, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα φέρνουμε για ψήφιση και το νομοσχέδιο για την κατάργηση της καταστροφικής απλής αναλογικής που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας μία εκ των βασικών μας προεκλογικών δεσμεύσεων και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, προκειμένου να καταστήσουμε και πάλι την Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανή να λάβει απρόσκοπτα όλες εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.

«Ε.Κ.»: Τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση με άριστα το 10 ως προς τη διαχείριση της πανδημίας; Αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω τι θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση διαφορετικά πάνω σε αυτό το θέμα;

Μ. Βορίδης: Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή μας κρίνεται από τις πλέον επιτυχείς στην Ευρώπη και αυτό δεν συνιστά υποκειμενική άποψη αλλά απορρέει από αντικειμενικά μεγέθη. Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες, η χώρα μας βρίσκεται στη 2η καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. στον αριθμό των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο ενώ είναι η 4η χώρα στη σχετική λίστα με τους λιγότερους θανάτους. Προφανώς και δεν μπορεί να θριαμβολογεί κανείς όταν διαχειρίζεται μια υγειονομική κρίση. Επιπλέον, και θέλω να το τονίσω αυτό, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας κανένας πολίτης στην Ελλάδα δεν έμεινε εκτός ιατρικής περίθαλψης όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το σύστημα υγείας της πατρίδας μας, παρά την τεράστια πίεση που δέχεται, αντεπεξήλθε καλύτερα συγκρινόμενο με ισχυρότερα συστήματα υγείας άλλων χωρών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η χώρα μας αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα, φροντίσαμε να ενισχύσουμε οικονομικά όλες τις επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ οι προβλέψεις για ανάκαμψη το επόμενο διάστημα είναι περισσότερο ευοίωνες απ’ ό,τι για άλλα κράτη. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι ωφελεί μια βαθμονόμηση και μία αναδρομή στο παρελθόν, καθώς η πανδημία υπήρξε ένα πρωτοφανές φαινόμενο παγκοσμίου κλίμακας το οποίο μεταβάλλει τα δεδομένα σε καθημερινή βάση, στο οποίο η χώρα μας αντεπεξήλθε ικανοποιητικά.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους ομογενείς ποιο είναι;

Μ. Βορίδης: Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά ως παράταξη και πολύ περισσότερο σήμερα ως κυβέρνηση στηρίζει και στέκεται στο πλευρό της Ομογένειας η οποία συνιστά για όλους εμάς μια «δεύτερη Ελλάδα». Το απέδειξε πρόσφατα με τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και συνεχίζει να το αποδεικνύει μέσα από σειρά μέτρων που λαμβάνει με σκοπό την ενίσχυση της ενότητας του Ελληνισμού ανά την υφήλιο. Η Ομογένεια συνιστά πυλώνα διαφύλαξης της παράδοσής μας και συνέχειας της ιστορίας μας, μοχλό μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού μας και κοιτίδα αναπτυξιακών προοπτικών για την οικονομία μας. Επ’ αφορμή δε του πρόσφατου εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης θέλω να ευχηθώ σε όλους τους απανταχού Ελληνες Χρόνια Πολλά.

Ετικέτες: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΝΕΑ ΥΟΡΚΗΟΜΟΓΕΝΕΙΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥπουργός ΕσωτερικώνΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ