ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Political»

  1. Προ μηνός θεσπίσατε το νομοσχέδιο για τη «μονιμοποίηση» της τηλεργασίας στο Δημόσιο. Πως διασφαλίζετε ότι περιφρουρούνται επαρκώς τα εργασιακά δικαιώματα και ότι δεν χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εκμετάλλευση από την πλευρά της εργοδοσίας, όπως σας κατηγορεί τμήμα της αντιπολίτευσης;

Προ μηνός πράγματι παρουσίασα στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα προσχέδιο του σχεδίου νόμου που ρυθμίζει την παροχή εξ’αποστάσεως εργασίας με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αυτό που ονομάζουμε τηλεργασία στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου νόμου και ελπίζω ότι θα έχουμε ένα πρώτο κείμενο για να προδιαβουλευτούμε με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς εταίρους μας, και φυσικά εν συνεχεία να προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχει ξεκινήσει η συζήτησή του στη βουλή.

Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η οικειοθελής παροχή της τηλεργασίας δηλαδή η συμφωνία του υπαλλήλου να παρέχει την εργασία του εξ’ αποστάσεως. Αυτονοήτως ρητά ρυθμίζεται ότι ο τηλεργαζόμενος δεν θα έχει επιπτώσεις στο ωράριό του, στη μισθολογική του κατάσταση ή στην υπηρεσιακή του εξέλιξη, ενώ λαμβάνεται πρόνοια ώστε ο απαραίτητος ψηφιακός εξοπλισμός να παρέχεται από την υπηρεσία στην οποία παρέχεται η τηλεργασία.

Το βασικό πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι η εξοικονόμηση του χρόνου μετακίνησης καθώς και η δυνατότητα να βρίσκεται ο εργαζόμενος περισσότερο χρόνο κοντά στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει νέες σημαντικές δυνατότητες, αναδιαμορφώνει και αναδιατάσσει τις παραγωγικές σχέσεις και δεν θα ήταν δυνατόν το Ελληνικό Δημόσιο να μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα.

Άρα τα θρυλούμενα περί «εργασιακής εκμεταλλεύσεως» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσουν και για μια ακόμα φορά θα καταδειχθεί η Αριστερά ως η δύναμη αντιδραστική και φοβική απέναντι σε κάθε είδους παραγωγική νεωτερικότητα.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για την επαναφορά ενός αναχρονιστικού εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, που εξυπηρετεί τοπικούς άρχοντες, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Τι απαντάτε;

 

Οι αιρετοί της Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από όλες τις παρατάξεις θα σας περιγράψουν πώς δεν μπορούν να διοικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θα σας πουν πώς ενώ νίκησαν στις εκλογές δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Θα σας πουν πώς οι ισχνές μειοψηφίες τους αναγκάζουν σε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο διοικητικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Είμαι ευτυχής που μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα μας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε μια προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση και να επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Έτσι, ο νικητής συνδυασμός θα λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών, θέτουμε όριο εκλογής στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια το 3% και ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν λάβουν το 43%.

Το νομοσχέδιο έχει τελειώσει από πλευρά δημόσιας διαβούλευσης, γίνεται τώρα επεξεργασία των σχολίων και βελτιώσεις σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν κυρίως στον τρόπο εκλογής των τοπικών συμβουλίων και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Απριλίου.

 

  1. Διατυπώνονται εσχάτως παράπονα για προβλήματα κατά την εξυπηρέτηση πολιτών με υπηρεσίες του Υπουργείου σας, όπως έκαναν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος για το Ειδικό Ληξιαρχείο. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Οι πολίτες έχουν δίκιο, το Ειδικό Ληξιαρχείο είναι υπηρεσία που δυσλειτουργούσε, η δυσλειτουργία αυτή επιδεινώθηκε τον καιρό του covid.

Παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, είναι απαρχαιωμένο τεχνολογικά, αποτελεί σημείο προστριβής με τους πολίτες αλλά και με τους Δικηγόρους που τους εκπροσωπούν. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες πράξεις καθυστερούν στην καταχώρησή τους. Έχω συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Δικηγόρων και ειδικά με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων τον κ. Δημήτρη Βερβεσό, είμαστε σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και τον ενημερώνω για τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Άμεσα εξεδόθη εγκύκλιος η οποία θέτει εκ νέου την ανάγκη εξυπηρέτησης των δικηγόρων κατά προτεραιότητα.

Έχει ήδη εγκριθεί έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι 1/9/2021 για την ψηφιακή διασύνδεση όλων των προξενικών αρχών με το Μητρώο Πολιτών ώστε να σταματήσει η καθυστέρηση στην καταχώρηση.

Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχω παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τα βήματα που θα αναλάβουμε για την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας. Ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ποσοτικούς στόχους για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων.

Αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσω στους δικηγόρους και στους πολίτες και θα δεσμευτώ απέναντί τους για την τήρηση τόσο του χρονοδιαγράμματος όσο και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.

 

  1. Μήπως βιαστήκατε ως κυβέρνηση να απορρίψετε την πρόταση Τσίπρα περί πολιτικού moratorium εν όσω βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού; 

Δεν έχω ακούσει τόσα χρόνια στην πολιτική ιταμότερο εκβιασμό. Η πρόταση για  μορατόριουμ είναι ακριβώς αυτό: σταματήστε να νομοθετείτε, εσείς η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, μην ασκείτε τα καθήκοντά σας, μην εκτελείτε το Κυβερνητικό σας Πρόγραμμα, γιατί αν το κάνετε αυτό θα οργανώνουμε διαδηλώσεις και θα συμβάλουμε στην διάδοση της Πανδημίας, οπότε θα εντείνεται το πρόβλημα της διαχείρισης της. Εργαλειοποίηση της πανδημίας για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, εκβιασμός και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας του λαού. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Ριζοσπασττική Αριστερά, και, ως γνωστόν, στους εκβιαστές δεν ενδίδεις ποτέ.

 

  1. Παρά το παρατεταμένο lockdown η εξάπλωση του ιού δεν δείχνει να αναχαιτίζεται. Τελικώς απέτυχαν τα περιοριστικά μέτρα; Πως προχωρά η κυβέρνηση έστω και σε ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, όταν η τάση πανευρωπαϊκά είναι να επεκτείνεται το γενικό απαγορευτικό;

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε κόπωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.  Πλέον η επιμονή στην τήρηση ενός σκληρού γενικευμένου περιορισμού δεν αποδίδει. Ίσα – ίσα φαίνεται να παρατηρείται ότι υφίσταται μετάδοση από τις ενδοοικογενειακές συναναστροφές. Προφανώς, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι ένα ελεγχόμενο, περιορισμένο άνοιγμα μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα εκτόνωσης και να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός προχωρεί ικανοποιητικά, το τείχος ανοσίας σταδιακά οικοδομείται και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας.

 

  1.  Πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση της Οικονομίας; Θεωρείτε την ανάκαμψη νομοτελειακή εξέλιξη; Πότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκτηση του χαμένου εδάφους;

Μόλις επιτευχθεί το άνοιγμα της οικονομίας, θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης, ειδικά στις μεσογειακές χώρες. Η εστίαση, οι υπηρεσίες  διασκέδασης, ο τουρισμός, οι εμπορικές δραστηριότητες  θα εκτιναχθούν. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων. Η κατανάλωση αυτή θα δώσει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα πολλά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και υπό την προϋπόθεση της χρηστής και στοχευμένης χρησιμοποίησής τους, την οποία εγγυάται η διακυβέρνησή μας, βάσιμα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα καλύτερα έρχονται.

 

Ετικέτες: PoliticalΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥπουργείο ΕσωτερικώνΥπουργός Εσωτερικών