ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη του ΑνΥΠΕΣ Στέλιου Πέτσα, με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης (10.3.2021)

 Αθήνα,  10 Μαρτίου 2021

_______________________________________________________________

 

Σημεία Συνέντευξης Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

 

Για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης

Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης έχουν υπόβαθρο που καλλιεργείται εδώ και αρκετό καιρό.

Με αφορμή το ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της αριστεράς έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε όσα παρακολουθήσαμε χθες, σε ένα κλίμα βίας και ανασφάλειας, που πρέπει να παταχθεί αμέσως και να απομονωθεί πολιτικά από όλες τις δυνάμεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να δημιουργήσει μία κοινωνική αναταραχή όλο το τελευταίο διάστημα, όχι με αφορμή για παράδειγμα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με κοινωνικά δικαιώματα, αλλά με το ζήτημα ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη για 11 δολοφονίες.

Και έχει μεγάλη σημασία, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τα χθεσινά γεγονότα, να καταδικάσουν τη βία, αδιακρίτως, από όπου κι αν προέρχεται.

Η χθεσινή συγκέντρωση έχει συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις πίσω της, από διάφορους χώρους, που καλούσαν σε αυτή, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω 3.000 και πλέον κρουσμάτων, τα μισά από τα οποία στην Αττική. Πρόκειται δηλαδή για μία πρωτοφανή ανευθυνότητα που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση που πρέπει να σταματήσει σήμερα και εδώ.

Το έκρυθμο κλίμα των τελευταίων ημερών έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτική αφετηρία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ας καταδικάσουν εμπράκτως τη βία για να κλείσει κάθε χαραμάδα διχασμού που επιχειρεί να απειλήσει το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία μας.

Για το εάν κάποιοι επιθυμούν επανάληψη των γεγονότων του 2008

Είδαμε χθες μπροστά στα μάτια μας να επιτίθενται τόσοι άνθρωποι σε έναν αστυνομικό. Αν δεν υπάρχει η πολιτική κάλυψη και η πολιτική υποστήριξη, τότε αυτές οι ομάδες περιθωριοποιούνται και είναι απλώς ζήτημα της αστυνομίας να επιβάλλει την τάξη. Όταν υπάρχει πολιτική κάλυψη και υποκίνηση, τότε παίρνει άλλα χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα και απειλεί τη Δημοκρατία μας.

Αν εμείς κάνουμε λάθος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν τις αποστάσεις τους και να τελειώσει εδώ το θέμα.

Η υπέρμετρη βία, όταν ασκείται από αστυνομικά όργανα, φυσικά και καταδικάζεται και φυσικά διερευνώνται οι ευθύνες. Ποτέ δεν καλύπτουμε τέτοια περιστατικά, τα οποία φαίνεται να ξεφεύγουν από τα όρια. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες, όχι όμως να φτάνουμε σε μία οργανωμένη προσπάθεια βίας και αίματος.

 

Για την υπόθεση Κουφοντίνα

Το Κράτος Δικαίου δεν εκβιάζεται, δεν υποκύπτει σε κανέναν εκβιασμό και ούτε εξαρτάται από κανέναν πολιτικό προϊστάμενο, Πρωθυπουργό, Υπουργό ή οποιονδήποτε άλλον να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν τα όργανα του Κράτους Δικαίου που οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να προστατεύσει οποιοδήποτε δικαίωμά του, παραπέμπει εκεί την υπόθεσή του, δεν ζητά πολιτική παρέμβαση. Αν είχαμε τέτοιου είδους πολιτικές παρεμβάσεις σε οποιοδήποτε θέμα Δικαιοσύνης, δεν θα είχαμε Κράτος Δικαίου.

Έχω ακούσει τη συνήγορο του καταδικασμένου για δολοφονίες Κουφοντίνα να λέει ότι ζητά πολιτική παρέμβαση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί.

Ο νόμος είναι νόμος και εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες και ο νόμος είναι υπέρ των αδύναμων πολιτών, όχι εκείνων που έχουν πρόσβαση ή “μπάρμπα στην Κορώνη”. Γι αυτό, δεν νοείται καμία πολιτική παρέμβαση και θα πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της.