ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημοσιογράφος: Που βρισκόμαστε, τι γίνεται κυρίε Μουζάλα;
Γ. Μουζάλας: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση προσφυγικού και μεταναστευτικού που συνεχίζεται. Η χώρα μας είναι η αρχή του διαδρόμου και πάντα τονίζουμε ότι η πόρτα είναι η Τουρκία και επομένως είμαστε από τα αρχικά κομμάτια ενός ευρωπαϊκού προβλήματος.

Δημοσιογράφος: Εσείς κύριε υπουργέ πήγατε στην Ειδομένη προχθές και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: Εγκλωβίζεται ο κόσμος και δεν μπορεί να φύγει, ενώ από τα Σκόπια δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να ανοιχθούν διάδρομοι σε ανθρώπους που δεν έχουν ένα διαβατήριο το οποίο να είναι Συριακό ή από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Γ. Μουζάλας: Δεν είναι θέμα διαβατηρίου, είναι θέμα πιστοποίησης. Είναι αληθές ότι μετά από ένα ντόμινο που ξεκίνησε από τη Σλοβενία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και τα Σκόπια δέχονται μονάχα με βάση την εθνικότητα. Αυτό ξέρετε είναι λάθος. Σε ένα νομικό επίπεδο είναι λάθος, διότι για παράδειγμα ένας Ιρανός δικαιούται να είναι πολιτικός πρόσφυγας. Η εθνικότητα δεν είναι λόγος που σε καθιστά κάποιον μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε γι΄ αυτές τις μονομερείς ενέργειες που γίνανε και από ό,τι είμαι σε θέση να ξέρω χθες εκφράσθηκε και η δυσαρέσκεια της κυρίας Μέρκελ και του καγκελάριου της Αυστρίας απέναντι σ΄ αυτές τις χώρες που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες.

Δημοσιογράφος: Εσείς δηλώσατε.
Γ. Μουζάλας: Πρέπει να σας πω πως εμείς με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μ΄ αυτές τις χώρες είμαστε κάθε εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη, ακριβώς στα πλαίσια του να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες. Πρ΄όλα αυτά γίνανε μονομερείς ενέργειες.

Δημοσιογράφος: Δηλώσατε πως υπάρχει σχέδιο και πως τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η Ειδομένη. Τι ακριβώς περιμένουμε να γίνει;
Γ. Μουζάλας: Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε αυτοί που δέχονται τουλάχιστον τα Σκόπια να μπορούν να περάσουν ανενόχλητοι. Υπάρχει ένα αριθμός που δεν τους δέχονται και εγκλωβίζονται . Περιμένει εκεί πέρα, πιστεύοντας ότι θα περάσει απέναντι. Θέλω να σας πω ότι ανάμεσα σ΄ αυτούς έχουμε για πρώτη φορά άτομα από ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, ενώ συνήθως έχουμε μοναχικούς άντρες, τώρα έχουμε οικογένειες, ανάπηρους, οι οποίοι έχουν κάτσει στη σιδηροδρομική γραμμή και διαμαρτύρονται στην απέλπιδα, κατά την άποψή μου, προσπάθειά τους να περάσουν κι αυτοί. Είναι έξω από το νου μας οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση. Σιγά – σιγά προσπαθούμε να τους πείσουμε με τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Αστυνομίας και των οργανισμών Ηνωμένων Εθνών ότι μάλλον δεν είναι πιθανόν να περάσουν απέναντι. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα το καταλάβουν. Ήδη έχουν αρχίσει και φεύγουν κάποιοι άνθρωποι και από εκεί και πέρα όταν κατεβούν στην ενδοχώρα, έχουμε το σχέδιο για το πώς θα συμπεριφερθούμε, σεβόμενοι την αξιοπρέπειά τους και τηρώντας και τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

Δημοσιογράφος: Έχετε συζητήσει το θέμα της επαναπροώθησης;
Γ. Μουζάλας: Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι ένα νομικό θέμα. Υπάρχει μια νομική τέτοια δυνατότητα η οποία απαιτεί να κατατεθεί αίτημα. Είναι μια νομική διαδικασία, δεν είναι ότι τον παίρνω από το χεράκι, το πάω στα σύνορα και τον αφήνω στην άλλη πλευρά. Αυτό είναι μία παρανομία. Επομένως όταν μας υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα δούμε πως θα απαντήσουμε. Δεν έχουμε επίσημη υποβολή τέτοιου αιτήματος σε νομικό επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Να βάλουμε στη συζήτησή μας και μία παράμετρο η οποία έχει μπει από την ημέρα που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Από τη στιγμή που ταυτοποιήθηκαν τα πρόσωπα, είχαμε και τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ο «εγκέφαλος» του χτυπήματος πέρασε από την Ελλάδα. Τώρα έχουμε ότι και ένας άλλος έχει περάσει από την Λέρο και βλέπουμε αυτή την προσπάθεια σύνδεσης των δραστών με τη διέλευσή τους από την Ελλάδα στην ουσία..
Γ. Μουζάλας: Σωστά το είπατε: βλέπετε την προσπάθεια ενοχοποίησης και θα πρέπει σ’ αυτή την προσπάθεια ενοχοποίησης με πολύ απλά και λογικά επιχειρήματα εμείς να αντισταθούμε. Πρώτον το να δέσει κανείς γραμμικά το προσφυγικό με την τρομοκρατία, είναι ένα τραγικό λάθος. Δεύτερον οι δύο τομοκράτες οι οποίοι περάσανε διαπιστωμένα μέσα από το προσφυγικό ρεύμα, είχανε διαπιστευτεί και ταυτοποιηθεί και πιστοποιηθεί στη χώρα μας με βάση τους κανόνες της ΕΕ. Αυτή την υποχρέωση είχαμε, δεν είχαμε καμία άλλη υποχρέωση. Είναι ένα ερώτημα: Για ποιο λόγο μετά στη Γαλλία, στο Βέλγιο- γιατί από εκεί περάσανε-, δεν τους κατέγραψαν; Αντιστρέψτε μου τώρα την ερώτηση για να καταλάβετε πόσο αγγίζει τα όρια της υστερίας αυτό το πράγμα. Οι υπόλοιποι έξι ήταν Βέλγοι και Γάλοι., Κάντε μου λοιπόν την ερώτηση: τι σκοπεύετε να κάνετε ως ελληνική κυβέρνηση για του Βέλγους; Τι σκοπεύετε να κάνετε ως ελληνική κυβέρνηση για τους Γάλλους; Για το γαλλικό ρεύμα, για το βελγικό ρεύμα; Νομίζω ότι απομονώνεται από μόνη της μια προσπάθεια ενοχοποίησης προκειμένου ίσως να αρθούνε ενοχές από άλλους. Εμείς σκληραίνουμε τα μέτρα μας, αυξάνουμε παρά πολύ την πιστοποίηση μας, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε καινούργιες προτάσεις που μπορεί να κάνει η ΕΕ. Αυξάνουμε τα μέτρα ασφάλειας για την ίδια μας τη χώρα. Αλλά δεν αναιρείται το γεγονός ότι οι δύο πιστοποιήθηκαν. Για τους δύο που αναγνωρίσθηκαν ως τρομοκράτες, είχαμε όλα τα στοιχεία, τα είχαμε δώσει στην ΕΕ. Αυτοί αναγνωρίσθηκαν και στην Κροατία και στη Σερβία και από εκεί χάνονται.

Δημοσιογράφος: Από άλλες χώρες πέρασαν.
Γ. Μουζάλας: Από εκεί χάνονται. Μέχρι τη Σερβία, τις βαλκανικές , που λέμ, υπανάπτυκτες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, η πιστοποίηση έγινε. Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία δεν υπάρχουν. Λες και ξαφνικά πέσανε από τον ουρανό. Και κατηγορούμεθα εμείς. Είναι άδικο.

Δημοσιογράφος: Είναι άδικο και άστοχο

Γ. Μουζάλας: Είναι στοχευμένο

Δημοσιογράφος: Ακριβώς και αν είναι στοχευμένο κύριε Μουζάλα, είσθε έμπειρος, τότε είναι και επικίνδυνο.
Γ. Μουζάλας: Έχετε δίκιο.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σταθούμε λίγο σε αυτά που μας είπατε. Παίρνουμε κάποια επιπλέον μέτρα, κρατάμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τους ανθρώπους που μπαίνουν. Άλλαξε κάτι, υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο στη διαδικασία καταγραφής τους;
Γ. Μουζάλας: Νομίζω ότι θα ήταν ανόητος όποιος σας έλεγε ότι μετά από αυτό το αποτρόπαιο χτύπημα στο Παρίσι , όλα συνεχίζουν όπως έχουν. Σαφώς και γίναμε σοφότεροι και εμείς. Σαφώς και είμαστε πιο προσεκτικοί στις πιστοποιήσεις μας, στις αναγνωρίσεις μας, σαφώς και έχουμε αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας. Δεν υπάρχει γι’ αυτό καμία αμφιβολία και είμαστε ανοιχτοί σε όποια εποικοδομητική πρόταση για να γίνουμε ακόμη πιο αυστηροί.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ελλάδα ξένες ομάδες για να βοηθήσουν την ταυτοποίηση;
Γ. Μουζάλας: Για την ταυτοποίηση υπάρχει ήδη η frontex. Από την frontex έχουμε ζητήσει 600 να έρθουν να μας βοηθήσουν και όλο αυτό το διάστημα των τρελών προσφυγικών ροών είχαν έρθει μονάχα 300. Επομένως εμείς ζητάμε άλλους 300. Μακάρι να έρθουνε, δεν έχουμε κάποιο λόγο να αρνηθούμε αυτό το πράγμα. Εμείς ζητάμε και άλλα 300 άτομα από την frontex και άλλα 60 μηχανήματα για ταυτοποίηση.

Δημοσιογράφος: Κύριες Μουζάλα είπατε για τρελές ροές Έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες;
Γ. Μουζάλας: Κοιτάξτε εγώ προχθές ήμουν στην Ειδομένη και χθες ήμουν στη Μυτιλήνη. Χεές είχαμε εξαιρετικά μειωμένες ροές. Για πρώτη φορά είχαμε άδειες θέσεις στα κέντρα πιστοποίησης .

Δημοσιογράφος: Αυτό παρατηρείται λόγω του καιρού;
Γ. Μουζάλας: Νομίζω ότι συμβάλουν τρείς παράγοντες. Ο κύριος παράγοντας είναι ο καιρός-είχαμε πολύ κακό καιρό και απαγορευτικά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο εγκλωβισμός των μη προσφύγων στέλνει ένα μήνυμα σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να περάσουν προς τα εδώ και πιθανώς το καθυστερούν. Και θέλω να ελπίζω ότι ο τρίτος παράγοντας είναι ενόψει και της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης με την Τουρκία- μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. Θα φανεί στην πορεία.

Δημοσιογράφος: Αυτό το τελευταίο μου φαίνεται αισιόδοξο.
Γ. Μουζάλας: Όχι, είδατε πως το είπα. Έβαλα ένα σκοπό για την Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Το ευχόμαστε, μακάρι να είναι έτσι. Στις επίσημε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπάρχει ανταπόκριση στο θέμα των hotspots;
Γ. Μουζάλας: Αυτή όπως ξέρετε ήταν μία πρώτη συνάντηση μετά από πάρα πολύ καιρό. Δεν πάει κανείς σε αυτές τις συναντήσεις σαν τον Μεγαλέξανδρο τροπαιοφόρος και να γυρίσει πίσω με κατακτήσεις. Ένας δρόμος ανοίχθηκε, υπήρχε ένα κλίμα φιλικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα αιτήματα μας . Οι Τούρκοι απάντησαν με βάση τη διπλωματική τους εμπειρία αιώνων. Ανοίγουν οι συζητήσεις . Έχουμε φτιάξει υποεπιτροπές. Νομίζω την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο σε επίπεδο υπουργών.

Δημοσιογράφος: Θα πάτε;
Γ. Μουζάλας: Ναι θα πάω. Μόλις κανονισθεί θα πάω. Αλλά το κυριότερο νομίζω ότι θα είναι μία τριμερής που θα γίνει στην οποίαν θα είναι ο κ. Τσίπρας, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ερντογάν. Κοιτάξτε, οποιοδήποτε άνοιγμα συζήτησης είναι θετικό. Το αν θα οδηγήσει πρακτικά κάπου είναι θέμα χρόνου.

Το ηχητικό της συνέντευξης μπορείτε να το βρείτε εδώ:http://www.ert.gr/g-mouzalas-echoume-schedio-oste-na-min-egklovizonte-i-prosfiges-sta-sinora-aud/