ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
1. Πώς αποτυπώνεται στις τελευταίες κρίσεις η αποδοκιμασία ή η επιβράβευση στην ηγεσία όταν ο Αρχηγός παραμένει στη θέση του;
Είναι αυτονόητο ότι, αφού παραμένει, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έχει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση τόσο εμού όσο και του κ. Μαρκογιαννάκη. Από κει και πέρα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και, ειδικότερα, της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι το οποίο εξ ορισμού κρίνεται και αξιολογείται διαρκώς.
2. Ναι, αλλά το μήνυμα είναι ότι πάντα «φταίνε» οι από κάτω.
Όχι. Δεν συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνετε. Απλώς βασική αρχή μου είναι νΆ αξιολογούνται οι άνθρωποι με όρους που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τη δικαιοσύνη και όχι με όρους επικοινωνιακούς. Πέραν τούτου, η κρίση και η αξιολόγηση εμπεριέχουν, κάθε φορά, και το στοιχείο της αναδιοργάνωσης για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτών των κρίσεων. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να έχει το πλαίσιο ελευθερίας αναδιοργάνωσης και αξιολόγησης του συνόλου των στελεχών της. Και είμαι βέβαιος ότι η προσπάθειά της θΆ αποδώσει.
3. Το ρεπορτάζ λέει πώς ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε εν μέρει διαφορετική εισήγηση.
Όπως σας είπα ήδη και όπως καθένας, ιδίως στο χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζει, τόσο ο Αρχηγός όσο και οι άλλοι επιτελείς έχουν την εμπιστοσύνη και των δύο μας. Και σας λέω για μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ εμού και του κ. Μαρκογιαννάκη και οι αρμοδιότητες είναι πλήρως οριοθετημένες.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
4. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ενός «αντάρτικου» πόλης που δρα απρόβλεπτα, με μεγάλη συχνότητα και χωρίς φόβο, όπως είδαμε στην Κηφισιά.
Είναι αλήθεια ότι, τους τελευταίους μήνες, βιώσαμε «νεότευκτα» φαινόμενα παραβατικότητας και ωμής βίας. Μια μετάλλαξη της εγκληματικότητας, η οποία «επισκέπτεται» πλέον και το Λεκανοπέδιο, μετά από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
5. Ναι, αλλά υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο που δεν αλλάζει με λόγια και προφορικές διαβεβαιώσεις.
Κανείς δεν μπορεί νΆ αρνηθεί ότι όλα αυτά τα φαινόμενα καλλιεργούν και αίσθημα ανασφάλειας. Όμως, από τη θέση αυτή θα ήθελα, χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της πραγματικότητας, να καθησυχάσω την κοινή γνώμη. Γιατί η Ελληνική Αστυνομία, με το δημοκρατικό της ήθος, όπως απέδειξε και θα φανεί και τους επόμενους μήνες, έχει στρατηγική και σχέδιο και το εφαρμόζει με γνώμονα την πληρέστερη δυνατή θωράκιση της κοινωνίας. Μετά μάλιστα την ολοκλήρωση των κρίσεων η ΕΛ.ΑΣ. περνάει με νέα δυναμική στη φάση της πάταξης και όλων εκείνων των μορφών εγκληματικότητας στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και τον αναγκαίο χρόνο για να αποδώσει τΆ αναμενόμενα.
6. Χρειάζεται άλλη δράση ενδεχομένως από τις αρχές για νΆ αντιμετωπισθεί.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σύνθετη μορφή εγκληματικότητας με έντονα πλέον τα σημάδια της διασυνοριακότητας, με «άνθιση», όπως συμβαίνει, άλλωστε και διεθνώς, του οργανωμένου αλλά και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μιας εγκληματικότητας, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί, εκτός από εγρήγορση, και τη συνειδητοποίηση του ότι πρέπει νΆ αφήσουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και να μη θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο και οριστικά λυμένο από το παρελθόν. Η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει τα μέτρα της και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα προς τα έξω, όπως ήδη τόνισα.
7. Πολίτες καταγγέλλουν πια ανοιχτά ότι η αστυνομία ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις (υπόθεση ζωγράφου στην Παιανία) ολιγωρεί.
Είναι παντελώς άδικο να λέμε ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ολιγωρεί. Γιατί, κατά γενικό κανόνα, έχει να επιδείξει και αποτελέσματα και θετικές επιδόσεις και μάλιστα σε πολύ δύσκολες υποθέσεις. Και στις μεμονωμένες περιπτώσεις που έχει τυχόν διαπιστωθεί ολιγωρία, γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων. Ο ανεύθυνος μηδενισμός και η ισοπεδωτική απαξίωση δεν της ταιριάζουν. Και επιτρέψτε μου νΆ αναφερθώ στο τελευταίο τραγικό συμβάν όπου ο αστυνομικός, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, αντί να κοιτάξει τον εαυτό του, προτίμησε να κυνηγήσει έναν ληστή για να τον συλλάβει και, τελικά, έχασε τη ζωή του. Μπορείτε να μου πείτε πολλές υπηρεσίες όπου διαπιστώνεται τέτοιο αίσθημα χρέους και αυτοθυσίας;
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
8. Τι επιδιώκετε όταν ζητάτε συναίνεση; ?λλοθι για τυχόν εκλογές, συνενοχή όπως λέει η Αντιπολίτευση ή πυροτέχνημα για δικαιολόγηση της απραξίας;
Η συναίνεση και η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση κάθε κρίσης. Πολύ περισσότερο όταν βιώνουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταστάσεις οικονομικής κρίσης που πρώτη φορά εμφανίζονται σε τέτοια έκταση και ένταση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν προκειμένω, λοιπόν, η συναίνεση είναι συνώνυμη της πολιτικής υπευθυνότητας και της σοβαρότητας. Δεν επιτρέπεται να είναι άλλοθι ούτε για εκλογές ούτε για άλλου είδους μεθοδεύσεις, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κάθε τόσο «ανακαλύπτει», κρίνοντας, προφανώς, εξ ιδίων τα αλλότρια.
9. Σε τι να συναινέσει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ; Στο κυβερνητικό σχέδιο;
Μα, η συναίνεση προϋποθέτει και μια Αξιωματική Αντιπολίτευση ικανή νΆ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και, αν χρειασθεί, να προτείνει, να υποστηρίξει λύσεις και θέσεις. Και, γιατί όχι, να συμπράξει, από τη θεσμική της θέση, στη λήψη των αποφάσεων. Η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση όμως, υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, όχι απλώς φοβάται αλλά δεν μπορεί νΆ ανταποκριθεί στοιχειωδώς σΆ αυτές τις απαιτήσεις. Και η πενία, όπως είναι γνωστό, τέχνας κατεργάζεται και στην πολιτική.
10. Κανείς δεν συναινεί στις άλλες χώρες. Συναινεί ο Κάμερον σΆ όσα κάνει ο Μπράουν; Ο Ομπάμα συναίνεσε στην πολιτική Μπους; Σφοδρότατη κριτική ασκούν…
Επιτρέψτε μου να πω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σε άλλες χώρες, όπως αυτές που αναφέρατε, η πόλωση και η δριμεία κριτική υποχωρούν όσο κλιμακώνεται η κρίση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν επιχειρείται, όπως είναι ορθό άλλωστε, μια τεράστια προσπάθεια υπέρβασης της βαθειάς κρίσης. Μιας κρίσης τα σημάδια της οποίας είναι ιδιαίτερα ορατά και έχουν πλήξει καίρια τις χώρες αυτές, ιδίως τους τομείς απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Και μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι οι χώρες αυτές έχουν πληγεί πολύ περισσότερο απΆ ό,τι η Ελλάδα, ιδίως σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και την ανεργία, όπου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και σε καλύτερο σημείο απΆ ό,τι το 2004, επί ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μειώσει δηλαδή την ανεργία κατά πολύ και το δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου στο μισό, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2004. Ύστερα απΆ αυτά πώς μπορεί ο κ. Παπανδρέου να έχει από τη μία πλευρά αυτή τη στείρα θέση και, από την άλλη, να κάνει επίδειξη άγνοιας ως προς το τι μας άφησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ – των οποίων υπήρξε κορυφαίος Υπουργός – και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κρίση τότε.
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
11. Μήπως έπρεπε να έχετε αλλάξει τον εκλογικό νόμο νωρίτερα;
Τη μικροκομματική λογική ότι μόλις γινόμαστε Κυβέρνηση αλλάζουμε και τον εκλογικό νόμο, όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία δεν την είχε ενστερνιστεί ποτέ. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που διέβλεπε ότι θα χάσει τις εκλογές, έσπευδε νΆ αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, μετά την τακτική «Κουτσόγιωργα» το 1989, ο νόμος Σκανδαλίδη, ο οποίος ψηφίσθηκε παραμονές των εκλογών του 2004, μόνο και μόνο για να περιορισθεί δραστικά το εύρος της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία όμως σκεφτόμαστε με μόνο γνώμονα την εμπέδωση της σταθερότητας και τον σεβασμό στους θεσμούς.
12. Πώς βλέπετε την πρόταση του κ. Σουφλιά και όχι μόνον για ριζική αλλαγή του μοντέλου; Για παράδειγμα την υιοθέτηση ενός «τύπου» γερμανικού μοντέλου με προσαρμογή;
Τέτοιου είδους προτάσεις και μάλιστα στον χρόνο που την είχε κάνει ο κ. Σουφλιάς, είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες και ανανεώνουν τον πολιτικό διάλογο. Σε ό,τι όμως αφορά την άμεση υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου, θυμίζω ότι έγινε ένας πρώτος διάλογος κατά τη συζήτηση του τελευταίου εκλογικού νόμου και φάνηκε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες. Ο νέος νόμος ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και δεν έχει καν εφαρμοσθεί ακόμη. Και είναι, επιτρέψτε μου να πω, ένας εξαιρετικά επίκαιρος νόμος σε μια περίοδο που ο Τόπος έχει, πρωτίστως, ανάγκη διασφάλισης κυβερνητικής σταθερότητας. Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση για βαθειά αλλαγή του εκλογικού νόμου σήμερα είναι εντελώς ανεπίκαιρη. ?λλωστε κάτι τέτοιο προϋποθέτει, καταρχήν τουλάχιστον, και αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία, θυμίζω, «απέδρασε» το ΠΑΣΟΚ και πάλι, με μια ανεύθυνη μικροπολιτική λογική.
Προέχει η προώθηση της καθιέρωσης της ψήφου των αποδήμων με την ψήφιση του σχετικού εκτελεστικού νόμου που συζητείται, άλλωστε, αυτές τις μέρες στη Βουλή. Και εδώ θα φανεί και θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των Κομμάτων – ιδίως δε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – απέναντι σΆ αυτή τη θεσμικά επιβεβλημένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Θα στηρίξουν το αυτονόητο δικαίωμα των Απόδημων Ελλήνων να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Χώρας ή θα οχυρωθούν πίσω από μικροκομματικά προσχήματα, όπως, δυστυχώς, έχει γίνει ως τώρα κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή;
BLOGS
13. Στοχοποιηθήκατε ξαφνικά μέσω κάποιων blogs και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο.
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου νΆ ασχολείται με αυτή τη λασπολογία. Όλοι ξέρουν ότι δεν με αγγίζει. Και, σε τελική ανάλυση, η συκοφαντία χαρακτηρίζει τους συκοφάντες.
14. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο πέραν από φήμες και συκοφαντία; Δηλαδή πολιτικός δάκτυλος;
Δεν διανοούμαι ότι από πίσω μπορεί να κρύβεται πολιτικός δάκτυλος. Εκτιμώ ειλικρινά και εμπιστεύομαι όλους τους συναδέλφους μου.